arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedi Bakımı Nasıl Olmalı ?

Kedi bakımı; kedi severler için zevkli olduğu gibi çok zor da değildir. Çünkü kediler bakımlarının çoğunu kendileri yapabilirler. Kediler her gün tüy bakımlarına oldukça geniş bir zaman ayırırlar.

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Dillerinde bulunan tırtıklı yapı ve hijyenik tükürükleri sayesinde tüylerini temizler ve aynı zamanda tararlar. Kedi bakımı sırasında kısa tüylü kediler, uzun tüylü kedilere oranla tüylerini temizlemek için daha fazla vakit ayırmayı tercih ederler. Kedi Bakımı ile ilgili bütün bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin…

kedi bakımı nasıl olmalı

Uzun Tüylü Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalı?

Uzun tüylü kediler (İran Kedisi, Ankara Kedisi vs.) tüylerini temizlemekte her zaman yeterli olamayabilirler veya yuttukları tüyleri hazmedemeyip tüy yumağı sorunları yaşayabilirler. Bu sebeple düzenli olarak taranıp, fırçalanmaları,  kedi bakımı eksiksiz olması gerekmektedir.

Özellikle de tüy dökme mevsimlerinde, kedi bakımı arttırılmalı, tüyleri her gün taranmaları hem sahipleri, hem kendileri için en iyisi olacaktır.

Kediler Neden Tüy Döker?

kedilerin-bakimi-nasil-yapilir

Kedilerin Göz , Kulak ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi bakımında başka bir nokta ise, kedilerin gözlerinde oluşan çapaklanmaların temizlenmesidir. Gözlerde akıntı özellikle İran Kedilerinde görülür ve ciddi bir sorun haline gelebilir.

Bu nedenle kedinizin gözleri için özel orak satılan solüsyonlardan alabilir, pamuk yardımıyla gözlerini hafif bir şekilde silebilirsiniz. Kedi Bakımı solüsyonunuz yoksa, evde demlediğiniz çaya pamuğu batırıp sıkarak, hafif nemli hale gelen pamukla da kedinizin gözlerindeki çapakları temizleyebilirsiniz.

kedilerin göz bakımı nasıl olmalıdır

Kedilerde kulak akıntılarının ve ilerleyen dönemde kulak enfeksiyonlarının oluşmasının önüne geçebilmek için, henüz kedinizin kulak sağlığı bozulmadan, banyodan sonra veya hafta da bir kere, kulak içlerini kulak temizleme losyonunu pamuğa sürüp, hafif bastırarak temizleyebilirsiniz.

Kedilerin kendilerini temizleme dışında, tırnaklarını törpülemek için halı, koltuk vs. kullandıkları sık görülür. Doğal ortamlarında kediler sadece yürüyerek, ağaca tırmanarak bile uzayan tırnaklarını törpülerler oysa evlerimizde baktığımız dostlarımız bunu yapmak için ev eşyalarını kullanmaya mecbur kalacaklardır.

Bu istenmeyen durumun önüne geçebilmek için, onlar daha yavru iken tırmalama tahtasına yönlendilererek eğitilmelidirler.

kedi bakımı nasıl yapılır

Kedi Tırnak Bakımı Yapılırken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Uzayan tırnaklarını kesme işleminde, kediler için satılan tırnak makaslarından edinilmeli ve tırnaklarını keserken pembe olan kısıma kadar olan beyaz tırnak uçları kesilmelidir.  Pembe kısım kesilirse kanama başlayacak ve kanama durmazsa müdahale gerekecektir. Bu nedenle kedilerin tırnakları kesilirken çok dikkatli olunmalıdır.

kedilerde-tirnak-bakimi

Tırnak kesmeye daha yavru iken alıştırılmaları, siz onun tırnağını keserken ani bir hareket yaparak oluşabilecek yaralanmaları engeller. Özetle kedilerin her türlü bakıma daha yavruyken alıştırılmaları, hem kediniz hem de sizin için en doğru ve kolay olan yol olacaktır.

Kedilerin Temizlenmesi

Kedilerin Tuvalet Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır.

Bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi vardır.

Kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. Kediniz tuvalet ihtiyacını gideriken mahremiyet isteyecektir.

Bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz.

Kedi Kumu Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. Fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır.

Kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

Kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir.

kedi tuvalet bakımı nasıl yapılır

Kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir.

Sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. Bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.

Kedilerin Parazit ve Pire Bakımları

Kediler üç ayda bir dış parazitlere karşı ensesine damlatılan pire damlası ile korunabilirler. Bu pire damlalarını veterinerinize yaptırabileğiniz gibi, kendinizde uygulayabilirsiniz. Ayrıca kedinize alacağınız kaliteli bir pire tasması özellikle de dışarı çıkan ya da bahçede beslediğiniz kedilerinizi pire, kene benzeri zararlı haşerelere karşı koruyabilir.

kedilerde parazit ve pire bakımları

Fakat üç aylıktan küçük olan yavru kedilerinize tasma takmak tehlikeli olabilir bu nedenle önerilmez. Aynı zamanda üç aylıktan küçük yavru kedilerinize pire damlası da zarar vercektir.

Bu nedenle yavru kedilerinizin baştan pirelenmesine engel olmanız gerekmektedir.

Genel olarak kediler titiz canlılardır ve onlarla evlerimizde veya bahçemizde yaşamak nispeten kolay olacaktır. Bir bebek gibi onları sevecek ve koruyacaksak sahiplenmeliyiz.

kedilerin bakımı

Kedi Bakımı Zormu , Zorlukları Nelerdir?

Evimizde kedi besliyorsak bazı sevimli zorluklarınada hazır olmalıyız. Evinizde sizinle beraber yaşayacak olan kedinizin ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamalısınız. Kedinizin beslenmesi , tuvalet ihtiyaçları ve bakımı gibi ihtiyaçlar sizinle beraber yaşayacak olan kedinizin temel ihtiyaçlarıdır.

  • Yavru kediler yaramaz olurlar! Gecenin bir yarısı sizi uyandırıp oyun oynamak isteyebilirler.
  • Kıyafetleriniz kedi tüyünden geçilmez bir hal alabilir.
  • Tırnaklarını bilemek için tırmaladığı yer sizin çok para harcayıp aldığınız yeni koltuk takımı olabilir.

Kedilerile Birlikte Yaşamak

kedi bakımı

  • kedili
    9 sene önce

    Çok faydalı oldu teşekkürler

    16
    yorum beğen
  • Umut
    8 sene önce

    Güzel bir rehber olmuş. Scottish Fold yavrumuzun tırnaklarını kesmek istemiyoruz. Tırmalama huyu kalıcımıdır yoksa zamanla bırakır mı?

    19
    yorum beğen