arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Ev Ortamında Kedi Kokusunu Giderecek 10 Altın Tavsiye

kedilerde koku sorunu
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Bazı kedi sahiplerinin en büyük sorunlarından bir tanesi, kedi kokusudur. Kediler, köpeklere oranla çok daha az kokuya sahiptir. Özellikle bazı köpekler ağır bir kokuya sahip olur ve bu koku ev içerisinde yayılır. Dolayısıyla rahatsızlık uyandırmaktadır. Bu yüzden kedi sahipleri kısmen daha şanslıdır, ancak kedi koku sorunu yaşanabilir.

Bugün kedi kokusunu gidermek için yapmanız gerekenleri ve ihtiyacınız olan ürünleri belirteceğiz. Sizler için hazırladığımız bu yazımızdaki tavsiyelere uyarak, kedi kokusuna çözüm bulabilirsiniz.

Kedi Kokusu Nasıl Giderilir?

Kediler genel olarak temiz hayvanlardır. Aynı zamanda kendi temizliklerini kendileri sağlayabilir. Bunun yanında kedinin ihtiyacı olan bakımı karşıladıktan sonra kedilerde koku sorunu yaşanmaz. Kedi kokusuna çözüm bulmak için sizler için sıraladığımız 10 tavsiyeye uyabilirsiniz.

#1 – Kedi Kumunu Temizlemek

Ev içerisinde kedi kokusu yayılmasının en temel sebeplerinden bir tanesi kedi kumlarıdır. Kum kabı kirli olması durumunda çevresine kötü koku yayabilir. Bunun için kokuyu içerisine hapseden kedi kumları tercih edilebilir. Aynı zamanda, kedinin kum kabını günlük olarak temizlemeniz gerekir. Kedi kumu içerisinde topaklaşmış olan kumları ve dışkıları kürek yardımıyla almanız gerekir. Arada bir kum kabını yıkamak da iyi bir çözüm olacaktır.

Kedi kumu çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz. 

#2 – Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerin ağız ve diş bakımı önemli konulardan bir tanesidir. Düzenli olarak bakım yapılmayan dişlerde koku meydana gelebilir. Bu koku oldukça rahatsız edicidir, bunun yanı sıra kedinin diş sağlığını doğrudan etkiler ve yaşlandığında diş sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden ihmal edilmemesi gerekir. Kedinizin ağız kokusu varsa mümkün olduğunca sık aralıklarla dişlerini fırçalamanız gerekir.

#3 – Beslenme Alışkanlıkları

Kedilerde kokuya yol açan durumlardan bir tanesi de yanlış beslenmedir. Seçilen kedi mamasının kalitesiz, sağlıksız ve fazla yağlı olması kedilerde, kokuya yol açabilir. Bunun yanı sıra tüylerinde matlaşma, güçsüzleşme, cilt sorunları da görülmesi muhtemeldir. Bu yüzden, kedi maması seçerken kaliteli bir mama tercih edilmelidir.

Kediler için uygun kuru mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

#4 – Kedilere Banyo Yaptırmak

Kediler suyu seven canlılar olmadıkları için banyo yaptırmak zordur. Aynı zamanda kendilerini temizleyebildikleri için, çok sık banyo yaptırılması gerekmez. Kedi kirlendiğinde, tüyleri matlaştığında ve koku oluştuğunda banyo yaptırılabilir. Banyo sırasında kesinlikle kediler için üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır.

Kedilere banyo yaptırmak gerekli bir davranıştır, ancak çok sık banyo yaptırmak kedinin cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Buna bağlı olarak kedilerde koku oluşabilir. Sık yıkama sonucunda derisinin üzerinde bulunan özel yağ tabakası özelliğini yitirecektir. Bunun sonucunda bakteri oluşumuna yol açabilir.

Kediler için uygun şampuanlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

#5 – Kum Kabının Dışarısına İdrar Yapması

Kedilerde görülen davranış bozukluklarından bir tanesi kum kabının dışarısına tuvaletini yapmasıdır. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Genellikle kum kabında rahat edemeyen, kum kabı pis olan kediler bu davranışı sergilemektedir. Aynı zamanda kedinin stres altında olması da buna yol açabilir. İlk olarak kedinin neden dışarıya tuvaletini yaptığı anlaşılmalıdır.

Kedinin idrarını yaptığı yerde ağır bir koku oluşur ve bu koku çevresine şiddetli bir şekilde yayılır. Bu yüzden vakit kaybetmeden temizlemek gerekir. Bunun için idrarını yaptığı yeri sirke ile silmeniz kokunun geçmesini sağlayacaktır.

#6 – Dış Parazit Sorunu

Kedilerde sık görülen hastalıklardan bir tanesi de dış parazit oluşmasıdır. Bu durum sonucunda kedide kötü koku oluşabileceği gibi kedinin tüy ve deri sağlığında bozulmalar görülebilir. Bu yüzden vakit kaybedilmeden önleminin alınması gerekir. Kedilerde dış parazit olduğu tespit edildikten sonra kedi parazit ürünleri kullanılmalıdır. Bunların arasından en çok tercih edilen ense damlalarıdır. Kedide dış parazit görülmese dahi düzenli olarak ense damlası damlatılmalıdır. Bu sayede kedinizde dış parazit görülme ihtimali oldukça azalacaktır.

Kedi paraziter ürünleri için buraya tıklayın.

#7 – Kedilerde Tüy Bakımı

Kedi bakımı arasında olmazsa olmazlardan bir tanesi tüy bakımıdır. Kedi tüylerinin daha sağlıklı ve parlak görünüme sahip olması için haftada 3-4 kere tüylerinin taranması ve fırçalanması gerekir. Eğer uzun tüylü bir kediniz varsa tüylerini her gün fırçalamanız daha doğru olacaktır. Bu sayede kedinizde kötü koku oluşumu engellenecektir.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? En İyi Kedi Tarakları isimli yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

#8 – Kedi Parfümleri

Kedi parfümleri, kediler için özel üretilmiş ürünler arasında yer almaktadır. Kedinin üzerinde kötü koku olması durumunda kullanılabilir, ancak ilk olarak sorunun kaynağı bulunmalıdır. Aksi halde kötü kokuyla parfümün karışması, daha kötü bir sonuç doğurabilir. Kedide koku oluşumunun sebebi deri üzerinde oluşan bir enfeksiyon ise parfüm kullanmak sakıncalı olabilir. Örneğin, kedinize temiz bir banyo yaptırdıktan sonra bu parfümleri kullanabilirsiniz. Böylece kediniz çok daha güzel kokacaktır.

Önemli konulardan bir tanesi de kedilerin üzerine insan parfümü, oda spreyi gibi ürünler püskürtülmemelidir. Bu ürünler kedilerde solunum hastalıklarına yol açabileceği gibi tüy ve deri sorunlarını da doğurabilir.

Kediler için özel üretilmiş olan parfümlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

#9 – Kedilerin Eşyalarını Yıkamak

Kedilerin eşyalarını düzenli olarak yıkamak da kedi kokusuna çözüm olacaktır. Kediler uzun süre kullandıkları eşyalara kokusunu bırakır. Bu yüzden bu eşyaların temizlenmesi gerekir. En fazla koku yapan ürünlerden bir tanesi kedilerin yataklarıdır. Bu yüzden yıkanabilir yatak tercihi yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Kedilerin eşyaları yıkanırken, yumuşatıcı ve deterjan kullanmak kediyi rahatsız edebilir. Bu yüzden kokusuz deterjan veya sadece su kullanmak daha iyi bir çözüm olabilir.

Kedi Yatağı Seçimi Nasıl Olmalı? En İyi 5 Kedi Yatağı Modeli

#10 – Ev Temizliği Yapmak

Kediler çok sık tüy döken canlılar olduğu için sürekli olarak ev temizliği yapmak gerekir. Özellikle kedinizin çok sevdiği alanları düzenli olarak temizlemeniz önemlidir. Kedinin tüy döktüğü alanlar içerisinde kötü koku oluşabilir. Bu kokuyu önlemek için evin temiz olması gerekir. Bu hem kedinizin hem de sizin sağlığınız için de önemli bir detaydır.

Yukarıda bahsettiğimiz on adet tavsiyeye uyduğunuz taktirde kedinizde koku sorunu çözülecektir. Eğer hala sorun devam ediyorsa, kedinizde bir iç hastalık belirtisi olabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir veterinere bşavurmak doğru bir seçim olacaktır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.