arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Göz Sağlığını Korumak ve Desteklemek İçin Tavsiyeler

kedilerde göz bakımı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerde Göz Bakımı

Kedilerde en sık görülen hastalıkların başında göz sorunları yer almaktadır. Bu sorunlar genel olarak uygunsuz bakım şartları altında ortaya çıkmaktadır. Normal şartlar altında kedilerin göz sağlıkları oldukça güçlüdür, ancak göz bakımının ihmal edilmesi göz sorunlarını doğurmaktadır. Gözde çapak oluşumu, akıntı, yaşarma gibi durumlar görüldüğünde dikkatli olunması gerekir. Bu sorunlar ilerleyen dönemlerde göz hastalıklarına yol açabilir.

Kedilerde Görülen Göz Hastalıkları

Sokak kedileri arasında gözleri buğulu veya kısık olan kedileri muhakkak görmüşsünüzdür. Bu durumlar kedilerde en sık görülen göz hastalıkları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda görmeye de engel olabilir.

Ev kedilerinin göz bakımı yapıldığı durumda genellikle gözlerde sorun oluşmaz. Kedinizin tüylerini tararken veya herhangi bir zaman diliminde düzenli olarak yapacağınız incelemeler kedinizde göz sorunu olup olmadığını öğrenmenizi sağlar. Kedinizin gözünde aşırı sulanma, beyaz salgılar, etrafında kırmızı veya beyaz doku bulunması, göz yaşı lekeleri, çapak, gözlerinden herhangi birinin kapalı olması, göz renginde değişim gibi durumlar kedilerde göz hastalıklarının belirtisidir. Eğer görme seviyesi ciddi oranda ilerlediyse kedinin davranışlarında da değişiklikler görülebilir. Örneğin sakarlaşma, gözlerini kaşıması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Kedilerde Sık Görülen Göz Hastalıkları

Kedilerde sık görülen göz hastalıkları şunlardır:

  • Konjunktivit: Bu hastalık göz kapağının içini ve gözün beyaz kısmını çevreleyen ince ve şeffaf dokunun zarar görmesiyle oluşur. Eğer kedinin gözlerinde şişlik, kanlanma ve akıntı görülüyorsa büyük ihtimalle kedinizin hastalığı budur.
  • Üçüncü Göz Kapağı: Kediler dahil olmak üzere bazı hayvanlar olası enfeksiyonlara karşı kendilerini korumak için üçüncü göz kapağı çıkartırlar. Gözleri şiştiğinde ve üçüncü göz kapağı görüldüğünde veterinere gidilmelidir.
  • Keratit: Kornea iltihabı olarak bilinir. Pek çok sebebi olabilir.
  • Golokom: Optik sinirlerin hasar görmesiyle beraber gözün içerisinde yer alan sıvı basıncının artmasıdır. Korneanın buğulanması ve gözün normalden daha büyük olması en büyük belirtileridir.
  • Göz Yaşı Bezlerinin Tıkanması: aşırı salgılanan sıvı veya hastalık kaynaklı olarak göz yaşı bezlerinde tıkanma görülebilir.
  • Retinal Hastalıklar: Gözün arkasında ışığa duyarlı hücrelerin dejenere olmasıyla beraber ortaya çıkan durumdur. İlerleyen aşamalarda görme kaybına yol açabilir.
  • Katarakt: Özellikle yaşlı ve şeker hastası kedilerde görülür. Kedinin gözleri normalden daha donuk bir yapıya sahip olmaktadır.

Kedilerin Göz Sağlığını Korumak İçin Tavsiyeler

Kedilerde göz bakımı oldukça kolay olmasının yanı sıra kedinin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Kedilerin gözlerinde bulunan mukus dokudan uzak kalması sağlanmalıdır. Bu mukus tabakada bakteri oluşumu görülür ve buna bağlı olarak göz enfeksiyonları oluşur.

Kedilerin göz bakımı yapılırken kullanılacak olan malzemelerin kediler için özel üretilmiş ve steril olması önemlidir. Bu ürünler göze doğrudan temas edeceği için hijyenik olarak gerekli yeterliliği sağlamalıdır. Aksi halde enfeksiyon oluşumuna ve buna bağlı olarak görme kaybına yol açabilir.

Fazla Tüylerin Alınması

Kedilerin göz çevresinde bulunan fazla tüylerin alınması gerekir. Aksi halde burada bulunan tüyler korneayı çizebilir. Bu işlem yapılırken dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda makas yardımıyla yapılmalıdır. tecrübesiz kişilerin bir pet kuaförden yardım alması gerekir. İstanbul ve çevresinde yaşayanlar için Petzz Kuaför en iyi kuaförlerden bir tanesidir. Senelerin tecrübesine sahip olmasının yanı sıra anestezisiz tıraş yapmaktadır.

Petzz Kuaförün web sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Aynı zamanda (0216) 464 34 34 numaralı telefonu arayarak doğrudan bilgi alabilirsiniz.

Göz Çevresinin Temizlenmesi 

Kedilerin göz çevresinin temizliği büyük önem taşımaktadır. Bu bölgede genellikle akıntı görülür. Özellikle akıntılara karşı düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bu bölgenin temizliği önemlidir. Çünkü, kedilerin mukuslu yapıdan kaynaklı olarak bakteri kapması için uygun ortamı yaratmaktadır.

Göz çevresinin temizliği için bir parça pamuk kullanılabilir, ancak en uygun kullanım şekli göz temizleme mendilidir. Bu mendiller, evcil hayvanlar için özel olarak üretilmiştir. Delikli yapıları sayesinde göz çevresinde yer alan lekeleri çıkartmak için üretilmiştir. Özellikle akıntısı olan kediler için bu tür mendillerin kullanılması tavsiye edilir.

Göz temizleme mendili satın almak için buraya tıklayın!

Göz Temizleme Solüsyonları

Kedilerin göz bakımı yapılırken kullanılması gereken ve olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesi göz solüsyonlarıdır. Bu ürünlerin yerine alternatif olarak ılık su, papatya çayı gibi ürünler tavsiye edilebilir, ancak bu ürünlerin hiçbiri göz solüsyonları kadar sağlıklı sonuç vermeyecektir. Aynı zamanda kedilerin göz sağlığını riske atabilir. Dolayısıyla evcil hayvanlar için üretilmiş olan göz solüsyonları tercih edilmelidir.

Göz temizleme solüsyonlarını kullanmak için kedinizin göz çevresine bir kaç damla damlatarak göz temizleme mendiliyle göz çevresini ve hafifçe gözlerinin üstlerini temizleyebilirsiniz. Bunun yerine göz temizleme solüsyonunu mendilin üzerine dökerek bu mendille kedinin göz çevresine çok bastırmadan silebilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

Göz temizleme işlemini haftada 1-2 kere yapabilirsiniz. Eğer kedinizin gözünde aktif bir şekilde akıntı varsa daha sık aralıklarla göz çevresini temizleyebilirsiniz. Kedinizin gözünde enfeksiyon oluşumundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden veterinere başvurmalısınız. Aynı zamanda veteriner hekim tarafından tavsiye edilen göz damlası haricinde farklı bir göz damlası kullanmayınız.

Kedilere özel üretilmiş olan göz solüsyonu satın almak için buraya tıklayın!

A Vitamini Takviyesi

Kedilerin göz sağlığını korumak için beslenmesine de dikkat etmek gerekir. Kedilerin genel sağlık durumu, tüy durumu gibi öneli konular beslenmeyle doğrudan bağlantılı olduğu gibi göz sağlığı da beslenmeyle ilişkilendirilmelidir. Kedilerin göz sağlığını koruyabilmesi için A vitaminine ihtiyacı vardır. Aksi halde göz mukozasında bozulma meydana gelebilir. Buna bağlı olarak göz korneası zarar görebilir ve göz kuruluğu ortaya çıkabilir. İlerleyen durumlarda gece körlüğü de oluşabilir. Bu yüzden kedi maması seçerken içerisinde A vitamini bulundurmasına özen gösterin. Bu sayede kedinizi olası göz hastalıklarına karşı korumuş olursunuz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.