arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Hamilelik Dönemindeki Kedilerin Beslenme ve Bakımı İçin 7 Tavsiye

kedilerde hamilelik
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Tahmin edileceği üzere hamile kedilerin bakımı, normal kedilere oranla farklı olacaktır. Özellikle beslenme alışkanlıklarında değişim yapılmalıdır. Hamile kedinin yavrularını sağlıklı bir şekilde doğurması için bu önlemler önemlidir. Kedinin yaşadığı ortamın güvenli olmasından beslenmesine kadar pek çok konuda özen gösterilmelidir.

Kedilerde Hamilelik

Kedilerin hamilelik süreci hızlı bir şekilde ilerlemektedir. İlk olarak kedinizin hamile olduğundan emin olmanız gerekir. Bunun için fiziksel belirtilere bakılmalıdır. Kedilerin hamilelik süresinin ortalama 60-70 gün olduğunu düşünürsek, belirtilerin en kısa zamanda fark edilmesi gerekir.

  • Gebeliğin üçüncü haftasında kedinin meme uçları büyür ve pembeleşir.
  • Dördüncü haftasında, kedinin kilo aldığı görülür ve karın bölgesi yuvarlaklaşır.
  • Dördüncü haftanın ortalarında bu belirtiler iyice ortaya çıktığında veterinere giderek hamilelikten emin olunmalıdır. Veterinerde ultrason yardımıyla hamilelik anlaşılabilir.
  • Hamileliğin son haftalarında gözle görülebilir davranış değişiklikleri ortaya çıkacaktır. bu süreçte kediler normalden çok daha fazla sevgi bekleyecektir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Kedilerde Doğum ve Belirtileri – Kediler Kaç Ayda Doğur? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedilerin Hamilelik Sürecinin İyi Geçmesi İçin 7 Tavsiye

Kedilerin hamilelik sürecinin sağlıklı ve olumlu geçmesi için 7 temel unsura dikkat etmeniz gerekir.

#1- Hamile Kedilerde Beslenme

Kedilerin sağlıklı bir doğum süreci geçirmesi için beslenme değişikliği en önemli konulardan bir tanesidir. Kedinizin bu süreç içerisinde doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmanız gerekmektedir. Kedilerin hamilelik sürecinin 6. haftasında tükettiği mama miktarını en az %25 arttırmanız gereklidir.

Hamilelik sürecinde tüketilen mamanın da protein bakımından zengin olması gerekir. Bunun yanı sıra mamanın kalsiyum değerinin yüksek olması hem yavruların hem de anne kedinin sağlığı için önemlidir.

Hamile kediler için özel bir diyet hazırlanırken, ihtiyacı olan protein ve kalsiyum miktarı karşılanmalıdır. Piyasada bulunan hamile kedi mamaları kullanılabilir. Hamile kedi mamasının yerine yavru kedi maması da kullanılabilir. Yavru kedi mamaları protein ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için tercih edilmektedir. Her iki mama türü de uygun olmakla beraber doğumdan sonraki süreçte de kullanılmaya devam edilmelidir.

Bazı hamile kedi sahipleri, kedilerin vitamin veya mineral gibi ek takviyelere ihtiyacı olup olmadığını merak eder. Kaliteli ve sağlıklı bir mama seçimi yapıldığı taktirde özel bir takviyeye ihtiyaç yoktur. Mamanın yanı sıra sürekli temiz ve taze suya erişebileceğinden de emin olmanız gerekmektedir.

İyi Bir Hamile Kedi Maması Nasıl Olur?

Hamile kediler için protein ve kalsiyumun öneminden bahsettik. Özetle seçilen mamanın protein ve kalsiyum bakımından zengin olmasına önem verilmelidir. Aynı zamanda mamanın içeriğindeki yağ dengesi de önemlidir. Aşırı yağlı mamalar kedilerin hamilelik dönemi içerisinde kontrolsüz bir şekilde kilo almasına yol açacaktır.

Kaliteli bir mama tercih edildiğinde, ek vitamin ve minerale ihtiyacı yoktur, ancak isteğe bağlı olarak kedi vitaminleri takviye olarak kullanılabilir. Bir diğer önemli konu ise veteriner hekim tarafından beslenme programı alınmasıdır. Bu sayede kedinin tüketmesi gereken mama miktarı net bir şekilde belirlenir ve böylece kedinin aşırı kilo almasının önüne geçilir. Hamilelik sürecinde kedinin olması gerekenden fazla kilo alması hamilelik sürecini zorlaştıracaktır.

Bazı kedi sahipleri kedilerini ev yemekleri ile beslemektedir. Bu durumda kedi ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineralleri alamaz. Özellikle hamilelik süreci içerisinde bu durum çok risklidir. Eğer mecburiyetten kaynaklı bu şekilde besleniyorsa, muhakkak ek vitamin ve takviye verilmesi gerekir.

Hamile kediler için en iyi mama çeşitlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!

#2- Sağlık Kontrolü

Kedilerin hamilelik sürecinde sağlıklı olduğundan emin olmak gereklidir. Hamilelik süreci içerisinde görülen bir takım değişiklikler normaldir, ancak hastalık belirtilerine karşı her zaman için tetikte olmak gerekir.

  • Kedinin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi için iç ve dış parazitlerden arındırılmış olması gerekir.
  • Hamilelik sürecinden önce aşı takvimine uygun bir şekilde aşılarının yapılmış olması gereklidir.
  • Hamileliğin ilk 7 haftasında kedinizin iştahında azalma görülürse dikkatli izleyin ve tükettiği mama miktarını kontrol edin. Eğer gerçekten az mama tüketiyorsa vakit kaybetmeden veterinere danışın. Doğuma yaklaşırken görülen iştahsızlık ise oldukça normaldir.
  • Eğer kediniz sıkıntılı duruyorsa ve vulva bölgesini (genital bölgenin gözle görülen kısmı) sürekli olarak yalıyorsa tahriş oluşmuş veya daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu durumda veterinere başvurulmalıdır .
  • Kedinin genital bölgesinden yoğun bir şekilde gelen kötü ve anormal kokuya karşı tedbirli olun. Bu kokunun doğum sırasında gelmesi oldukça normaldir, ancak daha öncesinde yaşanırsa veterinere danışılmalıdır.
  • Kedinin idrarında kan görülürse veya kediniz idrarını yapma pozisyonundayken idrar yapamıyorsa uterus enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu durum kedinize acı vereceği gibi yavruların sağlığını da etkileyebilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden veterinere danışılmalıdır.

#3- Doğum Zamanını Bilmek

Kedinizin hamilelik sürecini başından beri takip ediyorsanız, kabaca kedinizin doğum yapacağı zamanı tahmin edebilirsiniz. Ayrıca, eğer kontrol için kedinizi veterinere götürdüyseniz, veteriner hekim tarafından doğumun kaçıncı haftada olduğu hakkında bilgi almış olmalısınız. Her iki durumda da kedinizin doğum yapacağı tarihi kestiremiyorsanız kedinizin hareketlerini izleyebilirsiniz. Kediler doğum süreci yaklaştıklarından şu davranışları sergilerler:

  • Kediniz yaşadığı alan içerisinde tenha, sessiz ve sakin bir alan arayarak bu alan içerisinde yuva yapmaya çalışır. bulduğu bu alan içerisinde doğumu gerçekleştirecektir.
  • Doğum süresi yaklaştığında iştahsızlık ve daha az aktif olduğu görülür. Kediler doğumun kolay geçmesi için doğumdan 1-2 gün önce yemek yemeyi keserler.
  • Doğuma yaklaşırken vücut ısısı düşer.
  • Göbeğini ve genital bölgesini sık yalamaya başlar.

#4- Doğum Yapacağı Alanı Hazırlayın

Kedilerde doğum süreci yaklaştığında kendilerine bir yer seçer ve burada doğum yapmaya karar verirler. Kedinin doğum yaptığı alanın güvenilir ve rahat olması önemlidir. Bu yüzden kedinizin seçtiği yere en sevdiği yatağı ve battaniyeyi koyabilirsiniz. Ayrıca bu bölgenin doğumdan önceki 1 hafta kadar rahatsız edilmemesi ve kullanılmaması gerekir. Aksi halde anne kedi stres yaşayabilir.

Kedinin doğum yapacağı yeri oluştururken, bir karton kutu içerisine kedi yatağı, battaniye ve çarşaf koyabilirsiniz. Anne kedi doğumdan 1-2 gün önce bu alan içerisine yerleşmeye başlayacaktır. Eğer bu süre içerisinde sizin hazırladığınız yerden farklı bir yer seçerse bu kutuyu bulunduğu yere götürün ve yeni seçtiği yerde konforlu ve güvenli olmasını sağlayın.

#5- Doğum Süreci

Kediler için doğum oldukça normal bir süreçtir. Bu yüzden normal şartlar altında kendi kedine doğumu gerçekleştirebilir, ancak herhangi bir aksilik yaşanması durumunda müdahale etmeniz gerekir. Aksi halde kediyi rahatsız etmemelisiniz.

  • Doğumun ilk aşaması 36 saat sürmektedir. Aslında bu süre içerisinde doğum başlamaz, ancak kedi sürekli olarak doğum yapacağı alanı ziyaret eder ve burada kasılmalar, gerilmeler meydana gelir. 36 saatin sonunda nefes nefese kalma, bulunduğu yeri tırmalama gibi hareketler görülebilir.
  • Doğum sırasında her yavrunun çıkması ortalama 5 ile 30 dakika sürecektir. Kediler doğum sırasında bulundukları keseden kurtulacak daha sonra anne kedi yavruyla bağlı olan göbek kordonunu çiğneyerek kopartacaktır.
  • Anne kedi doğumu gerçekleştirdikten sonra, yavru kediler ve plesentalar ile kalacaktır. Daha sonra doğum yaptığını gizlemek için plesentaları yiyecektir. Bu süreç yavru sayısına bağlı olarak 4-6 saat arasında sürmektedir.

#6- Doğuma Yardım Etmek

Kedilerin doğumlarının çok büyük kısmı sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir, ancak kötü senaryoların yaşanması da mümkündür. Bu yüzden sürekli olarak kedinin kontrol edilmesi gerekir. Bunu yaparken kediyi ürkütmeden sakin davranışlar sergilemeniz ve kediyi rahatsız etmemeniz gerekir.

  • Doğum esnasında yorgun düşmüş anne kedi, yarısı dışarı çıkmış yavrusunu itmekte zorlanabilir. Bu esnada 30 dakikadan fazla süre geçtiyse ve anne kedinin zorlandığı görülüyorsa çok nazik hareketlerle anne kediye yardımcı olmak için yavru kedi çıkartılmaya çalışılabilir.
  • Eğer anne kedi kordonu ısırarak koparmazsa sizin müdahale etmeniz gerekir. Bunun için yavru kediye bağlı olan kordonun 3 cm uzaklıktaki bir yerden sağlam bir ip bağlayın. Bu ipten 3 cm uzaklığa bir ip daha bağlayın. Daha sonra keskin bir makas kullanarak iki ip arasındaki kordonu kesin.
  • Doğumdan sonra anne kedi, yavru kediyi yalayarak temizler. Eğer bunu gerçekleştirmiyorsa, temiz bir kağıt havlu ile kediyi nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz. Temizlerken ağız ve burun kısmında nefes almasını engelleyen bir sıvının kalmamasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

#7- Veterinerinize Danışın

Acil durumlar için veterinerinizin numarasını hazır edin. Pek çok doğum sorunsuz bir şekilde gerçekleşse de bazı durumlarda veteriner müdahalesi gerekebilir. Bu durumlara örnek olarak;

  • Kedi 30 dakika boyunca kendini kasarak yavrusunu çıkartmaya çalışıyorsa ve yavrunun hiç bir yeri görünmüyorsa doğal doğumu engelleyen bir durum söz konusudur.
  • Tamamen çıkmış olan bir yavru kedi ile sonraki kedinin arasında 1 saatten fazla süre varsa,
  • Kedi bitkin görünüyorsa ve doğum devam etmiyorsa,
  • Yavru kedi görünmemesine rağmen aşırı kan varsa,
  • Sizin müdahalenize rağmen tamamen çıkmayan yavrular varsa,

vakit kaybedilmeden veterineri aramak gerekir. Durumu anlattıktan hemen sonra veteriner hekimin doğuma müdahale etmesi gerekebilir.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.