arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

En Sevimli Kedi Türleri ve Kedi Cinsleri

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda insanların " sahiplendirme platformlarından ve eş dost aracılığı " ile kedi ve evcil hayvanları sahiplenerek , hayatlarına pozitif yönde enerji katmak istedikleri gözlemlenmiştir. Kediler diğer evcil hayvan türlerine nazaran bakımı oldukça kolay ve hiç bir sorun yaşamayacağınız bir evcil hayvan türüdür . Bu konumuzda sizlere en çok tercih edilen ve en sevimli kedi cinsleri ve kedi türleri hakkında bilgi vereceğiz .
kedi türleri ve cinsleri özellikleri
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Konu Başlıkları

Sizler için özenle hazırladığımız en iyi kedi türleri listemizde hoşunuza giden ve sevimli olarak gördüğünüz her hangi bir cinsteki kediyi sahiplenerek sizde gönüllü olarak büyütmeye ve beslemeye başlayabilirsiniz .

Evcil hayvanınızı kedi olarak belirlediğinizde ciddi anlamda bir zorluk çekmeden sadece ” Mama , Su , Kum , Kum Küreği , Yıllık Aşılarını ” yaptırarak gönül rahatlığı ile sorun yaşamadan evcil hayvanınıza bakmaya başlayabilirsiniz .

Ayrıca evcil kedi cinsinizin ismine karar veremediyseniz “ Kedi İsimleri ” yazımıza giderek kedi türlerine özel yüzlerce isimden hazırlanmış listeye ulaşabilirsiniz.

en sevimli kedi türleri

Kedi Cinsleri , Türleri ve Özellikleri

Evimizin ve hayatımızın neşesi ” Kediler “. Dünyanın en sevimli canlılarını konu edindiğimiz yazımızda dünyada yer alan tüm kedi türleri ve cinsleri hakkında bilgileri bu yazıda derledik.

Listemizde aklınıza gelebilecek tüm kedi türlerine yer var:) Çok tüylü kedilerden; hiç tüyü olmayan kedilere, zeki, uysal ve yaramaz tatlı kedilere kadar kısacası aradığınız tüm kedi türleri ‘ ne bu yazıda yer var!

Ekstra ; En İyi Kedi Maması – 2019 En İyi Kedi Maması Markaları – Kedi türlerini hangi kedi maması – markası ile beslememiz gerektiği de bu yazımızda.

Ekstra ; Kediler kaç yıl yaşar? Kedi türlerinin kaç yıl yaşadığının cevabıda bu yazıda keyifli okumalar…


Sfenks Kedisi Cinsi ve Özellikleri “


sfenks kedi türüBilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Kanada
Üst sınıf: Kedi
Takson Basamağı: Irk
Rastlanma Oranı : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Uysal
Tüy Dökümü : Yok


Sfenks kedi tip olarak birazcık sevimsiz olarak gözükse’de aslında kedi cinsleri arasında oldukça sahibine bağlı ve uysal bir cins kedidir . Yaptığı sevimli hareketlerle ciddi anlamda sizlere pozitif enerji salgılayarak sizleri mutlu etmeyi başaracak bir kedi cinsidir . Sfenks kedisinin kökeni ” Kanada’dan ” gelmektedir ve şuan için bu cins kediye Kanada’nın Toronto ilinde rastlayabilirsiniz . Bilimsel araştırmalar sonrasında yapılan açıklamada bilimsel adının ” Felis Catus ” olduğu belirtilmiştir . Devamını okumak için tıklayın.


Bengal Kedisi Cinsi ve Özellikleri


bengal kedileri özellikleriBilimsel Açılanan Adı :   Prionailurus bengalensis
İlk Doğduğu Ülke :  Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri
Üst sınıf : Melez 
Yaşam Süreci : 12, 16
Yaşam Tarzı :  Uysal ve Oyuncu
Tüy Dökümü :  Çok Nadir


Bengal kedisi tam anlamıyla 1980 yılında ” Amerika Merkezli ” bir kedi türüdür . Bengal kedisi ” Vahşi Asya Leopar Cinsi Kedi ” ve “ Kısa Tüylü Normal Kedi ” çiftleşmesi sonucu var olan bir cinstir . Bengal cinsinin çıkış amacının hikayesi vahşi ve uysalın bir arada insanlarla uyumlu şekilde yaşaya bileceği söylenmektedir . Bengal kedisi cinsi ve türünün özelliklerinden dolayı ciddi anlamda oyuncu bir kedi cinsidir . Sürekli olarak tırmanıp ve atlamaktan zevk almaktadırlar , kesinlikle çok uysal ve sahibine bağlı bir kedi türüdür .  Devamını okumak için tıklayın.


 İran , Fars Kedisi Cinsi ve Özellikleri ” 


iran kedisi özellikleriBilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : İran
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl (Esaret)
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Beyaz
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Uysal
Tüy Dökümü : Yok


Fars kedisi adı verilen ve iran kedisi olarak adlandırılan bu kedi türü ciddi anlamda bakımı zordur . Fars kedilerinin tüyleri oldukça uzun  ve bakımı düzenli olarak yapılması gereken bir türdür . Fars kedisinin bir de düzenli olarak gözleri temizlenmesi gerekmektedir . Gözlerinin temizlenme sebebi cinsin özelliğinden gelmektedir , sürekli olarak gözleri akmaktadır . Bu saydıklarımıza rağmen ciddi anlamda dünyada popülerliğini koruyan bir cinstir . Sahibinin kucağında televizyonun karşısında sevilmekten’de oldukça hoşlanan bir cinstir. Devamını okumak için tıklayın.


Siyam Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Siyam Kedisi

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Tayland
Yaşam Süreci : 12 – 14 yıl
Tüy Rengi : Beyaz
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Uysal
Tüy Dökümü : Nadir


Siyam kedisi ırk olarak oldukça uysal ve sahibine bağımlı şekilde bir ömür boyu besleyebileceğiniz bir kedi cinsidir . Siyam kedisi Tayland ülkesinden ” siyam’da ” kutsal tapınaklar aracılığı ile beslenip dünyaya yayılmayı başaran bir kedi türüdür . Siyam kedisi diğer kedi cinslerine nazaran daha açık renkli bir tüy yapısına sahiptir , sadece ” Elleri , Kulakları , Ayakları ” siyah rengine sahip olan bir türdür . Siyam kedileri yaşadıkları ülkelere ve iklim şartlarına göre tüy yapısı değişkenlik gösterebilmektedir . Devamını okumak için tıklayın.


Scottish Fold Cinsi ve Özellikleri


Scottish Fold Kedisi

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : İskoçya
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Koyu , Gri
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Uysal  , Sakin
Tüy Dökümü : Orta Derece


Scottish Fold kedi türü , ülkemizde oldukça çok sevilen ve kedi severler tarafından beğenilen bir cins türüdür . Scottish Fold kedi türleri çok kısa sürede kilo alıp çok tatlı hale gelen kedi cinsidir . Scottish fold kedisi sahibinin kucağında uyumaktan oldukça zevk alan bir kedi cinsidir . Scottish fold cinsinin doğum yeri olarak ” İskoçya Ülkesi ” bilinmektedir . Scottish fold cinsinin bulunuşunda İskoçyalı bir çiftçinin büyük bir rolü vardır . Scottish fold cinsinde kulakların öne doğru eğik olması cinsinin verdiği özellikten gelmektedir . Devamını okumak için tıklayın.


British Shorthair Cinsi ve Özellikleri


British Shorthair

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Büyük Britanya
Yaşam Süreci : 12 – 14 yıl
Tüy Rengi : Koyu , Gri
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Uysal
Tüy Dökümü : Orta Derece


British Shorthair cinsi Scottish cinsi ile çok  benzer yanlara sahip hatta ” gözleri ve kulakları ” direkt göze çarpmasa hiç bir şekilde ayırt edemeyeceğiniz bir cinstir . British Shorthair ikinci dünya savaşı ve öncesinden bu yana İngiltere’de ( Büyük Biritanya ) doğarak bu günlere kadar gelmeyi başarmış bir kedi cinsidir . İkinci dünya savaşı sonrasında sayıları oldukça azalan ve bu günlere kadar gelmeyi başarıp üreyen bir cinstir . British Shorthair çoğunlukla fuarlarda ve güzellik yarışmalarda yerini alan bir kedi cinsidir . Sahibiyle birlikte vakit geçirmeyi ve sahibi ile uyumayı seven bir kedi türüdür .  Devamını okumak için tıklayın.


 Chinchilla Kedisi Cinsi ve Özellikleri”


chinchilla kedi türleri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : İngiltere
Yaşam Süreci : 14 – 16 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Beyaz ve Açık Krem-Sarı
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Enerjik , oyuncu
Tüy Dökümü : Fazla


Chinchilla Kedisi, İlk olarak 1888 yılında, İngiltere’ nin Başkenti Londra’da ünlü bir kedi showunda, birçok ödül kazanmıştır. Muhteşem güzelliğiyle, çok tercih edilen ve severek bakılan bir kedi cinsi olmayı sürdürmektedir. Ülkemizde ne kadar Chinchilla Kedisi olarak tanınsada , Avrupa ve Amerikada ‘ Gölgeli İran Kedisi ‘ veya ‘ Gümüş İran Kedisi ‘ olarakta anılmaktadır. Chinchilla kedileri şuanlık ırk olarak kabul edilmeselerde, milletlerarası hayvan kuruluşları tarafından ırk olabilmeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Devamını okumak için tıklayın.


Van Kedisi Cinsi ve Özellikleri


van kedisi türleri ve özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Türkiye
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl
Tüy Rengi : Beyaz , gri
Üreme Oranı  : Ortalama
Yaşam Tarzı : Sıcak Kanlı , Meraklı
Tüy Dökümü : Orta Derece


Van Kedisi, Türkiye’nin kedi türleri arasında başı çeken, iyi bir yüzücü olan, insanlara yakınlığı ve sıcaklığı ile bilinen, çift renk göz yapısıyla (mavi-kehribar), gözleriyle ünlenmiş saf bir kedi ırkıdır. Tilki kuyruğuna benzeyen kabarık kuyruğuyla ve aslan yürüyüşüyle dikkat çeken Van Kedisi, genel olarak beyaz kürkü sebebiyle, Ankara Kedisi ile karıştırılır. Ülkemizde, özellikle doğu illerinde ‘ En Güzel Kedi ‘ olarak anılan Van Kedisi , Van Denizi Vadisin de keşfedilmiş safkan kedi türlerindendir. Özellikle gözlerinin güzelliği ve farklılığıyla bilinen Van Kedilerinin gözleri kehribar ve mavi renkleri arasında değişiklik göstermektedir. Devamını okumak için tıklayın.


Maine Coon Cinsi ve Özellikleri


Maine Coon KediBilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : ABD
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Karışık
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı : Sakin
Tüy Dökümü : Orta Derece


Maine Coon cinsi diğer kedi cinslerine nazaran oldukça büyük yapıya sahip bir kedi türüdür . Boyut olarak çok büyük olmalarına nazaran oldukça çekingen ve utangaç bir yapıya sahip bir cinstir . Kendilerine en büyük faaliyet olarak ağaçlara tırmanmaya ve sahibiyle vakit geçirmeye bayılan bir cinstir . Diğer kedilerin vücutlarına nazaran , Maine Coon cinsinin vücudu üçgen bir yapıya sahiptir . Maine Coon cinsinin ilk dünyaya göz açık hikayesi ” Amerika Birleşik Devletlerinde ” gerçekleşmiştir ve o günden bu yana , hızlı şekilde türemeyi başararak yurt dışında bir çok kedi sever tarafından sevgiyle büyütülmektedir . Devamını okumak için tıklayın.


Ragdoll Kedisi Cinsi ve Özellikleri 


Ragdoll kedisi genel özellikleri vücut yapısı karakteri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : ABD ,Kaliforniya
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Karışık
Üreme Oranı  : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Sakin , Oyuncu
Tüy Dökümü : Orta Derece


Ragdoll cinsi ” Kaliforniya ve ABD’de ” 1960 yılında tam olarak araştırmacı ” Ann Baker ” tarafından keşfedilmiş bir kedi cinsidir . Ragdoll cinsi tamamen yeni doğmuş bir çocuğun huylarına sahip bir kedi cinsidir . Kilo ortalamalarından bahsedecek olursak ortalama ” 4,5 ile 7 kg ” arasında değişkenlik göstermektedir . Ragdoll cinsini sahibi ve sevdiği bir kişi sevmeye başladığında tamamen kendini bırakarak kendini sizlere teslim eden bir cinstir . Ragdoll cinsini tercih etmeniz durumunda haftada minimum iki kez tüy taraması yapmanız gerekmektedir . Devamını okumak için tıklayın.


Habeş Kedisi Cinsi ve Özellikleri 


Habeş Kedisi

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Mısır
Yaşam Süreci : 12 – 18 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Koyu Kahverengi , Kahverengi
Üreme Oranı  : Orta Derece
Yaşam Tarzı :  Oyuncu
Tüy Dökümü : Çok Az


Habeş kedisi bir diğer adıyla ” Abyssinian ” olarak bilinen çok şirin ve oyuncu olan bu kedi türü , oldukça sevilen ve bakımı kolay olan bir cinstir . Uzun zamanlar önce ” Crystal Palace ” yarışmasında üstün başarı ile sonuç alan ” Habeş Kedisi ” ciddi anlamda güzelliği ile kedi severlerin gönlünde taht kurmayı başarmıştır . Habeş kedisinin en sevilen özelliği ise tüy yapısı diğer kedi cinsleri gibi değildir , aksine tüy döküm oranı oldukça azdır . Devamını okumak için tıklayın.


Sfenks Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Sfenks KedisiBilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Toronto
Yaşam Süreci : 12 – 17 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Yok
Üreme Oranı  : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Sakin , Oyuncu
Tüy Dökümü : Yok


Dünya genelinde bir çok kedi cinsi arasında oldukça az ” tüysüz kedi cinsi ” bulunmaktadır . Görüntüsü biraz sert ve çirkin gözüksede aslında kedi cinsleri arasında en yumuşak kalbe sahip olan bir türdür . Sfenks cinsi kedilerin doğum yeri ” Canada , Toronto ” olarak bilinmektedir .  Bu cins kediler 8 veya 15 yıl arası sorunsuz şekilde yaşamaktadırlar . Sfenks cinsi kedilerde hiç bir şekilde tüy döküm sorunları bulunmamaktadır ve bakımı oldukça basittir . Devamını okumak için tıklayın.


” Norveç Orman  Kedisi Cinsi ve Özellikleri ” 


Bilimsel Açılanan Adı : Felis catusNorveç Orman Kedisi
İlk Doğduğu Ülke : Norveç
Yaşam Süreci : 7– 14 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Beyaz ve Koyu Renklerin Birleşimi
Üreme Oranı  : Yüksek
Yaşam Tarzı :  Oyuncu
Tüy Dökümü : Orta Derece


Norveç orman kedilerinin tarihi ciddi anlamda “ Vikingler , Ruslar ve İngilizlere ” dayanmaktadır . Norveç Mitolojisinde halen adından bahsettiren ” Norveç Orman Kedileri ” ciddi anlamda yapısı ve diğer özellikleri ile , Norveç ülkesinin soğuk ve zorlu kış şartlarına uygun şekilde bu günlere kadar sorunsuz gelmeyi başaran bir cinstir . Norveç orman kedisi eğer evcil şekilde yetiştirilirse ciddi anlamda televizyonunuzun karşısında yatıp sürekli olarak dinlenmeyi seven bir cinstir . Hayatın bu zorlu şartlarında her türlü doğa olayına nazaran Norveç Ormanlarında sorunsuz şekilde soyunu sürdürmeye’de devam ettirmektedir . Devamını okumak için tıklayın.


Munchkin  Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Munchkin Kedisi

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Amerika Birleşik Devetleri
Yaşam Süreci : 8– 13 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Çeşitli Renklere Sahip
Üreme Oranı  : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Sakin , Oyuncu
Tüy Dökümü : Orta Derece


1944 yılından itibaren ilk kez ” İngiltere Merkezine ” görülen ” Munchkin ” cinsi kedi türü , tamamen doğal mutasyon sonucunda ortaya çıkan ve yıllardır dünya’da yaşamayı başaran bir türdür . Munchkin cinsi kedileri çoğunluklar güzellik yarışmaları ve yetenek yarışmalarında görmekteyiz . Munchkin türü kedilerin ortalama ağırlık boyutları ( 3 KG ve 7 KG ) arasındadır . Munchkin cinsi kedilerin ortalama yaşam süreçleri ” 15 yıl ” arasında değişmektedir ve Munchkin cinsi kedilerin çoğu uysal ve sakin oldukları görülmektedir .  Devamını okumak için tıklayın.


Ankara Kedisi Cinsi ve Özellikleri ” 


Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Türkiye
Yaşam Süreci : 12– 18 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Baskın Beyaz Renkli
Üreme Oranı  : Orta Derece
Yaşam Tarzı :  Oyuncu
Tüy Dökümü : Orta Derece


Dünyada ‘Angora Cat‘ olarak bilinen Ankara Kedileri araştırmalara göre uzun tüylü kedilerin atası sayılır. İran Kedisiyle karıştırılsada , anavatanı olan Türkiyede üretilir ve Saf Türk Kedisidir. Ortaya çıkış tarihi 1600 ‘ lü yıllara dayanmaktadır. Sahiplerine karşı çok sevecen ve ayrıca oyuncu olan Ankara Kedileri ortalama 12-18 yıl aralığında yaşamaktadır. Mavi göz geni dominant olan ankara kedilerinin ise en büyük problemli sağırlıktırDevamını okumak için tıklayın.


American Bobtail Kedisi Cinsi ve Özellikleri


american bobtailBilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus Tail
İlk Doğduğu Ülke :  Arizona, Amerika Birleşik Devletleri
Raslanma Oranı :  Ortalamanın Üstünde
Üst sınıf : Melez 
Yaşam Tarzı :  Sakin ve sevecen
Tüy Dökümü :  Yüksek Oranda


America Bobtail kedileri 1900 yılında ilk olarak “Arizonada” görülmüştür. Sahiplerine çok sadık olan bu kediler Türkiye’ de olduğu gibi dünyada da çok meşhur ve bilindik kediler arasındadır. Tür olarak kabul edilmesi çok uzun yıllar süren American Bobtail Kedisi, 1989 yılına kadar “kedi ırkı” ünvanı alamamıştır. Enerjik ve güçlü yapıları bu kedilerle birlikte istediğiniz oyunu oynayabilmenizi sağlar. Arizona halkı ve dünya genelinde “YODİ” ismiyle anılan bu kediler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için;  Devamını okumak için tıklayın.


Exotic Shorthair Kedisi Cinsi ve Özellikleri ” 


Bilimsel Açılanan Adı : Felis catusexotic shorthair özellikleri
İlk Doğduğu Ülke : Amerika
Yaşam Süreci : 8 – 15 yıl
Takson Basamağı: Irk
Tüy Rengi : Sarı ve Krem Renkleri
Üreme Oranı  : Düşük Seviye
Yaşam Tarzı :  Gezmeyi Sever, Avcı
Tüy Dökümü : Orta Derece


Çok uysal ve benzersiz görünüme sahip Exotic Shorthair Kedisi en çok sevilen kedi ırklarındandır. Exotic Kedisi 60′ lı yıllarda ilk olarak Amerika’ nın “Albuquerque” bölgesinde görülmüştür. Ataları British Shorthair olarak tasfir edilen bu kediler muazzam dış görünüşleri ve gezmeyi seven tavırlarıyla evlerimizin vazgeçilmez üyeleri olmayı başarmışlardır. Ortalama ağırlıkları 3 – 6 KG aralığındadır. Exotic Shorthair kedisine ait tüm bilgilere ulaşmak içinDevamını okumak için tıklayın.


Sibirya Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Sibirya Kedisi Cinsi Özellikleri Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Rusya, Sibirya
Raslanma Oranı :  Düşük Oranda
Yaşam Süreci : 12 – 16
Yaşam Tarzı :  Sıcak Kanlı, Sosyal
Tüy Dökümü :  Yüksek Oranda, Mevsimsel


Sibirya Kedisi ilk olarak Rusya Federasyonu / Sibirya eyaletinde Sovyetler Birliği döneminde gözlemlenmeye başlamıştır. Sibirya’ nın vahşi doğasında ayakta kalmayı başarmış Sibirya Kedisi Cinsinin tarihi yüzlerce yıl geçmişe dayanmaktadır. Binlerce yıl Rusya’ da yaşayan  Sibirya Kedileri, ilk olarak 1980‘ lı yıllarda anavatanından çıkmış ve farklı ülkeye götürülmüştür. Ne kadar soğuk doğanın Kedileri olarak adlandırılsada bu kedilerin karakter özellikleri çok sıcak ve sosyaldir. Irk olarak kabul edilmeleri 1995’li yılları bulan Sibirya (Siberian) Kedisi, 2007 yılında milletlerarası kuruluşlar tarafından kabul edilmiştir. Norveç Kedisi  ile aralarında çok büyük benzerlikleri bulunan, Sibirya Kedileri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için;  Devamını okumak için tıklayın.


Birman Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Birman Kedi Türleri ve Cinsleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Myanmar (Birmanya)
Raslanma Oranı :  Orta Seviye
Yaşam Süreci : 10 – 14
Yaşam Tarzı :  Araştırmacı, Gezgin
Tüy Dökümü :  Az, Bakımı Kolay


Görünüşleriyle ve göz renkleriyle bizi büyüleyen Birman Kedisi, tarihlerin derinliklerine uzanan bir hikayeye sahiptir. Myanmar halkı tarafından ‘ Tanrının Kedisi ‘ olarak da adlandırılmaktadır. Siyam ve Ankara Kedisi ile fazlasıyla benzerliği bulunan bu kedilerin hangi kökenden geldikleri net olarak bilinememektedir. 1919 yılında yerel halk tarafından Fransız gezginlere hediye edilen Birman Kedi Cinsinin; avrupaya ilk gelişide bu şekilde başlamıştır. 2.5 ila 5.5 kilo aralığında değişen vücut yapıları orta ırk kedi boyutlarındadır. Keşfetmeyi, araştırmayı ve gezmeyi diğer kedilerin aksine çok seven Birman Kedileri sevilmekten çok hoşlanırlar. Uzun ve yumuşak tüylerine nazaran bakımları oldukça kolaydır. Haftada bir kez taramanız hayli yeterlidir. (Dilerseniz Kedi Bakımı yazımızı okuyarak kedilerin bakımı hakkında daha net bilgilere ulaşabilirsiniz.) 1920‘ li yıllarda Fransada çok sevilen bu kedi türü; üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda ‘Sacre de Birmanie’ ismiyle kedi ırkı olarak litaretüre geçmiştir. Tüm dünyada tanınması uzun yıllar alsada 1967 yılında tüm kuruluşlar tarafından Kedi Türleri ve Cinsleri arasında kabul edilmiştir. Birman Kedisi hakkında daha detaylı ve özelliklerini anlatan yazımıza ulaşmak için; Devamını okumak için tıklayın…


American Curl Kedi Türleri ve Özellikleri “


Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Amerika Birleşik Devletleri
Üst sınıf: Kedi
Takson Basamağı: Irk
Rastlanma Oranı : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Arkadaş Canlısı
Tüy Dökümü : Orta Seviye


En tatlı kedi türleri arasında yer alan American Curl kedisi aynı zamanda tarihteki en genç kediler arasında yer almaktadır. Naturel mutasyon sonucu, genlerinde farklılıklar gözlemlenen bu kedinin kulakları geriye doğru kıvrıktır. Kedi araştırmacıları tarafından 1983 yılında özel olarak ilgilenilmeye başlanan curl; 1986 senesinede ‘Cat Fanciers Association (Kedi Araştırmacıları Derneği)’ tarafından kayıtlara geçti. Diğer kedilerden farkı ve kendine has genetik özellikleriyle fark yaratan bu kedinin ‘ Dünya Kedi Örgütü (TICA) ‘ tarafından tür olarak kabul edilmesi 1987 yılında olmuştur. Fiziksel ve karakteristik özellikleriyle tam bir ev kedisi mesajı veren American Curl cinsi dostça ve sevimli tavırlarıyla insanlarla arasını iyi tutmayı hep başarmıştır. Bu kedilerde hem uzun tüy hemde kısa tüy görülmektedir. İki farklı tüy yapısına sahip olmalarıyla dünyada tek kedi ırkı olarak tarihe geçmişlerdir. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha fazla bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Maine Coon Kedisi Cinsi ve Özellikleri


Maine Coon Kedi Cinsi ve Kedi Türü Özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Amerika
Raslanma Oranı :  Orta Seviye
Yaşam Süreci : 12 – 15
Yaşam Tarzı :  Avcı, İnsancıl
Tüy Dökümü :  Orta, Bakımı Kolay


Amerika Kıtası’ nın dev kedileri: Maine Coon, devasa boyutlarıyla en sevilen kedi türleri kategorisine girmeyi başarmıştır. Amerika’ nın yerli kedileri olan bu kedilerin tarihleri yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Kökenleri net olarak bilinemeyen bu kedilerin, bir rivayete göre Norveç Kedisi ve Rakun’ un çiftleşmesi sonucu meydana geldiği söylenmektedir. Muhteşem vücut yapıları ve avcı kişilikleriyle insanların yüzyıllar boyunca vazgeçilmez dostları olmuşlardır. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında popülaritesini kaybeden dev kedi türü, nesli tükenme aşamasına kadar gelmiştir. Her ev tarzına uygun kişiliklerinin yanında duygusal yapılarıyla da insanlara benzemektedir. Maine Coon Kedisi hakkında daha detaylı ve özelliklerini anlatan yazımıza ulaşmak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Mavi Rus Kedisi Türü ve Özellikleri “


Mavi Rus Kedi Türü Özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke : Rusya Federasyonu
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 11 – 15
Rastlanma Oranı : Orta Derece
Yaşam Tarzı : Zeki, Akrobatik
Tüy Dökümü : Az


Kedilere çok düşkün ‘Kraliçe I. Elisabeth’ tarafından özel olarak Rusya’ nın Archangelsk liman kentinden İngiltereye getirilmiştir. İlk zamanlarda Archangel kedisi olarak adlandırılan bu kediler zamanla İngilizlerin de deyimiyle Mavi Rus Kedisi ismini almıştır. Çok akıllı ve pratik zekaya sahip olmaları akrobatik şovlarda yer almasını sağlamıştır. Dünyadaki kedi şovlarının tamamında yer alan bu kediler, akrobatik, hareketli ve pratik tavırlarıyla tam bir şovmenlerdir. Karakteristik özelliklerine bakılacak olursa sahiplerine karşı duygularını dökebilen ve onların dilinden anlayan kedilerdir. Enerjik tavırları ve hiç yerinde durmayan yapıları sayesinde çocuklarla saatlerce vakit geçirebilen kedi cinsleri arasında yer almaktadır. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha fazla bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Mısır Mausu Kedisi Türü ve Özellikleri


Mısır Mausu Kedi Türü ve Özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Mısır
Raslanma Oranı :  Düşük Seviye
Yaşam Süreci : 12 – 16
Yaşam Tarzı :  Dert Ortağı, Avcı
Tüy Dökümü :  Orta, Bakımı Kolay


Değişik ve egzotik yapılarıyla listemizde yer edinen Mısır Mausu Kedi Cinsi; kökenleri eski Mısıra ‘ Tutankamun Dönemi ‘ dayanmaktadır. Afrikanın vahşi kedilerden geldiği düşünülen bu kedi türü 1950 yıllarında soyları tükenme tehlikesi yaşadıkları için uzmanlar tarafından kontrollü üremeye alınmışlardır. Saatte 60 km hıza ulaşabilen Mısır Mau’ su ‘Işık hızında kedi’ lakabını almıştır. Mükemmel fiziği sayesinde tıpkı Habeş Kedisi gibi 2 metre kadar yüksekliğe zıplayabilirler. Mısırlılar tarafından şans getirildiği düşünen bu kedi alında yerel halkın şan simgesi ‘RA’ simgesini taşımaktadır. Aile bireylerine ve sahiplerine bağımlı ve harika dert ortaklarıdır. Özellikle sahiplerine karşı onları özel hissettirecek davranışlar sergilemektedirler. Bu kedi türünün en dikkat çekici özelliklerinden biriside ‘ Yeşil Gözleri ‘ ile uyumlu yüz yapısıdır.  Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Devon Rex Kedisi Türü ve Özellikleri “


Devon Rex Kedi Türü

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke :  Buckfastleigh
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 12 – 14
Rastlanma Oranı : Yüksek Derece
Yaşam Tarzı : Atletik, Sadık
Tüy Dökümü : Az


Canlı ve enerjik özellikleriyle dikkat çeken Devon Rex kedi türü atletik yapıları sayesinde aynı zamanda avcılardır. Kendi ırkıyla vakit geçirmekten hiç hoşlanmamakla birlikte insanlarla ve köpeklerle çok iyi vakit geçirirler. Tüm kedi cinsleri gibi yalnız kalmaktan hoşlanmazlar yalnız kaldıklarında ise duygusallaşıp strese girebilirler. Büyüme genlerinin diğer kedilere oranla daha hızlı büyümesi sayesinde olgunluğa 6 ay gibi kısa sürede ulaşabilirler. Ev yaşantısına kolay uyum sağlayabilen Devon Rex sahiplerine sadık ve güven veren yapısıyla birlikte yaşama uygundur. İçerisinde deniz ürünleri bulunan Mamalara bayılan bu kedilerin en çok tercih ettiği mama türü konserve mamalardır. Oldukça uzun bacaklara ve ince vücuda sahip atletik kediler büyük kulaklara sahiptir. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha fazla bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Tiffanie Kedisi Türü ve Özellikleri


Tiffanie Kedi Türü

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Asya
Raslanma Oranı :  Düşük Seviye
Yaşam Süreci : 12 – 16
Yaşam Tarzı : Aile Üyesi, Eğlenceli
Tüy Dökümü :  Mevsimsel, Orta


Gözlemlenmeye ilk olarak Asya Kıtasında başlanan Tiffanie Kedisi, Çinli yetiştiriciler tarafından Chinchilla ve Birman kedilerinin çiftleştirilmesi sonucu yeni bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Asyada doğmuş kedilere nazaran görülen uzun tüyleri ve tatlı vücut yapısı ile kısa sürede popüler olmayı başarmıştır. Tüm karakteristik özellikleriyle ev kedisi olarak adlandırılabilecek bu kedilerin ağırlıkları 4 ila 8 kilogram arasında değişmektedir. Sevimli yüz yapısı gibi karakteride eğlenceli, aile üyesi ve sadakat duygusu ön plandadır. Ne kadar uzun tüyleri ve bakımı zor gibi gözüken vücut yapısı olsada aksine bakımı çokta zor değildir. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla da arası kötü olmayan bu kediler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için;  Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Bombay Kedisi Türü ve Özellikleri “


Bombay Kedi Türü

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke :  Amerika, Tayland
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 15 – 20
Rastlanma Oranı : Yüksek Derece
Yaşam Tarzı : Sakin, Cana Yakın
Tüy Dökümü : Az


Ülkemizde çok sevilen kedi türleri arasında yer alan Bombay Kedisi, 1960‘ lı yıllarda görülmeye başlanmıştır. 1974 yılında tür olarak literatüre geçen bombay; melez bir ırktır. Her türlü çevreye ve ev ortamına uyum sağlamakla beraber evinizden biri gibi davranışları ile ünlüdür. Çok sakin ve cana yakın doğal tavırlarıyla ruhumuzu canlandırmaktadırlar. Diğer kedilerle araları pek iyi olmayan bu kediler her zaman evin en gözdesi olmak isterler. Siyah tüylere, altın sarısı göz rengine sahiptirler burunlarıda genellikle siyahtır. Ortalama yaşam süreleri 15-20 yıl aralığında değişmektedir. Genellikle sağlıklı ve hastalıklara yatkınlığı olmayan Bombayların bakım ihtiyaçlarıda düşüktür. Haftada bir kaç kez taramanız önerilmektedir. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha detaylı bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Chartreux Kedi Türü ve Özellikleri


chartreux kedi türü özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Suriye, Ortadoğu
Raslanma Oranı :  Orta Seviye
Yaşam Süreci : 11 – 14
Yaşam Tarzı : Sessiz, Arkadaş Canlısı
Tüy Dökümü :  Genellikle yazın


Chartreux kedi cinsi 16. yüzyılda haçlı seferleri sırasında Suriye’ den avrupaya getirilmiştir. 18. yüzyılda bu mavi kediler “Chartreux” olarak isimlendirilmiştir ve Fransa’nın farklı bölgelerinde doğal kolonilerininin bulunduğu bilinmektedir. Daha gerçekçi bir fikir ise, postlarının kalitesi nedeniyle, isimlerinin 18. yüzyılda popüler olan İspanyol bir yün türünden türetilmiş olduğudur. Fransız yetiştiriciler 1920‘li yıllarda ırkın korunması üzerinde çalışmıştır ve Chartreux ırkı kediler 1930‘lu yılların başlarında Avrupa şovlarında sergilenmişlerdir. Charteux Kedisi oldukça efendi karakter yapısına sahiptir. Arkadaş edinmeyi seven, sessiz ve rahat kedilerdendir. Bu ırk sürekli ilgiye ihtiyaç duymaz ama sahiplerinin yanında olmaktan oldukça memnun olurlar. Oturursanız, yanınıza uzanmaya gelir, ama çoğunlukla dizinizde oturmazlar. Oldukça temkinli kedilerdir. Tırmanmayı severler ve harika avcılar olduklarına ilişkin bir üne sahiptirler. Bu kişilik özellikleri geçmişteki avcı rollerine doğrudan bağlı olabilir.  Devamı Okumak için Tıklayın…


 Himalayan Kedisi Türü ve Özellikleri “


Himalayan kedi türü özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke :  Nepal
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 9- 15
Rastlanma Oranı : Yüksek Derece
Yaşam Tarzı : Sessiz, Sevecen
Tüy Dökümü : Az


Himalayan kedileri, isimlerini tıpkı onlar gibi görünüme sahip Himlaya Tavşanlarından almışlardır. Siyam kedisi ve İran kedisi çiftleşmesi sonucu oluşan Himalayan Kedisi, melez bir kedi türüdür. 1958‘ li yıllara kadar tanınması süren bu kediler, Amerikalı yetiştiricilerin yoğun baskısıyla “Uluslararası Kedi Örgütü” tarafından ırk olarak tanınmıştır. Yuvarlak kafası ve kısa kulaklarıyla tatlı bir görünüme sahiptir. Genellikle krem, çikolata, bitter tonlarında tüy rengine sahip Himalayan Kedisi, yüzlerindeki siyah renkteki tüyleriyle siyam kedilerini andırmaktadır. Doğal seçilim ile oluşmuş kedi türleri arasında yer alan Himalayan Kedisi diğer cinslerle ve çevreyle uyumludur. Bakımı çokta kolay olmayan Himalayan Kedileri; tüyleri düzenli taranmadığında yoğun topaklaşmalar oluşmaktadır. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha detaylı bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Cornish Rex Kedi Türü ve Özellikleri


Cornis rex kedisi özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Amerika
Raslanma Oranı :  Orta Seviye
Yaşam Süreci : 11 – 15
Yaşam Tarzı : Kucak kedisi
Tüy Dökümü :  Çok az


Cornish Rex kedi türü 1950 yılında Birleşik Krallık’ ın Cornwall kentinde doğmuştur. Çevredeki gözlemciler tarafından Cornis Rex ismi verilen bu ırk genellikle seyrek ve kıvırcık tüylere, birbiriyle karışmış renklerde ve beneklerle çevrelenmiş vücuda sahiptirler. Bu kedilerin ataları; Siyam, British Shorthair ve Birman kedileridir. Birleşik Krallık’ta 1967 yılında resmi olarak tanınan ırk, oldukça popülerdir ve dünya çapında tanınmaktadır. Kırılgan bir görünüşe sahip olsa da, Cornish Rex oldukça kuvvetli bir ırktır. Aile yaşamına katılacak aktif kediler isteyen sahipler için mükemmel evcil hayvanlardır. Cornish kesinlikle bir kucak kedisidir ve sizin kucağınızda vakit geçirmekten büyük keyif alır, diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar ve bir çocuk için ideal bir evcil hayvan oluştururlar. Devamı Çok Yakında Gelecek…


Savannah Kedisi Türü ve Özellikleri “


savannah kedisi özellikleri

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke :  Güney Afrika
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 18 – 20
Rastlanma Oranı : Nadir
Yaşam Tarzı : Enerjik, Oyuncu
Tüy Dökümü : Az


Genellikle orta boyut kedi türleri kategorisinde yer alan Savannah Kedisi 1985 yılında Güney Afrika ‘da keşfedilmiştir. Soyu vahşi afrika kedilerine dayanmaktadır. İsmini afrika bölgesinde bir şehirden veya kabileden değil üreticilerinden almaktadır. Ne kadar ev kedisi olarak beslenilse de; hareketli tavırları ve sürekli aktif gezen yapısı sayesinde sahiplerine aman vermemektedirler. İnsanları pek sevdiklerini söyleyemeyeceğimiz bu kedi ırkı sahibine kolay kolay ısınamamaktadır. Ancak sahiplerine alıştıklarında muazzam sadakat ve sevgi beslediklerinide söyleyebiliriz. Tüyleri çok uzun olmamakla birlikte pekte bakım istememektedirler. Muhteşem enerjileri ve hiç durmayan patileriyle çocukların en sevdiği arkadaşı olabilirler. Sizlerde bu kedi türü hakkında daha detaylı bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Singapura Kedi Türü ve Özellikleri


singapura kedi turu ozellikleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Singapur
Raslanma Oranı :  Orta Seviye
Yaşam Süreci : 10 – 13
Yaşam Tarzı : İnsanlarla anlaşabilen
Tüy Dökümü :  Nadir


Singapura kedi türü ‘nün kökeni ismini aldığı Singapurdur. 1970‘li yıllarda ilk olarak Barbara Gilbertson isimli yetiştirici tarafından keşfedilmiştir. Amerika’ya getirildikden çok kısa süre sonra büyük ün kazanan bu kedi, Singapur devleti tarafından ‘ Yaşayan Ulusal Miras ‘ olarak kayıtlara geçmiştir. Küçük boyutları ve minyon tipiyle dikkat çekmeyi başaran Singapura kedisi, evde beslenecek kediler arasında yer almaktadır. Boyutları en fazla 4 kilogram olabilen Sinapura özgü bu kedi erişkin halinde bile yavru kedi boyutlarındadır. Tırmanmayı ve tırmalamayı çok seven bu kedileri besleme kararı aldıysanız evinizde mutlaka kedi tırmalama bulundurmalısınız. Sürekli aktif ve gezgin yapısıyla çocuklarla iyi geçinen singapuralar, narin ve insanları rahatsız etmeyen sese sahiptir. Sizlerde görünüşüyle ve kilosuyla kedi severler tarafından sahiplenen ve özelliklerine hayran kalınan bu kedi hakkında daha fazla bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


Ragamuffin Kedisi Türü ve Özellikleri “


ragamuffin kedi türü ve kedi cinsi

Bilimsel Açılanan Adı : Felis catus
İlk Doğduğu Ülke :  Amerika
Üst sınıf: Kedi
Yaşam Süreci : 11 – 15
Rastlanma Oranı : Nadir
Yaşam Tarzı : Sakin, Sadık
Tüy Dökümü : Nadir


Ragdoll kedisinin üzerinde yapılan çalışmalar ve renk denemeleri sonucu ortaya çıkan Ragamuffin Kedisi, İran Kedisi ve Himalayan Kedisi genlerini taşımaktadır. Ev içerisinde sahibinin peşinden gelmeyi çok seven bu kediler insanlara muhteşem sadıktırlar. Çok sakin karaktere sahipler ve tıpkı köpek dostlarımız gibi bizleri kapıda karşılamaktadırlar. En sevmediği özelliğe gelirsek oda tahmin edeceğiniz gibi yalnız kalmaktır. Siz siz olun eğer bir ragamuffin kedisi beslemeye karar verdiyseniz gününüzün büyük kısmını kedinizle geçireceğinizi unutmayın. Ragamuffin isimli kedilerde beslenme de özellikle dikkatli olunmalıdır. Çünkü dengesiz beslenmeye çok açık bu kediler dikkat edilmezlerse obeziteye yakalanabilirler. Sizlerde bu sevimli kedi cinsi hakkında daha detaylı bilgi almak için; Devamı Çok Yakında Gelecek…


 Tekir Kedisi Türü ve Özellikleri


tekir kedisi kedi türleri ve cinsleri

Bilimsel Açılanan Adı :   Felis Catus
İlk Doğduğu Ülke :  Afrika
Raslanma Oranı :  Yüksek Seviye
Yaşam Süreci : 10 – 16
Yaşam Tarzı : Dost Canlısı
Tüy Dökümü :  Orta Seviye, Nadir


Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve en bilindik kedi türleri arasında yer almayı başaran Tekir Kedisi ‘nin tarihi Güney Afrika ‘nın vahşi ormanlarına dayanmaktadır. Birbirinden farklı renklerde ve karakterde Tekir kedilere rasltanmaktadır. En belirgin özellikleri dost canlısı ve insanlarla iyi anlaşabilen tavırlarıdır. İsmini kürkündeki kahverenginden siyaha, sarıdan turuncuya olan muazzam renk pingmentlerinden almaktadır. Ayrıca tekir kedileri 4 farklı türe sahiptir bunlar: Uskumru Tekir, Lekeli Tekir, Benekli Tekir, Alaca Tekir. Tekir kedilerin en büyük zevkleri sıcak bir yüzeye sürtünmek ve güneş ışığının altında yatmaktır. Muhteşem karakterleri sayesinde bulundukları ortamı sahiplerinden daha çok benimserler. Eğer bir tekir kedi almayı düşünüyorsanız şunu unutmayın, tekirle yaşıyorsanız ev sahibi siz değil kedinizdir:)


etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
  • Aysun
    5 sene önce

    Chinchilla kedi turu cok tatliiiiiii

    52
    yorum beğen
  • mila
    5 sene önce

    bu himalayan kedi türü sahiplenmek istiyorum inşallah bulurum

    38
    yorum beğen
  • Güneş
    4 sene önce

    Benim de tekir bir kedim var erkek ve haklısın ki evin sahibi kesinlikle o 😀

    23
    yorum beğen
  • Sorusoran
    4 sene önce

    Chinchilla silver?

    23
    yorum beğen
  • Ceyda
    4 sene önce

    Chinchilla silver?

    22
    yorum beğen
  • Nurettin
    3 sene önce

    Ragamuffin kedisi sahiplenmek istiyorum..

    2
    yorum beğen
  • Kedi Koruma Bakanlığı
    3 sene önce

    Yakında 2. Bir Kedi Alıcağız Kediler Güzel, Fakat Seçmekte Zorlanıyoruz.

    0
    yorum beğen
  • yavuz
    2 sene önce

    hepsi çook tatlı bu kedilerin hepsi farklı yerdemi yaşıyor?

    0
    yorum beğen
  • habib
    2 sene önce

    toyger cinsi kedi sahiplenmek istiyorum

    0
    yorum beğen