arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilere Ev Yemeği Vermek

Kedilere ev yemeği vermek birçok faktöre bağlı olarak zararlı veya faydalı olmaktadır, kedilere ev yemeği vermek zararlı mı? gibi soruları bu başlığın altında cevaplayacağız. Yetişkin kediler günde iki öğün yemek yemelidirler. Yavru kediler daha sık öğünler halinde beslenmelidirler.

kedilere ev yemeği vermek
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Yavru bir kedi en az iki ay anne sütüyle beslenmelidir. Sonrasında tercihen kuru mama veya evde hazırlanan yemeklere geçiş yapılabilir. Kedinize ev yemeklerinden vermek istiyorsanız, daha küçükken alıştırmanız en doğrusudur.

Vereceğiniz yemekler et, (tavuk, balık ve kırmızı et,) haşlanmış yumurta, gibi protein ağırlıklı olmalıdır. Çünkü kediler doğaları gereği proteinle beslenmelidirler.

kedilere ev yemeği vermek

Kediler ciğer gibi sakatat yemeklerini çok severler. Haşlayarak verilebilir. Ayrıca hazır olarak ton balığı vermek isterseniz light ton balığı alabilir veya ton balığının yağını iyice süzerek verebilirsiniz.

kedilere ev yemeği vermek

Kedilere Çiğ Et Verilir mi?

Kedilere çiğ et vermek iç parazit oluşumuna neden olduğu için yanlıştır ve hem kedi hem de besleyen sahipleri için ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabilir.

Aynı nedenle sosis,salam gibi etleri iyi pişirerek vermek gereklidir.

Kedileride Parazit ve Tedavisi

kediye ev yemeği vermek

Haşlanmış sebze (patates,kabak havuç vb.) ve et kombinasyonu kediniz için sağlıklı bir mama olmaya iyi bir adaydır. Fakat kalsiyum için az miktarda yoğurt da menüye eklenmelidir.

Kediler sanılanın aksine inek sütü hazmedemezler ve içinde ki laktoz onların midelerine hiç iyi gelmez Bu nedenle kedilere süt yerine kaymaksız yoğurt, tuzsuz peynir vermek daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

kedilere ev yemeği et vermek

Kedilere Ev Yemeği Verilir mi?

Kedilerinize evde kendinize yaptığınız yemeklerden de verebilirsiniz. Ancak yemeği, yağlı ve salçalı suyundan ayırıp, küçük porsiyonlar halinde ılık olarak vermelisiniz.

Yemeğe tuz katmadan önce kedinize vereceğiniz kadar ayırmanız doğru olacaktır. Kediler için tuz ve baharatlar zararlıdır.

kedilere ev yemeği verilir mi

Ödül maması olarak özel olarak satılan mamalardan alarak kedimizi eğitmek daha kolay bir hal alabilir.

Ya da çok sevdiği bir yemeği doğru bir hareketinin ardından vermek o hareketi tekrar yapması için kedinizi motive edecektir.

kedilere-ev-yemegi-verilirmi

Kedilere Meyve Verilir mi?

Bazı kediler meyve yemeyi severler. Az miktarda verilen meyve kediye zarar vermez. Örneğin, elma, çilek, karpuz, kiraz gibi meyveleri az miktarda kedinize verebilirsiniz. Ancak bazı meyveler kedilere çok zararlıdır. Özellikle yaş üzüm kesinlikle yedirilmemelidir.

Kedilerin böbreklerine ve bağırsaklarına zarar verip aniden ölümlere yol açtığı görülmüştür. Bazı kuru mamaların içeriğinde, üzüm tozu gibi maddeler kullanılmaktadır.

meyveler kedilere zarar verir mi

Ancak bu toz, üzümün derisinden ve kurutulmuş çekirdeğinden yapılmaktadır. Miktarları da ayarlanarak verildiğinde, insanlarda olduğu gibi kedilere de antioksidan olarak yararlıdır.

Özellikle yaşlı kedi mamalarında kullanılır. Gençleştirme ve yaşlılığa karşı antioksidan bir besindir. Kediler için zararlı olan yaş üzümdür.

Kedilere Alerji Yapan Besinler Nelerdir?

Kedilere alerji yapan yiyecekler vardır. Bu nedenle verilecek besinlere dikkat edilmeli ve kedinin reaksiyonları takip edilmelidir.

Örneğin; tavuk kediler için iyi bir besin kaynağı olmasına rağmen bazı kedilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kaşınma ve tüy dökülmesi şeklinde veya kızarıklar şeklinde kendini gösterebilen bu tür alerjiler, kediye tavuk vermemek gerektiği gösterir.

kedilere alerji yapan besinler

Bazı yiyecekler kediye tümüyle yasaktır. Bu yiyeceklerin başında tuzlu, yağda kızartılmış yiyecekler, çikolata, dondurma gibi şekerli yiyecekler, sucuk, pastırma benzeri tuzlu ve baharatlı etler, inek sütü gibi laktoz içeren veya asit içeren içecekler kediler için çok zararlıdır ve asla verilmemelidir.

kedilere zararlı besinler

Kedinize süt vermek istiyorsanız, evcil hayvan dükkanlarında satılan kedi sütü tozlarını alıp, suyla karıştırarak verebilirsiniz. Ya da inek sütü vereceksiniz, laktozsuz satılan özel sütlerden almalı veya inek sütünü yarı yarıya suyla karıştırarak vermelisiniz.

Kedinize vermemeniz gereken diğer bir besin grubu ise ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerdir. Bu yiyecekler kedinize besin değeri açısından hiçbir şey katmazken, sağlığını bozabilir.

kedilere ev yemeği yedirmek

   

  • fatma certel
    8 sene önce

    benim bir kedim var sokkatan aldk genç bir kedi tuy dökuluyo asırı dercede tuy döküyo asıları yaptırdım ama tuyleri hala dokülüyor nedeni anlayamadım sitres olabilir diye düşümnüyorum su an hamile doguma az kaldı fakat kedi bizle 5 aydır birlikte ilk aldıgımızda tuy dökme sorunumuz yoktu sonradan oldu ve hala devam etmkte vetrenere sordum sitres diyor yumurta veriyorum hafta iki defa internetten cok yazı okudum ama cözum bulamadım bi önerınız varmıdır bide arada tavuk verıyorum pişmiş ondan ola bilirmi

    34
    yorum beğen
    • Sevda
      6 sene önce

      Kedilerin tüy dökümünde stresten başka sağlıksız veya kalitesiz mama vitamin eksikliği vb şeyler de olabilir

      37
      yorum beğen
    • Aslı DOĞAN
      6 sene önce

      Kedin hamile bile olsa daha tam yaşına girmediği için yavru sayılır. Bebeklik kürkünü döküyor şuan. Yeni tüyleri eskiye nazaran biraz daha sert çıkacak. Endişe edip kendini üzme 😉 Benimde iki kedim var. ikisini de sokaktan aldım. İkisinde de aynı problemleri yaşadık ama sonrasında anormal bir durum gözlemlemedik. Veteriner arkadaşımızda gözlemlerinde kötü bir şey görmedi. Kısacası için rahat olsun canım.

      41
      yorum beğen
  • bahattin
    7 sene önce

    merhaba sayenizde kedime daha iyi bakıyorum çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler

    33
    yorum beğen
  • C.S.
    7 sene önce

    Bu bilgileri kediler açısından okuyoruz ancak, burada belirtilmiş olan kedilere verilebilen ve verilmemesi gereken yiyecekler aslında insan için de geçerlidir, unutmayalım. Yani protein ağırlıklı beslenmeli, ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeren maddelerden, ayrıca tuz ve şekerden uzak durmalıyız. Gelecek nesillerimizi beslenmeyle ilgili genetik hastalıklardan korumalıyız…

    32
    yorum beğen
    • Ali
      6 sene önce

      Ne yani bunlar yalan mı?

      44
      yorum beğen
  • Gülşah
    7 sene önce

    Ben kedime sucuk verdim Of moralim çok bozul bişey olur mu çok korkuyorum

    48
    yorum beğen
  • Dilara
    7 sene önce

    Tavuk alerjendır tuy dokumu olabılır tavugu kesmelısınız

    32
    yorum beğen
  • Melis
    6 sene önce

    Ya benim kedim (çok ilginçtir ki) et yemiyor, sabırlı ol diyeceksiniz ama alfığımızdan beri ağzını bile sürmüyor, artık veterinere götürme kararı aldık.
    nedenini bilen varsa yazabilir mi acaba?

    37
    yorum beğen
    • Serkan
      5 sene önce

      Şuan hiç bişey vermeyin süt bile vermeyin. Sadece pişmiş yumurta verin

      31
      yorum beğen
  • Mustafa
    6 sene önce

    Pişmemiş tavuk derisi kedime zarar verirmi ve parazit aşıları biraz qecikti sorun olurmu

    43
    yorum beğen
  • ATEŞ
    6 sene önce

    BENİM KEDİM NE ET YİYİYO NE SÜT,SU İÇİYO YANİ BENİM KEDİM ZAPZAYIF NE YAPMAM GEREKİYOR BİLENLER YAZSIN

    42
    yorum beğen
  • Kahraman
    5 sene önce

    Yukarda yazanlar doğrudur elbetde ama ayy kedime şunu verdim verilmesi zararlı olan şey veya işte ayyy tuzlu birsey verdim ekmek ve vs vs değerli kardeşlerim , ablalarım ve abilerim kedi denen canlıyı Allah çok güzel ve çok mükemmel yaratmıştır sübhanallah hayvanı aç bırakmayın yeter ev yemeği verin mama verin size kalmış bir durum ha hayvan hastalanabilirmi evet ama bu demek değildir ki verdiğiniz yemekden , öyle düşünmeyin asilerini yaptırın güzelce bakın hicbirsey olmaz inşallah

    38
    yorum beğen
    • Mete AYHAN
      5 sene önce

      Evet ev yemeği verin ki gereken protein ve diğer vitaminleri ve mineralleri alamasın. Carnivor (etle beslenen) bir canlıya hem et hem otla beslenebilen bir canlının yiyeceklerinden verin ki bünyesinde gereksinim duyduğu bir çok besinin eksikliğini hissetsin. Rahatsızlandığında, tüyleri yumak yumak elinize geldiğinde, gözleri görmemeye başladığında veterinere götürür bir ton para harcarsınız o size söyler zaten ondan sonra kaliteli kuru mamaya geçersiniz seve seve 😀 Ha o saatten sonra medikal mama önerme durumu var ki baya da pahalıdır medikal mamalar. Yani dikkat etmeyin ne yediğine içtiğine başına bir hal gelene kadar. Bizim Türk milletinin genel alışkanlığı zaten bu değil mi Kahraman bey 😀

      39
      yorum beğen
      • Saliha
        5 sene önce

        Önceden de ninemler kedi beslemişler valla hiç.mama kullanmamışlar ..yavrularınıda aynı şekilde ..mama sektör haline geldi..büyük bir sektör aksi söylenmez söylettirilmezde zaten..kusura bakmayın ama hiç de birşey olmaz ..kimyasallarla dolu mamadan çok daha iyidir

        39
        yorum beğen
  • murat
    5 sene önce

    Merhabalar ;
    özel tari,flerle hazırlasak kedi maması ciğerli pirinçli havuçlu etli püreler filan yada tavuklu balıklı böyle şeyler kedinin dışkısında kokuya sebeb olur mu? yada kediye zararı olur mu ? bunlarla ilgili o kadar çok kafa karıştırıcı bilgi varki doğru bilgiye nasıl ulaşacağız

    32
    yorum beğen
  • Irmak Yücel
    5 sene önce

    Yaa biz dün akşam yavru kedi aldık ev kedisiydi sonra evimize getirdik alıştı şuan salam,tavuk yedirdim zararlı mı ? çığ olursa sağlığı bozulur mu veya çiğ mi yedirmeliyiz pişmiş mi?

    30
    yorum beğen
  • Kayvazoğlu
    3 sene önce

    Kendimizi sokaktan edindik, yaklaşık 4,5 aylık. Üç ayrı veterinere götürdük. Üçü de satılan mama dışında birşey vermeyin, tüy dökermiş, sürekli bizi rahatsız edermiş sonra mamadan yemezmiş. Evimizde yediğimiz yiyeceklerden(et, peynir, sulandırılmış süt…gibi)veriyorduk. 2 gündür vermiyoruz ama bizden istiyor, duygularımıza sesleniyor. Kuru mama dışında başka bir şey vermeyin eh haftada bir kez şımartın dediler, ne yapacağız

    0
    yorum beğen
  • İlknur
    3 sene önce

    Biz 2 aylıkken kedimizi sahiplendik. Mama yiyordu onunla birlikte bi kaç şey verelim dedik. Peynir, yoğurt ve ufak ufak yemek filan veriyoduk ama bu defa mamayı bıraktı. Sonra yaş mamayla karıştırarak tekrar alıştırdık ama hala bıraksak bizimle beraber masaya oturup yemek yiyecek. Bir türlü bıraktıramadık. Ne yapabiliriz bu konuda?

    0
    yorum beğen