Konu Başlıkları
Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı paylaştığımız tüylü dostlarınızla sürekli vakit geçiriyorsunuz. Barınmasına, tuvalet ihtiyacını karşılamasına ve beslenmesine destek oluyorsunuz. Ancak yine de o bir takım insan davranışlarından rahatsızlık duyuyor.
Kedileri ne mutsuz eder? Uzmanlara göre kedilerin de kendilerine özgü beğendikleri ve beğenmedikleri durumlar, davranışlar vardır. Bu tutum ve davranışlar etraflarında sürekli tekrarlanıyorsa onların da sürekli kızgın ve stresli olması kaçınılmazdır.
Koyulan bazı kurallar, yapılan rutinler ve hatta bazen dinlenen bir müzik bile kediniz ile aranızın açılması için bir sebep olabilir.
İşte kedilerin sevmediği hatta nefret ettiği davranışlar:
Kediniz hastalandı ve onu veteriner hekime götürdünüz. Teşhis sonrası tedavi olarak veteriner hekiminiz kediniz için bir ilaç verdi. Bu durum onun içinden çıkamayacağı nefret verici bir hal alır.
Enfeksiyon, soğuk algınlığı ya da onun sahip olduğu herhangi bir kronik rahatsızlığı sonucu alacakları her türlü ilaca isteksiz yaklaşırlar. Belki ilaç sonrası ödüllendirme onu bu konuda teşvik edebilir.
İlacı ikna edip bir şekilde ağzından sokabilirsiniz. Ancak sonrasında tekrar dışarı çıktını görmeniz muhtemeldir. İlaç içme süresi bu şekilde uzayabilir. Asla pes etmeden o ilacı ona yutturana kadar devam etmelisiniz.
Tabii bu durumunu sevmediğinin ve istemediğinin farkında olarak, sakince davranmak olumlu sonuçlar ortaya çıkarır.
İlginizi Çekebilir: Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler
Kedilerin suya olan sevgisizlikleri herkesin de bildiği, duyduğu genel bir yaklaşım örneğidir. Tabii istisnai durumlar olabiliyor. Bazı kediler suyu da banyoyu da çok seviyor.
Ancak genele bakıldığında banyo yapma rutininin bir işkenceye dönüştüğü de ortada. Çünkü kediler ıslandıkları zaman tüyleri ağırlaşır ve bu onları rahatsız eder.
Gün içerisinde kendilerini yalayarak temizliyor ve sürekli taranıyorlarsa banyo yapmalarında ısrarcı olmaya gerek duyulmaz. Yine de arada bir de olsa banyo ölü derilerin ve tüylerin temizlenmesini destekleyecektir.
Onun banyoyu sevmesini sağlamak adına suyu tazyikli temas ettirmeden, belki söyleyeceğiniz şarkılar eşliğinde yavaşça ona dokundurmanız stresini azaltır ve rahatlatabilir.
İlginizi Çekebilir:Kediler Neden Mırlar? Her Mırlamanın Anlamı Aynı Mı?
Kediler özgür olmayı seven dostlarımızdır. Bu yüzden bulundukları alanda kapıların kapalı olmasından hoşlanmazlar. Evinize yabancı birisi geldiğinde ya da ihtiyaç dahilinde onu bir odaya kapatmanızdan memnun kalmazlar. Aynı zamanda merak duygusu fazla gelişmiş ve keşifçi olduklarından kapalı kapılar arkasında olanlarla da fazlasıyla ilgili olurlar.
Bir odada kalması gerektiğini düşünüyorsanız mutlaka onun ihtiyacı olabilecek malzemeleri de odada bulundurun. Çünkü tuvaleti geldiğinde kum kabına kolay ulaşabilmeli, acıktığında mama kabına susadığında su kabına gidip ihtiyacını giderebilmelidir.
Özellikle yavru kediler beşinci aya kadar çok su tüketimi eğiliminde olduklarından temiz su kaplarını çeşitli alanlara koymaya özen göstermenizde fayda var.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Oynayama Doyamadığı En İyi 5 Sağlıklı Kedi Oyuncağı
Kediler ve köpekler için birbirinden çeşitli desenlerde, tasarımlar üretilen ya da elle yapılan pek çok kedi kıyafeti örneği var. Sosyal medya üzerinde başka tüylü dostlarınızda görüp siz de kedinizde denemek istiyor olabilirsiniz.
Peki, acaba kediniz bu konuda ne düşünüyor? Sadece dış görünüşü destekleyen ve özellikle başlarına takılan ürünler onlar için tamamen sinir bozucu.
Kıyafetler belli cins köpekler için uygun olabilir. Tüysüz kediler için de kışın bir tercih olabilir. Kediniz soğukta üşümemek için bu uygulamayı belki sevecektir.
Ancak genele bakıldığında özellikle ev ortamında duran kediler kazaklar, tüllü, tüylü etekli giysilerden hiç haz etmezler. Siz de dostlarınızı üzmek istemezsiniz değil mi?
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Kolay Öğrenmesini Sağlayacak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri
Evinizde bulunan dostunuzun kendine özel bir yaşam alan var. Orada yatağı, mama kabı, kum kabı, suyu, yatağı ve sevdiği bir takım oyuncaklar duruyor. Bu yüzden onlar özel alana daha çok ihtiyaç duyuyor.
Aynı zamanda uyurken, yemek yerken, tuvaletini yaparken ve hatta oyun oynarken kendilerine saygı duyulmasını isterler, beklerler. Eve gelen yeni bir misafir hayvan dostunuzu onunla tanıştırmadan özel alanına sokarsanız, orayı hemen terk etmeniz gerekebilir.
Özel alan ihlali, kedilerin tahammül edemediği şeylerin başında geliyor. Bu yüzden onun yaşam alanına girmeden önce onunla arkadaş olmakta fayda var. Yine de bu onun özel eşyalarına dokunulması özgürlüğünü kimseye kazandırmaz.
İlginizi Çekebilir: Etrafı Tırmalayan Kedilere Özel En İyi 5 Kedi Tırmalama Tahtası
Değişiklik kediler için hoş olmayan bir durumdur. Çünkü onlar yerleşik düzeni severler. Kendileri için belirlenen ve kendi belirledikleri rutinin dışına çıkmaktan hoşlanmazlar.
Temizlik, boya vb işlerden dolayı günlük rutinlerini bozacak işler olduğunda onların bu rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak iş yapmak daha doğru olur.
Taşınmak da bu düzen sevmeme olayının içerisinde yer alıyor. Farklı bir alana alışmak, uyum sağlamak yine rutinlerini bozduğu için kendilerini agresif hissetmelerine ve hırçın davranışlar sergilemelerine sebep oluyor.
Düzen değişikliği zorunluysa belki ufak yardımlar ya da sakinleştiriciler ile bu zamanı daha az hasarla geçirmeniz mümkün olabilir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy ve Deri Bakımı İçin En İdeal 5 Kedi Maması
Kediler hareketli, enerjik, güçlü ve atletik bir yapıda olan canlılardır. Bu hareketlilikleri onlara karşı da fevri hareketler yapabileceğimizi göstermez. Ani hareketlerden, hırçın sevilmekten, agresif dokunuşlardan ve en önemlisi çok fazla sıkıştırılmaktan hiç hoşlanmazlar.
Onlar sakinlik arar. En çok baş bölgesinin sevilmesinden zevk alır. Çenesi, kulak çevresi, başı ve hatta kuyruk kısmını severseniz rahatladıklarını göreceksiniz.
Agresif sevme yöntemi ile bir kediye yaklaşıldığında kedinin kişiye saldırması, ısırma eğiliminde bulunması ve pati atması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden sakin dokunuşlar yapılmasına özen gösterilmelidir.
Hatta oyun oynarken direk elinizi değil sevdiği bir oyuncağı kullanarak onunla vakit geçirmeniz güzel olabilir. Kimse ellerinde derin çizikler ve ısırıklar görmez istemez.
İlginizi Çekebilir: Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi
Kediler sevgi sözcüğü ile bütünleşen dost canlısı hayvanlardır. Bu yüzden sevilmek, önemsenmek, ilgi görmek ve pohpohlanmak isterler. Bunu yaparken özel alanlarına da saygı duymanızı beklerler.
Günlük rutin içerisinde mama kabını ya da su kabını boş görmek onları mutsuz eder. En çok özen gösterdikleri kum kabının da temiz olmasını isterler. Görmezden gelinmeyi hiç sevmezler.
Günün belli vakitlerinde hareketlenme zamanı geldiğinde sizin de onunla oyun oynamanız gerekir. Örneğin sevdiği bir oyunu saklayın ve onun bulmasını bekleyin ya da bir yumak, fare gibi oyuncaklar ile vakit geçirin.
Belki de saklambaç bir oraya bir buraya koşmasını destekleyip enerji atmasını sağlayacaktır. Onunla oynamak çok zevkli.
İlginizi Çekebilir: Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları
Patili dostlarımız taze su ve mamayı çok sever. Bu zaten onların sağlığı için çok dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Musluk etrafında dolaşıyorsa ya suyu bitmiş ya da suyu pis demektir. Bu sebepten dolayı evi bir yerine değil birkaç yerine temiz su ile dolu su kaplarını koymalısınız. Suyunu sürekli yenileyin ki taze kalsın.
Yemek yeme de günün bir rutininin parçasıdır. Her gün belli saatlerde beslenme yaparlar. Mama kabını ağzına kadar doldurup bittikçe yenilemek yerine yeteri kadar beslenebileceği ölçüde besin koyup, saati geldiğinde tazelemek daha sağlıklı olacaktır. Böylece hem bayat yemek yemez hem de fazla kilo alması önlenmiş olur.
Kum kabının temiz olması da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kum kabının düzenli temizliği yapılmazsa kediniz çişini hatta kakasını tutma eğiliminde bulunabilir. Bu da onun çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalmasına sebep olur. Kum kabının temiz olduğundan ve onun kum kabına kolay ulaşabileceği bir mesafede bulunduğundan emin olmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?
Yüksek sese maruz bırakılan kediler, kendini bir tehlike ortasında zanneder. Bu da onların savunma mekanizmasını çalıştırır ve savaş içgüdüsünü tetikler. Özellikle ani çıkan araba kornası ve havai fişek gibi yüksek sesler duyan kedinizin aniden bulunduğu yerden fırlayıp kaçtığını görebilirsiniz. Bazen çok dalgın ya da uyku sırasında duyduğu kapı zili ya da horlama onu korkutabilir.
Sprey ve oda kokusu başta olmak üzere parfüm gibi keskin kokular da dostlarımızı çok rahatsız eder. Temizlik ürünleri de bunlardan sayılabilir. Bu yüzden özel eşyalarının temizliğini yaparken içerisinde kimyasallar ve çeşitli kokular bulunmayan ürünleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. Nane, okaliptüs, çam ve çeşitli narenciyelerin kokularını sevmezler. Sağlıklı ve kokusuz ürünler kullanmak en doğrusudur.
İlginizi Çekebilir: Kedilerle Eğlenceli Vakit Geçirmenin En Pratik Yolları
Yavru kedilere tırnak kesme alışkanlığı küçüklükten alıştırılabilir. Ancak yetişkin ya da yaşlı bir kediniz varsa ve bu eyleme küçüklükten alıştırılmadıysa tırnaklarını kesmek adına çok zorlandığınız doğrudur. Tırnaklarını kendilerini koruma aracı olarak gördükleri ve patilerine dokunulmasından hoşlanmadıkları için tırnak kestirmeyi hiç sevmezler.
Karınlarının okşanması ve kaşınması kedileri oldukça sinirlendirir. Karın bir kedinin en hassas bölgelerindendir. İçgüdüsel olarak onun savunma haline geçmesine sebep olur. Karınlarını yalnızca emziren anneler bebeklerine güvenle teslim eder. O durumda bile hala tetiktedirler. Karnına dokunduğunuzda size dört patisiyle birden saldırabilir. Bu aslında onun bir refleksidir.
Anne kediler yavrularını ensesinden tutup taşıyabilir. Ancak bizler kedi dostlarımızı yalnızca ön bacaklarının arka kısmında yavaşça kavrayıp destekleyerek tutmalıyız. Enseden tutmak doğru bir davranış değildir.
Kalabalık ve gürültülü ortamlar kediler için doğru yerler değildir. Yavruluğundan beri bu tür ortamlarda büyümüşse durumu görmezden gelebilirler. Ancak genel olarak kalabalıkta olmayı tercih etmezler.