arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler için uygulanabilmektedir. Kedinin üremesini imkansız hale getirmek adına dişi kedilerde yumurtalıklar, erkek kedilerde ise testisler çıkarılarak işlem tamamlanır.

Erkek kedilerde yapılan bu işlemin adı kastrasyon olarak adlandırılmıştır. Çoklu ortamda yaşayan kediler için kısırlaştırma yapılması öneriliyor. Çünkü başı boş kedi popülasyonunda sokaklarda kalan yavrular, açlık, travma ya da kaza sonucu ölebiliyor.

Kediler yavruluk dönemlerinden itibaren kısırlaştırılabilirler.

Bir kedi yılda yaklaşık 15-20 yavru dünyaya getirebilmektedir. Eğer yavru ya da yetişkin bir kediniz varsa çiftleştirmeyi planlamıyorsanız gösterebileceğiniz en sorumlu davranış onu kısırlaştırmak olacaktır. İşlemin işinde uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması önemlidir.

Yavru Kedi Kaç Aylıkken Kısırlaştırılır?

Yavru kedilerin kısırlaştırılması önemli bir karardır. 4 aylığa erişen dişi yavrularda cinsel olgunluk oluşmaya başlar. Bu durum onların bu aylarda hamile kalıp doğum yapacağı anlamına gelmiyor.

Bazı kedilerde hamilelik olabileceği gibi bazılarında olmayabilir. Bu riski göze alıp almamak size bağlıdır. Erkek yavru kedilerde ise ergenlik dönemi yine dişilerde olduğu gibi 4-5 aylık dönemde başlayabilir. Bazen de bu sürenin uzaması normaldir.

Dişi yavrularda 5 ay, erkek yavrularda ise 12 ay kısırlaştırma için uygun olduğu düşünülen dönemlerdir. Kedilerin olgunluğuna göre belirtiler başladığında veteriner hekim eşliğinde kısırlaştırmanın yapılıp yapılmayacağı konuşulabilir. Belirtilerin erken olması dahilinde kısırlaştırma yaşı da erkene çekilir.

Kedilerin yavruyken kısırlaştırılmasının olumsuz etkileri olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ve incelemelere göre 8 haftalıktan büyük 7 aylıktan küçük kedilerin kısırlaştırılması sonrası kedilerde herhangi bir idrar yolu hastalığı veya kemik ve eklem rahatsızlıklarına rastlanmadığı ortaya çıkarılmıştır.

Erken dönem kısırlaştırma sonrasında kedilerde benzer ortopedik ya da sağlıksal sorunların olduğunu kanıtlayan hiçbir bilimsel çalışma yoktur.

Yavru Kedi Kısırlaştırmanın Yararları

Yavru kedilerin kısırlaştırılması gözle görülür etkilere sahiptir. Örneğin erkek kedilerde alan sınırlarının çizilmesi ve bölgesel müdahale gibi saldırgan tavırlar azalır.

Dişi kedilerinde de agresiflik ortadan kalkar. Bu gibi durumlar kedilerde yaşam süresi beklentilerini önemli ölçüde arttırır. Dişi kedilerde meydana gelebilecek meme kanseri, yanlış gebelik gibi sağlık problemleri önlenmiş olur. Erkek kedilerde de aynı şekilde kanser de dahil olmak üzere idrar yolunu tetikleyen hastalıkların da önüne geçilmesi sağlanır. Her iki cinsiyet için de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlanmış olur.

Dişi Yavru Kedilerde Kısırlaştırma

Kediler yalnızca çoğalmaması adına kısırlaştırılmaz. Bazen de buna ek olarak ileride kedinizde oluşmasını istemediğiniz rahatsızlıkların önüne geçebilmek adına kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz. Dişi bir kediniz var. Kedilerde kanser rahatsızlığı da görülebilen kötü rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Özellikle dişilerde ileriki dönemlerde oluşabilecek yumurtalık kanseri riskini imkansız hale getirmede kısırlaştırma mükemmel bir sonuç verir. Aynı oranda rahim kanseri riskini de etkileyici bir biçimde azalttığı belirlenmiştir.

Kedilerin kızgınlık dönemleri çok zor geçer. Kısırlaştırılmayan bir dişi kedi 1 sene içerisinde ortalama 3 veya 4 kez kızgınlık dönemine girer. Kedinizin sürekli miyavladığını, sakin kalamadığını v sürekli evden dışarı çıkmak istediğini, bunun için her fırsatı değerlendirdiğini görebilirsiniz.

Eğer kedinizin çiftleşmeyi sağlayacak bir eşi yoksa ya da bunun olmasını istemiyorsanız, bazı olumsuzluklarla karşılaşabileceğinizi bilmenizde fayda var. Yılda birkaç kez kızgınlık dönemine giren dişiler, çiftleşme yapamadığında depresyona girebilir. Bunun beraberinde ishal, kusma ve hatta iştahsızlık gibi durumlar da maalesef görülebilir. Kısırlaştırma tüm bunların önüne geçecektir.

Erkek Yavru Kedilerde Kısırlaştırma

Dişi kedilerde kısırlaştırmanın faydaları olduğu gibi erkek kedilerde kısırlaştırmanın da faydaları vardır. Testis kanseri riski ortadan kaldırılmış olur. Kısırlaştırılan erkek kedilerin davranışlarında olumlu yönde değişiklikler olur. Kendi özel alanlarına daha az düşkün olarak yaşamlarına devam ederler. Bu alanlarını işaretlemek adına ev içerisinde idrarını kullanabilirler. Ancak bu idrarın güçlü bir kokusu olmayacaktır.

Evde beslediğiniz iki kediniz var ve ikisi de erkekse arada bir de olsa kavga ettiklerini mutlaka görürsünüz. Kısırlaştırma sonrasında iki erkek kediniz arasındaki bu kavgacı problem de ortadan kalkacaktır. En azından sayısı görülür bir biçimde azalmış olur. Araştırmalar ve gözlemlere göre bakıldığında gerçekten de kısırlaştırılmış kedilerin idare edilebilmeleri daha kolay olur. Daha sakin ve ılımlı davranışlar sergilerler.

Kısırlaştırma Operasyonu

Kısırlaştırma yapılması için veteriner hekimini işini bilen, güvenilir bir uzman olarak seçtiğinizden emin olmalısınız. Nihayetinde hayatınızı paylaştığınız can dostunuzu ona emanet edeceksiniz. Kedilerde kısırlaştırma işlemi yapılacaksa cinsiyet fark etmeden her iki cins için de aynı hazırlıklar yapılır. Cerrahi operasyondan önce yaklaşık 12 saat bir süre kadar kedinizin aç kalması gerekir. En son yemeğini operasyon saatinden 12 saat önce yediğinden emin olmalısınız.

Genel anestezi kullanılarak kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilir. Kedilerde herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği gözlenmesi için bir süre gözlem yapılır.

Daha sonra belirlenen bölgeye kesi atılarak dişi kedilerde yumurtalar, bazı durumlarda rahim; erkek kedilerde ise testisler içeriden çıkarılır. Yapılan kesi geliştirilen tıbbi işlemler sayesinde gizli dikiş ile sonlandırılır ve dikilir.

Bazı müdahalelerde dişi kedilerin kesileri daha büyük olacağından müdahale sonrası veteriner kliğinde kalması gerekebilir. Ancak erkek kediler için böyle bir durum söz konusu değildir. Aynı gün eve gönderilirler.

Kısırlaştırma Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Genel anestezi yöntemi kullanılarak yapılan operasyon sonrasında kedilerde sersemlik oluşabilir. Bu normal bir durumdur. Kedilerimiz bu tür müdahalelerin ne olduğunu anlayamadıkları için dikişleri çiğnemeye çalışabilir ya da yaralı bölgeyi kaşımak isteyebilir. Süreç içerisinde dostunuzun yarasında kanama, yırtılma, akıntı ya da şişme gibi olumsuz durumların oluşup oluşmadığına mutlaka bakmanız gerekir. Birkaç gün göz önünde bulundurulması önemlidir.

yavru kedilerde kısırlaştırma

Operasyondan sonraki 24 saat içerisinde kedinizin idrarında kan görülmesi normal bir durumdur. Ancak kanama durumunun bu anlamda takip edilmesi önemlidir. Devam etmesi olumsuz bir durum olduğundan veteriner hekime başvurulması gerekir.

Yara iyileşene kadar onun dış çevre ile temasından kaçınılmalıdır. Ayrıca banyo yaptırmak da doğru bir fikir değildir. Yaranın olduğu bölgenin nemli bir bezle temizlenmesi iyi olur.

Yavru kediniz çok oyuncu ve meraklı bir mizaca sahip olabilir. Ancak operasyon sonrasında kalmak istese bile onun fazla hareket etmesine izin vermemeye dikkat edin. Tabii çok uzun süre de hareketsiz kalmaması da önemli.

Dikişleri iyileşene kadar sürekli zıplaması, koşması ve atlamalı oyunlar oynaması onun için zararlıdır. Vücut olarak zaten keyifsiz kalabilir. Belki birkaç gün dinlenir. Ancak sonrasında yaraya alıştıkça bu isteği artsa bile siz onu gözünüzden ayırmayın.

Çünkü yapabileceği ani ve yorucu bir hareket sonrasında dikişleri zarar görebilir. Bu da kedinizin iyileşme süresinin uzamasına sebep olur.

Yarada meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekir. Kediler kısırlaştırma operasyonunda sonra genellikle iyileşme gösterir. Semptom görülme riski azdır. Bu yüzden birkaç hafta içerisinde kontrole gidip dikişlerini aldırabilirsiniz.

İyileştirme dönemi içerisinde kedinizin yapması gereken en önemli şey su içmektir. Yanında ve çevresinde bol miktarda su bulunduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda yatağının temiz olması ve rahatlığı da sağlığını destekleyen diğer unsurlardır.

Tuvalet yaparken yara yerine dışkı, toz ve kum gelmemesi açısından tuvalet kabı içerisine kağıt parçaları koyabilirsiniz. Düzenli temizliğini yapmayı unutmamalısınız. Böylece idrar kalıntısı vb maddelerin kedinizin dikişi ile temas ettirilmesini engellemiş olursunuz.

Kısırlaştırma Sonrası Beslenme

Bir kedinizi kısırlaştırdığınızda onun davranışlarında ve beslenmelerinde bir takım değişiklikler olduğu fark edebilirsiniz. Kısırlaştırılan kediler artık eskisi kadar kaloriye ihtiyaç duymazlar. İştahı da önceki haline göre daha çok artar.

Bu durumda artan iştaha göre yemek yiyip çok enerji harcamazsa aşırı kilo alımı ve obezite gibi sorunlarla karşı karşıya gelmek kaçınılmaz olacaktır. Çünkü kediniz fazla yemek yer ve vücut o enerjiyi yağ olarak depolamaya devam eder.

Yavru kediyi kısırlaştırmak beslenme açısından daha sağlıklıdır. Çünkü zaten yılların düzene soktuğu bir beslenme rutini yoktur ve yeme sıklıklarına göre değişimler yapmak daha kolay olur. Büyümesini destekleyecek, hem de bunu yaparken yavru dostunuzun gereksiz yere kilo almasını teşvik etmeyecek mamalar ile onu destekleyebilirsiniz. Kısırlaştırılan kediler için özel olarak üretilen mamalar bu alanda size yardımcı olacaktır.

Beslenme planında erken değişim çok önemlidir. Anestezinin etkisinin geçmesinin ardından kedinize su ve mama verebilirsiniz. Kedinizin beslenmesinde damak zevkine uygun mamalardan satın alarak onların iyileşme sürecini daha az kalorili ve dengeli geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Yavru kedilerde kısırlaştırma sonrasında hormonel değerlere bağlı olarak durgunluk gözlenebilir. Hassas davranışlarda bulunabilir ve depresif olabilir. Ancak bu durum geçicidir.

Yavru kedilerde kısırlaştırma, veteriner hekimler tarafından genel anestezi yöntemi kullanılarak yapılır. Yavru kediler için önerilen yaş 4 ayını doldurmuş oldukları zamandır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.