arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerin Kilo Almasına Yardımcı Yüksek Kalorili En İyi 5 Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Genellikle kedilerde kiloyla alakalı en sık karşılaşılan durum fazla kilo, obezite gibi durumlar olsa da bazen tam tersi görülebilir. Yani, bazı kedilerin zayıflıktan dolayı kilo alması gerekebilir. Bu yüzden de yüksek kalorili mama kullanmak gereklidir. Bu yazımızda sizlerle bu konuyu detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Kedilerin zayıf olması iyi beslenememesi anlamına gelmemektedir. Yani, siz her ne kadar sağlıklı bir şekilde beslemeye çalışsanız da kediniz zayıf olabilir. Bu zamanlarda tabi ki biraz kilo alması gerekmektedir.

Genelde şişman kediler için mama üretildiğinden, yüksek kalorili mama bulmak zor olabilir. Yüksek kilo için üretilen kedi mamalarının içerisinde daha az yağ ve kalori bulunur. Bu sayede kilo vermesi sağlanır, ancak zayıf kediler için özel olarak hazırlanan formüllerin sayısı daha azdır. Bu makalemizde sizlere bu hakkında fikir vereceğiz.

Kedilerin Zayıf Olmasının 11 Sebebi

zayıf kediler için mama önerisi

Bir kedinin zayıflamasının pek çok farklı unsuru bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

  • Yaşlı kedilerin metabolizmaları yavaşladığından dolayı normalden daha az yemek yemeyi tercih edebilir. Ayrıca her ne kadar genç olduğu zamanlardaki kadar yemek yese de bu yemeği genç zamanlarındaki gibi verimli kullanamaz ve bu yüzden de zayıflayabilir.
  • Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) hastalığından dolayı kilo verme durumu görülebilir. Bu hastalık daha çok yaşlı kedilerde görülmektedir. Genelde kedilerin iştahı açılır, ancak kilo kaybı ve kusmaya yol açar. Buradaki temel sorun trioid bezinin normalden daha fazla tiroid hormonu üretmesidir.
  • Kedilerde diyabet, giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu durum da kilo kaybına yol açabilir, ancak kedinin iştahı açılacaktır. Susuzluk ve idrara çıkma gibi belirtileri olabilir.
  • Böbrek hastalığı, artan susuzluk ve sık idrara çıkma olarak belirtilerini gösterebilir. Bu durum kilo kaybına yol açmasının yanında önemli bir sağlık sorunudur.
  • Kedilerde stres ve anksiyete kedilerin kilo vermesine yol açmaktadır.
  • Bağırsak hastalıklar, gastroenterit, ishal, kabızlık, englamatuar ve pankreatit gibi sorunlar da kilo kaybına yol açmaktadır.
  • Kedilerde gıda alerjisi, mamaya karşı duyarlılık gibi durumlar kedinin zayıflamasını sağlayacaktır.
  • Diş ağrısına sahip olan bir kedi mama tüketmek istemez. Eğer kedinizin mamaya olan ilgisi azaldıysa ilk şüphelenmeniz gereken durum dişlerini kontrol etmek olacaktır. Bunun için hızlı bir şekilde veterinere başvurmanız gerekmektedir.
  • Kanser ve kardiyovasküler hastalıklar kilo kaybına yol açabilir.
  • Kedilerde bağırsak paraziti ortaya çıkmasının sonucunda kedilerde zayıflama görülebilir
  • Eğer evinizde birden fazla kedi bulunuyorsa ve bu kediler kavga ederek birisi diğerinden daha fazla yiyorsa, az yiyen kedi zayıflayabilir.

Kedinizin kilo alması için yeni bir diyete başlamadan önce veteriner kontrolüne götürmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü eğer kedinizde bir sağlık sorunu varsa buna göre bir diyet hazırlanması gerekmektedir.

Eğer veteriner kontrolü sonucunda kedinizde herhangi bir sağlık sorunu görünmüyorsa,kilo almak için yüksek kalorili kedi maması tercih edebilirsiniz.

Yüksek Kalorili Kedi Mamasının İçeriği Nasıl Olmalıdır?

zayıf kediler için mama önerisi

  • Kilo kontrolü adı altında yazılan kedi mamalarından tercih etmeyin. Çünkü bu mamalar obez ve aşırı kilolu kediler için özel olarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla düşük kalori barındırırlar. Kedilerin kilo alması için hazırlanmış özel mama bulabilirsiniz, ancak bunların sayısı oldukça azdır.
  • Bir önceki maddemizde belirttiğimiz gibi yüksek kalorili etikete sahip bir mama bulmanız çok zordur. Bunun için yüksek proteinli kedi mamaları tercih edebilirsiniz. Kedinizin yüksek proteine ihtiyacı olmasa bile bu mamalar daha çok yağ oranına ve kaloriye sahiptir. Bunları inceleyerek sizin için uygun mamayı seçebilirsiniz. Eğer kedinizde böbrek hastalığı varsa yüksek proteinli mama kullanmadan önce veterinerinize danışın.
  • Kedi maması seçerken dikkat edilmelidir. Çünkü yüksek yağ oranına sahip olan kedi mamaları sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden mama paketlerinin üzerinde “tam ve dengeli” etiketi yer almasına özen gösterin. Ancak, kısa süreli beslenme, atıştırmalık, ödül maması gibi gıdalar bu durum haricindedir. Bu mamalar sadece ek gıda olarak görülmelidir.
  • Kedi mamalarının içerisinde yüksek oranda karbonhidrat bulunması kedinin kilo alacağı anlamına gelmez. Kedilerin bünyesi karbonhidratı iyi işleyemez. Bu yüzden bunları verimli şekilde kullanamaz. Yani, kediler yüksek oranda karbonhidrat tüketse dahi kilo alamayacaktır. Kedilerin kilo alması için protein ve yağ oranının dengeli bir şekilde sağlanması gerekir.

Kedilerin Dengeli Kilo Alması İçin 10 İpucu

zayıf kediler için mama önerisi

Kedilerin günlük kalori ihtiyacını kabaca hesaplamak mümkündür. Bunun için kedinizin kilosunu bilmeniz yeterli olacaktır. Bir kedi bir kilogram başına 20-35 kaloriye ihtiyaç duyacaktır. Örneğin; kediniz 12 kg ise minimum 240 kaloriye ihtiyaç duyacaktır. Günlük olarak 250-300 kalori böyle bir kedi için yeterlidir. Siz de kendi kediniz için böyle bir hesaplama yapabilirsiniz.

  1. Çok düşük kilolu kedilerin daha fazla kalori tüketmesi gerekmektedir. Bu soruna bir çözüm bulmak için bir veterinere danışmanız yararlı olacaktır. Eğer kediniz normal bir zayıflığa sahip ise mama öğünlerini arttırabilirsiniz. Eğer evinizde birden fazla kediniz bulunuyorsa ve kediler arasındaki mama payı eşit olmuyorsa kedileri ayrı ayrı yerlerde besleyebilirsiniz.
  2. Yukarıdaki çözümler işe yaramazsa, kalorisi yüksek bir kedi maması tercih edebilirsiniz. Bunun için mamaların içeriğini incelemeniz gerekmektedir. Genel olarak yaş mamaların içerisinde %10 protein, %5 ham yağ, %1 ham lif, %78 nem oranına sahiptir. Kuru mamalar için %35.5 protein, %22.72 yağ, 4.54 lif oranı bulunmaktadır. Yaklaşık 100 gramlık bir kuru mama 97 kaloriye denk gelmektedir. Tabi ki bu oranlar mamanın içeriğine göre değişmektedir.
  3. Genelde kediler konserve mamaları daha çok sevmektedir. Aynı zamanda bu mamaları tüketmesi daha kolaydır. Eğer kediniz yiyecek konusunda seçici davranıyorsa ona uygun bir mama seçmeniz gerekmektedir. İster kuru mama isterse yaş mama olsun istediği mamayı sunmak oldukça önemlidir. Sevdiği mamayı normal öğününden daha fazla tüketmek isterse ona imkan sağlayın. Bunun yanında idrar yolu hastalıklarına yakalanmaması için bol su tüketmesine önem gösterin. Kediniz büyük öğünler sonrasında kilo almaya başladıysa öğünleri normale çevirebilirsiniz.
  4. Kediler yaşlandıkça zayıflamaktadır. Bunun en temel sebebi metabolizmasınn yavaşlamasıdır. Bunun yanında yemekleri kırmakta ve çiğnemekte zorlanabilir. Dolayısıyla besinlerden yeteri kadar faydalanamaz. Bu durumda olan kediler için veteriner tavsiyesiyle ek gıdalar önerilmektedir. Aynı zamanda protein bakımından daha yüksek ve daha kalorili bir mama tercih edin.
  5. Bir diğer yöntem ise kedinize yavru kedi maması vermek olabilir. Bu mamalar, yetişkin mamalarına oranla daha fazla kaloriye ve daha fazla proteine sahiptir. Her ne kadar yavru kediler için hazırlanmış olsa da kilo alması isteyen kediler için de uygun olabilir.
  6. Kedinizin mamasının içerisine sevdiği besinleri karıştırabilirsiniz. Burada önemli olan mamayı daha çekici hale getirmektir. Örneğin, normal öğününün içerisine ödül maması karıştırabilirsiniz.
  7. Kediler normal yemeklerden de keyif alabilmektedir. Bu yüzden kedinize uygun olan yemekleri de verebilirsiniz. Aynı zamanda mamasına biraz yoğurt karıştırıp içerisine peynir rendeleyebilirsiniz.
  8. Yaş kedi mamalarını biraz ısıtmak kedinizin hoşuna gidebilir. Bunun için fırınınızın içerisinde bir iki dakika ısıtarak kedinize sunabilirsiniz. Isıtma işlemini tek bir öğün olarak gerçekleştirin ve ısıttıktan sonra mamayı ayrı bir kaba alın.
  9. Kedinizin kilo almasını zamana yayın. Kedinizin bir anda kilo alması sağlıksız olacaktır. Aynı zamanda bir anda alınan kilolar kalıcı olmayacaktır. Bunun için veterinerinizle konuşarak gerçekçi hedefler belirleyebilirsiniz ve bunun için özel bir program hazırlayabilirsiniz.
  10. Tercih edeceğiniz mamanın arkasındaki besin değerlerini incelemeniz oldukça önemlidir. Bu mamaları seçerken, gramajları da göz önünde bulundurmanız gerekir.

 Zayıf Kediler İçin Önerilen 5 Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi

True Instinct Tahılsız Yüksek Etli Tavuklu Yetişkin Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi True Instinct maması doğal içeriğiyle beraber oldukça sağlıklıdır. İçerisinde yapay tatlandırıcı, koruyucu ve renklendirici içermez.

Bu mama genel olarak enerjik kediler için hazırlanmış olsa da zayıf kediler için çok uygundur. İçerisinde %40 protein barındırmasının yanında kedinizin beğenerek yiyeceği bir mamadır. Aynı zamanda sindirilebilirliği kolay olduğu için çok tercih edilmektedir. Bunların yanında E ve C vitamini de içermektedir.

True Instinct Kedi Maması Satın Almak İçin Tıklayın.

 

Hills İdeal Balance Tahılsız Tavuklu Yavru Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi Bu mama aslında 1-7 yaş arasındaki kediler için hazırlanmıştır, ancak tahılsız yapısı ve protein bakımından zengin olmasından dolayı zayıf kediler için uygundur. Aynı zamanda yapay koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici gibi maddeler barındırmamaktadır.

Hills İdeal Balance kedi maması zayıf kedileriniz için birebirdir. Hem protein hem de yağ oranı olarak oldukça dengelidir ve kalori bakımından zengindir. Bu sayede hızlı kilo almaya destekçi olur.

Hills İdeal Balance Kedi Maması Satın Almak İçin Tıklayın.

 

Acana Wild Prairie Tahılsız Tavuklu Ve Balıklı Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi Bu mama her yaştan kediler için uygundur. içerisinde hindi, tavuk, balık ve yumurta içermektedir. Aynı zamanda tahılsızdır ve herhangi bir koruyucu katkı maddesi içermemektedir.

Acana kedi mamasının protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri ise düşüktür. Aynı zamanda üriner sistemi destekler ve kalp sağlığını korur. Bağırsaklarda yer alan toksinleri emer ve metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca yağ oranı da yüksektir. Dolayısıyla kalori bakımının zenginidir.

Acana Wild Kedi Maması Satın Almak İçin Tıklayın.

Orijen Regional Red Tahılsız Sığır Etli Yavru Yetişkin Kedi Maması

zayıf kediler için mama önerisi Bu kedi mamasının içerisinde Angus Sığırı, yaban domuzu, bizon ve kuzu bulunmaktadır. Orijen mamaları oldukça kaliteli ve sağlıklıdır. Aynı zamanda içerik bakımından zengin bir mamadır.

Orije kedi mamasının en büyük özelliği %40 oranında protein ve %20 oranında yağ içermesidir. Bu sayede kilo alması istenen kediler için en doğru seçeneklerden bir tanesidir. Bunun yanında besleyici ve sevilen bir kedi mamasıdır. 

Origen Kedi Maması Satın Almak İçin Tıklayın.

N&D Prime Tavuk ve Narlı Yavru Kedi Konservesi

zayıf kediler için mama önerisi N&D kedi maması yüksek oranda tavuk içermesinin yanında yumurta, ringa balığı, balık yağı ve nar bulunmaktadır. Her ne kadar yavru kediler için hazırlanmış olsa da zayıf kediler için tercih edilebilir. Bunun yanında oldukça enerji veren bir mamadır.

Kilo alması istenen kedilerde tercih edilebilir. Oldukça lezzetli bir mama olan N&D kedi maması %75 oranında nem içerir. Bunun yanında diğer konserve mamalara göre daha yüksek oranda protein içerir. Bunun yanında yağ oranı olarak da oldukça iyidir.

N&D Prime Kedi Maması Satın Almak İçin Tıklayın.

Sonuç

Sonuç olarak kedilerin kilolu olmasının pek çok sebebi bulunabilir. Kedinizin kilo alması gerekiyorsa yapmanız gereken ilk şey veterinere başvurmaktır. Bu sayede muhtemel sağlık sorunları hakkında bilgi almış olacaksınız. Eğer kediniz sağlıklıysa, kediniz için özel mamalar bulmanız gerekiyor. Bu her ne kadar zor olsa da yukarıdaki rehberimiz size yardımcı olacaktır. Burada önemli olan nokta kedinizin sevdiği yiyecekleri seçmenizdir. Genelde sağlıklı ama zayıf olan kediler yemek seçmektedir.

Bu mama seçimini yaparken protein oranı ve yağ oranı yüksek mamalar tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü bu mamaların kalorileri daha yüksektir. Bu doneleri kullanarak kediniz için en uygun mamayı seçebilirsiniz. Kilo alma sürecinin aniden olması yerine bu süreci yaymanız daha doğru olacaktır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.