arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Tırnağı Kesilmeli Mi? Kedilerde Tırnak Kesimini Kolaylaştıran Tavsiyeler

kedilerin tırnağı nasıl kesilir
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedi bakımı arasında en önemli unsurlardan bir tanesi de kedilerin tırnaklarının kesilmesidir. Uzayan tırnaklar sürekli bir yerlere takılabilir, kırılabilir, yarılabilir veya kedinin yürümesini güçleştirebilir. Bu yüzden düzenli olarak tırnak bakımının yapılması gerekir. Ayrıca, sürekli tırmalayan bir kediniz varsa tırnaklarının bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bu sayede zarar vermesi azalacaktır.

Kedi Tırnak Kesimi

Kedilerin tırnaklarını kesmek tahmin edildiği kadar kolay değildir ve özen gerektirir. Özellikle de ilk kez tırnakları kesilecek olan bir kedinin tırnaklarını kesmek oldukça zor ve zahmetlidir. Bunun yanı sıra kesme işlemi sırasında yapılan ufak hatalar kedinin canının yanmasına yol açabilir.

Kedilerin tırnaklarını kesmeden önce sizin için hazırladığımız rehberi okumanız ve adım adım işlemleri gerçekleştirmeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır.

Kediyi Hazırlamak

Kediler tırnaklarının kesilmesine alışkın olmadıkları için, ilk olarak kedinin alıştırılması gerekir. Genel olarak kediler pençelerine dokunulmasından hoşlanmaz. Bunun için kedinizin alıştırılması önemlidir

  • Kedinizi alıştırmak için kedinin sakin olduğu bir zaman dilimi seçin.
  • Kedinin boynunu, çene altını veya sırtını severken bir yandan da patisini tutmaya çalışın.
  • Bu sırada kedi pençelerini kesmek isteyebilir. Böyle durumlarda ısrarcı olmayın ve kedinin rahat olmasını sağlayın.
  • Kedinizin patilerini tuttuğunuzda tepki vermiyorsa onu ödüllendirin. Bu sırada elinizle kedinin pençesinin alt kısmını avucunuzun içerisine gelecek şekilde tutun.
  • Kediniz pençelerinin tutulmasına alıştıktan sonra patilerine masaj yapın bunun için patilerini nazikçe okşayabilirsiniz. Eğer bu duruma tepki vermezse ve zorluk çıkartmazsa ödüllendirmeyi unutmayın.

Tırnakların İncelenmesi

Artık kediniz patisinin tutulmasına alıştı, bu aşamadan sonra tırnaklarını çıkartmanız gerekiyor. Bunun için patisinin ortasına hafifçe baskı uygulayabilirsiniz.

  • Kedinin tırnakları ortaya çıktığında, tırnağın kalın kısmını göreceksiniz ve patisinden başlayan pembemsi bir alan olduğunu fark edeceksiniz.
  • Pembemsi alan içerisinde kan damarları ve sinirler bulunur. Bu yüzden bu kısmın kesilmesi kedinin acı çekmesine sebep olacaktır. Tırnaklarını keserken bu alandan uzak durmanız gerekir. Tırnakları kökünden kesmeniz gerekmez, sadece keskin kısmını almanız yeterli olacaktır.
  • Kedinin tırnakları ortaya çıktıktan sonra tüm tırnakların pembe alanları incelenmeli ve yerleri belirlenmelidir.

Kedinin Uygun Pozisyonda Bulunması

Kedinin tırnakları kesilirken rahat bir alan içerisinde olması önemlidir. Aksi halde huysuz ve saldırgan olabilir.

  • Kedinin pençesini bir elinizle tutarken, kucağınızın arkasında oturmasını sağlayın.
  • Kedinin pozisyonunu belirledikten sonra patilerini tutun ve baskı uygulayın. Böylece tırnakları ortaya çıkacaktır. Bu sırada kedinizi ödüllendirebilirsiniz.
  • Eğer yardımcı olabilecek birisi varsa, pençeleri veya kediyi tutmak için yardımcı olabilir.

Kedinin Tırnaklarını Kesmek

Kedinizi hazırladıktan sonra tırnaklarını kesme işlemine geçebilirsiniz. Bunun için uygun bir zaman seçmeniz gerekir. Bunun için sakin ve mutlu olduğu bir an tercih edilebilir. Kedinin tok olması, uykusunu almış olması ve memnun hissetmesi önemlidir.

En uygun zamanlardan bir tanesi de kedinin oyun oynadıktan sonra yorgun olduğu zamanlardır, ancak kedinizle oyun oynadıktan hemen sonra tırnaklarını kesmeye çalışmak kedinin agresif olmasına yol açabilir.

Kedi Tırnak Makası Seçimi

En önemli noktalardan bir tanesi de kedi tırnak makası seçimidir. Kedilerin tırnaklarını kesmeden önce kediler için üretilmiş olan tırnak makaslarını kullanmanız gerekir.

  • Kedi için tasarlanmış olan tırnak makasları farklılık gösterebilir, ancak önemli olan nokta makasın keskin ve ergonomik olmasıdır. Körelmiş bir makas kullanmak kedinin acı çekmesine sebep olacağı gibi işinizi de zorlaştıracaktır.
  • Kedi tırnak makaslarının temel olarak iki farklı çeşidi bulunur, ancak en çok kullanılan türü klasik makas biçiminde olanlardır. Bu makasların kullanımı kolaydır ve farklı boyutları bulunmaktadır. Ayrıca makas türündeki tırnak makasları kalın tırnakları kesmek için daha uygundur.
  • Kedilerin tırnak kesme işlemine geçmeden önce bir diğer ihtiyacınız olan da batikon ve pamuktur. Eğer, yanlışlıkla kedinin pembe alanını keserseniz ortaya çıkan kanamayı durdurmak için batikonlu pamuk ile tampon yapmanız gerekir. Bu sayede kanama duracaktır. Kanamanın durmaması halinde veterinere danışılmalıdır.

Kedilere özel tasarlanmış en uygun tırnak makaslarına erişmek için buraya tıklayın. 

Tırnak Kesme İşlemi

Tüm ekipmanlarınız hazır olduktan sonra tırnak kesme işlemine başlayabilirsiniz. Kediyi hazırlama bölümünde bahsettiğimiz gibi kediyi kucağınıza oturtup patilerini elinize alın ve hafifçe bastırarak tırnaklarının çıkmasını sağlayın.

  • Kedinin tırnaklarının pembe alanı ve cansız bölümü birbirinden ayırın, kaba taslak keseceğiniz bölgeyi belirleyin. Kesinlikle pembe alanın hemen bitiminden kesmeye çalışmayın. Aksi halde ufak bir hata yüzünden kanama meydana gelebilir. Bunun yerine pembe alanın biraz dışarısından kesebilirsiniz. Önemli olan kedinin tırnaklarındaki sivri alanın alınmasıdır.
  • Kedinin tırnağının kesileceği bölümü seçtikten sonra makas yardımıyla, bu bölgeyi kesin. Eğer kediniz agresif tavırlar sergilerse çok üzerine gitmeyin ve sakin olun. Bu durumlarda kedinizin bir iki tane tırnağını kestikten sonra serbest bırakın. Biraz zaman geçtikten sonra tekrar tırnak kesme işlemine başlayın.
  • Kedilerin tırnaklarını kesmek için en önemli noktalardan bir tanesi de ödüllendirmektir. Kedinizin tırnağını kestikten hemen sonra ona en sevdiği ödül mamasını verebilirsiniz. Bu sayede kediniz tırnak kesme işleminin iyi bir şey olduğunu düşünecek veya ödül almak için dayanacak ve zorluk çıkartmayacaktır.

Kedilerin Tırnakları Ne Kadar Zamanda Kesilmelidir?

Kedilerin tırnaklarının uzama süreleri farklılık gösterdiği için tırnakların kesileceği zaman dilimleri de değişebilir. Genelde kedi tırnakları iki haftada bir kesilmektedir. Bu sayede çok sivri tırnakları olmayacaktır.

Kediler için tırmalama tahtası iyi bir tırnak törpüleme alanıdır. Bu sayede kendi tırnaklarını düzenleyebilirler, ancak kedinizin tırnakları kırık olabilir. Kırık tırnak kediyi rahatsız edeceği gibi yaşam kalitesini de düşürecektir.

Yaşlı kedilerin tırnak yapıları yetişkin kedilere oranla daha kalındır. Doğal olarak kalın tırnakları kesmek daha zor olacaktır. Bu yüzden yaşlı kedilerin haftada bir tırnaklarının kesilmesi tavsiye edilir.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.