Van Kedisi, Türkiye'nin kedi türleri arasında başı çeken, iyi bir yüzücü olan, insanlara yakınlığı ve sıcaklığı ile bilinen, çift renk göz yapısıyla (mavi-kehribar), gözleriyle ünlenmiş saf bir kedi ırkıdır.
Konu Başlıkları
Tilki kuyruğuna benzeyen kabarık kuyruğuyla ve aslan yürüyüşüyle dikkat çeken Van Kedisi, genel olarak beyaz kürkü sebebiyle, Ankara Kedisi ile karıştırılır.
►Van Kedisi ile Ankara Kedisi Arasındaki Farkları
Ana vatanı, Doğu Anadolu Bölgesi olan Van Kedisi özellikleri itibariyle, kışın soğuk, yazın sıcak ve kurak iklime göre yaşayabilmek için kürk değiştirir.
Kışın uzayan tüylerini, yazın döker ve daha ince bir kürkle suda yüzerek serinler.
Ülkemizde, özellikle doğu illerinde ‘ En Güzel Kedi ‘ olarak anılan Van Kedisi , Van Denizi Vadisin de keşfedilmiş safkan kedi türlerindendir. Özellikle gözlerinin güzelliği ve farklılığıyla bilinen Van Kedilerinin gözleri kehribar ve mavi renkleri arasında değişiklik göstermektedir.
En dikkat çeken ve onların ünlenmesine sebep olan gözler ise ” Mavi – Kehribar ” renkleriyle iki gözünde birbirinden farklı olmasıdır.
Dişi Van Kedilerinin , seçici ve çok zeki olduğu gözlemlenmektedir . Doğum da en fazla 4 yavru doğurabilen Van Kedileri yaşadıkları bölgeye sadıktırlar.
►Kedilerde Doğum ve Belirtileri
Van Kedilerinin , hem ülkemizin tanıtımı hemde ülkemizdeki kedi türlerinin çeşitliliğine katkıda bulunması bazı Üniversitelerin onları korumak için çalışmalar yapmasına sebep olmuştur.
Van Kedilerinin; “genetik” , “morfolojik” ve “fizyolojik” özelliklerinin korunması ve gözetilmesi amacıyla Van 100. Yıl Üniversitesinde ; Van Kedisi Araştırma ve Koruma Merkezi (VKAM) 1992 yılında kurulmuştur.
Karakteri: Sıcak kanlı , Meraklı
Tüy Yapısı : Kısa Tüylü
Kulak Yapısı: Kulakları Kısadır , Uçları Uzundur
Gövde: Orta irilikte, kıvrak ve kaslı.
Kuyruk: Uzun ve ince
Kilo: 3,5 – 7 KG
Suya kendi isteğiyle giren ve bundan zevk alan Van Kedisi, diğer kedilerden bu ilginç özelliğiyle kendini ayırır. Kediler genel olarak farklı ortamlara uyum sağlamakta zorlanır ve değişimden hoşlanmazlar. Fakat Van Kedisi kısa bir sürede değişen ortama ayak uyduracaktır.
Van yöre halkı tarafından, uzun yıllardır bakılan Van Kedisi, 1950 yıllarında Türkiye’den dışarı çıkarılmış ve yurt dışında da ünlenmiş, Turkısh Van Cat olarak literatürde yerini almıştır.
Van halkı tarafından, ”Pişik” diye de adlandırılan Van kedisi; fare, haşere avcılığı dışında, Van Kedisi karakteri itibariyle de yöre halkının bahçesinde, evinde ve gönlünde taht sahibi olmuştur. Cana yakın tavırlarıyla sevilerek bakılan evcil bir hayvan haline gelmiştir.
Van Kedisi vücut yapısı itibariyle; uzun boylu, kaslı ve güçlüdür. Burnu orta büyüklükte olan Van Kedisinin, kulakları büyük ve geniş yapıdadır. Yüz yapısı hafif yuvarlaktır.
Beyaz tüyleri olan Van Kedisinin; başında ve kuyruğunda sarı-kahve ve daha koyu tonlarda tüyler olabilir ve kuyruğu tilki kuyruğu gibi kabarık şekildedir.
►Kedilerde Göz Hastalıkları ve Tedavisi
Bulunduğu coğrafyaya ayak uydurmasını sağlayan, kalın postu ve adaleli, iri kemikli bacakları vardır. Van Kedisi göz rengi, genel olarak çift renk göz denilen yapıda, mavi-kehribardır.
Van Kedisinin, bu derece özel bir kedi olmasının başlıca nedenlerinden biri de, ender olarak görülen ve aslında genetik bir bozukluk olan, çift renk göz yapısıdır.
Van kedilerinin kürkünün uzun olması gözünüzü korkutabilir fakat taraması çok kolaydır. Her hafta düzenli olarak bir kaç kez taramanız van kedinizi hem rahatlatacaktır hemde tüy dökülmesini engelleyecektir.
Kediniz yaşlı ise tarama sayısını arttırmalısınız çünkü yaşlı van kedilerinde tüyler daha yoğundur.
Suyla arası iyi olan Van Kedisinin, yüzmeyi çok sevdiği gibi yıkanma ile de bir problemi yoktur. Van Kedisi sahipleri, sudan çok hoşlanan kedilerini, iki aylıktan itibaren sıcak havalarda olmak şartıyla yıkayabilecektir.
Çünkü sanılanın aksine Van Kedileri, kalın postlarına rağmen soğuk havalarda üşürler.
►Kedilerin Temizlenmesi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çok sevilen ve bakılan saf kan Van Kedisinin, bugün nesli tükenmekle karşı karşıya kalmış, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından üretimi ve yetiştiriciliği yapılarak türü koruma altına alınmıştır.
Van halkı tarafından da çok sevilen ve korunan Van Kedileri, Van yöre halkının evlerinde, dükkanlarında ve sokaklarında özgürce dolaşırlar ve değer görürler.
Van Kedileri; Şubat, Nisan ve Haziran aylarında kızgınlık dönemine girerler ve genel olarak bir seferde dört yavru dünyaya getirirler. Yavrularına karşı şefkatli ve ilgili bir anne olan Van Kedisi gözlerini, baskın gen olarak yavrularına miras bırakacaktır.
Van kedisi yavruları, ilk doğduklarında her iki göz renkleri de gri iken, iki aylık olana kadar gerçek göz renkleri oluşacaktır. Başlarının arasında bir veya iki siyah nokta şeklindeki tüyleri, yavru Van Kedisinin ilerleyen zamanda, mavi-kehribar göz renginin oluşacağının habercisidir.
►Van Kedisi Karakteri
►Van Kedisi Vücut Yapısı
►Ankara Kedisi ile Van Kedisi Arasındaki Farklar
mrb. ben manisa salihli den 32 yaşında 2 çocuk annesiyim. yavru bir van kedisi sahiplenmek istiyorum. bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim…
kısa süre içerisinde van kedisi ve diğer kediler hakkında sahiplendirme konusunda yeni bir platform oluşturuluyormuş petipanya.com isminde inceleyip değerlendire bilirsiniz.
iyi aksamlar ben hollandadan yaziyorum biz van kedisi aldik. iki hafta olucak benim 6 yasinda.oglum var kediyle oynamak eylenmek istiyor kedi. farkli biraz.onun istemedgi zaman ona dokunmayacaksin ne.bileyim oglum eylenmek istiyor kedi onu.cirmaliyor nasil alisir bize nasil egitirim oglumun onunla.iyi anlasmasini istiyorum. kendi ne istedigini.bilen bir hayvan asil bir hayvan lakin biraz uyumlu olsun istiyorum
Selam 3 aylik bir van kedisi sahiplendim 2 sefer yatagima isedi kumunada gidip isiyor ama anlagamadigim neden yatagima isedi van kedileri cok akilli olur dediler cevaplarsaniz sevinirim.
Saygilaf
Bu isteyin çok beğendim hem kedileri hemde kedi özelliklerini ogretiyor
Teşekkür ederiz desteğiniz önerileriniz ve eleştirileriniz bizim için önemli
Arkadaşimdan bana kesisinin birini verecek mama konusunda yardim istiyorum o acik aliyor bana aldı markanin adini verei ama o markada mama yok burdada internet uzerinden sipariş verebiliyorum mama olarak marka onemlimi arkadasim mama ucuz olmasin sagirlıga sebep olur dedi bir markaya baslayıp onunla devam etmek istiyorum kizuetli tavuklu karısik ve birde sebzeli karısik mama bakiyorum ama marka olarak ne kullanabilirm bana yardimcı olabilirmisiniz netten baktım bircok mama var uygun bir sekilde mama onerebilirmisiniz tesekkurler
Biz ailecek van kedisi seviyoruz nasıl sahiplene bilirim lütfen yardımcı olun kızım yedi yaşında çok istiyor daha önce evimizde kedi vardı
2yaşında van keim var çok sevimli ama bazen çok yuruyur özellıkle mama konusunda yaş mama yemedikçe uyumuyor böbreklerinde kum oluştu vetiriner yasakladı nerdeyse 1 ay oldu uyku dözeni iyice buzuldu sürekli etrafımda dolanıyor ne yapacağı bilmiyurum ne önerşrsiniz
Çiftleştirmek içiN erkek Van kedisi lazım kızımız 1 aya kadar kızanlık dönemine gircek babalık Hakkı verilecektir detaylı Bilgi için 5348847763