arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Tüy ve Deri Bakımı İçin En İdeal 5 Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Sağlıklı bir kedinin en büyük belirtisi parlak ve yumuşak bir tüy yapısına sahip olmasıdır. Kedilerin birbirinden farklı renk, desen ve kürk türleri bulunmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun tüylerinin yumuşak, homojen ve eşit olmalıdır. Eğer kedinizin tüyleri dökülüyorsa, kuru bir cildi varsa ve kaşınıyorsa altında yatan bir sağlık problemi olabilir.

Kedinizin tüy durumunu etkileyen pek çok durum vardır. Bu sorunların sebepleri iç hastalıklardan, kedinizin beslenmesi ve dış parazitlere kadar uzanabilir. Bu yüzden kedinizin beslenmesine dikkat edilmesi sonucunda kedinizin cilt ve tüy hastalıkları düzene girebilir.

Peki, kedilerin sağlıklı bir cilde ve tüy yapısına sahip olması için hangi mamalar kullanılmalıdır? Cilt ve tüy sorunlarının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Bu yazımızda, kedilerdeki en sık görülen cilt ve tüy sorunlarına el atacağız. Ayrıca kedinizin cildini ve tüy durumunu iyileştirmenin yanı sıra tüylerinin sağlığını destekleyen kedi mamaları hakkında da bilgi vereceğiz.

Kedilerde En Sık Karşılaşılan 10 Cilt ve Tüy Sorunu

kedilerde cilt ve tüy bakımı için mama

Kedilerin cildinin üst yüzeyinin tüylerle kaplı olması dış parazitlere, bakteriyel enfeksiyonlara ve alerjilere karşı korumalı olduğu anlamına gelmez. Kedinizin cildi de insanların cildi kadar hassastır. Bu yüzden bakımının düzgün bir şekilde yapıldığına emin olmak gerekir. Bunun için kedilerde görülen yaygın cilt ve tüy koşulları hakkında temel bilgi sahibi olmak gereklidir.

İşte kedilerde en sık görülen cilt ve tüy sorunları:

  1. Kulak Akıntısı: Kediniz başını fazlasıyla eğdiğini, salladığını gördüğünüzde veya kulağının çevresinde kahverengi bir akıntı gördüğünüzde muhtemelen kulak akıntısı vardır. Bu kulak akıntıları tedavi edilmezse cilde yayılabilir ve bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir. Bunun sonucunda kaşınma ve tahriş görülebilir.
  2. Alerjiler: Kedilerin, insanlar gibi bazı materyallere karşı alerjileri olabilir. Kauçuk, plastik veya belirli kumaşlar gibi şeylere temas ettiklerinde temas bölgesinde kırmızı kaşıntılı şişkinlikler ve iltihaplanmalara yol açabilir.
  3. Pire Alerjisi: Genellikle pire bulaşması yavru kedilerde daha çok görülmektedir, ancak bazı kedilerde arka bacaklarda, iç uyluklarda, tabandaki kaşıntılı şişkinliklere yol açan pireler görülebilir. Bunun sonucunda alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
  4. Kedi Aknesi: Genellikle kauçuk ve plastik mama kaplarından kaynaklanan bir sorundur. Kedinin çene altında, dudaklarının çevresinde siyah nokta oluşumuyla ortaya çıkmaktadır. Kedinin tükettiği mamanın içeriğindeki Omega-3 ve Omega-6 oranının artması bu soruna çözüm getirebilir.
  5. Gıda Alerjisi: Kedilerde gıda alerjisi, sindirim sorunlarının ortaya çıkmasıyla sık sık görülür. Gıda alerjilerinin belirtileri genellikle boyun, baş, sırtta şiddetli kaşıntı ve sürekli kendisini ısırma, kaşıma olarak görülür. Bu durumdan dolayı tüy dökülmesi ve açık yaralar görülebilir.
  6. Strese Bağlı Saçkıran: Saçkıran; belirli bölgede tüylerin bulunmaması olarak görülür. Bu hastalığın adı alopesi olarak bilinmektedir. Kediniz strese girerse, tüylerinin belirli bölgelerinde tüy dökülmeleri görülebilir.
  7. Mantar Enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonu kedilerde en sık görülen ve en çok yayılan enfeksiyon çeşididir. Bu durum saçkıran gibi tüy dökülmesine ve cilt tahrişinin oluşmasına yol açar.
  8. Bakteriyel Enfeksiyonlar: Kedilerde görülen bakteriyel enfeksiyonlara karşı topikal ilaçlar ve antibiyotikler kullanılır. Genellikle tedavi edilmesi kolaydır.
  9. Güneş Yanığı: Eğer kediniz dışarıda çok fazla zaman geçiriyorsa ve özellikle tüysüz bir kedi türüyse, açık renkliyse güneş yanığına eğilimli olabilir. Güneş yanıkları insanları etkilediği gibi kedilerin derisini de etkilemektedir.
  10. Apseler: Genelde ısırık ve yara almış bölgelerde görülmektedir. Bu yüzden sokak kedilerinde daha çok görülmektedir. Apselerin içi zamanla irin dolar ve bir zaman sonra patlar.

Kedinizin cildinde veya tüylerinde bir farklılık görürseniz veteriner hekiminize başvurmanız iyi bir fikir olacaktır. Kedilerde oluşan cilt hastalıkları tüyleri sayesinde kamufle olabileceği için siz fark ettiğiniz zaman çoktan şiddetli bir sorun haline gelmiş olabilir. Bu yüzden kedinizin cildini düzenli olarak detaylı bir şekilde kontrol etmeniz önemlidir.

Kedilerin Cildi ve Tüylerinin Sağlığı için Yapılması Gerekenler

Kedilerin dış görünümü, iç sağlığının bir aynasıdır. Bu yüzden kedinizde bir cilt veya tüy sorunu görülürse veteriner kontrolüne gitmek doğru bir karar olacaktır. Tüy sorununa yol açan durumun tedavi edilmesi atılması gereken ilk adımdır, ancak kedinizin tüy ve cilt sağlığını arttırmak için yapabileceğiniz genel bakımlar şunlardır;

Kedinizin cildinin ve tüylerin durumunu iyileştirmek için bazı ipuçları:

  • Kedinizin beslenmesine özen gösterin. Kedinizin cildi ve tüyleri, iç hastalıklarının dışa dönük bir yansıması olduğu için mamasının kalitesi ve sindirilebilirliği arttırılmalıdır. Böylece cilt ve tüy durumu iyileşir.
  • Ayçiçek yağı gibi esansiyel yağ asitleri ile takviyeleri ile cilt sağlığına destek olabilirsiniz. Bu yağların yüksek kalorili olduğunu da unutmayın.
  • Kedinizin pire, keneler ve diğer dış parazitlere karşı korunduğundan emin olun. Bunun için pire tasması kullanmak çözüm olabilir.
  • Doğru fırça seçimiyle beraber kedinizin tüylerinin düzenli olarak fırçalayın. Düzenli fırçalama tüy sağlığını önemli ölçüde etkiler. Aynı zamanda vücudunda üretilen doğal yağlar cildine sağlıklı bir parlaklık kazandırır.
  • Alerji, bakteriyel enfeksiyonlar ve kuru cilt gibi bazı cilt durumlarını hafifletmek için kedinizi ilaçlı bir şampuanla yıkayın.
  • Kedinizin stres seviyesine dikkat edin. Birçok kedi, çevrelerinde yeni bir kedinin eklenmesi, programdaki bir değişiklik veya başka bir eve taşınması gibi değişiklikler tarafından vurgulanır.

Gıda alerjileri ve diyet yetersizlikleri, kedilerdeki cilt ve tüy problemlerine önemli bir katkıda bulunur. Kedinizde kuru cilt, kaşıntılı cilt, donuk tüy veya diğer cilt ve tüy sorunları varsa, diyetine daha yakından bakmak doğru bir karar olabilir. Cilt ve tüy sağlığı için kedi mamasının içeriğinin nasıl olması hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Cilt ve Tüy Sağlığı İçin Kedi Mamasının İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Kedilerin ciltleri vücudunun tamamını kapsar ve bu hücreler sürekli olarak yenilenir. Bunun yanında çoğu kedi ırkı için yılda bir kaç kere tüylerini yeniler. dengeli bir beslenme, bu süreci devam ettirmenin ve kedinizin cildini ve kürkünü iyi durumda tutmanın anahtarıdır.

Cilt ve tüy bakımı için sağlıklı bir diyet, yüksek kaliteli, hayvansal proteinlerin yanı sıra sindirilebilir karbonhidratlar, esansiyel yağ asitleri, vitaminler, mineraller, su ve tabii ki kalorilerle başlar. Tüm kediler aynı temel beslenme gereksinimlerine sahiptir, ancak kedinizin diyetindeki kalori ve yağ içeriği gibi bazı şeyler yaşam şekline bağlı olarak değişebilir.

Cilt ve tüylerin güzel görünmesi için sağlıklı bir kedi maması seçerken hatırlanması gereken en büyük şey, besinlerin kalitesi ve sindirilebilirliğinin son derece dikkatli bir şekilde seçilmesidir. Kediler etobur oldukları için hayvan bazlı proteinleri, bitki bazlı proteinlere göre daha kolay sindirebilirler.

Sağlıklı bir cilt ve tüy bakımı için mama içeriğinde aramanız gereken 5 şey:

  1. Hayvansal protein bakımından zengin: Kedinizin mamasında en az %26 oranında protein bulunması gereklidir. Tabi ki bu en düşük orandır, daha yüksek proteinli mamalar tercih edilebilir. Bu mamaların içeriğindeki protein oranının çoğu hayvan kaynaklı olmalıdır.
  2. Omega yağ asitleri dengesi: Kedilerin cilt ve tüy sağlığı için Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri önemlidir. Bu yüzden mama içeriğinde bu iki yağ asidinin dengeli oranda bulunmasına dikkat edilmelidir.
  3. Sindirilebilir karbonhidratlar: Kedinizin yiyeceklerindeki karbonhidrat oranı sınırlı olmalıdır, ancak mamanın kendisi sindirilebilir olmalıdır. Böylece kediniz besinlerin içeriğini emebilir ve alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaz.
  4. Temel vitaminler ve mineraller: Beslenme dengesi, genel sağlığının yanı sıra sağlıklı cilt ve tüylerinin temel anahtarıdır. Bu yüzden kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için tam ve dengeli bir tarif seçilmelidir.
  5. Yüksek nem oranı: Kedilerin su tüketimi genel sağlık için önemlidir. Ancak kedinizin cildinin durumunu da etkiler. Kediniz çok kuru bir cilde sahipse, ıslak yiyeceklere geçmek veya ara sıra ıslak besin takviyesi yapmak yararlı olacaktır.

Kedinizin beslenme gereksinimlerinin, cilt ve tüy sağlığı ile dorudan ilgili olduğunu unutmayın. Artık kedi maması seçerken yukarıdaki maddelere uyabilirsiniz. Kedilerin cilt sağlığı için seçtiğimiz mamalara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Cilt ve Tür Sağlığı İçin En İyi 10 Kedi Maması

Kedilerde cilt sağlığını destekleyecek mamaların içeriğinden bahsetmiştik. Kısaca özetlemek gerekirse mamaların içerisinde Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bulunmalıdır. Bunun yanında sindirilmesi kolay ve protein bakımından yüksek olmalıdır. Ayrıca E vitamini, biyotin, çinko ve A vitamini gibi cilt destekleyici besin maddelerinin içermesi önemlidir.

Royal Canin Hair & Skin Deri ve Tüy Sağlığı İçin Kedi Maması

Royal Canin Hair & Skin kedi maması kedilerin deri ve tüy sistemini desteleyen bir formüle sahiptir. Cildin bariyer rolünü üstlenir ve sağlıklı tüy büyümesini sağlar. İçerisinde amino asitlerle beraber yüksek kalitede protein bulunur. Aynı zamanda Omega-3 ve Omega-6 yağ asidi barındırmaktadır.

Royal Canin Hair & Skin kedi mamasının 21 gün boyunca düzenli olarak kullanılması sonucunda kedilerin tüy ve cildinde gözle görülür bir şekilde iyileşme meydana gelecektir.

Bu kedi maması içeriğinde %33 oranında protein barındırır. Bunun yanı sıra 11.5 gr Omega-3 yağ asidi ve 52.9 gr Omega-6 yağ asidi barındırmaktadır. Öğün miktarı için paketin üzerindeki tablodan faydalanılmalıdır.

Royal Canin mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Lavital Sensitve Somonlu Yetişkin Kedi Maması

Lavital Sensitve kedi maması tüyleri ve cildi hassas olan kediler için üretilmiştir. Bunun yanında sindirim sorunlarına karşı da oldukça iyi bir seçenektir. İçeriği sayesinde kolayca sindirilebilir ve olası sindirim sorunlarının önüne geçer.

Bu kedi maması tüy ve cilt sorunu yaşayan 12 aylıktan daha büyük kediler için uygundur. Özel formülü sayesinde, bağırsak florasının dengesini sağlar ve sindirimi güçlendirir. Bunun yanı sıra Omega yağ asitleri ve bitkisel yağlar içerdiği için tüy dökülmesi, deride kepeklenme gibi sorunlara karşı savaşır.

Lavital Sensitve kedi maması %34 oranında protein içermektedir. Bunun yanı sıra içeriğinde A, B1, B2, B6, B12, E Bitaminlerini barındırır. Ayrıca Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengindir.

Lavital mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

N&D Ocean Ringa Balıklı ve Balkabaklı Tahılsız Kedi Maması

N&D Ocean kedi maması %96 oranında hayvansal protein kaynağıdır. Yüksek protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı bir mama dürüdür. Aynı zamanda sindirimi kolaydır ve bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Bu kedi mamasının içerisinde yapay koruyucu madde bulunmamaktadır. Ayrıca bu kedi maması kedilerin iskelet ve kemik sistemini de güçlendirir. Kedilerin günlük ihtiyacını karşılaması için oldukça iyi bir mama çeşididir.

N&D Ocean kedi maması %44 oranında ham protein içermektedir. Bunun yanında %3.1 Omega-6, %1.4 Omega-3 yağ asidi bulundurmaktadır. Bu zengin içeriği sayesinde kedilerin cilt ve tüy sağlığı için oldukça iyi bir seçenektir.

N&D Pumpkin mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Pro Plan Sterilised Hindili Kedi Maması

Pro Plan Sterilised kedi maması kısırlaştırılmış kediler için üretilmiştir. Kısırlaştırılmış kedilerde tüy sağlığını sağlamak için Pro Plan maması iyi bir seçenek olacaktır. Cilt ve tüy sağlığının yanı sıra sindirim hassasiyeti olan kedilerde de tercih edilebilir.

Pro Plan Sterilised kedi maması içerik olarak oldukça zengindir. Kısırlaştırılmış kedileri için protein ve minarel bakımından ideal oranlara sahiptir. Bunun yanı sıra damak tadına düşkün kediler için de kullanılabilir.

Bu kedi mamasının ana maddesi hindi etidir. Bunun yanında balık yağı, yumurta, mısır, pirinç gibi içeriklere de sahiptir. Bu mamanın içeriği %37.8 oranında proteine sahiptir. Bunun yanı sıra %9.5 oranında yağ bulunmaktadır.

Pro Plan mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Matisse Somon ve Ton Balıklı Yetişkin Kedi Maması

Matisse Somon ve Ton balıklı kedi maması dengeli ve sağlıklı bir içeriğe sahiptir. Protein oranı bakımından zengin ve sindirilebilirliği kolay bir mamadır. Aynı zamanda kediler için oldukça lezzetli bir formüle sahiptir.

yüksek protein oranının yanı sıra Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini de içermektedir. Bu sayede kedilerin tüy ve cilt sağlığını destekleyen bir kedi mamasıdır. Bunun yanı sıra fiziksel aktivitesi yoğun olan kedilerde de kullanılabilir.

Matisse kedi mamasının içeriğinde %32 0ranında protein bulunmaktadır. Bunun yanı sıra %9 nem oranına ve %11 yağ oranına sahiptir. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından zengin bir kedi mamasıdır.

Matisse mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Hassas ciltler için en iyi kedi maması hangisidir?

Kedinizde cilt problemleri görülüyorsa mamasının içeriğini incelemeniz gerekmektedir. Çünkü kedinizin alerjisi olan bir madde içeriyorsa cildinde sorunlar ortaya çıkabilir. Kedilerde en sık görülen gıda alerjileri; sığır eti, tavuk, süt, yumurta, mısır, buğday ve soya olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra proteine karşı da alerjisi olabilir. Bu durumda kedinizin alerjisi olan içerikleri barındırmayan kaliteli bir kedi maması seçmeniz gerekmektedir.

Tüy dökülmesine karşı kedi maması var mı?

Tüy dökülmesinin en temel sebebi kuru bir cilttir. Bu yüzden tüketilen mamaların içeriğinde omega yağ asitlerinin bulunması önemlidir. Ayrıca nemlendiricili şampuanlar kullanılabilir. Son olarak kedinizin bol su tükettiğinden de emin olmanız gerekmektedir.

Kuru Ciltli Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Kuru cilt yaşlı kedilerde sık karşılaşılan bir sorundur, ancak her yaştaki kedide görülebilir. Bunun için kedinizin beslenmesindeki nem oranı arttırılmalı ve yardımcı omega yağ asitleri içermelidir. Bunun yanında protein oranının yükselmesi bu duruma çözüm getirebilir. Özellikle hayvansal gıda kaynaklı proteinler tercih edilmelidir.

Hindistan Cevizi Yağ Kedi Cildine İyi Gelir Mi?

Az miktarda kullanılması kedinizin cildi için iyi sonuç verebilir. Bu yağı ağızdan verebilir veya tüylerine sürebilirsiniz. Ağızdan vermek için günde bir yada iki çay kaşığı kadar hindistan cevizi yağı verebilirsiniz. Kedinizin tüylerine sürmek isterseniz de cildinin kuru olduğu bölgelerine çok ince bir kat sürebilirsiniz.

Kedimin Tüylerinin Parlak Olması İçin Ne Yapmalıyım?

Kedinizin parlak bir tüy yapısına sahip olması için sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Yüksek kaliteli hayvansal proteinler, sindirilebilir karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir mama en iyi seçenektir. Özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bulunmalıdır.

Kedinizde yeni yeni cilt ve tüy sorunları görüyorsanız vakit kaybetmeden, veterinere başvurun. Yapılan kontroller sonucunda bir tanı koyulabilir ve kedinizin beslenmesinde değişiklik yapabilir. Kedinizin cildi için nasıl bir mama tercih edeceğiniz hakkında bilgi sahibi değilseniz yukarıdaki rehberimizden yardım alabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.