arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Kolay Öğrenmesini Sağlayacak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri

kedi eğitimi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedi Eğitimi

Kedi eğitimi, kedi sahipleri tarafından üstüne düşülmesi gereken bir konudur ve farklı dallara ayrılabilir. Burada bahsedilen eğitim şekli köpeklerde olduğu gibi komut bazlı değildir. Daha çok kedilerin davranışlarını değiştirmek üzere yapılan çalışmalardır.

Kediler genelde başına buyruk ve umursamaz olarak görülürler. Bunun için eğitim vermek biraz daha zor olabilir, ancak kedileri eğitmek için kullanılan bir kaç teknik sayesinde bu durumun üstesinden gelinebilir. Bu yazımızda kedinizin eğitimini kolay yönetebileceğiniz yöntemlerden ve ürünlerden bahsedeceğiz.

Kedilerde Davranış Eğitimi

Kediler her ne kadar isteyerek gerçekleştirmese de bazen hoşumuza gitmeyen hareketler gerçekleştirebilir. Bu durum kedilerin içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği davranışlardan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bu davranışların değiştirilmesi gerekir. Bu davranış bozuklukları arasında en sık görülenler tuvalet eğitiminin olmaması ve eşyaları tırmalamasıdır. Kedilere verilmesi gereken temel eğitimler ise şunlardır:

Tuvalet Eğitimi

Şüphesiz ki en önemli eğitimlerden bir tanesi kedilerde tuvalet eğitimidir. Kediler içgüdüsel olarak kum olan yerlere tuvaletini yapmayı tercih etmektedir. Sokakta gördüğünüz kediler dahi kum gördükleri alanlara tuvaletini yapmayı tercih eder. Bu yüzden kedilere tuvalet eğitimi vermek nispeten daha kolaydır.

Bazı durumlarda, kediler kum kabının yerine evin herhangi bir yerine pisleyebilir. Bu durumda tuvalet eğitimi verilmesi önemlidir. Kediler 4-5 haftalık olduklarında kendileri kuma tuvaletini yapmayı öğrenir, ancak 8 haftalık olup hala tuvaletini kum kabına yapmayan kediler de bulunmaktadır.

Kedilerin tuvaletlerini yapması için ideal bir kedi kum kabı ve kedi kumu seçmelisiniz. Daha sonrasında, eve başka bir kedi getirerek tuvaletini kuma yapmasını ve evdeki kedinizin bunu görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kediniz kum kabının nasıl kullanılacağını öğrenecektir.

2020 Yılının En Uygun Fiyatlı 5 Kedi Kumu İncelemesi isimli yazımızı okuyarak kediniz için uygun kedi kumunu seçebilirsiniz.

Isırma ve Tırmalama Alışkanlığı

Kediler yavruluk döneminde dişleri kaşındığı için ısırma davranışı gösterebilirler.Bu oldukça doğal bir durumdur, ancak yetişkin olduğunda sorun yaratabilir. Bu yüzden kedinize ısırma eğitimi vermeniz gerekmektedir. Aynı şekilde kendisini savunmak için de tırmalama hareketi gösterebilir.

Kedinizle oyun oynarken ısırıyorsa, o anda oyunu bitirmeniz en doğru eğitim yöntemidir. Bu davranış sonrasında kediniz hatalı bir davranış sergilediğinin farkına varacaktır. Bunun yerine kedinin ısırması ve tırmalaması için iplik veya yünlü oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Eşyaları Tırmalaması

Kedi sahiplerinin en büyük sorunlarından bir tanesi de eşyaları tırmayalan kedilerdir. Bu kediler, genel olarak evdeki koltukları, halıları tırmalayarak eşyalara zarar vermektedir. Kedilerin bu davranışı tırnaklarını törpüleme ve oyun oynama isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden kediniz için tırmalama tahtası almanız bu sorunu çözebilir.

Kedinize tırmalama tahtası aldıktan sonra tırmalama tahtasına alışması gerekir. Bu durumda, yapmanız gereken kedinin tırmalamayı sevdiği eşyaların hemen yanına bu kedi tırmalama tahtasını koymak olacaktır. Kedinizin odağının bu tahtaya kayması için üzerine catnip (kedi otu) sıkabilirsiniz.

Etrafı Tırmalayan Kedilere Özel En İyi 5 Kedi Tırmalama Tahtası isimli yazımızı okuyarak kediniz için en ideal tırmalama tahtasını seçebilirsiniz.

Kedi Eğitimini Kolaylaştıran Ürünler

Kedilerin eğitim süreçlerini hızlandırmak için bir takım ürünler kullanılabilir. Bu sayede kediler daha kolay öğrenir ve öğrenme sıraları kısalır. Eğitim ürünleri genellikle kedilerin sevdikleri şeylerden oluşur. Bu sayede kediyi ödüllendirmek ve ilgisini çekmek daha kolay olmaktadır.

Kedi Otu – Catnip

Kedi otu, catnip veya kedi nanesi olarak bilinen bu ürün kedi sahipleri için bir nimet olarak görülebilir. Bu özel koku kedilerin çok hoşuna gider, hatta bazı kediler bu kokudan aşırı derecede haz almaktadır.

Kedi otu, genellikle kedileri bir nesneye alıştırmak için kullanılır. Örneğin, kediniz için yeni aldığınız yatağını kullanmıyorsa bu yatağın üzerine bir miktar catnip sıkarak kedinin ilgisini çekebilirsiniz. Aynı zamanda tuvaletini kum kabına yapmayan kediler için de kullanılabilir.

Kedi otunun bir diğer özelliği ise kedileri sakinleştirmektir. Kediler için büyülü olan bu koku hırçın ve saldırgan kedileri sakinleştirmek için kullanılabilir. Bazı kedi sahipleri bu ürünün zararlı olduğunu düşünebilir, ancak kedi otunun kedilere zararı yoktur. Hatta onları mutlu ettiği için faydalıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırı kullanımdan kaçınmak olacaktır. Bunun haricinde herhangi bir sorun yaşanmaz.

Kediler için üretilmiş olan catnip modelleri için buraya tıklayın!

Kedilerde Ödüllendirme 

Bu eğitim yöntemi ise sadece kediler için değil doğadaki tüm canlılar için kullanılabilir. Buradaki temel amaç, kedilerin olumlu bir davranış yapmaları sonrasında ödüllendirerek onları bu davranışı tekrarlaması için teşvik etmektir.

Kedileri ödüllendirmek için en etkili yöntem, ödül mamaları olarak görülebilir. Kediler için oldukça lezzetli olan bu mamalar, onları olumlu davranışa teşvik etmek için etkili bir yöntemdir. Örneğin, kedinizi kum kabına alıştırmak için ödül mamaları kullanılabilir. Kediniz tuvaletini kum kabına yaptıktan hemen sonra ödül maması vermeniz halinde sürekli olarak kum kabına tuvaletini yapacağını göreceksiniz. Kediniz bu alışkanlığı kazandıktan sonra yavaş yavaş ödül mamalarını azaltabilirsiniz.

Kedilerde ödüllendirme yaparken önemli olan nokta kedinin aldığı ödülle, yaptığı davranışı eşleştirmektir. Bunun için kediniz olumlu bir davranış yaptıktan hemen sonra ödül mamasını vermeniz gerekir. Aradan süre geçmesi halinde kedinin davranışla ödül arasında köprü kurması zorlaşacaktır.

Kedileri ödüllendirmek için mama kullanımı şart değildir, ancak en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Ödül mamasının yanı sıra, kedinize sevginizi göstermeniz ve ona sevdiği oyuncakları vermeniz de ödüllendirme yöntemleri arasında yer almaktadır.

Kedilere Yaş Kedi Maması Verilmeli Mi? En İyi Yaş Kedi Mamaları

Kediler İçin Sakinleştirici Malt

Kediler bazı zamanlar olması gerekenden çok daha hırçın agresif olabiliyorlar. Bu durumlarda onları sakinleştirmek oldukça zordur. Aynı zamanda bu durum kedilerde strese yol açıyor. Kedileri sakinleştirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Ona sevginizi göstermeye çalışsanız bile sizi tırmalayıp ısırabilir. Bu yüzden bu zamanlarda onun en sevdiği mamayı vermeyi deneyebilirsiniz.

Bu tür durumlarla karşı karşıya kalındığında kediler için üretilmiş olan sakinleştirici malt kullanılabilir. Kediler bu maltların tadını sevdiği için ne kadar hırçın olsalar da tüketecektir. Bu ürünü tüketmesinin ardından daha uysal bir hale gelecektir. Aynı zamanda bu ürün sürekli olarak hırçın olan kediler için iyi bir seçenektir.

Kediler için üretilmiş sakinleştirici malt için buraya tıklayın!

Kedi Matatabi

Matatabi aslında bir ağaç türüdür. Tıpkı kedi otunda olduğu gibi, kediler için ilgi çekici de neşe verici bir üründür. Bu ürünler kedinin kullanmasını istediğiniz eşyaların yanına koyarak kullanılabilir. Bu sayede kedinin eşyalara alışma süresi kısalacaktır. Aynı zamanda, kediler bu ağacı çiğnemeyi sever. Çiğnemeleriyle beraber ağız ve diş bakımı gerçekleşir. Bir nevi misvak görevi görmektedir.

Kediler için üretilmiş olan matatabi özü için buraya tıklayabilirsiniz. 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.