arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilere Yaş Kedi Maması Verilmeli Mi? En İyi Yaş Kedi Mamaları

yaş kedi mamaları
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilere Yaş Kedi Maması Verilmeli Mi?

Kedilerin beslenmesi doğal yaşamdaki haliyle örtüşmelidir. Kedilerin gerekli besinleri alabilmesi için kuru mamalar yeterli olabilir, ancak beslenme türü tek çeşitli olmamalıdır. Dolayısıyla kuru mamanın yanında yaş kedi maması, ödül mamaları, kediler için uygun olan meyve ve sebzeler ara ara verilmelidir.

Özellikle yaş mamalar, hazırlanması kolay ve besleyici olduğundan dolayı en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Aynı zamanda yaş mamaların sindirilmesi daha kolay, protein ve yağ bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşük olmasından dolayı daha sağlıklıdır. Ayrıca, su tüketimi az olan kediler de oluşabilecek böbrek ve idrar yolu fonksiyonlarının doğru çalışması için destekleyici bir ürün olacaktır.


Yaş Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Yaş kedi mamasının, kediler için gerekli bir besin kaynağı olduğunu vurguladıktan sonra doğru yaş mamayı seçmek için dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedebiliriz.


Kedinizin Böbrek veya İdrar Yolu Hastalıkları Yaşaması

Kedinizde idrar yolu ve böbrek fonksiyonları konusunda sağlık sorunları varsa veya bu durumlara eğilimliyse yaş kedi maması tercih edilmelidir. Bu sorunların ortaya çıkmasının en büyük sebebi kedilerin su tüketiminin az olmasıdır. Yaş kedi mamalarının içeriğinde bulunan yüksek su miktarı ile kedinin su alması sağlanır.

Kedilerin yeteri kadar su tüketmemesi durumunda nefes nefes kalma, batık gözler, iştahsızlık, ağız kuruluğu ve uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir. Buna bağlı olarak kedi kumunun içerisinde kanlı idrar görülebilir. Ayrıca sık idrara çıkma ve kedi kumunun dışına idrar yapma gibi durumlar görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hızlı bir şekilde veterinere başvurulmalıdır.


Kedinin Kilosu

Kedilerde obezite en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Eğer kedinizin kilosu olması gerekenden fazlaysa, yaş kedi mamasına geçiş yapmak daha doğru olacaktır. Bu mamalar ortalama olarak %80 oranında su içerdiği için kedinizin gereksiz kalori almasının önüne geçecektir.

Kilo sorunu yaşayan kedilere verilen kuru mama miktarı da belirlenmeli ve sadece öğünlerinde verilmelidir. Yaş kedi maması ise günde 2-3 kere küçük miktarlarda verilmelidir. Eğer yaş mamalar uzun süre dışarıda kalırsa bozulabilir.


Kedinin Diş Sağlığı

Özellikle yavru ve yaşlı kedilerde diş problemleriyle sık karşılaşılır. Yavru kedilerin dişleri tam olarak gelişmediği için, yaşlı kedilerde ise dişlerin işlevini kaybetmesinden dolayı sert mamaları çiğnemekte zorlanır ve acı çekerler. Bu yüzden bu kedilere yaş kedi mama takviyesi yapmak daha doğru olacaktır.


Kedinin Yaşı

Bir diğer önemli konu ise kedinin yaş faktörüdür. Yaş kedi mamaları üretilirken farklı yaş gruplarına ayrılmaktadır. Bu sayede yavru köpekler için üretilen yaş kedi mamalarıyla yetişkin yaş kedi mamaları farklı içeriklere sahiptir. Bu sayede kedinin belirli dönemlerde ihtiyaç duyduğu besin kaynakları direkt olarak sunulur. Mamaların ambalajında hangi yaş aralığı için üretildiği yer almaktadır. Genel olarak yaş aralıkları ise şöyledir:

  • Kedi yavruları: 6 aylıktan küçük kediler için
  • Gençler: 7 ay ile 2 yaş arasındaki kediler için
  • Yetişkinler: 3-6 yaş arası kediler için
  • Olgun: 7-10 yaş arası kediler için
  • Yaşlı: 11-14 yaş arası kediler için
  • Geriatrik: 15 yaş üstü kediler için

Bu aralıklar kedinin ırkına göre fark gösterebilir.


Ürün Çeşitliliği

Mamanın içeriğinde bulunan ürünler büyük önem taşımaktadır. Farklı gruplarda besin bulunması, kedinin gelişimi için önemlidir. Bunun için balık, kümes hayvanları ve dana eti gibi ürünler tercih edilebilir. Aynı zamanda kedinizde tüy yumağı sorunu, idrar yolu hastalıkları gibi özel durumlar varsa, bu durumlar için hazırlanmış mamalar tercih edilebilir.


Mamanın İçeriği

Temel olarak mamanın içerisinde yer alan besinlerin oranı önemlidir. Bir mamanın ana maddesi sağlıklı ve gerçek et ürünü olmalıdır. Yaş kedi mamalarının içerisinde mısır unu veya sığır eti yan ürünleri gibi doğal olmayan ürünler yer almamalıdır. Kedinin tok hissetmesi için bazı yan maddeler mamanın içeriğinde yer alabilir.


En İyi 5 Yaş Kedi Maması

Yaş kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenleri ifade ettikten sonra sizler için özel seçtiğimiz 5 yaş kedi mamasını inceleyebilirsiniz.


1. Gourmet Gold Kıyılmış Ton Balıklı Yaş Kedi Maması

Yetişkin kediler için üretilmiş olan bu yaş kedi maması yüksek kaliteli malzemelerle hazırlanmıştır. Tam ve dengeli bir beslenme sunmaktadır, ancak yavru ve yaşlı kediler için uygun bir seçenek değildir.

Ton balıklarından üretilmiş olan bu kedi mamasının içeriği de oldukça yüksektir. Bu yaş kedi mamasının su miktarı %74, protein oranı %17, ham yağ miktarı ise %4 olarak belirlenmiştir.

Gourmet Gold kedi maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


2. Felix Tavuklu Ve Sığır Etli Yaş Kedi Maması

En iyi kedi maması üreticilerinden bir tanesi olan Felix markasının kediler için özel olarka üretmiş olduğu yaş kedi maması tavuk ve sığır eti içermektedir. Kediler için eşsiz bir ziyafet imkanı sunan bu mama, aynı zamanda oldukça besleyicidir.

Temel olarak tavuk ve sığır etinden üretilmiş olan bu mamanın içerisinde, bitkisel protein özleri, balık ve türevleri, mineraller ve şeker bulunmaktadır. Mamanın nem oranı %80, Protein oranı %14, Yağ oranı ise %2.5 olarak belirlenmiştir.

Felix kedi maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


3. Royal Canin Mother & Babycat Yaş Yavru Kedi Maması

Ülkemizde en çok tercih edilen kaliteli mama markalarından bir tanesi olan Royal Canin mamasının yavru, hamile ve emziren kediler için üretmiş olduğu yaş mama çeşididir. Bu dönem içerisindeki kedilerin protein ihtiyacı yüksektir. Aynı zamanda gerekli olan vitamin ve mineralleri doğru şekilde alması gerekir.

Yavru kedilerin bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayan bu kedi maması aynı zamanda oldukça lezzetli bir yapıya sahiptir. Kedinin günlük beslenmesinin yanında ek besin olarak verilebilir.

Royal Canin kedi maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


4. Schesir Ton Balık ve Ananaslı Yaş Kedi Maması

Schesir markasının hazırlamış olduğu bu mama, ton balıklı olmasının yanı sıra meyve parçacıkları da barındırmaktadır. Gerçek ananas ve ton balığı içermesiyle kedilere eşsiz bir ziyafet sunmaktadır. Buharda pbişirilmiş olan bu mama türü ilave renklendirici ve koruyucu içermemektedir.

İçeriğinin %42,9’luk kısmı ton balığından oluşurken, %4’lük kısmı ananas barındırmaktadır. Bu mamanın protein değeri diğerlerine göre daha düşüktür, ancak vitamin ve mineral bakımından daha zengin bir yapıya sahiptir. Kedinizin ihtiyacına göre tercih edilebilecek olan yetişkin yaş kedi mamasıdır. İçeriğinde %10.5 protein, %84.5 su ve %0.2 yağ bulunmaktadır. Kilo sorunu yaşayan kediler için oldukça uygundur.

Schesir kedi maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


5. Quik Ciğer-Tavşan Yaş Kedi Maması

Yetişkin kediler için tam ve dengeli bir beslenme sağlayan mama çeşididir. Kedilerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındırmaktadır.Aynı zamanda lezzetli ve besleyici bir mama çeşididir. Bunun yanı sıra, diğer mamalardan farklı olarak ciğer ve taşan eti içermektedir.

Bu kedi mamasının içeriğinde et ürünlerinin yanı sıra özel soslar ve tahıllar yer almaktadır. Mamanın nem oranı %80, protein oranı %8, yağ oranı ise %6 olarak belirlenmiştir.

Quik kedi maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 


Kedileri Nasıl Beslemek Gerekir?

Kedileri tek tip beslemek kedilerin sağlığını kötü etkileyebilir. Dolayısıyla öğünlerinin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Kedileri tamamen yaş kedi mamalarıyla veya kuru mamalarla beslemek yanlış bir düşüncedir.

Kedilerin beslenme programı ve mamaları değişmelidir. Bunun için kedileri kuru mamayla beslemek ve ara öğünlerde yaş kedi maması vermek iyi bir seçenektir. Eğer, ekonomik durumunuz el veriyorsa yaş mama sıklığını arttırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü; kediler yaş mamaları kuru mamalara oranla daha çok sevmektedir.


Yaş Kedi Mamaların İçeriği Nasıl Olmalıdır?

kedilerde mama değişimi

Yaş kedi mamalarını diğer mamalardan ayıran en büyük özelliği mamanın içeriğindeki nem oranını daha fazla olmasıdır. Yaş mamaların içeriğinde en az %70 oranında su bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, diğer mama çeşitlerinde olduğu gibi protein ve yağ oranları baz alınmalıdır. Sağlıklı ve yetişkin kediler için mamanın protein bakımından zengin olması önemlidir. Bazı durumlarda protein miktarının daha düşük olması istenebilir. Yağ oranı ise düşük olabilir.


Kediler Neden Yaş Mamaları Daha Çok Sever?

Yaş mamaların içeriğinde et parçaları bulunmaktadır. Bu et parçaları çoğu kedi ırkı için vazgeçilmez bir lezzet seçeneğidir. Ayrıca, bu mamaların içeriğinde özel soslar ve jöleler bulunmaktadır. Bu sayede, mama oldukça lezzetli bir hale gelir ve kediler tarafından severek tüketilir.


Yaş Kedi Maması Tüketmek Neden Önemlidir?

Yaş mamalar özellikle yaşlı, diş sorunu yaşayan, iştahsız, az su tüketen kediler için en iyi seçenektir. Örneğin, kediler yaşlandıkça dişlerini kullanmakta güçlük çekerler. Dolayısıyla kuru mama tüketmeleri oldukça zordur. Bunun yanı sıra kedilerin yeteri kadar su içmemesi durumunda yaş kedi maması tüketmesi sıvı miktarını dengeleyecektir.

Eğer sizin de yaş mamalar ile merak ettikleriniz varsa, yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Merak ettiğiniz sorulara kısa süre içerisinde cevap alabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.