arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Parazit, İç Parazit ve Dış Parazitler Tedavisi

Etkili, lisanslı ürünler kullanın. Kedinizin ev ortamını tedavi edin. Bazı alternatif tedaviler iyi işe yarar. Birçok kedi paraziti mevsimseldir, sıcak havalarda parazit sayıları artar. Kedinizin rutin kontrolü iç parazitler ve dış parazitlere karşı tetikte olmanın en iyi yoludur.
kedilerde iç dış parazit ve tedavisi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Hatta iç parazitlerden biri olan tenya bile kedinin poposunda kurumuş parçalar bırakır. Kediler çoğunlukla birçok parazitten rahatsız olmaz. Kaşıntı, salyalarına karşı alerjik reaksiyon geliştiğinde ortaya çıkar. Kene, pire ve kulak uyuzu gibi bazı parazitler görülebilirken diğer akarlar, maya ve mantar gözle görülemez.

Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayarak hazırladığımız makaleye gözatabilirsiniz.

kedilerde parazit

Parazitler Kediye Nasıl Bulaşır ?

Pireler vücut ısısı, sürtünme ve kedi kokularıyla aktive olur. Uykudaki larva canlanır, pire haline gelir ve ardından kan emmek için kedinize atlar. Pireler çevreden ve diğer hayvanlardan alınabilir.

Pireler kaşıntıya neden olmak zorunda değildir, özellikle butlar çevresinde pire ve pire pisliği  deride parlak siyah benekler arayın. Akarlar Kulak akarları başka bir kediden, genellikle de yavrunun annesinden geçer.

En çok geceleri hareketlenip kulak ve deri kaşıntısına neden olurlar. Kulak akarı olan kediler kaşıntılı kulaklarında kulak kiri ve döküntü üretir.Anneden geçen CheyletieUa akarları çoğunlukla yavrularda sorun olur. Bu akarlar sırt bölgesinde kepek üretir, çoğunlukla kaşıntısızdır. Pire öldürücülerle kolayca öldürülür.

Sarkoptik akarlar (uyuz) daha çok köpeklerde görülür, kedilerde nadir olur. Deri taramasıyla görülür. Selamectin’le (Stronghold) tedavi edin.

kedilerde parazit

Kedilere Kene Nasıl Bulaşır Tedavisi Nasıldır ?

Keneler uzun çimlerde bekler. Bir gölge, titreşim, hatta sıcaklıktaki bir anlık değişim ona yemeğin geldiğini haber verir. Kene kediye yapışır, ağzını deriye daldırır ve kanla dolup düşene kadar da emer. Kene inanılmaz derecede şişer ve kan dolduğunda kolayca görülür.

Keneyi öldürmek için üzerine alkol dökün. Ardından, cımbız kullanarak derideki kökünden döndürerek çıkarın. Keneleri sıkmaktan kaçının yoksa kediyi zehirler.

kedilere parazit nasıl bulaşır

Kedilerde Bit ve Mantar Hastalığı

Bitler Kedilerde nadir görülür. Bit ya da yumurtaları tüylerin içinde görülür. Fipronil (Frontline) ile tedavi edin. Halkalı solucanlar (mantar hastalığı) Teknik olarak bir parazit değildir ama yaygın görülür, diğer kedilere ve bize geçebilir.

kedilerde bit ve mantar hastalığı

Kedilerde İç Parazit Nasıl Bulaşır ?

Yuvarlak solucanlar bu kurtları genellikle anneleri daha doğmadan yavrulara geçirir; bazen yavrular emerken, annelerinin kurt bulaşmış derisinden enfekte olur. Yavrular şiş karınlıdır ve kurt kusar. Kurdu olan anneler hamilelikleri boyunca rutin olarak ve yavrular 14 günden itibaren fenbedazoie (Panacure) ürünleri kullanmaktan yarar görür.

Tenya En yaygın görülen tenya (Dipylidium caninum) enfekte olmuş pirenin yenilmesiyle alınır. Tenyalar kedilerde nadiren hastalık belirtisine neden olur. En yaygın enfeksiyon belirtisi, anüs çevresindeki tüylerde pirinç benzeri kuru tenya parçalarıdır. Paraziquentel kullanın.

kedilerde iç parazit nasıl bulaşır

Kedilerde Kanlı İshal Paraziti

Giardia (gittikçe yaygınlaşıyor) Mikroskobik, tek hücreli bulaşmış sudan alınan bir parazittir. Bu, kedilerde nedeni tespit edilemeyen ishale neden olur. Büyük olasılıkla kanlı ishal. Fenbendazole’le (Pancur) veya veterinerinizin tavsiye ettiği her hangi bir ilaçla tedavi edin.

Kalp kurtları (nadir) Yumurtalar kediye sivrisinek ısırığıyla geçer. Bunlar kalpte yerleşen daha büyük kurtlara dönüşür. Öksürme ve halsizlik ancak hastalık iyice ilerlediğinde ortaya çıkar. Dışarı çıkan kediler çıkmayanlara göre daha fazla risk altındadır. Selamectin (Stronghold) kullanarak önleyin veya veterinerinizin tavsiyelerine göre tedavi edin.

kedilerde ishal paraziti

İç ve Dış Parazit Tedavisi 

Pire doğum kontrolü: Lufenuıon (pire doğum kontrol programı) kullanmak bundan yiyen tüm pireleri kısırlaştıracaktır. Yetişkinler ölür ve kedinizle eviniz pirelerden kurtulur. Bu pire tükürüğüne kaşınma tepkisi veren, alerjisi olmayan her kediye uygulanabilir.

Pire kovucu: Selamectin, fipronil ya da imidacloprid (ideal ürünler sırasıyla Stronghold, Frontline ya da Advantagechr) ayda bir kedinizin sırt derisine uygulayın. Stronghold ayrıca kulak akarları, yuvarlak solucanlar ve uyuza karşı etkilidir. Frontline pireler kadar keneleri de öldürür.

Bu ürünler kedi pire yumurtalarının çatlamasını önleyen bir ev biyolojik spreyiyle birlikte kullanılabilir. İç parazitler nadiren hastalık belirtisi gösterirler. Giardia tek istisnadır, kedilerde kronik ishal yapar.

iç ve dış parazit tedavisi

Dış Parazitlerin Tedavisi

Kediler çeşitli dış parazitler taşıyabilir. Parazit denetiminde gelişmeler artık kedilerin onlardan mustarip olmak zorunda olmadıkları anlamına gelir. Yine de, parazitli deri durumu hâlâ çok yaygındır.

Parazitler baş sallama ve kaşınmaya, kepekli kürke, enfeksiyonlu ya da enfeksiyonsuz kaşıntıya, tüy dökülmesine neden olabilir. Kulak akarları sık görülür Çoğu yavru kedi ve sokak kedisi kulak akarlarını annelerinden ya da komşu kedilerden alırlar. Akarların kökünü kazımak zaman alır. Çok bulaşıcıdır, bu yüzden evdeki bir kedide varsa tüm kedilere bulaşabilir.

kedilerde parazit tedavisi

Kedilerde Toksoplazma 

Toksoplazma Vahşi yaşamdaki bulaşmış bir şeyi yiyerek. Klinik bir belirtisi yoktur ama halk sağlığını tehdit eder. Kulak akarlarını, kulak akarı damlaları ya da bir selamectin (Stronghold) damlasıyla yok etmek kolaydır.

Kulağa mineral yağ damlatmak dış taraftakileri öldürür ama kulak kanalı içindekilere etkili olmaz.

Topikal tedaviyi en az iki hafta sürdürün. Halıları temizlemek: Pireler yumurta ve larvalarını halılarınıza bırakır. Sodyum borat, tetraborat ya da poliboratla yapılan profesyonel halı temizliği bir yıl garantili olarak pire yumurtalarını yok eder. Çamaşır boraksı kullanmayın. Göz, solu-num ve böbrek sorunlarına yol açabilir.

kedilerde toksoplazma

Kedilerde Toksoplazmanın İnsanlar İçin Tehlikesi

Toksoplazma bir kedi için nadiren sorun yaratır. Toksoplazma’yla ilk kez karşılaştıktan sonra ve sadece ilk seferinde kediler enfekte olmuş parçalan dışkılarına geçirirler. İşte bu dışkıyla Toksoplazma bize geçebilir. Basit bir tedavisi yoktur.

Hamile kadınlar ve bağışıklık sorunu olan kişiler en çok risk altında olanlardır. Enfekte olan insan cenininde ciddi sorunlar olabilir. Hamile kadınlar kedinin tuvaletini temizlerken, bahçelerinde çalışırken ya da çiğ etle uğraşırken kauçuk eldivenler giymeliler, insanların Toksoplazma’yla karşılaştıkları en yaygın yollar bunlardır.

  • kamile
    7 sene önce

    merhabalar,
    keidme pire bulaştı,
    yakınımdaki veterinere gidip frontline marka damla aldım ensesine damlattım
    aradan 10 saatten fazla zaman geçti ama kedinin üzerindeki pireler hala yaşıyor
    bu kadar uzun sürmesi normal mi ?
    kedimdeki pireler kesin ölecek mi ?

    17
    yorum beğen
    • Pisi
      7 sene önce

      Benim kedim de ilk geldiğinde pireliydi ama ben veteriner e gitmedim tanıdık kedi malzemeleri satan bi dükkandan markasız bi pire ilacı aldım bi kullanımlıktı ve ensesinden başlayarak iki parmak araya kuyruğuna kadar ovalayarak uyguladım birkaç saat içerisinde geçmişti sanırım

      15
      yorum beğen
  • dilan
    7 sene önce

    bahçede baktığim yavru kedim çok kötü ishal yaparken can çekişikiyor.vet götürdüm bir vitamin ilaçı yaptı.bide parazit ishal ilaci yazdı.aldım kullanıyorum parazit ilacı bir seferlikti.şimdi ishal ilacı kullanıyorum ama geçmiyor hala akıntısı devam ediyor kesik kesik ayakta zor duruyor kuru mama yemiyor.suyu bile zorla şırıngayla içiyorum.bana yardımcı olabir misiniz ne yapmam gerekiyor hasta olmandan önceden pire ense damlasınında yapmıştım.karnı ağrıdığı çok belli oluyor kıpırdamıyor yerinde.

    18
    yorum beğen
    • Akgül
      7 sene önce

      Biraz geç oldu ama en azından bir daha karşılaşırsanız uygularsınız.Bal kabağı ishale birerbir.bir tatlı kaşığı bal kabağı kaynatıp iyice ezin biraz tavukla karıştırıp yedirin hemen kesiyor ishali.kedimde ve başka kedilerde uygulandı sonuç %100

      20
      yorum beğen
  • Nagihan
    6 sene önce

    Merhaba benim kedim sokak kedisi ve yetişkin bir kedi. Ama iç paraziti var veterinere götürdük toz ilaç verdi. İlacı verdik ama daha da kötü oldu. Şuanda arka ayaklarını kullanamıyor, yemek yemiyor, su içmiyor, yerinden kıpırdamıyor, sürekli ağrıları var ve titriyor sizce ne yapmalıyız?

    19
    yorum beğen
    • KONTES
      6 sene önce

      benim kedimede aynısı oldu sendeledi yemek yemedi veterinere götürdük durumu çok kötü dedi ölebilir dedi ama direniyor 3 gündür klinikte yatıyor 11 tane aşı yapıldı hala kendinde değil artık eve alıcağız ağzına şırıngayla zorla yemek veriyorlar bence sizde GEÇ OLMADAN VETERİNERE GÖTÜRÜN

      18
      yorum beğen
  • Mirnav
    6 sene önce

    Benim kedim parazit hapından sonra aşırı kokmaya başladı çok gaz bırakıyo sanirim bilmiyorum neden bilem varmı? Normalmi

    18
    yorum beğen
  • Aylin
    6 sene önce

    Merhaba benim bahçemde baktığım kedinin dışkısında küçük beyaz kurtlar var ne yapmalıyım veterinere götüremiyorum maddi yetersizlik ilaç olarak ne almalıyım üç buçuk yasında erkek yaklaşık 5 kilo

    18
    yorum beğen
  • Banu
    6 sene önce

    Nagihan hanım size verdiği pire tozu olmasın? İç parazitler için ya hap verilir ya da iğne yapılır. Kediniz şu anda nasıl?

    13
    yorum beğen
  • Nurcan
    6 sene önce

    Evinize sokakdan 2 buçuk aylik kedi aldık eve geleli 3 gün oldu bu gün kustu ve kusmugunun içinde parazit vardı ne yapmalıyım

    18
    yorum beğen
  • betül
    6 sene önce

    sokak kedisi ben besliyorum ama karnı çok şiş başını salayıp duruyor halsizlik var ve öksürüp duruyor. ne yapmam gerek nasıl tedavi edebilirim ya da veterinere götürmeli miyim ?

    16
    yorum beğen
    • birgül
      5 sene önce

      iç parazitleri olabilir sdolucan vs tenya gibi belediyenin veterinerleri var sokak hayvanlarına bakıyorlar siz götürürseniz kediyi tekrar bıraktığınız veterinerden alıyosunuz ama onlar alırsa tekrar kediyi vermiyolar …biz bi kediyi tedavi ettirdik iyi oldu

      17
      yorum beğen
  • Nisa
    5 sene önce

    Merhabalar sokaktan bir kedi yavrusu aldim tek gozu gormuyo otekide cok iyi degil. Parazit problemi var bugun veteriner kontrolu ve ilaclar sonrasi cok yorgun dustu . diskida bir tane ama oldukca buyuk bir parazit bulduk . hayati konusunda biraz endiseliyim. Ne yapmaliyim . yemek yiyiyor su cok az . özellikle gozleri icin ne yapabilirim en azindan tek gozu icin

    20
    yorum beğen
    • Hande Nur
      5 sene önce

      Merhabalar; Parazitler kedileri oldukça yorar ama büyük bir parazit döktü ise parazitlerden kurtuluyor demektir. İç ve dış parazit aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Suyu bol içmeli kediler için suya katılan vitamin damlalar var. Veterinerinize danışarak başlayabilirsiniz. Göz için de veterinerden destek almalısınız.

      17
      yorum beğen
  • Kadir
    5 sene önce

    Kedi İç paraziti mecburen veterinerde yapmak zorundasınız. Dış paraziti internetten alıp sizde yapabilirsiniz çok daha ucuza getirebilirsiniz.

    13
    yorum beğen
  • Esra
    4 sene önce

    Yaklaşık bir buçuk aylık bir kedim var. Dış paraziti var. Çok rahatsız oluyor tüylerini ısırıp koparıyor. Ense damlası işe yarıyor mu? Sırtında ısırarak yaralar yaptı. Lütfen acil cevap.

    8
    yorum beğen
  • Dogan umit
    4 sene önce

    Dis parasiz ici. İci su dolu bir kovaya kediyi bandirin dis parazitler 1 veya 2 dakikada havasizliktan oluyor olusmis dis yaralara bepanten kullanin ve kozmetikten pire tarabi alin ve her gun tarayin pireler azalana kadar 3 gunde bir kova ve su her gun tarama yontemi ile kurtulursunuz

    7
    yorum beğen
  • Özlem
    4 sene önce

    Ben 5 haftalık bir kedi yavru yavrusu buldum fakat anüsten kurt döküyor beyaz renkte küçük solucanlar çocuklara bulaşırmı ne yapmalıyız önereceğiniz birsey var mı

    12
    yorum beğen
  • Özlem
    4 sene önce

    Ben 2 haftalık bir kedi yavru yavrusu buldum fakat anüsten kurt döküyor beyaz renkte küçük solucanlar çocuklara bulaşırmı ne yapmalıyız önereceğiniz birsey var mı

    10
    yorum beğen
  • Fatma
    4 sene önce

    Merhabalar

    Yeni yavru bi kedim var ve sokaktan buldum 3 gün önce iştahında herhangi bi sorun yok tek sorun bugün kurtlu bir sekilde kusmasi halsizde degil ayni zamanda yakınımda kedilerle ilgilenen veteriner yok yardimci olabilir misiniz acil bir durumu var mi

    5
    yorum beğen
  • Yanardag
    3 sene önce

    Evide yetişkin. Ve yavru kedilerim var geçen ay 2 yıllık kedim 3 gün kayboldu geldiginde halsiz arka ayaklarından halsiz ve dengesiz yürüyodu i
    İkinci gün tam halsiz kaldı veterinere götürdüm vücudu kurumuş dedi müdahale etmeaine ragmen kedim öldü sebebini sordumcevap veremedi kantahlili olmadan net cevap veremem dedi şuan ay nı sıkıntıda bir kedim daha var tedavisi nedir bilen varmı veterinere götürmeme ragmen cevap alamadım şuan bir kedim aynı durumda arka ayaklarına basamıyo denge sorunu var yarını çıkarmaz. Bunla ilgili bilgisi olan bana lütfen yanı versin teşekkürler

    0
    yorum beğen
  • Deniz
    3 sene önce

    Merhaba kaçan kedinizde fiv enfeksiyonu gelişmiş olabilir iştahsızlık denge bozuklukları imün sistemde zayıflama ile karakterize bir durum başka bir kediden geçmiş olması gerekir eğer fiv aşınız yok ise bu durumdan şüpelenebilirsiniz ne yazık ki bu hastalığın bir tedavisi yok insanlardaki HIV virüsü gibi etkileri vardır zamanl kötüleşir iyi bir bakımla belki bi süre daha yaşar eğer fiv ise durum budur

    0
    yorum beğen
  • Deniz
    3 sene önce

    Anusten kurt gelmesi kedinizin bağırsaklarının parazitler ile dolduğu anlamına gelir acilen iç ve dış parazit tedavisine başlamanız gerekir ekstra olarak 2 doz halinde yapılan karma ve lösemi aşılarını yağtırmanız gerekir. Eğer evde besliyorsanız parazit problemi sizi ve çocuklarınızı etkiler gayet uygun fiyatlı bir tablet ile ensefen yapılan solusyon la iç dış parazitlerden kurtulursunuz benim önerim kedinize parazit tedavisi uygularken kendi hekiminize danışarak kendinize ve ailede ki her bireye de iç parazit tedavisi başlatırsanız iyi olur

    0
    yorum beğen