arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi birkaç şekilde verilebilir. Kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır.

kedi tuvalet eğitimi nasıl verilir
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin, tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi ve kedi tuvalet eğitimi ihtiyacı vardır.

Kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. Kedinize tuvaletin yerini öğretmek için, kedinizi kum kabına götürerek, patilerini kuma sürtmeniz yeterli olacaktır.

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi kedi eve gelir gelmez yavruyken başlayan bir eğitimdir. Fakat köpeklerdeki gibi bir eğitim sürecini kapsamaz sadece biz kediye tuvaletini nereye yapması gerektiğini gösteririz.

kedi kumu eğitimi nasıl verilir

Öncelikle kedimize kedi tuvaletini veya kum kabını nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermelisiniz. Kedinizin tuvaletini yapacağı bi yer arayışına girdiğini farkettiğiniz an hemen alıp kedi tuvaletine yerleştirin. Ayrıca sabah saatlerinde , gece yatmadan önce ve yemek sonralarında da onu tuvaletine götürerek daha fazla alışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu işlemlere kediniz tuvalete kendisi gitmeyi öğrenene kadar devam etmelisiniz. Yaklaşık 1 hafta veya daha kısa süresinde kediniz tuvaletine alışmış olacaktır , bu aşamadan sonra bırakın bu işlemleri kendisi yapsın. Daha rahat ve konforlu hissetmesi için koku tutmayan ve topaklanmayan kedi kumlarını tercih edebilirsiniz.

kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir

1 Aylık Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru kedilerin doğal içgüdüleri çok güçlüdür. Bu içgüdüler sayesinde sadece kumun yerini öğrenerek , tuvalet alışkanlığı kazanabilirler. Kediniz evinize taşınır taşınmaz ona tuvalet alışkanlığı kazandırmalısınız.

  1. Yavru kedinizi nazikçe kumun üzerine bırakınız.
  2. Elinizle temiz kumu karıştırarak kedinizin görmesini sağlayın ve yavru kedinizinde kumu kazımasına yardım edin. Daha sonra kedinizi orada bırakıp oraya alışmasını , koku bırakmasını sağlayın.
  3. Yukarıdaki ön tanıtım adımlarını uyguladıktan sonra yavru kedinize mama ve su verin.
  4. Mamayı yedikten 20 – 25 dakika sonra kedinizi tekrar kuma götürün.
  5. Eğer hala yavru kediniz tuvaletini kuma yapmadıysa , kumu kullanana kadar bu işlemleri tekrar uygulayın.

 

Kedi Klozete – Alaturka Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

Kediler klozet veya alaturka tuvaletlere de alıştırılabilir. Kum masrafı, koku ve kum kabı temizleme zahmeti olmadan, kedinizin tuvalet problemini bu şekilde çözebilirsiniz. Bunun için satılan tuvalet eğitimi kitlerinden alabilirsiniz.

Ya da tuvaletin ortasına gazete kağıdı koyup içine bir miktar kum koyarak, yavaş yavaş kum miktarını azaltarak ve sonunda tamamen kaldırarak, kedinizi tuvalete alıştırabilirsiniz.

Ayrıca Kediler için yıkanabilir kumlar, kendi kendini otomatik olarak temizleyen kedi tuvaletleri de satılmaktadır. Kediniz için uygun olduğunu düşündüğünüz tuvaleti, bu şekilde de seçebilirsiniz.

Kedi Tuvaletinde Hangi Kedi Kumu Neden Kullanılmalı?

Kristal kedi kumunun zararları, kedilerin sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğu bilinmektedir. Kristal kumlar, idrarı emer ve içine hapseder.

Topaklanan kumlardaki gibi, idrar kürekle alınıp atılmadığı için, kumda bakteri oluşumlarının önüne geçmek zor olacaktır.

kedi tuvaletleri kullanımı nasıldır

İyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kum kullanımı, idrar yolları enfeksiyonu , bağırsak sorunları gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Ayrıca çoğu kedi için, kristal kum kullanmak iticidir. Bu nedenle kedinizin sevmeyeceği bir kum  kullanmak, onun evin başka yerlerini kendine tuvalet olarak seçmesine yol açabilir.

kedi tuvaleti eğitimi

Bu nedenle topaklanan kedi kumları kullanmak, kedinizin sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

Kediniz tuvalet ihtiyacını giderirken mahremiyet isteyecektir. Bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz.

Açık kedi kum kabı kullanacaksanız, kabı evde ayak altı olmayan bir köşeye koymalısınız. Böylece kediniz tuvaletini yaparken rahatsız olmaz.

Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. Fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır.

► En İyi Ucuz Doğal Kedi Kumu Markaları ve Fiyatları

Kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

kedi kumları ne sıklıkla değiştirilmelidir

Kedilerin kum kabını temizlemekte kolaylık sağlayan kum kabı poşetlerinden satın alabilirsiniz. Bu kalın poşetleri, genel olarak kediler yırtamaz.

Böylece kumu tamamen değiştirmek istediğinizde, poşeti büzgülerinden çekip, kapatarak kolayca atabilirsiniz. Kum kabı temiz kaldığı için temizlemekle vakit kaybetmeden, yeni bir poşet geçirip, yeni kumu içine dökebilirsiniz.

kedi tuvalet egitimi

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Yaşı Kaçtır?

Kedilerde tuvalet eğitimi köpeklere nazaran daha basittir. Kediler doğası gereği çok hijyeniktir bu sebepten dolayı eğitimi de çok çabuk anlar ve sonuç verir.

Ev kedilerinde tuvalet eğitimi yaşı diye bir şey yoktur. Kedi eve ne zaman alındıysa tuvalet eğitimide o zaman başlar.

kedi tuvalet eğitimi nasıl verilir

Kediler Neden Evin İçine İdrarını Yapar?

Kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir.

Kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir.

kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir

Sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. Bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.

  • Sena
    8 sene önce

    Benim 3 yaşında dişi bir kedim var.Bu zamana kadar tuvalet konusunda hiç sıkıntı yaşamadık hatta hiçbir konuda sıkıntı yaşamadık.Birkaç ay önce eve yeni bir yavru kedi geldi.Araları iyi bariz bir sorunları yok ama ufaklığın tuvalet eğitimini bir türlü sağlayamadık.Büyüğü de küçüğe mi özendi bilemiyorum ama evde tuvaletini yapmadıkları yer kalmadı.Çamaşır sepeti,koltukların altı balkon,duşakabin…Kumlarını değiştirdim,rahatsız oluyorlardır diye yerini değiştirdim.Ama yinede etki etmiyor.Banyoya gidiyor ama kum kabına değil direk yere yapıyor.Biz idare etmeye alıştırmaya çalışıyoruz ama annem sinir krizleri geçiriyor.Acilen yardıma ihtiyacım var yoksa korkarım evden kovulacaklar…

    26
    yorum beğen
    • Didem
      6 sene önce

      Bildigim kadar eger evde daha onceden Bi kedi var ise ve o ortama alistisa yeni gelen kediyi biraz red eder yani oyun oynaya bilir ama eski kedi yeni kedinin ayni yerde isemesini istemez birde ayri kumlar deneyin yeni gelen ufak kedide bu yuzden yapmiyordur Oray’a buraya isemelerin bir diyet sebebide birbirilerine o yer benim bu yer benim olayini yapmalari kendi alanlari oldugunu belirtmektir eger beraber gelselerdi eve ayni kapta yemekte yerlerdi ayni kaba iserlerdi ama ayri zamanlarda geldikleri icin iseme kaplari ayri yerde ikisinede ayri olmasi onemlidir. Bir diyer konuda alistirma, kediler cok cabuk Alişir bir kac defa götürmeniz yeterli heleki yenişe 10 dk da bir götürün evin hala bir yerlerine yapiyorsa iyi bir sekilde stemisleyin tekrardan götürün kumuna kumu fazla koyun alisicaktir mutlaka sabrili olun

      20
      yorum beğen
    • cansu
      7 sene önce

      Bisey sorucam mesela ben yavru kedi alicam kuma ilk geldigi gun alistirmak icin ne yapmam gerek? O yeri ona nasil tanitacagim?

      29
      yorum beğen
      • Typhoon
        7 sene önce

        Kabına kum doldurun bir iki defa kabın içine bırakın

        21
        yorum beğen
      • selen
        7 sene önce

        yani henüz bir kedim yok ama ben de bu konuları baya bi araştırdım. okuduklarıma göre yavruyu kumun yanına götürüp patilerini kuma sürttürmen yeterli oluyormuş ( birkaç sefer ). kedi oraya yapabileceğini anlıyormuş.

        25
        yorum beğen
    • ece
      8 sene önce

      senaya katılıyorum benimde büyük bi kedim var eve yani küçük kedi geldi ve evdeki yatakların hepsine pisliyo ama sizin dediğiniz yöntemi eniycem eğer annem kuma alışmazsa küçük evden gider dedi 😀 🙁

      20
      yorum beğen
      • Murat
        7 sene önce

        Büyüklerin beraber tuvalete götür büyükten görünce alidir ece

        17
        yorum beğen
  • hamza
    8 sene önce

    2-3 aylık bahçemizde 3 tane kedi var onları evcileştirebilirim değilmi

    24
    yorum beğen
  • Mine
    8 sene önce

    Benim kedim 3-4 yaşında mı ne… Ve biz bunların bazılarını denedik.Fakat yine deneyeceğiz. İnşallah işe yarar.. 🙂 <3

    22
    yorum beğen
  • Cemre
    7 sene önce

    Bir şey sorucam cevap vermicem.Dışarda yavru bir kedi buldum eve aldim.Gakat evde kum kabi vardi kum yoktu.Bizde bitkideki topragi, kumu koyduk patilerini degdirdik falan.Sizce alışmışmidir yani baska yere yapmaz dimi

    21
    yorum beğen
  • Tuğçe
    7 sene önce

    Benim 3-4 aylık kedim var tuvaletini yapmıyor neden bilmiyorum galiba kumuna alışamadı fikir verirseniz sevinirim tuvalete ve kuma en kolay nasıl alistiririm

    18
    yorum beğen
  • Aleyna
    7 sene önce

    Kediyi kum kabına koyup patilerini kuma sürtüyosunuz normalde kendisi kumu karıştırmaya başlıyo zaten eğer yeterli büyüklükte değilse normalde tuvaletini nasıl yaptırıyosanız o şekilde kumun üstünde devam ediyorsunuz yani biz ıslak pamukla anüsüne tampon yapıyoduk ilk birkaç sefer kumun üstünde bu şekilde tuvaletini yaptırdıktan sonra alışıyo ama gidip gene kendiliğinden yapmıyo yerini iyice öğretmeniz lazım yemeklerden 30 dakika sonra sizin götürüp yaptırmanız lazım

    23
    yorum beğen
  • ravza
    6 sene önce

    kedim ilk başlarda normal kum kum kullanıyordu,ama kumu bulaştırmadık yer kalmıyordu. şimdi ise çam ağaçlı mı ne garip bir kum aldım. ona alıştıramıyorum llütfen yardımcı olun.

    20
    yorum beğen
  • Hilal
    6 sene önce

    Kedim bugün geldi ne zamana kadar kuma alisir veya alisana kadar herhangi bi yere diskisini yapar mi bi bilginiz varmi acaba ?

    23
    yorum beğen
  • Hilal
    6 sene önce

    Kedim bugun geldi kuma ne zamana kadar alisir veya alisana kadar diskisini herhangi bi yere yapar mi bi bilginiz varmi acaba?

    22
    yorum beğen
  • Sezgin
    6 sene önce

    Eğer kedi daha önce evde hem yalnız kaldıysa, sosyalleşmediyse evdeki hakimetini, evdeki kullanım alanını, sahibini, kısaca hiçbirşeyini paylaşmak istemez.Böyle durumlar da yeni gelen misafir kediyi hele birde aynı cinsse evde tutmak çok zor olacaktır. Ben aynı problemi daha önce yaşadım.Kedim bana sinirlenip evin her yerine tuvaletini yapmaya başlayınca.Evdeki kedi tuvaletini arttırma kararı aldım ve evin bir çok yerinekedi tuvaletleri
    ekledim.Diğer kediden biraz uzaklaştırdım ve stresinin azalması için onunla daha fazla ilgilendim.Ödül maması ile de destekleyince aramız düzeldi.Şimdi eski haline geri dönüyor.

    21
    yorum beğen
  • ElemDurdu
    4 sene önce

    7haftalık anne yanında kalan bir kedi sahiplendim,hiçbir şekilde kum kabının içinde tutamadım,kumla oynamama rağmen dikkatini çekemedim,kesinlikle kumu koklamıyor. Merak etmiyor. Çişini kuma koydum ondan sonra bile kuma gitmedi. İkigünde bir tuvalet ihtiyacı görüyor. Bir kez tam başka yere yaparken alıp kuma taşıdım oraya yaptı ama arkasını dönüp koklamadı kapatmadı bile. 1haftamız böyle geçti ve ben hiçbiyerde kum öğrenmeyen kedi duymadım ve okumadım. Endişe duyuyorum yinede. Sebep nedir ne olabilir,düzelir alışır mı

    5
    yorum beğen
  • Hatice
    3 sene önce

    2 gündür 3 4 aylık yoldan kedi bulup aldık fakat hala tuvaletini yapmadı kumu yanında tampon da yaptım patisini de sürttüm nasıl alışçak karnı şişti

    0
    yorum beğen
  • Mert
    3 sene önce

    3aylık kedim geleli 1aydan fazla oldu cinsi scottish fold üzerini kapatırken uzaktan kapatmaya cslısıyıo o kumda dışkısını kapatmıyo ve sonra sinirleniyo kapanmamış diye dönerken dışkıya başlıyo

    0
    yorum beğen
  • Özlem
    2 sene önce

    Merhaba ! Daha önce başkaları tarafından evde bakılmış sonrasında sokağa bırakılmış orta yaşlı bir kediye bahçeli yazlık evimizde bakıyoruz ve seviyoruz . Şimdi kış için apartman dairesine geçmeyi düşünüyoruz. Onu terk etmek istemiyoruz çok bağlandık ama özgürlüğüne mani olmak da istemiyoruz. Çok kararsızız. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz ?

    0
    yorum beğen
    • Doğuş Öztürk
      2 sene önce

      Merhaba daha önce evde bakılan bir kedi olduğu için ev hayatına adaptasyonu çok kısa bir sürede sorunsuz gerçekleşecektir. Bizim sizlere tavsiyemiz evinize alıp bakmanızdır

      0
      yorum beğen