arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

Kedilerde cilt ve deri hastalıklarında pire ve kulak akarları en yaygın sorunlardır. Bağışıklık sistemi genellikle etkilenir. Yalama çiğneme dramatik tüy dökülüşüne neden olur. Kedilerde cilt hastalıkları - tedavisi ve kedilerde deri hastalıkları - tedavisi hakkında en sağlıklı bilgiler için okumaya devam edin...
kedilerde cilt ve deri hastalıkları
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Deri ve cilt sorunları veterinere gitme nedenlerinin %40’ı oluşturur. Kedinizin derisine veya kürküne bir şey olduğunu fark ederseniz bunun nedeni açıktır: Parazitler, özellikle de pire ve kulak akarları çoğu tahriş edici deri sorununun kaynağıdır.

Hiç görmeyebilirsiniz ama tek bir pire enfeksiyon, kaşıntı, yalama, pul pul dökülme, kanama, kabuklanma, aşınma, ülser, yumrular ve tüy kaybına neden olabilir.

Tabii ki bu görülebilir deri değişikliklerinin başka birçok nedeni olabilir.

kedilerde cilt ve deri hastalıkları

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

Veterineriniz kedinizi muayene ederek ve başka yöntemler kullanarak deri rahatsızlığının nedenini bulur. Tanı konulması, doğru bir tanı konulmasının en kolay yolu bir tedavinin işe yarayıp yaramadığına bakmaktır.

Başka bir seçenek olarak, veterineriniz kedinizin derisini halkalı solucan (mantar hastalığı) var mı diye ultraviyole ışığında inceleyebilir, bakteri ya da maya için smir, parazitler için ufak parça alabilir ya da hücresel değişikliklere bakmak için biyopsi yapabilir.

kedilerde cilt ve deri hastalıkları

Deri ve kan testleri, diyet ve çevre değişiklikleri, alerjik deri hastalıklarına tanı konmasında kullanılabilir. Kediniz kaşınıyorsa, siyah, parlak parçacıklar biçimindeki pire belirtilerini kontrol edin. Alerjiler de kaşıntı nedeni olabilir.

Deri Hastalıkları ve Belirtileri

Kedilerde deri hastalıkları kaşınmasından, tüy kaybından pigment değişikliklerinden, görünür yumrulardan, kepeksi, kuru pullar ve döküntülerden ya da ıslak tahrişlerden anlaşılabilir. Deri hastalıkların çoğu çeşitli klinik belirtilere neden olur.

kedilerde cilt ve deri sorunları

Kedilerde Kaşıntı

Bir yiyecek alerjisi kaşıntılı deri rahatsızlığına neden olabilir. Kediyi daha önce hiç yemediği tek bir “dışlama” diyetiyle en az altı hafta besleyerek, kaşıntının azalmasından yiyecek alerjisi olup olmadığını anlarsınız. Ticari olarak üretilmiş dışlama diyetleri de vardır; veterineriniz bunları da önerebilir.

kedilerde kaşıntı

Kedilerde Cilt Sorunları

Deri ve kürk hastalıkları ; vücut yumrularının başlıca türleri yumru tanımı alınacak kadar , kist Derinin altında gelişen basit, kese benzeri boşluklardır. Apse; bir ısırık ya da derin tırmalama sonucu oluşan derin enfeksiyonlara denilir.

Genellikle derinin altında bir doku kesesiyle çevrili olur. Hematom deri altında, özellikle de kulakkepçelerin de ki kan birikimi. Sıcak ve kırmızı olabilir ama nadiren acı verir.

kedilerde cilt sorunları

24 saat içinde veterinerinizi gösterin. Granulom; derinin altına işleyen herhangi bir şey karşı konektifdoku tepkisine verilen addır. Enjeksiyon bölgesi sarkomu Genellikle bir aşının enjeksiyon yerinde oluşan şişlik.

Ezofilik granulom Dudaklarda ya da çenede alerjik bir deri sertleşmesi, kompleks çoğunlukla ülserleşmeye yol açar. Lipom Yağ hücresi tümörü. Yaşlı olanların bedenlerinin her yerinde oluşabilir.

kedilerde cilt hastalıkları

Kedilerde Akne

Kedilerde cilt hastalıklarından bir diğeride kedi aknesidir. Stres , anlık üzüntüler , kedilerde beslenme ve ilaçlardan kedileriniz etkilenebilir. Kedilerde akne genelde kedininin yüzünün altında veya çenelerinde çıkar.

Tedavisi: Veterineriniz tarafından uygulanması istenen ; kediler için özel şampuanlar ve akne kremleri kullanılabilir.

kedilerde akne

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kedilerde gözlemlenen bakteriyel cilt enfeksiyonları, kedinizde bulunan başka bir cilt hastalığının etkisiyle oluşabilir. Örneğin kedinizin cildinde çıkan akne sonucu kıl kökleri iltihaplanabilir.

Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar; veteriner doktorun önerdiği antibiyotik ve kremlerle tedavi edilebilir.

kedilerde bakteriyel enfeksiyonlar

Kedilerde Deri Tümörü

Melanom Pigmente olmuş bir deri tümörü (gerçi pigmente olmayan melanomlar da vardır). Neredeyse her zaman kötü huyludur.

Kedilerinizin derisinde gözle gözlemlenen her yumrunun tümör olarak tanımlanması yanlıştır. Şüpheler kanser yönündeyse vakit kaybedilmeden veteriner hekimden destek alınması gerekir. Kanser tanısının konulması için biyopsi uygulanmalıdır.

Kitle, bazal hücre ya da pullu hücre tümörü deride yumrular, genellikle belirgin dış hatları yoktur. İnsanlarda olduğu gibi erkekler dişilerden daha sık kavgaya karışır. Kedinizin derisinde bulunan tümör yayılmamış ve hacmi küçükse ameliyat ile o tümör alınabilir.

kedilerde deri tümörleri

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları kedilerin yüz çevresinde ve özellikle kulaklarında gözlemlenmektedir. İrin renginde akıntılar, kulakların fazla kızarması ve sürekli kaşıntı en büyük belirtileridir.

Tedavisi: Mantar enfeksiyonları tedavisi için eczanelerde satılan ilaçlar ile kısa sürede tedavi edilebilir. Tedavi sırasında uzman hekiminize danışmayı unutmayın!

kedilerde mantar enfeksiyonu

Kedilerde Apse

Tırmalamalar genellikle kendiliğinden iyileşir ama kedi ısırıkları enfeksiyon ve cerrahi müdahale gerektiren apselere yol açabilir. Temizliği gerektirir, antibiyotiklere neredeyse her zaman iyi cevap verir.

Ciddi kedi ısırığı apseleri cerrahi akıtmayı ve kısırlaştırılmamış erkek kediler kısırlaştırılmış erkek kedilerden ve dişilerden daha sık kavga etme eğilimindedir.

kedilerde ülser

Kedilerde Ülser

Acısız ülser veya dudak ülseri dudaklardan birinde ya da her ikisindeki, çenedeki kaşıntısı ülserin (Eozinofilik granulom kompleksi) nedeni tam olarak bilinmiyor ama bağışıklık sistemiyle ilgili olduğu sanılıyor. Hastalık genellikle kortikosteroidlere karşılık verir.

Şiş ayak altları ayak tabanlarındaki bir ülserleşme hastalığı olan plazma hücresi pododermatit şişme, topallama ve fazla yalamaya neden olur. Bağışıklık sistemiyle ilgilidir ve kortikosteroidlere karşılık verir.Dökülen bıyıklar da bu duruma eşlik etmektedir.

Kediler doğal olarak bıyıklarını döker ve yerlerine yenisi gelir. Kedinizin çevresinde bıyıklar görmek doğaldır. Yıpranmış bıyıklar genellikle kedinizin bir ateş gibi bir ısı kaynağına fazla yaklaşma cüretini gösterdiği anlamına gelir.