arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Kabusu Tüy Yumağı Kontrolü İçin En İyi 5 Kedi Maması

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Her kedi sahibi kişi, bir kedinin kıl yumağı çıkardığında yaptığı öksürme, hırıltı, öğürme seslerinin farkındadır. Bu seslerin rahatsız etmediği insanların elinde havluyla koşuşturduğunu görmek mümkün 🙂 Çünkü bu seslerin ardından oluşacak tüy ve dağınıklığı farkındalar. Eğer sizde şanslıysanız bu esnada müdahale ederek karışıklığı oldukça hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz 🙂

Tüy yumağı oluşumu, çoğu kedi sahibi için hayatın bir gerçeğidir fakat olmak zorunda değildir.

Birçok kedi sahibinin fark  etmediği şey ise kedilerin kıl yumaklarını oldukça sık öksürerek dışarı çıkarmasının ” normal ” bir şey olmadığıdır. Kediniz düzenli olarak saç veya başka bir maddeyi kusuyorsa, bu durum sindirim bozukluğunun veya daha ciddi bir şeyin göstergesi olabilir. Aynı zamanda kedinizi yeterince sık fırçalamadığınız anlamına da geliyor olabilir.

kedi-tuy-yumagi-olusumu

Fırçalama sırasında kedinizin yanlışlıkla kendi tüylerini yutmasını engelleyemezsiniz fakat bir tüy-kıl yumağı oluşumuna neden olan rahatsızlığa başlamadan önce tüyün sistemden sorunsuz şekilde atılmasını sağlamak için adım atabilirsiniz. Kedinizin diyetinde değişiklik yapmak bunu yapmanın en iyi yollarından biridir.

Bu yazımızda, kedilerdeki kıl yumağı oluşumu işaretlerini ve nedenlerini ele alacağız aynı zamanda kendilerini kıl yumağı gibi gizleyebilecek bazı sağlık sorunları hakkında bilgi vereceğiz. Kıl yumağı oluşumunu engellemek için en iyi kedi maması seçimi hakkında önerilerimize de bu yazıda ulaşabileceksiniz.

Kedilerde Tüy Yumağı Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Bir kediye sahipseniz muhtemelen etrafında bulunan iğrenç bir görüntüye sahip tüy topluluğu görmüş olabilirsiniz ve yaklaştığınızda bunun aslında bir tüy yumağı olduğunu fark edebilirsiniz. Tüy yumaklarını tanımlamak oldukça kolay, peki kıl toplarının diğer belirtileri nelerdir?

İşte kedilerde tüy yumağı belirtilerinden birkaçı şu şekilde:

  • Kalıcı öksürme ve hırıltılı solunum
  • Öğürmek
  • Tüy kusma
  • İştahta kayıp
  • Düşük enerji ve uyuşukluk
  • Kabızlık veya ishal durumu

Tüy yumaklarının oluşumundaki en yaygın nedeni hafif tüylerin yutulması (genellikle fırçalama esnasına yaşanır) ancak sindirim siteminden geçememiş olmasıdır. Çok fazla tüy birikmesi ve geçememesi halinde kediler bunu tüy yumağı şeklinde kusmaktadır. Bazı zamanlar tüy yumağı kedinizin sindirim sisteminde başka bir sağlık sorununun işaretçisi olabilir.

Tüm kedilerde kendilerini taradıklarını görebilirsiniz ve bu durum tüy yumağı oluşumu potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte bazı kediler daha fazla tüye sahip olduğu için tüy yumağı oluşma riski de daha fazladır. Buna Fars kedisi ve Maine Coons gibi uzun tüylü kedi ırkları da dahildir. Ayrıca bazı kediler havalar sıcak olduğunda daha sık tüy yumağı oluşturur ve kışlık tüylerini dökmeye başlarlar. Bu nedenle yaz başlamadan önce kedilerinizin tüylerini fırçalamak için daha fazla zaman harcamanız gerekebilir.

Bir kedi sahibi olarak kıl yumağı belirtilerini hızlı şekilde anlayabilmeniz mümkün ancak tüy yumağı gibi görünen ve ses çıkaran fakat tüy yumağı sorunu olmayan koşullar olabilir. Bunun hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Tüy Yumaklarıyla İlgili Aklınıza Gelebilecek 7 Şey

Kediniz uzun süre öksürme, hırıltı ve öksürme gibi durumlar sergiliyorsa bu endişelenmeniz gereken bir durumun habercisi olabilir. Kediniz tüy yumağı çıkardığında aslında arkasında daha büyük bir sorunun habercisi olabilir. Tabii ki bunu anlamak çok kolay bir durum değil.

Tüy yumağı oluşumunun belirtileriyle kendini gizleyen 5 sorun:

  • Astım
  • Kimyasal tahriş eden maddeler
  • Yabancı cisim
  • Diyet değişikliği
  • Sindirim sistemi hastalığı
  • Kalp kurdu
  • Enfeksiyon

Daha önce nefes almakta zorluk çekmişseniz, kedinizin de öksürürken ve nefes alırken neler hissettiğini anlayabilirsiniz. Sık veya uzun süreli öksürük ve hırıltılı ataklar, tüy yumağı oluşumundan daha çok astım ve diğer solunum rahatsızlıklarını habercisi olabilir. Öksürük ve hırıltı tespit ettiğinizde kediniz nefes alıp verirken onu dinleyebilirsiniz.

Kediniz kusuyorsa, ancak her zaman bir tüy yumağı oluşmuyorsa bu beslenmesindeki bir değişiklikten veya bir tüy hastalığın yada enfeksiyonun sonucundaki bir belirti olabilir.

Kediniz hassas bir mideye sahip olmasa bile beslenmesindeki ani değişiklikler sindirim rahatsızlığına neden olabilir ve bu kusma gibi semptomlara yol açabilir. Benzer şekilde, enflamatuar bağırsak hastalığı, pankreatit, böbrek hastalığı ve safra kesesi iltihabı gibi sindirim hastalıklarının hepsi de kusmaya neden olabilir. Kedilerde kalp kurdu bir başak ciddi hastalıktır ancak genel olarak akciğerlerde sorunların oluşmasına neden olur ve tüy yumağı benzeri öksürük ataklarını tetikleyebilir.

Kedilerde kusma oluşumunun bir başka nedeni ise enfeksiyondur. Kediler sindirim rahatsızlığını tetikleyebilecek virüs, bakteri ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar oluşturabilir. Kedinizin kusmasıyla ilgili endişeleriniz varsa tüy yumağı oluşumu için bir mama tercih etmeden önce veterineriniz ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

kedilerde-tuy-yumagi

Kedi mamasında tüy yamağı için nelere dikkat edilmelidir?

Tüy yumağı kusma durumu kediler için asla iyi bir işaret değildir. Kedinizin sindirim sisteminden geçmek yerine tüy yumağı kusması bir şeyin doğru olmadığının habercisidir.

Kedilerde tüy yumağı ve kusmayı azaltmanın en iyi yollarından biri kedinizin beslenmesinde değişikliğe gitmektir. Kedinizin beslenmesi her zaman en önemli öncelik olmalıdır, bu yüzden alışveriş yapmadan önce temel beslenme gereksinimlerini aklınızda bulundurmalısınız. Kedilerin zorunlu etobur olduklarını unutmayın, bu nedenle et sağlıklı bir diyetin temeli olmalı ve kedilerinizin besinlerinde dolgu maddesi, yan ürünler veya yapay katkı maddeleri bulunmamalıdır.

Kedilerinizin temel ihtiyaçları dışında, en iyi tüy yumağı kedi maması içerisinde dikkat edilen bazı şeyler:

  • Daha yüksek lif içeriği: Lif, sağlıklı ve düzenli sindirim için gereklidir, bu nedenle yüksek liflere sahip bir kedi maması seçmek kedinizin sindirimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Nem Seviyesini Arttırmak: Birçok kedi su içmeyi sevmez ve ne kadar susuz kalırlarsa sindirim sorunları o kadar artış gösterir. Kedinizin içeriğindeki ıslaklık-nem seviyesini arttırmak sindirimini de arttıracaktır. Bu da vücudunun yutulmuş tüylerini geçmesini daha da kolaylaştıracaktır.
  • Sindirilebilir Malzemeler: Kedinizin midesini düşük kaliteli veya sindirilmesi çok zor malzemelerde bozmak kediniz için en olumsuz durumlardan biridir. Sindirilebilir karbonhidratlarla zenginleştirilmiş premium kedi mamalarını tercih ediniz.
  • Probiyotik Takviyeler: Artan lif ve nem içeriğinin yanı sıra probiyotik takviyeler içeren bir kedi maması seçmek kedinizin sindirimini arttırır ve kıl yumaklarının daha rahat geçmesinde yardımcı olabilir.

Genel olarak konuşmak gerekirse kedinizin gıdalarındaki bileşenlerin kalitesi ne kadar yüksek olursa o kadar sindirilmesi kolay olacaktır. Yüksek sindirilebilirlik kedi maması söz konusu olduğunda önemlidir çünkü kediniz yediklerini iyi sindiremezse tüm besinleri ememez ve yararlanamaz. Bu nedenle özellikle kediniz sindirim sorunlarına eğimli bir kedi ise tüm gıda bileşenleriyle üretilen bir kedi maması seçmek önemlidir. Düşük kaliteli malzemeler, yan ürünler ve katkı maddeleri içeren mamalardan uzak durmanız tavsiye edilir.

Artık kedilerin tüy yumağı oluşumuna neyin neden olduğunu anladığınıza göre tüy yumağı oluşumunu engellemek için adımlar atmaya başlayabilirsiniz. İlk adım olarak veterinerinize danışlmalı ve altta yatan sorunları göz ardı etmemelisiniz.

Tüy Yumağı Oluşumu İçin En İyi 5 Kedi Maması

Tüy yumağı oluşumunu engellemek için en iyi kedi maması sağlıklı, yüksek kaliteli malzemeler üretilerek kedinizin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalı aynı zamanda düzenli sindirimi desteklemek için bol miktarda lif ve nem içermelidir. Bu gereksinimleri karşıladığı sürece kedinizi istediğiniz gibi besleyebilirsiniz.

Hairball kontrol kedi maması için alışverişe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya emin değilseniz doğru yerdeniz. Yazımızda tüy yumağı için üretilen özel ve kaliteli kedi mamalarına ulaşabileceğiniz yerleri sizlerle paylaşacağız:

Royal Canin Hairball Care Kedi Maması

royal-canin-hairball-care-yetiskin-kedi-mamasiRoyal canin özellikle kedi maması konusunda ülkemizde en popüler mama üreticilerinden biridir. Tüy yumağı sorunu bulunan kediler için de özel olarak üretilen mamaları mevcuttur. Royal Canin Hairball Care Yetişkin Kedi Maması şuanda en popüler mamalar arasında yer almaktadır. Royal canin kullanıcıları tarafından yorumları oldukça olumlu olduğunu görebilirsiniz. Kedilerinizin en temel ihtiyaçlarının yanı sıra tüy yumağı oluşumu için de büyük etkisi bulunan mamalardan biridir.

Mama İçeriği: A Vitamini: 23700 IU, D3 Vitamini: 800 IU, E1 (Demir): 40 mg, E2 (İyot): 3,1 mg, E4 (Bakır): 5 mg, E5 (manganez ): 52 mg, E6 (ÇİNKO): 172 mg, E8 (Selenyum): 0,06 mg – Koruyucu Maddeler – Antioksidanlar.Protein:% 34 – Yağ Içerigi:% 15 – Ham kül:% 8,1 – Ham lif:% 7,5. * DUDAK: Yüksek sindirilebilirliği nedeniyle Seçilmiş protein

Daha fazla royal canin mamasına ulaşmak için BURAYA TIKLAYIN.

Hills Hairball Tavuklu Yaşlı Kedi Maması

hills-hairball-tavuklu-yetiskin-kedi-mamasiRoyal canin markasının yanı sıra en popüler kedi maması markalarından biri de Hills markasıdır. Kedi maması üretiminde en iyi markalardan biridir. Hills tüy yumağı önleyici mamaların üretimini de yapmaktadır. Lif kaynaklı içeriğe sahip olan bir kedi mamasıdır ve tüy yumağı oluşumunu azaltmada yardımcı kedi mamalarından biridir. Üriner sistem sağlığını korumak adına mineral seviyesi kontrol altındadır. Tüy yumağı sorunu yaşayan kediler için en özel mamalardan biri olduğunu söylemek mümkündür.

Mama İçeriği: Tavuklu (minimum Tavuk F, Tavuk ve Hindi birlikte b): Tavuk ve hindi unu, pirinç unu, hayvansal yağ, mısır gluteni unu, selüloz, pirinç unu, potasyum klorid, dijest, bitkisel yağ, kalsiyum sülfat, tuz, DL-metionin, taurin, vitaminler ve iz elementler. Doğal olarak karıştırılmış tosoferoller, sitrik asit ve kuşburnu özü ile korunmaktadır.

En uygun fiyatlarla hills mamalarına ulaşmak petzzshop ile çok kolay: hills mama petzzshop

Lavital Hairball Kuzu Etli Kedi Maması

la-vital-hairball-kuzu-etli-kedi-mamasiTüy yumağı problemleriyle boğuşan kediler için özel olarak üretilmiş bir kedi mamasıdır. İçeriği tamamen tüy yumağı sorunu olan kedilere özel oluşturulmuş, kuzu etli kedi mamalarından biridir. Lavital Hairball kedi maması üretilirken sindirilebilirliği en yüksek besinler seçilmiştir ve bu sayede kedinizin sindirimi rahat şekilde gerçekleşecektir. Mamanın özel formülü sayesinde kediniz herhangi bir yeme sorunuyla karşılaşmayacaktır. Mama içerisinde hiçbir katkı maddesi ve genetiği değiştirilmiş organizmalar(GDO) yer almamaktadır.

Mama içeriği: İşlenmiş hayvansal protein (kuzu%10), mısır, pirin. (%10), hayvansal yağ, buğday, mısır gluteni, kurutulmuş pancar posası, bitkisel lifler, kurutuluş hindibağ posası, FOS frukto-oligosakkaritler (%1), balık yağı, sodyum klorür, potasyum klorür, dikalsiyum fosfat, mojave yukka bitkisi.

Bileşen Analizi: Protein %33, yağ %13, lif %5, kül %7, kalsiyum %1,2, fosfor %1, magnezyum%0,09, sodyum %0,6, potasyum %0,65, metabolize edilebilir enerji (NCR 85) 3.450 kcal/kg, nem %10.

Lavital markasının diğer kedi maması ürünlerine ulaşmak ve uygun fiyatlarla satın almak için HEMEN TIKLA.

Advance Hairball Tüy Yumağı Önleyen Kedi Maması

advance-hairball-tuy-yumagi-onleyen-kedi-mamasiTüy yumak oluşumunun kontrol edilmesini sağlayan ve sindirimi kolaylaştıran içeriğiyle Advance Hairball Kedi Maması tüy yumağı oluşumu olan kediler için tüketilebilir kaliteli kedi mamalarından biridir. Düşük kalorili bir mamadır ve dengeli protein içeriği sayesinde kedinizin formda kalmasına yardımcı olmaktadır. Advance kedi maması kalp ve göz sağlığını korumaya yarayan taurin içermektedir. Tüy yumağı oluşumunda tercih edilen mamalardan biridir ve tavsiye edebileceğimiz mamalar arasında yer almaktadır.

Mama içeriği: Hindi eti (% 15,00), mısır, mısır proteini, kurutulmuş domuz eti proteini, kurutulmuş kümes hayvanları proteini, arpa % 8, buğday, hidrolize hayvansal proteinler, pancar püresi, bitkisel lifler, hayvansal yağ (doğal kaynaklı karışık tokoferoller ile korunmaktadır), bezelye lifi % 1,60, malt özütü % 1,50, tuz, potasyum klorür, balık yağı, inülin, plazma proteinleri (doğal immünglobulin kaynağı) % 0,40, doğal polifenoller % 0,01.

Zengin içeriğe sahip Advance kedi maması ürünlerini HEMEN İNCELE

Pro Plan Derma Plus Tüy Yumağı Önleyici Kedi Maması

proplan-derma-plus-tuy-yumagi-kedi-mamasiProplan kedi maması alanında en popüler mama markalarından biridir. Her türe, ihtiyaca, ırka özel kedi mamaları üreten pro plan, tüy yumağı sorunu yaşayan kediler için de özel mamaları bulunan markalardandır. Pro plan derma plus mamaları en çok satılan mamalar arasında yer alır. İçeriğinde özel seçilmiş sindirilebilir besinler ile kedinizin sindirim sistemi daha rahat işleyecek ve tüy yumağı oluşumu azalacaktır. Sindirilebilirliği yüksek karbonhidratlar ve çeşitli mineraller ile kedinizin temel sağlığının yanı sıra tüy yumağı oluşumunu destekleyen sorunlar da ortadan kalkacaktır.

Mama İçeriği: Çinko, Mısır, Vitamin E, Sakatat, Somon Balığı Eti, Mangan, Buğday Gluteni Unu, Buğday, Bezelye, Protein Konsantresi, Demir, Kurutulmuş Hindiba Kökü, Vitamin C140, Bakır Mineraller, İyot, Kurutulmuş Pancar Küspesi, Mısır Gluten Unu, Hayvansal Yağ, Taurin 1500 Mg/kg, Kurutulmuş Yumurta, Selenyum, Kurutulmuş Somon Proteini, Maya

Kedi maması konusunda en zengin ürün yelpazesine sahip olan Pro Plan markasının tüm ürünlerine ulaşmak için BURAYA TIKLA.


Sıkça Sorulan Sorular

Bu başlık altında sizlere kedi yumağı sorunlarıyla cebelleşen kedi sahiplerinin sıkça sorduğu soruların cevabını sizlerle paylaşacağız. Bunlar haricinde sorunuz varsa bizlere yorum bölümlerinden ulaşabilirsiniz.

  • Kedi Maması kıl yumağı yapabilir mi?

Kedi mamasının kıl yumağına neden olduğunu söylemek pek doğru bir ifade olmayacaktır. Çünkü tüy yumağı oluşumuna yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok durum neden olabilir. Kedi tüyleri fırçalama sırasında kedi tarafından yutulabilir ve bu sindirim sisteminden geçmediği durumda tüy yumağı oluşumuna neden olur ve tüy yumağı kusabilir. Kedi mamaları doğrudan tüy yumağı oluşumuna neden olmasa bile içeriğindeki düşük lifli veya düşük nemli maddeler kedinizin sindiriminde tüy yumaklarını oluşmasına neden olabilir. Bunun için içerik açısından zengin kedi mamaları tercih etmelisiniz.

  • Islak yiyecekler tüy yumağı oluşumunu azaltır mı?

Bu soru yazımız içinde bahsettiğimiz mama içeriğinde ıslak-nemli maddelerin olması sindirimi rahatlatır ve doğal olarak tüy yumağı oluşumu azalır ifadesinden gelmektedir. İçeriğimizde de bahsettiğimiz gibi mamaların içeriğinde nemli-ıslak besinlerin olması tüy yumağı oluşumunu azaltacak durumlardan bir tanesidir.

  • Kedilerdeki tüy yumaklarını engellemek için doğal yöntem var mı?

Kedilerde tüy yumağını doğal yollardan azaltmanın birkaç yolu vardır. Birinci yol kedinizin kürkündeki gevşek saç hacmini azalmaktır. Bunu kedinizi sık sık ve doğru şekilde fırçalayarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum özellikle çok uzun yada kalın tüyleri olan kediler için geçerlidir. Aynı zamanda tüy dökülmesini önleyen yardımcı şampuanlar ve mendillerde mevcuttur. İkinci bir yöntem ise kedinizin beslenmesindeki lif düzeyini arttırmak olacaktır. Konserve bal kabağı en iyi lif takviyelerinden biridir çünkü kedi yemeklerine kolayca karıştırılabilir.

  • Kediler tüy yumağı çıkartabilir mi?

Kedinizi fırçalarken bir miktar tüy yutması oldukça normal bir durumdur. Birçok kedi yutulan saçları tüy yumağı şeklinde kusmaktadır. Fakat bunun dışında sindirim sistemi güçlü olan kediler yutmuş olduğu tüyleri dışkı yoluyla dışarı atabilmektedir.

  • Tüy yumağı için kedime balık yağı verebilir miyim?

Kedilerin beslenmesinde cilt ve deri sağlığı için sağlıklı yağların önemini biliyor olabilirsiniz, aynı zamanda bu yağlar tüy yumağı üzerinde de oldukça etkilidir. Kedinizin beslenmesindeki yeterli omega-3 yağ asitleri sadece cildin ve derinin iyileşmesini sağlamaz aynı zamanda sindirim sağlığını da arttırabilir. Kedinizin sindirim sistemi ne kadar sağlıklı olursa fırçalarken saçı ve diğer döküntüleri daha iyi yönetebilir. Balık yağı mükemmel bir omega-3 yağ asit kaynağıdır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.