arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Asil bir tarihe sahip olan sessiz, zeki karakterli Chartreux Kedisi en popüler kedi türleri arasında yer almaktadır. Chartreux Kedisi Özellikleri, Karakteri, Tarihi ve Bakımı gibi tüm bilgileri Chartreux Kedisi yazımızda bulabileceksiniz. Sizlerde bu kedilerin hikayesini merak ediyorsanız okumaya devam edin...
chartreux kedisi özellikleri ve bakımı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Sürekli gülümseyen yüzü, kendine özel karakteri ve muhteşem görünüşüyle ilk defa Fransada da görülmeye başlayan Chartreux Kedisi, bizleri kendine hayran bırakacak özelliklere sahiptir. Benzerlikleri ve tarihi ile Habeş Kedisi, Sibirya kedisi ve ülkemizden Ankara Kedisi ile ortak ataya sahiptirler.

Geçmişi yüzyıllara dayanan Charteux Kedisi birçok edebi esere, şiire konu olmuş hatta bir dönem Fransa Kraliyet Sarayın da kendine yer bulmuştur.

Chartreux kedisi tarihi
Chartreux Kedisi Özellikleri ve Tarihi

Chartreux Kedisi Tarihi

Keşiş cübbesine benzer, açık gri kürke sahip Chartreux Kedisi (Çartrex) ismini Fransa’ da ortaya çıkan Carthusian adlı dini gruptan almaktadır. Chartreux kedilerinin sessiz ve sakin yapıda olmaları, dini grubun bu kedileri arkadaş edinmesinde büyük rol oynamıştır.

Fransa’ da 18. yüzyıldan itibaren gözlemlenmeye başlayan Chartreux Kedisi; ahırlarda, dükkanlarda ve evlerde fare ve benzeri canlıları yakalamak amacıyla kullanılmıştır. Mükemmel avcı karaktere sahip olmaları bu kedilerin 1800‘ lü yılların en popüler kedi türleri arasında yer almasını sağlamıştır.

Chartreux Kedisinin kalın sert ve mavi tüyleri malesef o dönemde kürkçüler tarafından kürk yapımında kullanılmıştır. Hatta Fransızca da ‘pile de Chartreux’ adlı kürk modeli de ismini bu kedilerden almaktadır. Fransız Edebiyatında da adından söz ettiren Chartreux’ lar şiirlerde ‘Farelerin düşmanı’ olarak adlandırılmıştır.

Chartreux Kedisi Karakteri
Chartreux Kedisi Karakteri

Chartreux Kedisi Karakteri

Genel olarak tarihi kısmında da belirttiğimiz gibi genel olarak arkadaş edinmeyi seven, sessiz ve rahat kedilerdir. Gün içerisinde mutlaka birkaç kez şekerleme yapmaktadırlar (uyurken bu kedileri izlemek insana huzur vermektedir).

Atlama, zıplama konusunda süper zamanlamaya sahiptirler ve bu yeteneklerini sahiplerine sergilemekten çok mutluluk duyarlar. Bu ırk sürekli ilgiye ihtiyaç duymaz ama sahiplerinin yanında olmaktan oldukça memnun olurlar.

Sesini nadiren kullanırlar, isteklerini genellikle gözleriyle sizlere anlatmayı tercih ederler. Bu özellikleri onu çok asil yapmaktadır. Sizlere önerimiz eğer Chartreux Kedisi ile yaşıyorsanız onu dikkatle gözlemlemelisiniz. Çünkü davranışlarına aşina olmazsanız size herhangi bir sesli bildiri vermeyeceği için ne istediğini anlamanız çok mümkün olmayacaktır.

Ekstra: Eğer ilk defa Chartreux Kedisi sahiplenecekseniz aşağıdaki yazımızı okumayı unutmayın.

İnsanlarla iletişimi özellikle sahipleri ile kurdukları bağ mükemmeldir. Hatta sahiplerinin duygusal durumlarını, mutlu veya mutsuz olarak beyinlerinde işaretleyip ona göre davranışlarını sergilemektedirler. Kısaca moraliniz bozulduğunda Charteux Kedisi’ ni kucağınızda ansızın görebilirsiniz.

Chartreux Kedisi Özellikleri – Fiziksel Özellikleri

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Vücut Yapısı

Chartreux Kedisi Özellikleri kısmında sizlere hem fiziksel özelliklerinden hemde bu sevimli kedilerin belirgin özelliklerinden bahsedeceğiz.

Chartreux Kedisi kısa, kalın tüylere ve geniş gövdeye sahiptir. Güzel kürkünün yanı sıra en belirgin özelliği yuvarlak, geniş kafa şeklindeki tatlı ve anlamlı koyu turuncu gözleridir. Yanakları geniş ve tatlı, gülümseyen ifadeye sahiptir. Ayrıca büyük olmayan ve kafasının üstüne denk gelen kulaklara sahiptirler.

Vücuduyla orantılı bacakları, onları harika hızlı ve avcı kediler yapmaktadır. Geniş omuzları ve derin göğüs yapısıyla çok güçlüdür.

  • Chartreux Kedisi aşırı sosyal bir kedi değildir ancak utangaç bir kedi de değildir. Tanıma sürecini tamamlamadan kimseye yakınlaşmazlar.
  • Chartreuxlar insanlarla birlikte yaşamaktan keyif alan, kibar ve ortamın huzurunu kaçırmyacak kibar özelliklere sahiptirler.
  • Chartreux Kedisi Özellikleri arasında en dikkat çekeni sahiplerine sadık ve fazlasıyla disiplinli olmalıdır. Bu aşırı disiplinli kedileri devamlı ödüllendirmeyi unutmayın!
  • Beslenmelerinde genellikle kuru kedi maması kullanılması önemlidir. Ayrıca konserve mamalara da bu kedilerin bayıldıklarını söyleyebiliriz. Ekstra: (En İyi Kedi Maması Markaları)
Chartreux Kedisi Bakımı
Chartreux Kedisi Bakımı

Chartreux Kedisi Bakımı

Chartreux Kedisi Bakımı Norveç Orman Kedisi, İran Kedisi gibi kedilere oranla daha kolaydır. Kısa, kalın kürkünü haftalık fırçalamanız başlangıçta yeterli olacaktır. Bahar ve özellikler sonbahar gibi tüy dökümünün yaşandığı aylarda fırçalama süresini arttırmalısınız.

Banyo nadiren, umulmadık olaylar yaşandığında gereklidir. Eğer banyo yaptırmak isterseniz kürkünün tam temizlenmesi için yeterince ıslanması için çaba göstermelisiniz.

Diş hastalıklarını önlemek için günlük(önerilen), haftalık diş bakımını mutlaka yapmalısınız. Ayrıca dostumuzun gözlerini de nemli yumuşak bir bezle temizlemeyi unutmayın.

Chartreux Kedisi Sosyal Yaşantısı
Chartreux Kedisi Sosyal Yaşantısı

Çocuklarla ve Diğer Canlılarla İlişkisi

Bu muazzam sessiz ve uyumlu kedilerin çocuklarla ilişkisi harikadır. Çocukların getirdiği zorluklarda onları tırmalamak yerine uzaklaşması en dikkat çekici özelliğidir. Sevimli tavrı sayesinde de kedi dostu köpeklerle yaşamaktan keyif alırlar.

Chartreux Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Chartreux Kedisi’ nin ortalama ömrü 11 ila 15 yıl arasında değişmektedir. Ancak rakamlar ortalama olduğu için kediye göstereceğiniz güzel günlerle yaşam süresi devamlı artacaktır.

Chartreux Kedisi Hakkında Video
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
  • Mehmet çiftçi
    3 sene önce

    Kısırlaştırılmış Yavru veya Yetişkin Kedi Arıyorum Allah Ömür verdiği sürece bakmak için kesinlikle Sahiplenmek için mama şu bu diyecek yazmasın lütfen

    0
    yorum beğen