arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Sık Görülen 5 Yeme Bozukluğu ve Çözümleri

kedilerde yeme bozuklukları
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerin çoğu yemek yemeyi sever, ancak bazıları için yeme bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çoğu kedi sahibi kedilerde görülen yeme bozuklukları hakkında bilgi sahibi değildir. Bu yeme alışkanlıklarının çeşitli nedenleri ve tedavileri vardır. Eğer olağandışı davranışlar görürseniz kesinlikle veterinerinize danışmalısınız.


1- Aşırı Yemek

Bazı kediler onlara verdiğiniz kadar yiyecek yerler. Belli bir dereceye kadar, bu normal bir davranıştır. Kediler vahşi doğada fırsatçı yiyicilerdir, bu yüzden önlerine gelen her şeyi yemek isterler.

Aşırı yeme sorunu görülen bazı kediler, mamanın bitmesinden korktuğu için evdeki başka bir evcil hayvanla rekabet etme ihtiyacı hissedebilir, bu yüzden mümkün olduğunca yiyecektir.

Eğer kediniz için yeteri kadar mama verdiyseniz ve buna rağmen gün içerisinde mama yemek için yalvarıyorsa, muhtemelen mama vereceğinizi biliyordur. Bu yüzden bu davranıştan vazgeçmeniz gerekir.

Aşırı yeme, obezite ve karaciğer hastalığı, diyabet, solunum bozuklukları, fiziksel efordan kaynaklanan ağrı, gastrointestinal (sindirim – mide sorunları) sorunlar ve daha birçok hastalığa yol açabilir.


2- Hızlı Yemek

Bazı kediler, çiğnemek veya sindirmek için yeterli zaman ayırmadan yiyecekleri yiyebilir. Çok hızlı yiyen kedilerde, mide sorunu olan gastrit gelişebilir.Bu kediler, yemek yerken başka bir hayvan veya insan yaklaştığında aşırı gıda koruması veya saldırganlık gibi davranışsal problemlere sahip olabilirler. Ayrıca yemeklerini çabucak bitirebilir ve diğer evcil hayvanlardan uzakta mama yemek isteyebilirler.

Bu soruna çözüm bulmak için kedinizi elinizle yavaş yavaş besleyebilirsiniz. Bunun için avcunuzun içerisinde yer alan kuru mamaları tek tek kedinize vermelisiniz. Kediniz mamayı çiğneyip yuttuktan sonra diğer mamayı verebilirsiniz. Her mama verdikten sonra muhakkak bir süre beklemeniz gerekmektedir.


3- Az Yemek Veya Anoreksiya

Anoreksiya, psikolojik olarak az yeme hastalığıdır. Yetersiz beslenme veya anoreksiya kediler için büyük bir sorun olabilir. Semptomları arasında zayıflık, kilo kaybı, uyuşukluk, depresyon, ishal, kusma yer alır.

İştah kaybının nedeni psikolojik ise, kedinizin stresini ve kaygısını hafifletmek iyi bir fikirdir. Bunun için kedinin özgür kalabileceği bir alan oluşturmak, sevdiği mamaları vermek, beraber oyun oynamak en iyi çözümler arasında yer almaktadır.

Bir diğer az yeme sorunu ise mama değişiklikleridir. Kediniz yeni bir yiyeceği sevmiyorsa ve sadece seçici davranıyorsa, yavaş yavaş alışmaları için eski yiyeceklerle karıştırmayı deneyin veya kedinizin mamasını tekrar değiştirin. Sizler için hazırlamış olduğumuz İştahsız Kedilerin Bile Hayır Diyemeyeceği En Lezzetli 5 Kedi Maması isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


4- Pika

Yine ilginç yeme bozuklukları arasında yer alan durumlardan bir tanesi pikadır. Pika, pamuktan plastiğe, kayalara ve daha fazlasına kadar yiyecek olmayan şeylerin bile yemesidir. Bazı ırklar pika geliştirmeye daha yatkındır ve yavru kedi olarak çok erken sütten kesilen bazı kedilerde daha sık görülebilir.

Bu durum tehlikeli olabilir ve sindirim sorunlarına, boğulmaya, zehirlenmeye ve daha fazlasına neden olabilir. Bir kedinin fiziksel ve psikolojik nedenler de dahil olmak üzere yenmeyen nesneleri yemeye başlamasının birkaç nedeni vardır:

  • Yetersiz beslenme
  • Lösemi
  • FIV
  • Diyabet
  • Beyin tümörleri

gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Dolayısıyla kısa süre içerisinde veterinere başvurulmalıdır.


5- Koprofaji – Dışkı Yeme

Sık görülen durumlardan bir tanesi de koprofaji, yani dışkı yeme durumudur. Dışkı yemek köpeklerde daha yaygındır, ancak kedilerde de görülebilir. Dışkı, kedilere zararlı ve hastalık taşıyan bakteri ve parazitler içerir.

Bazen bu durum normaldir. Kediler, kişisel alanlarını temiz tutmak için dışkı yiyebilirler, ancak genellikle davranış bozukluğu olarak görülür.

Dışkı yemeye yol açan bazı tıbbi nedenler de vardır. İştahta artışa neden olan bazı parazitler ve hastalıklar, bir kedinin dışkı da dahil olmak üzere ellerinden geldiği her şeyi yemesine neden olabilir.

Diyabet, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği veya tiroid hastalığı koprofajiye yol açabilir. Beyin fonksiyonlarını etkileyen nörolojik hastalıklar da dışkı yeme ve diğer garip davranışlara sebep olabilir.

Dışkı yemenin psikolojik nedenlerinde ise; dikkat çekmeye çalışma, can sıkıntısı, endişe veya stres dahil olmak üzere pikayla aynı belirtileri taşır. Kedinizin temiz bir kedi tuvaleti ve kedi kumuna sahip olduğundan emin olun ve dışkı yeme davranışını önlemek için kedi kumunu hemen temizleyin.

Bu yazımızdan bu kadar, sizinde yeme bozukluğu olan bir kediniz olduysa yorumlarda tedavi sürecinden bahsedebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.