arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Böbrek Hastalıkları ve Tedavisi

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de böbrek hastalıkları görülebilmektedir. Hatta kedilerde böbrek hastalığı en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Aynı zamanda kedilerin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.

Kedilerde böbreğin en önemli işlevleri; kan basıncını kontrol etmek, kan dolaşımını düzenlemek ve hormonların, enzimlerin ve kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlamaktır.  Eğer kedilerin böbrekleri olması gerektiği gibi çalışmazsa, kedinizde böbrek yetmezliği gibi büyük sorunlar görülebilir.

Kedilerde Böbrek Hastalıkları

Kedilerde böbrek hastalıkları daha çok 7 yaşından sonra görülmektedir. Böbrek hastalığı ise doğrudan beslenmeyle ilgilidir. Burada en önemli nokta kedinizin sağlığını sürekli kontrol altında tutmanızdır. Zira böbrek hastalığı için erken teşhis hayat kurtarmaktadır.

Kedilerin böbrek hastalığına yakalandığını anlamak oldukça güç bir durumdur. Çünkü, böbrek fonksiyonlarının %75’i kaybolana kadar belirgin derecede belirtileri görülemeyecektir. Bu yüzden düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması faydalı olacaktır.

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri

Yukarıda belirttiğimiz üzere böbrek hastalıklarının belirtisi ilk başlarda kolay anlaşılmaz. Ancak genel olarak, böbrek hastalığına yakalanmış kedilerde şu durumlar görülür:

  • Normalden daha fazla su tüketme ve sık sık idrara çıkma,
  • Kanlı ve bulanık idrar,
  • Kusma durumu,
  • Kilo ve iştah kaybı,
  • Uyuşuk ve umursamaz davranışlar,
  • Tüy kalitesinin azalması,
  • Ağız kokusu,
  • İshal ve kabızlık,
  • Normalde daha fazla uyku,
  • Boğaz ağrısı ve ağız ülseri.

Yukarıdaki belirtiler temel olarak kedilerde böbrek hastalığına işaret etmektedir. Eğer bu durumlarla karşı karşıyaysanız direkt olarak veterinerinize başvurmanız doğru bir seçim olacaktır. Tüm bunların yanında Ankara kedisi, İran kedisi gibi ırklarda böbrek hastalığıyla daha çok karşılaşılmaktadır.

Kedinizin böbrek hastası olmasından şüpheleniyorsanız, derisini sıkıştırın ve tekrar eski haline dönmesini bekleyin. Eğer bu süre 1 saniyeden daha fazla sürüyorsa, kediniz böbrek hastası olabilir.

Kedilerde Böbrek Hastalığına Sebep Olan Durumlar

Kedilerde iki tip böbrek hastalığı bulunmaktadır. Bunlar; akut böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği olarak ayrılmaktadır. Akut böbrek yetmezliğinin sebepleri 1 hafta – 1 ay gibi bir süre içerisinde ortaya çıkarken, kronik böbrek yetmezliğinin sebepleri daha uzun sürede ortaya çıkmaktadır.

Genel olarak kedilerde böbrek hastalığına sebep olan durumlar şunlardır;

  • Böbreklerdeki kan ve idrar akışının azalması,
  • Kanser,
  • Yüksek tansiyon,
  • Böbrek taşları,
  • İleri seviyede diş hastalığı,
  • Kimyasal içerikli maddelerin tüketimi,
  • Fosfor bakımından fakir mamalar,

Yukarıdaki durumlar sonucunda kedilerde böbrek hastalıkları görülebilir.

Kedilerde Böbrek Hastalığı Tedavisi

Kedilerde böbrek hastalıklarının nedenlerinden bahsettik. daha çok yaşlı kedilerde ortaya çıkan böbrek yetmezliği gibi sorunların tedavisi için kesinlikle bir veterinere gidilmelidir. Çünkü bu hastalık ölümcül durumlara yol açabilir.

Tedavi süreci içerisinde kedilere özel diyet programı uygulanır. Böbrek yetmezliği olan kedilerde, böbreğin sıvı toplama yeteneği azaldığı için sık sık idrar yapma durumu görülür. bu yüzden kediniz su içmeyi tercih etmeyebilir. Bu yüzden yaş mama kullanarak yüksek sıvı içerikli bir diyet programı uygulanmalıdır.

Bu diyetin protein içeriği de oldukça önemlidir. Böbrek hastalığına yakalanmış kedilerde protein alımı azalmalı ve yüksek kaliteli mama tercih etmelisiniz. Daha az fosfor oranına sahip mamalar tercih edilmelidir.

Tabi ki burada yazılanlardan önce veterinerinizden aldığınız bilgilere uymanız gerekmektedir. Çünkü kedilerde böbrek hastalıkları durumu ve seviyesi farklı olabilir. Bu yüzden de her kedi için farklı bir program ve tedavi süreci uygulanabilir. Dolayısıyla veterinerinizin söylediklerini yerine getirmeniz gerekmektedir.

Kedilerde Beslenme ve Böbrek Hastalıkları

Yazımızda yer verdiğimiz gibi, böbrek hastalıklarının temel nedenlerinden bir tanesi beslenmedir. Eğer böbrek yetmezliği yaşayan bir kedi ile beraber yaşıyorsanız özel mamaları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu sayede kedinizin yaşam kalitesi artacaktır. Mama seçerken veterinerinizden yardım alabilir ve böylece en uygun mamaya ulaşabilirsiniz.

Böbrek yetmezliği yaşayan kediler için özel mama üretimleri de yapılmaktadır. Bu mamalar diğer mamalara göre daha az protein ve fosfor içermektedir. Dolayısıyla böbrek hastalığı yaşayan kediler için daha doğru bir seçim olacaktır.

Fosfor miktarının sınırlandırılmış olması böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatacak ve aynı zamanda belirtilerin şiddetini azaltacaktır.

Kedilerde İdrar yolu Enfeksiyonları

Kedilerde böbrek hastalıklarına bağlı olarak görülen bir diğer hatalık ise idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bu durum da kedilerde oldukça yaygındır. Aynı zamanda kediler için acı verici bir tarafı da bulunmaktadır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ettiğini düşünüyorsanız, onu idrarını yaparken takip edin. Eğer idrar yolu enfeksiyonu hastalığına sahipse, idrarını yaparken çok zorlanacaktır ve bu durum dış görünüşünden ortaya çıkacaktır. Bu sırada ağlamak, miyavlamak gibi durumlar sergileyebilir. Bunun yanında az idrar yapma ve kum kabının dışına idrar yapma durumları görülebilir. Daha da ilerleyen durumlarda idrarda kan görülebilir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu görülmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi strestir. Küçük alanlarda yaşayan, kısırlaştırılan, yaşlı ve obez kedilerde daha sık görülen bir durumdur.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

kediler nasıl tanıştırılır

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun anlaşılabilmesi için veterinere gidilmelidir. Burada kan testi, idrar testi gibi bir takım testler yapıldıktan sonra tedavi başlayacaktır. Tedavi süreci her kedi için farklılık gösterebilmektedir.

Genelde üretrayı rahatlatmak ve tıkanıklıkları engellemek için antibiyotik ve ilaç takviyesi yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise anestezi uygulayarak idrarın kolay bir şekilde akması sağlanmaktadır. Ardından sıvı alımının sağlanması için serum verilebilmektedir.

Belirttiğimiz üzere tedavi süreci kediden kediye farklılık gösterebilmektedir. Genellikle tedavi süreci en az iki gün sürmektedir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Sonrası

kedilerde astım belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonu yaşamış bir kedi için en önemli unsur su tüketimidir. Bunun için kedinizin mümkün mertebe de su içmesini sağlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda idrar enfeksiyonları için üretilmiş kaliteli kuru ve yaş mamaları tercih etmeniz gerekmektedir.

Diğer bir unsur ise kedinin hijyenik bir yaşam sürmesidir. Bunun için de kum kabının en azından günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir. Böylece bakterilerin çoğalması mümkün olmayacaktır.

Tüm bunların yanında kedinizi stresten uzak tutmanız gerekmektedir. Ayrıca kedinizle beraber vakit geçirmeniz de onu mutlu edecektir. Bunun için beraber oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede hem egzersiz yapmış olacak, hem de aşırı kilo alımının önüne geçilmiş olacaktır. Çünkü obez kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarının görülme ihtimali daha yüksektir.

Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu isimli yazımızı okuyarak kedinizin ideal kilosu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.