Konu Başlıkları
Dişi kedilerde kısırlaştırma, kedinin anestezi altına alınmasını içeren büyük bir cerrahi işlemdir. Ameliyat sırasında veterineriniz kedinizin karnında bir kesik açarak yumurtalıklarını ve rahmini çıkarır. Kesik daha sonra genellikle yedi ila on gün sonra alınabilen birkaç kat dikişle kapatılır.
Kedilerde kısırlaştırma ameliyatları, evcil hayvan sahiplerinin uzun süreçlerde yaşayabilecekleri sağlık problemlerini engellemek için attıkları en büyük adımdır. Kedilerinizin daha sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi ve kontrolsüz üremenin öne geçilebilmesi için kediler belirli bir yaşa geldikten sonra kısırlaştırılmalıdır.
Genellikle bu süreçte erkek kedi kısırlaştırma ameliyatları kolay geçerken dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakım ve kedilerin davranışlarına oldukça önem verilmelidir.
Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatları erkek kedi kısırlaştırma ameliyatlarına göre daha yoğun geçen bir ameliyat türü olduğu için evcil hayvan sahiplerinin bu sürece önem vermesi ve dişi kedi kısırlaştırma sonrasındaki süreci yoğun bir şekilde takip etmesi gerekir.
Siz de bu yazımızı inceleyerek dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ve sonrasında nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı, en erken kedilerin ergenlik dönemine geldiğinde yapılması gereken ameliyat türlerinden birisidir. Genellikle yavru kediler 6.aylarına ayak bastıktan sonra kızgınlık dönemine girer ve kısırlaştırma ameliyatı kızgınlıktan sonra yapıldığı için dişi kediler için kısırlaştırma ameliyatlarının 6 ya da 7. aydan itibaren yapılabilmesi mümkündür.
Fakat bu noktada kedisini kısırlaştırmak isteyen kişilerin dişi kedi kısırlaştırma operasyonu için veterinerleri ile görüşmesi ve buna uygun hareket etmesi gerekir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı genellikle erkek kedi kısırlaştırma ameliyatlarına göre daha zor olan bir operasyonel süreçtir. Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı genellikle 1 saat kadar sürerken dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatları 3 saate kadar uzayabilmektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma sonrası süreçte evcil hayvan sahipleri kedilerinin davranışlarında belirli değişikliklerin olduğunu görebilmektedir. Genellikle bu davranışlar kısırlaştırma sonrasında ortaya çıkan kızgınlık belirtileridir.
Dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası görebileceğiniz belirtiler şunlardır:
İlginizi Çekebilir: Kediler Nasıl Uzaklaştırılır? — En Etkili Kedi Uzaklaştırma Yöntemi
Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrasında evcil hayvan sahiplerinin en çok yanıt aradığı konulardan birisi eve dönüş sürecidir. Çünkü birçok kişi bu süreçte narkozun etkisinden korkarak hareket etmektedir.
Aslına bakıldığında dişi kedi kısırlaştırma ameliyatları uzun sürse de genellikle başarılı geçen ameliyat türlerinden birisidir. Ameliyat esnasında belirli problemler çıkmadığına ve kedi sağlığı ameliyattan etkilenmediği takdirde aynı gün taburcu edilmeniz mümkündür.
Bu noktada karar süreci kesinlikle veteriner hekimde olacağı için taburcu süresini kendisiyle görüşmeniz ve teyit etmeniz gerekmektedir. Çünkü çoğu zaman veteriner hekimler kedilerin bir gün de olsa gözetim altında kalmasını isteyebilmektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında evcil hayvanınızın sağlığı için belirli şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir.
Evcil hayvan sahiplerinin dikkatli olması gereken konulardır. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.
İlginizi Çekebilir: Kedi İdrar Lekesi ve Kokusu Nasıl Çıkar? — İdrar Lekesi Çıkarıcı
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında evcil hayvan sahiplerinin ilk önem vermesi gereken şeylerden birisi hareket alanıdır. Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatlarında genellikle açık ameliyat yapıldığı için kedinize ameliyat sonrası dikiş atılacaktır.
Kedinizin hareket alanı geniş olduğunda ve kediniz bu alanda koşup, zıpladığında kedinizin dikişleri patlayabilecektir. Bu da kedinize enfeksiyon bulaşmasına ve belirli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında her evcil hayvan sahibinin kedilerin bulunduğu ortamı ve hareket alanını daraltması gerekmektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında genellikle anestezi altında olan kediler aşırı bir şekilde üşüyebilmekte ve titreyebilmektedir. Bu nedenle mevsime göre kedinizin bulunduğu ortamı iyileştirmeniz gerekmektedir.
Örneğin: Kış aylarında yapılan bir dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedinizin eve geldiğinde sıcak bir ortamda kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece anestezi etkisinde olan ve aşırı titreyen evcil hayvanınızın vücut sıcaklığını dengelemesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ev Ortamında Kedi Kokusunu Giderecek 10 Altın Tavsiye
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından belirli bir saat sonra kedilere kuru ve yaş mama verilmektedir. Genellikle veteriner hekimler ameliyattan 6-8 saat sonra kedilere mama verilmesini önermektedir.
Kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından anestezi etkisi altında olan kedilerin iştahı hızlı bir şekilde açılmayacaktır. Hatta çoğu zaman kedinizin 8- 12 saat sonra bile iştahının açılmaması mümkündür. Bu nedenle kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından kedinize yemek vermeye kalmamanız gerekir.
Bu noktada 6-8 saat sonra evcil hayvanınızın mamasını verebilirsiniz. Kediniz mamayı yemek istemediğinde de yemesi için ısrarcı olmamalısınız.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Sık Görülen 5 Yeme Bozukluğu ve Çözümleri
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından veteriner hekimler kedilerin dikişlerine zarar vermemesi için yakalık kullanmaktadır. Bu noktada evcil hayvan sahiplerinin taburcu olduktan sonra takılan yakalığı çıkarmamaya özen göstermesi gerekir. Bu da dikişlerin patlayıp yara içinde enfeksiyon riskinin oluşmasının önüne geçer.
Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonra beslenme oldukça önem vermeniz gereken konular arasında yer almaktadır. Genellikle kısırlaştırma ameliyatlarının ardından kedilerin kilo alma eğiliminde olduğunu söylenir.
Aslına bakıldığında kedilerin kısırlaştırma ameliyatının ardından kilo almalarına neden olan tek unsur mamalarıdır. Çünkü birçok evcil hayvan sahibi kedi kısırlaştırma ameliyatı öncesi ve sonrasında verdiği mamayı değiştirmez ve bu da kedilerin kilo almasına neden olur.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından aslına bakıldığında metabolizmasının yavaşladığını söylemek mümkündür. Bu noktada da yavaş çalışan bir metabolizmadan etkilenerek kilo almaması için kısırlaştırılmış kedi mamalarına yönelmeniz gerekir.
Kısırlaştırılmış kedi mamaları kalorisi daha az olan kedi mamalarından birisi olduğu için kısırlaştırma ameliyatının ardından kedilerin kilo almasını engellemektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatının ardından kedimizin bağışıklık direnci oldukça düşebilir. Bu da kedinizin virüs ve mikroplara karşı savunmasız olmasına neden olabilir. Bu nedenle kedinizi kısırlaştırdıktan sonra belirli aralıklar ile veterinere götürmeye önem vermeniz gerekmektedir.
Enfeksiyon, pire, uyuz ve iç parazit gibi hastalıkların kontrollerini düzenli olarak yaptırarak, kedinizin virüs, parazit ve mikroplara karşı daha dirençli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kedinin Sağlıklı Olabilmesi İçin Yapılması Gerekenler
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizde herhangi bir enfeksiyon ve komplikasyon görülmezse yarası 8 – 10 gün içerisinde iyileşir.
Kısırlaştırma ameliyatı esnasında narkoz verilen kediler, narkozun etkisinden 12 saat içerisinde kurtulur. Fakat tüm belirtilerin sona ermesi 2 güne kadar uzayabilir.