arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İran Kedileri (Persian Cat); Fars kedisi olarak da bilinen çok eski bir kedi ırkıdır. Basık burun ve yüzü, kısa bacakları, kalın, bol tüylü boynu ve sık, uzun tüyleriyle bakımı çok zor Kedi Cinslerindendir. Buna rağmen İran Kedisi bilinen ve bakılan en eski kedi ırkıdır. 

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Biyolojik yapılarına bakılırsa bütün kedi ırklarından bi özellik almış İran kedileri , ‘ Persian ‘ , ‘ Fars ‘ , ‘İran‘ kedisi isimleriyle tüm dünyada bilinmeyi başarmıştır. İsmindende kökenini tahmin edebileceğimiz İran Kedileri , İran Coğrafyasında 17. Yüzyılın başlarında keşfedilmiştir.

İnsan eli değmemiş, doğal yöntemlerle ortaya çıkmış bir ırk olan İran Kedisi, Dünyada ve Avrupa ‘ da 1600 yıllarında yayılmaya başladı.

iran kedisi özellikleri

Her renkte İran Kedisi olabileceği gibi karışık renklerde de melezlenebilirler. İran Kedisinin basık yüzü ve burnu, diğer kedilerin aksine gözlerde oluşan sıvının içeri doğru değil de, dışarı akmasına neden olur.

Gözlerin her daim akıntı içinde olması, düzenli temizlenmediği takdirde, göz çevresinde koyu renkte lekelenmeler oluşmasına neden olabilir.

Kedilerde Göz Hastalıkları

iran kedisi özellikleri


İran Kedisi Özellikleri – Vücut Yapısı

Karakteri: Sakin , sadık
Tüy Yapısı : kalın, bol tüylü
Kulak Yapısı: Küçük kulaklar
Gövde: Yumuşak , geniş gövde
Kuyruk: Uzun, kalın
Kilo: 4,5 – 8 KG

Çocuklarla Arası - 3/10
30%
Zeka - 4/10
40%
Hareketlilik - 5/10
50%
Bakım İhtiyacı - 8/10
80%
Oyunculuk - 5/10
50%
Eğitilebilirlik - 3/10
30%

İran Kedisi Karakteri – Çevreyle İlişkisi

İran Kedisi, her gün temizlenen gözleri ve sürekli taranarak bakım yapılması gereken tüyleri olsa da, evlerde bakımı tercih edilen kedilerin başında gelir.

Bunun en önemli nedeni, sahibine bir köpeğin bağlılığı gibi bağlılık göstermesi, sürekli etrafında dolanması ve kucağa alınarak okşanmaktan keyif alan, sakin bir kedi olmasıdır.

İran Kedisi zekidir ve çabuk öğrenir. İnsanlarla arasındaki  iletişim güçlüdür. Tüm bu güzel huylarının yanında, basık sevimli yüzü, tıknaz yapısı, pofuduk tüyleriyle çok güzel bir dış görünüşü vardır. Evin en güzel köşesinde, asil bir şekilde oturur ve gelen misafirleri kendine hayran bırakır.

iran kedisi karakteri

İran Kedisi Vücut Yapısı

Küçük sayılabilecek kulaklarının alt kısmında, sık ve uzun tüyler bulunur. Büyük yuvarlak gözleri, yüzündeki basıklık nedeniyle çoğu zaman kısık bir görünüm oluşturur. Genel olarak aşağı sarkmış gibi duran dudak kenarları onlara üzgün ve mutsuz bir yüz ifadesi verir.

Bu hüzünlü yüzü, onun asil duruşundan hiçbir şey kaybettirmez ve farklılığını bu yüz ifadesinden alır. Fazlasıyla kabarık, aslan yelesine benzeyen uzun tüyleri, sırtından başlayarak, bacakların üzerine kadar, kabarık şeklini koruyarak iner.

İran Kedisi Vücut Yapısı

iran kedisi özellikleri ve bakımı

Uzun ve kabarık duran pofuduk tüyleri, İran Kedisinin birçok yarışmada birinciliği elde etmesini sağlamıştır.

Burnu genelde küçük ve basık olan İran Kedilerinin, bazılarında aşırı basıklık görülebilir. Bu aşırı basık burun, nefes almada sıkıntı yaşanmasına neden olabilmektedir.

Ayrıca uzun ve yoğun tüylerini temizlemeye çalışan İran Kedisinin, midesinde tüy yumakları oluşabilir.

Kedilerde Tüy Sorunları ve Çözümleri

Bu yumakları sisteminden atabilmesi için uzun tüylü kediler için yapılmış özel mamalarla beslenmelidirler.

fars kedisi özellikleri

İran Kedisi Bakımı

İran Kedilerinin uzun ve sık tüyleri iki tabakalıdır. Tüyler düğümlenerek kırık oluşuma neden olmaya müsait bir yapıdadır. Düzenli olarak her gün taranıp, bakımı yapılmaz ise, tüylerde açılması imkansız hale gelen topaklanmalar oluşabilir.

Bu topaklanmaların,kedinin derisinin hava almasına engel olacağı için, kısa zamanda deride yara oluşması işten bile değildir.

► Kedilerde Deri ve Kürk Sorunları

iran kedisi vücut yapısı

Kırık ve tüy topakları, İran Kedisinin  günde bir veya iki kere, uzun seanslar halinde, özel kedi tarağı ile taranmasıyla önlenebilir.

Bu şekilde hem ölü tüylerinden kurtulan ve kendini temizlemesi kolaylaşan İran Kedisi, hem de sahibi daha rahat edecektir. Tüy dökme mevsimlerinde ise, İran Kedisinin uzun tüyleri, pet kuaför hizmeti veren veterinerlerde traş edilebilir.

iran kedisi bakımı

İran Kedisi Hakkında Herşey

1 – İran Kedilerinin bakışlarındanda sezebileceğiniz zekaları onları en zeki Kedi Cinslerinden yapar. Çok zeki ve çevresinde olan biteni pür dikkat takip eden kedilerdir.

iran kedisi hakkında herşey

2 – Sürekli bakım isterler hatta bakımda yetmez aynı zamanda düzenli olması gereklidir, eğer her gün tüylerini taramazsanız kısa sürede tüy sorunları ortaya çıkabilir!

yavru iran kedisi özellikleri

3 – En büyük problemleri ölü tüylerdir , İran Kedilerinin ölü tüylerini devamlı temizlerseniz onları bağırsak hastalıklarındanda kurtarırsınız!

Kedilerde Bağırsak Hastalıkları

iran kedisi tüyleri

4 – Yıkamakta zorlanıyorsanız , kuru şampuanları tercih edebilirsiniz bu hem temiz kalmasını hemde kedinizin stres yapmamasını sağlayacaktır.

iran kedisi özellikleri ve bakımı

5 – Görünüşleri çok sempatik olan İran Kedilerinin; kafaları yuvarlak , burunları basık , kısa ve gözleri adeta güzellik yarışmasına adaydır.

6 – Güçlü fizik yapıları vardır. Ayrıca fazlasıyla gelişmiş kas sistemleri ve bacakları vardır. Patileri diğer kedi türlerine göre daha yuvarlak bir yapıdadır.

iran kedisi fiziği

7 – Kuyrukları biraz kısa olmasına rağmen vücutlarıyla çok uyumlu ve uzun tüyleriyle sahiplerine her batıklarında sanatsal bir izlenim vermektedirler.

fars kedisi özellikleri

8 – Ankara Kedileriyle birçok benzerlikleri vardır , genel olarak bakılırsa İran Kedilerinin tüylerinin aşırı yoğun olmasından başka çok az farklılıkları vardır.

iran kedileri özellikleri

9 – İran Kedilerinin ünü sadece bu coğrafyada kalmamıştır. ‘British Shorthair‘ kedi türününde Amerikada ve Avrupadaki yerini almıştır. Avrupalılar ise özellikle İran Kedilerinin tüylerine hayran kaldıkları için sahiplenmiştir.

iran kedileri

10 – Oyun oynamayı çok seven İran Kedileri , sıcakkanlı ve sevecen tavırlarıyla çocuklarla ve evdeki diğer hayvanlarla arkadaşlık kurabilir.

fars kedisi

İran Kedisi Yaşam Süresi

En çok bilinen kedi ırklarından olan , İran kedileri sağlık sorunu yaşamadığı taktirde ortalama 10 ila 15 yıl arası yaşamaktadırlar.

İran Kedisi Vücut Yapısı
İran Kedisi Karakteri
En Sevimli Kedi Türleri ve Kedi Cinsleri

iran kedisi kaç yıl yaşar

  • Tuba
    4 sene önce

    Erkek Iran kedileri koku bırakır mı kızgınlık dönemleri ‘ni nasıl geçirir ler

    0
    yorum beğen
  • Ahmetistan
    2 sene önce

    Bu kediye ben sahip oldum

    0
    yorum beğen