arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Chinchilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Chinchilla Kedisi; İran Kedisinin farklı ve çok tercih edilen bir türü olsa da, ayrı bir ırk olarak sayılmış ve özel bir isime sahip olmuştur. Kürkünün benzerliği nedeniyle, Chinchilla isimli bir fare türünden, ismini almıştır.

chinchilla kedisi özellikleri ve bakımı
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Chinchilla Kedisi, İlk olarak 1888 yılında, İngiltere’ nin Başkenti Londra’da ünlü bir kedi showunda, birçok ödül kazanmıştır. Muhteşem güzelliğiyle, çok tercih edilen ve severek bakılan bir kedi cinsi olmayı sürdürmektedir.

Ülkemizde ne kadar Chinchilla Kedisi olarak tanınsada , Avrupa ve Amerikada ‘ Gölgeli İran Kedisi ‘ veya ‘ Gümüş İran Kedisi ‘ olarakta anılmaktadır.

Chinchilla kedileri şuanlık ırk olarak kabul edilmeselerde, milletlerarası hayvan kuruluşları tarafından ırk olabilmeleri için çalışmalar yapılmaktadır.

chinchilla kedisi özellikleri ve bakıımı

İran Kedisi ile başka bir uzun tüylü kedi olan, Ankara Kedisi çiftleşmesinden melezlenmiş olan Chinchilla Kedisi, basık yüzlü ve basık burunlu olan İran Kedisinin aksine, orta uzunlukta bir buruna sahiptir ve çene yapısı daha öne doğru çıkıktır.

Bu farklılıkları sayesinde İran Kedisinin aksine solunum güçlüğü çekmez ve göz akıntısı gibi, basık suratlı olmaktan kaynaklı sağlık problemlerini yaşamazlar.

Bu bağlamda daha sağlıklı bir Kedi Cinsi olan Chinchilla Kedisinin bakımı nispeten daha kolay olacaktır.

chinchilla kedisi özellikleri


Chinchilla İran Kedisi Özellikleri – Vücut Yapısı

Karakteri: Zeki ve sakin yapılı
Tüy Yapısı : Uzun Tüylü
Kulak Yapısı: orta büyüklükte ve geniş , kulak için yuvarlak
Gövde: iri ve kaslı
Kuyruk: kısa ve ince
Kilo: 3,6 – 6,8 KG

Çocuklarla Arası - 7/10
70%
Zeka 7/10
70%
Hareketlilik - 4/10
40%
Bakım İhtiyacı - 8/10
80%
Oyunculuk - 5/10
50%
Eğitilebilirlik - 6/10
60%

çinçilla kedisi

Chinchilla Kedi Karakteri

Chinchilla Kedisi karakter olarak da daha çok İran Kedisine benzer. Zeki ve sakin, yumuşak başlı bir kedidir. Sahibine bağlı olan Chinchilla Kedileri, çok sevecen ve arkadaş canlısıdırlar.

İran Kedilerinin tembel yapılarına oranla, daha hareketli ve oyuncu olan Chinchilla Kedileri, özellikle tek bir sahibi benimser ve ona daha sıkı bağlanır.

Buna rağmen, sevilmekten ve kucaktan hoşlanırlar. Sabırlı yapıları sayesinde de çocuklarla da birarada olmakta zorluk yaşamazlar.

chinchilla kedisi karakteri

Chinchilla Kedisi Tüy Rengi ve Yapısı

Chinchilla Kedisi, İran ve Ankara Kedisi gibi uzun tüylü bir kedi cinsidir ve tüyleri karışık renklerde olabilse de, genellikle en çok tercih edilenleri, beyaz ve açık krem-sarı renklerde olanlarıdır.

Sakin doğası, dost canlısı olması ve yumuşak melodik sesi ile çinçila kedi, siyah bir kalemle çizilmiş gibi duran göz ve burun çevresi, Chinchilla Kedisinin, ayrı bir cins olarak tanınıp, benimsenmesinde önemli rol oynamıştır. Genellikle mavi ve yeşil tonlarında olan gözlerinin etrafı, sürme çekilmiş gibidir ve bu göz şekli, ona benzersiz bir güzellik katmaktadır. Sürmeli gözlü kedi olarak da bilinir.

Chinchilla Kedi

Chinchilla Kedisi Bakımı

Uzun tüylü diğer kedi türleri gibi, Chinchilla Kedisini de günlük olarak taramak, tüy bakımını aksatmamak gereklidir. Birkaç gün üst üste taranmazlarsa, açılması imkansız hale gelebilen tüy düğümlenmeleri ve kırık problemi oluşabilir.

Düzenli taransalar bile, özellikle tüy dökme mevsimlerinde, evin birçok yerinde tüylerin uçuşacağını baştan bilmek en iyisidir.

Buna rağmen,sahiplerinin kucağında oturup,uzun uzun taranmaktan çok hoşlanan Chinchilla Kedisi, göz kamaştıran güzelliğinin de yardımı ile en çok tercih edilen kedi ırklarından biri olma özelliğini korumuştur.

Chinchilla Kedisine Ait Herşey!

1- Chinchilla kedileri, ne kadar İran (fars , persian) Kedilerine benzetilsede, büyük burunları ve yüz yapılarıyla farklılık gösterir. Chinchilla kedisindeki farklılıklar onları daha sağlıklı yapar.

chinchilla kedisine ait hersey

2- Bu cinsin tüyleri sık ve uzundur. En çok görülen ve sevilen renkler, saf beyaz ve krem renklerdir.

Chinchilla kedisi karakteri

3- Miyavlamaları insana sanatsal bir parça verecek kadar müzikaldir.

4- Bakışları ve duruşu onların ne kadar asil olduklarının resmen kanıtıdır.

chinchilla kedisi gözleri

5- Chinchilla kedileri, karakter olarak İran Kedilerini andırırlar. Eğitimi zeki bir kedi olmasından dolayı kolay olan bu kediler , tuvalet eğitimi gibi bir çok eğitimi hızlıca öğrenebilir. Eğer sizi sevdiyse çok şanslısınız çünkü sevdiği canlılara aşırı bağlıdır!

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

chinchilla kedisi bakımı

6- Çocuklarla iyi anlaşayan chinchilla kedi cinsi fazlasıyla enerjik ve oyuncudur. Onu sevmenizden fazlasıyla hoşlanır özellikle kucakta uyumak en büyük hobisidir.

chinchilla kedisi özellik

7- Bakımları çok zor olmayan chinchillalar , tüylerine düzenli kedi bakımı ister. Eğer tüylerini taramayı aksatırsanız tüyleri kör düğüm olabilir!

8- Ne kadar siz düzenli bakımını yapsanızda , mevsimsel tüy dökme zamanlarında eviniz tüy cennetine dönecektir.

Chinchilla Çocuklarla ve Hayvanlarla İlişkisi

Chinchilla Kedileri, çocuklarla ve diğer ev hayvanlarıyla da iyi iletişim kurabilir ve beraber yaşayabilirler. Yavruluktan itibaren yanınızda olan bir Chinchilla Kedisi, sahip olduğu soy ağacınında etkisiyle, yüksek zekasını kullanacak ve sahiplerinin sözünü dinleyecek, onlarla iyi anlaşacaklardır.

chinchilla kedisi omru

Chinchilla Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Chinchilla kedileri çok güçlü ve dayanıklı kedilerdir ve sağlık problemleri çok azdır. Çinçilla kedileri ortalama 14 ile 16 yıl arasında yaşamaktadırlar.   

Cinchilla Kedisi Vücut Yapısı
Chinchilla Kedisi Karakteri

  • busenur
    8 sene önce

    bu resimlerdeki en alt solda olan kedi chinchilla kedisi mi iran kedisi mi. arada mutlaka belli farklar ama bazı iran kedileri chinchilla’ya bazı chinchilla kedileride iran kedilerine benzeyebiliyor. chinchilla ile iran kedisini birbirinden ayırmak için baya bi aşina olmak gerekiyor sanırım. son zamanlarda bu iki cinsi sürekli karıştırır oldum.
    yakında bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorum ama bazı kararsızlıklarım vardı. bilgilendirme için teşekkürler

    43
    yorum beğen
  • Yasin K.
    6 sene önce

    Bizim kedimiz yurt dışından geldi, yurt dışından derken öyle maddi anlamını vurgulamak istemiyorum aksine ölmek üzereyken alındı sahiplendik diyelim. İsmi paşa ve 6 yıldır bizimle problem şurada her sene kış ayları geldiğinde paşanın tüyleri muhteşem bir hızla uzuyor normalde günde 3 kere taradığımız paşa ne yaparsak yapalım tüylerindeki topaklanmanın önüne geçemedik Sivas’ta ikamet ediyorum ve burada geçen yıl bulamadım pet kuaförü Tokat’a gittim en yakın rezil etti paşayı derisinde makina’dan kalan yaralar ile uzun bir süre krem tedavisi uyguladık.
    Şimdi soru şu ne yapacağız, yine bir kış yine topaklanmış bir paşa yani bakıyorum sağa sola işte bunlar böyle bırakın kendi kendine düzelir gibi yorumlar var ancak benim içim rahat etmiyor, balkonun kapısında bekliyor sürekli yazdan alışkanlık belki bilemiyorum ama gerçekten çözüm bulabilen, bulmuş olan, bilen birileri varsa lütfen ulaşmasını rica ediyorum.

    50
    yorum beğen