arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

kedilerde göz akıntısı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerde en sık görülen sorunlardan bir tanesi göz hastalıklarıdır. Kedilerde görülen göz hastalıklarının pek çoğunda göz akıntısı meydana gelir. Bunun sebebi basit bir soğuk algınlığı olabileceği gibi ciddi bir hastalık da olabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

 Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri

Göz sorunu yaşayan kedilerde gözlerini kısma, sürekli gözlerini kırpma gibi belirtiler görülebilir. Kedinizin gözlerinde bir sorun olduğunuzu düşündüğünüzde vakit kaybetmeden veterinere danışmanız faydalı olacaktır. Kedilerde oluşan göz akıntısının nedenleri ise şunlardır:

  • Üst solunum Yolu Enfeksiyonları: Göz akıntısına yol açan hastalıklar arasında en sık görülenlerden bir tanesi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Belirtileri hafif veya şiddetli şekilde görülebilir. Bu durumda oluşan göz akıntısı genellikle beyaz renklidir.
  • Konjonktivit (pembe göz): Kedinizin gözünün etrafındaki açık pembe astarın iltihaplanması, konjonktivit, kedinizin gözlerinden birinin veya her ikisinin kırmızı ve şişmiş görünmesine, ışığa duyarlı olmasına ve açık, gözyaşı veya kalın mukus göz akıntısına neden olabilir. Göz akıntısı haricinde ateş, ishal, nefes darlığı gibi durumlarda görülebilir.
  • Kornea bozuklukları: Bir kedinin korneası (gözün önünü örten kubbe şeklindeki yüzey) iltihaplanabilir, yaralanabilir veya ülserleşebilir. Bunun sonucunda gözde bulanıklık, aşırı göz kırpması, iltihaplanma ve gözyaşı üretiminde artış olabilir.
  • Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: Tıkalı göz yaşı kanalları, fazla gözyaşı, alerji, viral konjonktivit ve daha fazlası kedinizin anormal şekilde göz akıntısına sebep olabilir.
  • Kuru göz: Kedilerde göz yaşı eksikliği yaşandığında iltihaplı bir korneaya, kırmızı gözlere ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Gözyaşlarının sulu kısmı eksik olduğu için sarı bir akıntı meydana gelebilir.

Kedilerde Göz Akıntısı Tedavisi

Yukarıda sıraladığımız üzere pek çok farklı unsurdan dolayı göz akıntısı meydana gelebilir. Tedavi yöntemi için ilk olarak sorunun kaynağı anlaşılmalıdır. Bunun için veterinere danışmak gerekir. Genellikle kedilere uygulanan tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu: Tedavi yöntemi enfeksiyonun nedenine ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Genellikle göz ilaçları, antibiyotikler ve göz damlaları kullanılmaktadır.
  • Konjonktivit: Eğer bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotik merhemler kullanılabilir. Bunun haricinde farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. En çok kullanılan yöntem ise merhemlerdir.
  • Kornea Bozuklukları: Kedinin korneasına zarar veren unsurun bulunması gerekir. Tedavi sürecinde antibiyotik göz merhemi veya damlaları iyileşme sürecinde etkili olacaktır. İleri bozukluklarda ameliyat gerekebilir.
  • Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: Genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Kedinin tıkanmış göz kanalları yıkanır. Yıkama işleminde su veya tuzlu su kullanılabilir. Eğer enfeksiyon bulunuyorsa göz merhemi veya göz damlası kullanılabilir.
  • Kuru göz: Kedilerde kuru göz sorununun pek çok farklı sebebi olabilir. Tedavi sürecinde göz damlası, merhem, antibiyotik veya yapay göz yaşı damlaları kullanılabilir.

Veterinere Ne Zaman Gidilmelidir?

Sağlıklı kedilerin gözleri parlak ve net bir şekilde görülmelidir. Kedilerin gözleri hassas olduğu için zarar görme ihtimali yüksektir. Eğer kedinizde göz akıntısı oluştuysa ve 24 saatten daha uzun süre boyunca devam ettiyse, veya gözlerini çok sık aralıklarla kırpıyorsa hemen veteriner hekime danışılmalıdır. Eğer daha önceden göz problemi yaşamışsa ve o zamanlardan kalan ilaç bulunuyorsa kesinlikle bu ilaçları kullanmayın. Yanlış ilaç kullanımını kedinin gözünde daha büyük sorunlara yol açabilir.

Kedinizde Göz Sorunu Görülmemesi İçin Yapılması Gerekenler

Tabiki temel olarak yapmanız gereken kedinizin gözlerini düzenli olarak temizlemeniz ve enfeksiyon oluşumuna karşı damla kullanmanızdır. Aynı zamanda kedinin gözlerini sık sık kontrol ederek olası kızarıklık, bulanıklık, renk ve şekil değişikliği gibi belirtileri incelemelisiniz. Ayrıca kedide görülen garip hareketleri de takip etmelisiniz.

Kedinizin göz sağlığını korumak için düzenli olarak veteriner kontrolünü de ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde Göz Temizliği

Kedilerin gözleri temizlenirken göz temizleme mendili veya bir parça pamuk kullanabilirsiniz. Eğer pamuk kullanacaksanız ılık suya pamuğu batırarak gözün etrafında olan akıntıları silebilirsiniz. Su yerine enfeksiyon önleyici göz damlaları da kullanabilirsiniz. Bu işlemi mümkünse her gün tekrar etmelisiniz. Eğer anormal bir durum görürseniz vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Kedilerin Göz Sağlığını Korumak ve Desteklemek İçin Tavsiyeler isimli yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz ve ihtiyacınız olan ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
  • Svmyldrm
    3 sene önce

    Kedimin gözleri sürekli intaplı gibi akıyor veteriner damla verdi kullandım ama geçmedi ve akıntılar kahverengi bir iz bırakıyor bu izler nasıl geçer akıntı nezaman biter. Kedim pasaklı gibi görünüyor yazık kıyamam ben ona ☹️

    4
    yorum beğen
  • Sena
    3 sene önce

    Benim de kedimin kahverengi göz akıntısı var çok endişelendim geçti mi acaba sizin ki geçtiyse nasıl bir tedavi uyguladınız?

    0
    yorum beğen
  • ecem
    3 sene önce

    merhaba nasil gecirdjniz acaba

    0
    yorum beğen