arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedi Kumu Temizliği Nasıl Yapılmalı? En İyi 5 Temizlik Ürünü (Tavsiye)

kedi kumu nasıl temizlenir
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedi bakımıarasında pek çok unsur bulunmaktadır. Kedilerin yaşamlarını sürdürebilmesi için mama vermek yeterli değildir. Sağlıklı bir yaşam sunmak için tüy bakımı, kum temizliği, ek vitamin takviyeleri gibi yapmanız gereken pek çok durum vardır. Bunların arasında yer alan en önemli detaylardan bir tanesi de kedilerde kum temizliğidir.

Kediler doğaları gereği temiz hayvanlardır. Özellikle kendi temizliklerini kendileri yaptıkları için sizin çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmaz, ancak kediler temiz canlılar oldukları için bulundukları ortamın da ideal koşullarda olması gerekmektedir. Bunun için kedinizin kum kabını düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.

Kedi kumları genelde yapıları gereği topaklanma özelliğine sahiptir. Bu yüzden bu kumları temizlemek nispeten daha kolaydır. Ayrıca bu işlemin kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi için üretilmiş bazı ürünler de bulunmaktadır. Bu sayede, kum temizleme işlemini daha pratik bir şekilde halledebilir ve kedi kum kabının daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz.


Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?

Kedi kumunu temizleme işlemini günlük bakım ve haftalık bakım olarak ayırabiliriz. Günlük bakım ile haftalık bakım birbirinden farklı olmaktadır. Ayrıca kum temizleme işlemini gerçekleştirirken maske ve eldiven kullanmanız sağlığınız için önemlidir. Kedi kumunu temizlerken ortaya çıkan toz akciğerlerinizde tahrişe sebep olabilir. Dolayısıyla solunum yolu hastalıkları görülebilir.


Günlük Bakım

  • Dışkıların Toplanması: Kedi kumunda yer alan dışkıların en azından günde bir kere toplanması gerekmektedir. Uzmanlara göre temiz bir kedi tuvaleti için bu işlem günde iki kere yapılmalıdır. Eğer bu işlemi yapmazsanız kedi kum kabının dışarısına tuvaletini yapmayı tercih edebilir.
  • Topakların Toplanması: Topaklanan kedi kumu kullanıyorsanız, dışkılarla beraber topaklaşan kumu da toplamanız gerekmektedir.

Haftalık Bakım

Haftalık bakım günlük bakıma oranla daha detaylı bir temizlik gerektirmektedir. Kedinizin hijyenik bir tuvalete sahip olması için bu detay oldukça önemlidir.

  • Kumun Değişimi: Her ne kadar topaklanan kum kullanıyor olsanız da kedi kumunun en azından haftada bir kere değişmesi gerekmektedir. Eğer aynı kumu kullanan birden fazla kedi bulunuyorsa, kedi kumu haftada iki kere değiştirilebilir.
  • Çöp Kutusunun Temizliği: Kedi tuvaletinden kedi kumunu boşalttıktan sonra kedi tuvaletini temizlemeniz gerekir. Bunun için ılık su ve bulaşık deterjanı kullanarak kedi tuvaletini haftada bir temizleyebilirsiniz. Eğer bulaşık deterjanı kullanmak istemezseniz; biraz karbonat ve tuz kullanarak ılık suyla beraber temizlemeyebilirsiniz. Kedi tuvaletini iyice duruladığınızdan emin olun ve kesinlikle çamaşır suyu gibi kimyasal içerikli ve ağır kokulu deterjanlar kullanmayın. Aksi halde kediniz kedi tuvaletini kullanmak istemeyebilir.
  • Kedi Tuvaletini Kurulayın: Yıkama işleminin ardından kum kabının detaylı bir şekilde kurutmanız gerekmektedir. Aksi halde, kedi kumu topaklanabilir ve kedi kumunu kullanılmaz hale getirebilir. Kutuyu kağıt havlu gibi bir malzemeyle kuruttuktan sonra bir miktar açık havada kurumaya bırakabilirsiniz.

  • Kabartma Tozu: Bazı uzmanlara göre kedi tuvaletinin tabanına ince bir tabaka kabartma tozu serpilmesini tavsiye etmektedir. Bu sayede kumun kokuyu hapsetme özelliği artacaktır. Eğer topaklaşan kedi kumu kullanmıyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz.
  • Kedi Kumu Seçimi: En önemli noktalardan bir tanesi doğru kedi kumu seçimi yapmaktır. Kediler için en iyi kedi kumu seçeneklerinden bir tanesi bentonit malzemeden üretilmiş olan topaklaşan kedi kumlarıdır. Bu kumlar genellikle kediler tarafından sevilir ve bu kumları temizlemesi daha kolaydır. Ancak yavru kediler için topaklaşan kum tavsiye edilmemektir. Çünkü yavru kediler meraklı olduğu için bu kumların tadına bakmak isteyebilir. Bunun sonucunda tehlikeli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
  • Kum Miktarı: Kedi tuvaletinin içerisine ne kadar kedi kumu koyacağınız da önemli detaylardan bir tanesidir. Kutu tamamen kuruduktan sonra kedi kumunu ekleyebilirsiniz. Kedi kumunu az veya fazla eklemek kedinin tuvaleti kullanmamasına yol açabilir. Özellikle uzun tüylü kediler fazla kumun içerisine girmek istemez. Çoğu kedi için ortalama 5 cm yüksekliğe sahip olan kum seviyesi idealdir. Ayrıca en fazla 10 cm yüksekliğinde kedi kumu kullanılmalıdır.

Kedi Kumu Temizliğini Kolaylaştıracak Ürünler

Görüldüğü üzere kedi kumu temizliği kedi bakımı arasında en önemli unsurlardan bir tanesidir. Kedi kumu temizlemek oldukça can sıkıcı olabilir, ancak bu konu için üretilmiş olan ürünler sayesinde işiniz kolaylaşacaktır. Sizler için seçtiğimiz ürünleri inceleyerek denemenizi tavsiye ederiz.


1. Elekli Kedi Tuvaletleri

Piyasada bulunan kedi tuvaletleri arasında pek çok seçenek bulunmaktadır. Kimileri için sıradan bir kap olan bu ürünler geliştirilerek kullanım kolaylığı sunmaya başladı. Bunlar arasında yer alan en büyük özelliklerden bir tanesi de elekli kedi tuvaletleridir. Bu ürünlerde kum kabının tabanında bir süzgeç yer alır ve tabandan ayrılabilir. Bu sayede süzgeç üzerinde kalan topaklaşmış kedi kumları ve dışkılar kolaylıkla temizlenebilmektedir. Aynı zamanda bazı kedi tuvaletlerinde karbon filtreler yer almaktadır. Bu sayede oluşan kötü koku miktarı en aza inmektedir.

Kedi tuvaletleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Kedi Tuvaleti Nasıl Olmalıdır? | En İyi Kedi Tuvaleti Çeşitleri isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


2. Kedi Kumu Küreği

Olmazsa olmazlar arasında yer alan ürünlerden bir tanesi de kedi kumu temizlemek için kullanılan küreklerdir. Günlük temizleme sırasında tercih edilen bu ürünler elekli yapıya sahip oldukları için kumun üzerinde yer alan dışkıyı ve topaklaşan kumu kolaylıkla almanıza yardımcı olur. Bu ürünlerin plastik ve çelik olanları bulunmaktadır. Bütçeniz dahilinde uygun bir kedi kumu küreği satın alabilirsiniz.

Kedi kumu küreği satın almak için buraya tıklayın!


3.Kedi Kum Torbası

Yine işinizi kolaylaştıracak ürünlerden bir tanesi de kedi kumu torbalarıdır. Bu ürünler kedi kum kabının tabanına serilerek üzerine kedi kumu doldurulmaktadır. Bu sayede kedi kumunu tamamen atmak için ve kedi tuvaletinin temiz kalması için oldukça pratik bir üründür. Bu torbaların kullanımı kedi kumunu fazlasıyla eşeleyen kediler için uygun değildir. Eğer kediniz tırnaklarıyla bu poşete ulaşırsa kum torbası delinebilir. Bu durumda işlevini kaybedecektir.

Kedi kum torbası satın almak için buraya tıklayın!


4. Kedi Paspası

Kediler için özel üretilmiş olan bu ürünün kullanılması hem sizin sağlığınız için hem de kedinizin sağlığı için önemlidir. Kediler kumun içerisine girdiklerinde patilerinde bir miktar kum taşırlar. Bu kum evin içerisinde farklı bölümlere taşınmaktadır. Ayrıca kediniz kendini temizlemek için yalarken bir miktar da kum yutmaktadır. Bu yüzden patilerinde yer alan kumun temizlenmesi için kedi tuvaletinin önüne kedi paspası konulması en iyi çözümlerden bir tanesidir. Bu ürünler genellikle mikrofiber özellikli oldukları için sıvı emme ve patilerindeki kumu temizleme konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda tabanında bulunan kaydırmaz malzeme sayesinde kullanması kolaydır.

Kedi paspası satın almak için buraya tıklayın!


5. Kedi Kum Kokusu Engelleyici

Kedi sahipleri tarafından en büyük sorunlardan bir tanesi de kedi kumundan kaynaklı olarak odanın içerisinde kötü koku oluşumudur. Bunun için kedi kumu parfümü kullanılabilir. Ancak bu ürünler kimyasal içerikli olduğundan dolayı kedilerin sağlığını etkileyebilir. Bu yüzden kokusuz ve sadece kötü kokuyu nötrlemek için üretilmiş olan ürünleri kullanmak daha doğru olacaktır. Yine de kedi kumunun güzel kokması için parfüm içerikli ürünler de kullanılabilir. Her iki ürün de geçerli bir çözüm olacaktır.

Kedi kum kokusu engelleyici satın almak için buraya tıklayın!


Kedi Kumunu Temizlemek Neden Önemlidir?

Kedi kumu temizlemek, genellikle kedi sahipleri tarafından ihmal edilen bir davranıştır. Bunun sonuncunda hijyenik açıdan pek çok sorun yaşanabilir. Bu yüzden düzenli olarak kedi kumunun temizlenmesi gerekir.

Kedi kumu temizlenmediği taktirde, kedide farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunların arasında en sık karşılaşılan durum ise parazit oluşumudur. (Kedilerde Parazit, İç Parazit ve Dış Parazitler Tedavisi)

Aynı zamanda kedi psikolojik olarak da etkilenebilir. Kediler doğal yaşamlarında tuvaletlerini temizz alanların içerisine yapmaktadır. Eğer, kedi kumu olması gerekenden daha pis ise kedi tuvaletini kum kabına yapmak istemeyecektir. Dolayısıyla evin herhangi bir bölümüne tuvaletini yapabilir.

Bir diğer önemli nokta ise kedi kumunda oluşacak kokudur. Eğer, kedi kumu düzenli olarak temizlenmezse kum kabından yoğun bir koku dışarıya yayılabilir. Bu kokuyu engellemek için kapalı kedi tuvaleti, koku giderici kullanmak ve kumun düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

Kedi Kumunu Pratik Bir Şekilde Temizlemek

Genellikle kedi kumu temizlemek zahmetli bir iş olarak görülür. Dolayısıyla sürekli olarak ertelenmektedir. Bunun sonucunda kedi kumu iyice kirlenecektir. Aslına bakılırsa kedi kumu temizlemek çokta kolay bir işlem değildir, ancak bu iş için üretilmiş ürünleri kullanmak bu sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

Kedi kumunu pratik bir şekilde temizlemek için özellikle; kedi kumu küreği ve elekli kedi tuvaletleri kullanmak önemlidir. Bu sayede topaklaşan kum tanelerini kolayca alabilirsiniz. Aynı zamanda kedi kumunun devamlı olarak temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bunlarla beraber, kedi kumunu değiştirmek için kedi kumu torbası kullanabilirsiniz. Ayrıca, koku sorununa çözüm olması için de koku giderici parfümler kullanılabilir.

Kedi Kumu Türünün Önemi 

En önemli noktalardan bir tanesi de kullanılan kedi kumunun özellikleridir. Temizlenmesi en kolay olan ve diğerlerine göre daha hijyenik olan topaklaşan kedi kumu kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, bu kedi kumları diğer kumlara oranla çok daha yüksek koku hapsetme özelliğine sahiptir. Bu sayede oda kokusunu kötü yönde etkilemez. Eğer kedi kumu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz 2020 Yılının En Uygun Fiyatlı 5 Kedi Kumu İncelemesi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.