arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

yavru kedi bakımı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması biraz zaman alacak. Bu süreçte eve ilk geldiğinde keşif zamanını kendisinin belirlemesine izin vermeniz daha uygun olacaktır. Kediler son derece hassas canlılardır. Bu yüzden bakımının düzenli ve titiz yapılması gerekir.

Tanışmadan sonraki en önemli kısım yavru kedi bakımıdır. Ev içerisinde ona yol gösterici olarak tehlikelerden uzak kalması desteklenmeli, tuvalet eğitimi doğru bir şekilde verilmeli ve düzgün bir beslenme rutini oluşturulmalıdır. Bu dostunuzun sizinle geçireceği zamanı da daha verimli ve sevgi dolu geçirmesini sağlar.

Yavru Kedilerde Beslenme

Yavru kediler doğuştan etoburdur. Ancak hangi yiyeceği ne zaman ne kadar yemesi gerektiğini henüz bilemez. Doğru besini yavru kedinize doğru zamanda vererek onun besin içgüdülerini desteklemiş olursunuz.

Yavrular doğduktan sonra ilk 4-5 hafta annesinden besin alır. 7. Haftadan itibaren yavru kedi maması ile beslenebilir. Tek seferde çok fazla yemek yiyemez. O yüzden yemek rutini oluştururken az miktarda sık aralıklarla beslemek önemlidir. Başlangıçta 6 öğün olarak saatini ayarlayabilirsiniz.

Yavru kediniz içgüdüsel olarak titiz damak tadına sahip olabilir. Bu yüzden mamaları taze ve oda sıcaklığında tüketmek ister. Sütü sindirme kabiliyeti olmadığı için inek sütü tüketmemelidir. Ona yalnızca yavru kediler için üretilen özel mamalardan verilmelidir. Masada kalan yiyecek artıkları yalnızca onun sağlığını bozar.

Hassas bir buruna ve dile sahip olan kediniz tam bir yabancı kimyasal koku avcısıdır. Suyunu hiç aksatmadan tazeleyin. Ancak bazı zamanlar tuvaletten su içebilir, bu geçici bir süreçtir. Bu süreçte kapıları kapalı tutmaya özen gösterebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Yavru kediler mahremiyetine özen gösteren bir iç güdü ile büyürler. Bu yüzden kum tepsisini onların kolay ulaşabilecekleri ancak kimsenin göremeyeceği bir alana yerleştirmeniz daha doğru olacaktır. Sessiz ve güvende olması onu cesaretlendirir, rahatlatır.

Tuvalet eğitimi oldukça basittir. Gitmek istediğini fark ettiğinizde ona küçük bir yardım edin ve siz götürün. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi sabahın erken saatleri ve akşam yatmadan önce tuvalete gitmek eğitimi pekiştirir. Yavru kediniz koku ve yön bulma duyusunu geliştirip tuvaletini kendisi bulana kadar sizin götürmenizde sakınca yoktur.

Kedi kumu kesinlikle mama ve su kabından uzak olmalıdır. Kum tepsisi duru su ile yıkanıp, kokunun çıkması için %10 oranında biyolojik toz deterjanla temizlenmelidir. Düzen ve titizlik sonrasında tabii ki kediniz başarılı bir şekilde kedi kumu tepsisini kullanıyorsa bir ödülü hak eder!

Yavru Kedi Banyo Zamanı!

Kedilerin tüylerinin orta ve uzun olması banyo rutinini sıklaştıran belli nedenlerdir. Ancak yavru kedilerin su konusundaki hassasiyeti unutulmamalıdır. Her aşamada en mutlu oldukları anı belirleyerek, aşamalı olarak banyoya alıştırılmalıdır. Stres azalırsa banyo o kadar keyifli geçer.

Ilık su ve süngerle kedinizi ıslatarak işe başlayabilirsiniz. Nazikçe ve kısık sesle onu motive edin. Davranışını övmek ve güzel sözler söylemek onu rahatlatacaktır. Masajla şampuanı yedirebilir ve yine sakince suyla durulayabilirsiniz. Banyo sonrası temiz bir havlu ile yavrunuzu sıcacık sarın. Yine sakin hareketler ile onu kurulayın.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedileri Sosyalleştirmek: 5 Adımda Kedinizi Sosyalleştirin

Evi Güvenli Hale Getirmek

Yavru kediler meraklıdır ve keşfetmeyi severler. Eve yeni alışmaya çalıştıkları için neyin onlara zarar verebileceğinden haberleri yoktur. Onlara güvenli ve emniyetli alanlar belirleyerek çevreyi keşfetmesini destekleyebilirsiniz.

yavru kedilerin bakımı

Pencereleri açık unutmak, keskin bıçakları kaldırmamak, kaynar tencere ve çaydanlık, dışarıda bırakılan yiyecekler, zehirli ev bitkileri ( sarmaşık, zambak ve devetabanı gibi ), düşüp kırılabilecek aksesuarlar, deterjan, çeşitli kimyasallar, açık tuvalet, açık çamaşır ve bulaşık makinesi kapağı, hırçın bireyler ve yabancı evcil hayvanlar, plastik poşetler kediniz için tehdit oluşturan bazı unsurlardır.

Yavru kediniz bu kadar tehdit arasında biraz korkarak saklanma eğiliminde bulunabilir. Ancak korkmuş olması, saklanması ya da sizin bu duruma titizlikle dikkat etmeniz onun başını derde sokmasını engellemez ve o yine yaramazlığın bir yolunu bulur.

Yavru Kedi Tüy Bakımı

Kediler dilleri ile kendilerini temizler. Ancak bakım için fırça yapmak farklıdır. Fırçalama sayesinde kedinizin üzerinde biriken ölü tüy yumakları arındırılır ve kirler temizlenmiş olur. Fırçalama yaparken kafadan başlayıp yavaş bir şekilde önce göğüs ve bacaklara gelinmelidir. Daha sonra arka ayak ve kuyruk temizlenir. Önce tüylerin uzama yönüne daha sonra ise ölü tüyleri alabilmek adına tam tersi yönüne fırçalama yapabilirsiniz.

Kulak arkası, patilerin altı ve kedilerin çenesi düğümlenen tüylerin en çok bulunduğu bölgedir. Bu alanlar hassas olduğundan fırçalama sırasında dikkatli olmalısınız. Kediniz için en uygun fırçalama sıklığı ve bu sırada kullanacağınız malzemeler onun tüy yapısına göre farklılık gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Temizlenmesi ve Bakımı

Günlük Rutin Belirlemek

İşlerin düzene girmesi insanlarda olduğu kadar sevimli dostlarımızda da önemlidir. Bu yüzden belli rutinler oluşturmak hem işleri kolaylaştırır hem de onun mutlu bir şekilde büyümesini destekler. Tam ve dengeli öğünler ayarlayarak beslenme saatlerini belirlemekle işe başlamalısınız. Büyüyene kadar az ve sık tüketeceği için beslenme programını belirlemeniz çok da zor olmaz.

Temiz ve düzen seven kediler için tuvalet de önemli bir detaydır. Gizli bir alanda, kolay ulaşabileceği bir noktada olması ve kesinlikle yiyecek kaplarından uzakta bulunmasına özen gösterirler. Rutine göre gidip tuvaletlerini rahatlıkla yapabilirler.

Yavru kediler her an bir tetikleyici ile çalışır gibi hareket eder. Bir oraya bir oraya koşturur ve keşfetmeyi sever. Onlar için oyundan daha doğal bir yol düşünülemez. Her gün en az 10-15 dakikanızı ona ayırarak vakit geçirmeye özen gösterin. Koşturmalı ve yakalamalı hamleler yapabileceği küçük oyunlar onun hoşuna gidecektir.

Rutin içerisinde oyun oynamak ve yemek yemek kadar doğal bir diğer unsur da sevilmektir. Çünkü duygusal doygunluk onlar için önemlidir. Ne zaman okşanacağını bilir ve size gelir. İster sabah isterseniz de akşam ona doyasıya sevgi göstereceğiniz vakti belirleyin.

Uyku rutinin vazgeçilmezidir. Yavru kediniz nerede uyuyacağını kendisi seçmek isteyebilir. Bu kendi yatağı olabileceği gibi sizin yatağınızda duran bir kıyafetin üzeri de olabilir. Kendine rahat bir yuva seçtiğinde rahatsız etmeden uykuya dalmasını keyifle izleyin.

Yavru Kediniz İçin Pati Bakımı

Yavru kedilerin pençeleri oldukça sivridir. Pürüzsüz ve kaygan yüzeylere tutunarak dengede kalmalarını destekler. Bu yüzden pençelerinin düzenli bakımının yapılması onlar için çok önemlidir. Düzenli olarak pençelerini kontrol etmek gerekir. Dışarıda yaşayan kediler ağaçlara ve çitlere patilerini sürterek doğal pençe bakımlarını yapar. Evde bu iş size düşüyor.

Tırmıklama direği, kedinizin doğal davranışlar sergileyerek pençelerini törpülemesini sağlar. Bu sayede evdeki diğer mobilyalarınızı da korumuş olursunuz.

Tırnaklar çok uzadığında bir veterinerden bilgi almak doğru olacaktır. Sonrasında kediler için satılan tırnak makaslarından alıp onu kullanabilirsiniz. Tırnak kesmek için karanlık bir zaman seçmeyin. Kesinlikle patilerinin altında bulunan pembe kısmı kesmeyin.

Aşıların Zamanı Önemli

Yavru kedinizle kaliteli zaman geçirmeye başladınız mı? Peki ya onların olması gerek aşılar tamamlandı mı? Tercih edeceğiniz bir veteriner ile görüşüp kedinizin bakımında gerekli olan muayeneyi yaptırarak işe başlayabilirsiniz.

Kurt ve pire oluşumunu engellemek için gerekli tedaviyi uygulatmalı ve aşı takvimi için plan yapmalısınız. Sağlık muayenesi mutlu bir yaşam için önemlidir.

Kaliteli Vakit Geçirme ve Ödüllendirme

Beyin gelişimi bebeklerde olduğu gibi yavru kedilerde de yavru oldukları dönemde önemli bir evde sayılır. Bu dönemdeki gelişimi büyüdüğündeki davranışlarını doğrudan etkiler. Yavru kediye karşı korumacı davranmak, ileride onun korkak bir yetişkin olmasına sebep olur.

Onun bir ebeveyni olarak iyi rehberlik etmelisiniz. Dünyanın harika bir yer olduğunu kavraması mutlu olmasını destekler.

Günlük rutinlerde okşanması, sevilmesi ve tüylerinin taranması sosyalleşmesini de arttırır. Yavru kedinin gelişme döneminde yaptıklarının pekiştirilmesi için ödül önemlidir.

Beslenme süresinde doğru davranış sergileyip mamasını bitirmesi, tuvaleti geldiğinde kendisi gidip yapması, oyun oynarken sizi ısırmaması, eşyalara zarar vermemesi gibi davranışlar bir ödülü hak eder.

Yavru kediler kendileri için özel olarak hazırlanan kuru ve yaş mamayı tüketebilirler. Ancak bu iki mama çeşidinin de belli periyotlarda dengeli verilmesi gerekir.

Yavru kediler vücut sıcaklıklarını yetişkin bir kedi kadar iyi kontrol edemez. Bu yüzden üşüme hissettiklerinde başka bir kediye sarılma ya da sizinle temas etme ihtiyacı duyarlar.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.