arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kilo Problemi Olan Kediler İçin En İyi 5 Diyet Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kediniz kilo almaya başlıyorsa, kedinizin daha sevimli olduğunu düşünebilirsiniz. Her ne kadar bu doğru olsa da kedilerde kilo alımı büyük sorunları beraberinde getirebilir.

Kediler için 1-2 kilo fazlalık bile önemlidir. Bu kilo alımı beraberinde tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve osteoartrit gibi hastalıkların riski artmaktadır. Ayrıca aşırı kilolu ve obez olan bir kedinin ömrü daha kalitesiz ve kısa olabilir.

Kedinizi alıp spor salonuna gidemeyecek olsanız bile, evde kilo vermesi için yapabileceğiniz bazı şeyler var. En temel olarak günlük aktivitelerini arttırıp, daha düşük kalorili bir mama tercih edebilirsiniz. Daha düşük kalorili bir kedi maması seçmek kedinizin kilo kontrolünü sağlamak için oldukça etkilidir. Tabiki mamanın içeriği de oldukça önemlidir.

Bu yazımızdan faydalanarak kediler için obezitenin tehlikesi hakkında bilgi edinebilir ve kedinizin kilo vermesi için uygulamanız gereken adımları öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda kedilerin kilo vermesi için tercih edilmesi gereken mamaların nasıl olması gerektiği hakkında konuşacağız.

Kedilerde Obezitenin Tehlikeleri Nelerdir?

en iyi diyet kedi maması

Pet Obezite Önleme Derneği (APOP) tarafından 2011 senesinde yapılan bir araştırmaya göre kedilerin %50’den fazlası aşırı kilolu veya obez olarak görülmektedir, ancak kedinizin iyi bir görünüme sahip olması endişe etmemeniz anlamına gelmiyor. Obezite kediler için çok tehlikelidir. Kedinizin obez olup olmadığını anlamak için Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu isimli yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kedilerde aşırı kilo ve obezitenin yol açtığı sorunlar;

  • Hayat kalitesi düşer: Kedinizin aşırı kilolu veya obez olması, hastalıklara karşı daha dirençsiz olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yaşam kalitesi büyük ölçüde azalacaktır. Bunun yanında 8-12 yaş aralığındaki obez kedilerde ölüm oranı 2.8 kat artış göstermektedir.
  •  Kemik sorunları: Kedilerde obezite kedinizde kemik ve eklem sorunlarına yol açabilir. Kemiklerine olması gerekenden daha fazla yük binmektedir.
  • Diyabet: Obezite, kedinizin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini büyük oranda arttırır. Obez kedilerin bu hastalığa yakalanma oranı diğer kedilere oranla 3 kat daha fazladır.
  • Kalp ve damar hastalıkları: Aşırı kilo ve obezite, kedilerde kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir.
  • Solunum zorluğu: Göğüste ve karında biriken yağ tabakası kedilerin normal nefes alma yeteneğini kısıtlayabilir. Bunun sonucunda ısı dengesini koruyamaz ve kondisyonu azalır.
  • Böbrek hastalıkları: Aşırı kilolu kedilerde idrar yolu ve böbrek hastalıkları görülme oranı daha yüksektir.
  • Ameliyata yol açabilir: Fazla kilolu kedilerde kalp ve akciğer gibi fonksiyonların olumsuz etkilenmesi sonucunda anestezi gerektiren ameliyatlar yapılabilir. Kedilerde böbrek hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

en iyi diyet kedi maması

Kedinizin kilosu normalden fazlaysa, genel sağlığını ve ömrünü etkileyebilir. Kedinize bakmak sizin en büyük görevlerinizden biri olduğu için kilo vermesine yardımcı olmanız gerekmektedir.

Burada kedinizin kilo vermesi için günlük öğününü yarıya indirmek gibi bir hata yapmayın. Kedinizin kalori alımını büyük ölçüde azaltmak, aşırı kilolu olması kadar sağlıksız olabilir. Bunun yerine aşağıdaki tavsiyeleri uygulamanız daha doğru olacaktır.

Kedilerin Kilo Vermesi İçin 7 Yöntem

en iyi diyet kedi maması

Eğer kedinizin kilosu normalden fazla ise kilo vermesine yardımcı olmanız gerekmektedir. Temel olarak kedilerin kilo vermesini sağlamak için düşük kalorili mama kullanmak ve egzersiz oranını arttırmak gerekir.

İşte kedinizin kilo vermesine yardımcı olacak 7 yol: 

  1. Düşük kalorili mama seçimi: Kedinizin tükettiği mamaya oranla daha düşük kalorili bir mama tercih etmeniz, kedinizin kalori almasını azaltırken, aynı hacimde beslenmesini sağlayacaktır.
  2. Daha düşük yağ oranı: Seçeceğiniz mamanın yağ oranının da düşük olması gerekir. Kedilerde kiloya sebep olan en önemli etkenlerden bir tanesi de yağdır.
  3. Yaş mama: Kedinizin beslenmesinde yaş mamaların oranını arttırın. Çünkü bu mamalar yüksek protein oranına sahipken düşük karbonhidrat barındırmaktadır. Bu sayede kediniz daha az kalori alacaktır.
  4. Yüksek lifli mama: Mamanın içeriğinde lif oranının fazla olması kilo vermesine yardımcı olacaktır. Lifli mamaları tüketen kediler daha çabuk doyar ve daha sonra açlık hissetmez.
  5. Az ama sık öğünler: Kedinizin günlük olarak tükettiği besin miktarını parçalara bölerek daha sık bir beslenme programı sağlayabilirsiniz. Böylece toplamda daha az yemek tüketecek ancak daha sık yediği için aç hissetmeyecektir.
  6. Hızlı kilo kaybı: Aşırı kilolu kedilerde hızlı kilo kaybı diğer sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bunun için aylık %3 – %4 kadar kilosunu azaltmaya odaklanın.
  7. Egzersiz: Kedinizle daha sık oyun oynayabilir ve günlük aktivite oranını arttırabilirsiniz. Aynı zamanda siz yokken oyun oynaması için tırmalama tahtası gibi oyuncaklar satın alabilirsiniz.

en iyi diyet kedi maması

Her kedi birbirinden farklıdır ve en iyi kilo verme programı, kedinizin ne kadar kilo vermesi gerektiği, yaşına ve genel sağlığına göre değişiklik gösterecektir. Tekrar hatırlatalım; kedinizin hızlı kilo vermesi beraberinde farklı sağlık sorunlarını da getirebilir. Bu yüzden dengeli ve yavaş bir şekilde kilo vermelidir.

Kedinizin kilo vermesi için adımlar atmadan önce veterinerinizle konuşmanız gerekir. Böylece veterineriniz kedinizin ne kadar kilo vermesi gerektiğini belirtebilir ve buna göre bir program hazırlayabilir.

Kilo Vermek İçin Kedi Maması Nasıl Olmalıdır?

en iyi diyet kedi maması

Kedilerde obezite, en yaygın önlenebilir hastalık olarak görülmektedir, ancak kedi sahipleri böyle bir durumla karşılaştıklarında genelde ne yapacaklarını kestiremez. Temel olarak atılması gereken ilk adım, kedilerin kilo vermesi için tasarlanmış olan kedi mamalarıdır.

Kilo kaybı için iyi bir kedi maması nasıl olmalıdır: 

  • Beslenme açısından dengeli,
  • Yüksek kaliteli (yağsız) hayvansal proteinler bakımından zengin,
  • Düşük oranda sağlıklı yağ içeriği,
  • Sindirilebilir karbonhidratlar,
  • Yüksek oranda lif içeriği,
  • Yararlı takviyeler (vitaminler, mineraller, probiyotikler) içermelidir.

Aslına bakılırsa hemen hemen her kedinin beslenmesi bu programa benzemektedir. Sonuç olarak kediler etobur oldukları için diyetinin öncelikli olarak et bazlı olması gerekir.

Diyet mamalarının içeriğini diğer mamalardan ayıran temel unsur, kalori ve yağ içeriğinin yanı sıra bileşen türleridir. Genelde kedilerin kilo vermesi için tasarlanmış olan mamaların içeriği tavuk veya balık gibi yağsız ve düşük kalorili, proteinlere odaklanır. Düzenli bir kedi mamasının içeriğinde %14 – %18 arasında yağ bulunabilirken, diyet mamalarının içerisinde %10 – %12 kadar yağ bulunur.

en iyi diyet kedi maması

Nasıl bir mama seçerseniz seçin, amanın yüksek kaliteli içeriklerden oluşması ve sindirilebilirliğinin kolay olması önemlidir. Bununla beraber, diyet kedi maması söz konusu olduğundan yağ yüzdesi, kalori içeriği ve lif içeriğine dikkat edilmelidir. Düşük karbonhidrat içeriği ve faydalı takviyelerin eklenmesi gibi durumlar da önem taşır.

Aşırı kilolu ve obez kedilerde kedinin yeme oranını bir anda kesmek yerine kilo vermek için tasarlanmış olan mamaları tercih etmek daha doğru olacaktır. Aksi halde kedilerde yağlı karaciğer hastalığı veya hepatik lipidoz gibi hastalıklar görülebilir.

Kilolu kediler için önerdiğimiz mamalar için aşağıdaki listemizi inceleyebilirsiniz.

Kilo Vermek İçin En İyi 5 Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması

Hills Light Tavuklu Diyet Yetişkin Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması Hills Light kedi maması az kaloriye ihtiyaç duyan kediler için hazırlanmış bir mamadır. Bu mama lif oranı bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kilo alımını önlemeye yardımcı olan düşük kalori ve yağ oranına sahiptir.

Hills Light mamasının bir diğer avantajı ise yağ yakımını hızlandıran L-karnitin içermesidir. Böylece aşırı yağlanmayı önler. Ayrıca üriner sistemi de korur. Bu mamanın içeriğinde %31.2 oranında protein, %7.7 oranında lif, %8.6 oranında yağ bulunmaktadır. Aynı zamanda A, D, E ve C vitamini içermektedir.

Hills mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Royal Canin Light Weight Care Diyet Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması Royal Canin markasının kilolu kediler için tasarladığı bu mama 1-7 yaş arasındaki yetişkin kediler için tasarlanmıştır. Bu mama protein oranı bakımından zengin bir yapıya sahipken, yağ oranı olarak oldukça düşüktür. Kedilerin günlük olarak ihtiyacı olan besinleri karşılarken enerjik bir hayat sürmelerine de yardımcı olur.

Light Weight Care maması vücut kondisyonunu korumaya yardımcı, hassas olarak dengelenmiş bir besin formülüne sahiptir. Aynı zamanda kas kütlesini korur ve kilo alımının önüne geçer. Bu mama içeriğinde %40 oranında protein, %10 oranında yağ ve %7.3 oranında lif içermektedir.

Royal Canin mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Orijen Fit-Trim Tahılsız Diyet Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması Orijen’in fazla kilolu kediler için hazırladığı diyet mamasının içeriği hayvansal besinlerden oluşmaktadır. Kanada menşeili olan bu kedi maması tavuk, hindi ve balık içermektedir. Adeta protein deposu olan Orijen kedi maması kilolu kediler için oldukça iyi bir seçenektir.

Bu kedi mamasının en büyük özelliği doğal ürünler ile hazırlanmış olmasıdır. Orijen kedi mamasının içerisinde %44 protein, %15 ham yağ ve %6 lif içermektedir. Aynı zamanda kedilerin tüy sağlığı için oldukça önemli olan Omega-3 ve Omega-6 yağlarını barındırmaktadır.

Orijen mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Pro Plan Light Hindili Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması Pro Plan markasının kilolu kediler için hazırladığı özel formülü sayesinde, kedilerin zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Bu kedi maması düşük yağ oranı sayesinde düşük kalori içermektedir. Kilo sorunu yaşayan kedilerin hayatını kolaylaştıracak bir mama türüdür.

Ana içeriği hindi eti olan Pro Plan Light maması içerik olarak da oldukça zengindir. Bu kedi maması %34.8 oranında protein içerirken, %9 oranında yağ içermektedir. Bunun yanında çeşitli vitaminler ve mineraller ile içeriği zenginleştirilmiştir.

Pro Plan mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Hills Hairball İndoor Tavuklu Tüy Yumağı Önleyici Kedi Maması

en iyi diyet kedi maması Hills markasının aslında tüy yumağı sorunu için hazırlamış olduğu bu mama kilolu kediler için de uygundur. İçeriğindeki düşük yağ miktarı sayesinde kedilerin az kalori almasını sağlar. Böylece kedinizi ideal kilosunda tutacaktır.

Kedilerin kilo kontrolünü sağlamasının yanında tüy yumağı sorununa da çözüm olacak bu mama sayesinde daha mutlu bir kedi sahibi olacaksınız. Hills Hairball mamasının içerisinde %31.1 oranında protein, %7.8 oranında yağ bulunmaktadır. Aynı zamanda bu mamanın içerisinde L-karnitin bulunduğu için yağ yakımını hızlandıracaktır. Bunun yanında vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Hills mamalarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

en iyi diyet kedi maması

Kedilere Nasıl Diyet Yaptırılır?

İnsanlar kilo vermek istediklerinde az yemeyi tercih etmektedir, ancak kedilere diyet yaptırmak ne yazık ki bu kadar kolay değil. Eğer obez bir kedinin yiyeceklerini bir anda azaltırsanız karaciğer hastalıkları görülebilir. Kedilere diyet yaptırmanın en iyi yolu daha az yağ ve kalorili bir kedi maması tercih etmek olacaktır. Bununla beraber öğünlerinin miktarını yavaşça azaltabilirsiniz.

Kedimin Kilo Vermesi İçin Ne Kadar Yemesi Gerekir?

en iyi diyet kedi maması

Kilo kaybı için bir kedinin ne kadar besleneceğini belirlemenin iki yolu vardır. İlk yol kedinizin daha düşük kalorili besinler tüketmesini sağlarken her zaman ki kadar mama vermenizdir. Böylece beslenme hacmi aynı olurken, kalori içeriği olarak düşük kalacaktır. Bu sayede kediniz kendini tok hissederken günlük kalori alımı düşecektir.

Diğer yol ise mama paketinin üzerindeki beslenme tablosunu referans almaktır. Bu tablolarda kedinizin ağırlığına oranla ne kadar mama tüketmesi gerektiği yer alır. Eğer kedinizin mevcut kilosunun %3’ünden fazlasını kaybetmesi gerekiyorsa bu öğünleri yavaş yavaş azaltabilirsiniz.

Günde Kaç Öğün Tüketmesi Gerekir?

en iyi diyet kedi maması

Genel olarak kediler günde iki kere yemek yemektedir, ancak kedinizin kilo vermesi için bu öğünleri az ama sık öğünlere bölebilirsiniz. Böylece günlük 3-4 öğün sunabilirsiniz.

Nasıl Egzersiz Yaptırabilirim?

en iyi diyet kedi maması

Kedinizin aktivitesini arttırmak, sağlıklı kilo vermeye teşvik etmenin en iyi yoludur. Kedinizin daha fazla egzersiz yapmasının bir yolu, sürekli uğraşabileceği bir oyuncak sunmak onunla oyun oynamaktır. Kediler içgüdüsel olarak avcı kimliğe sahip oldukları için lazer, ip ve kovalamak isteyeceği herhangi bir eşyaya karşı duyarsız kalamayacaktır. Bu yüzden kedinizle daha sık oyun oynamak süreci hızlandıracaktır.

Bir Kedinin Kilo Vermesi Ne Kadar Sürer?

en iyi diyet kedi maması

Bu soruya net cevap vermek pek mümkün değildir. Çünkü bu süreç kedinizin yaşına, ağırlığına ve günlük yaptığı egzersiz miktarıyla doğrudan orantılıdır. Genellikle kedilerde sağlıklı kilo verme süreci 6-8 ay kadar sürmektedir.

Obez kedi sahipleri, genellikle durumun ciddiyetinin farkında olmuyor, ancak sağlıklı kilo aralığı 10 – 12 kg olan bir kedinin fazladan bir kilo bile alması sağlıksız bir yaşama yol açabilir ve kedinizin ömrünü kısaltabilir.

Eğer kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, sorumluluğunuzu üstünüze alın ve kedinizin vücut kütlesini korumasını sağlayın. Kilo vermesi gereken kediler için yukarıdaki mamalardan birini deneyin. Bununla beraber veterinerinizle iletişim halinde olmayı da unutmayın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
  • Yeliz
    3 sene önce

    Merhaba bnm 3 tane kısırlaştırılmış dişi kedim var.royal canin kısırlaştırılmış kullanıyorum ama birtanesi çok kilo almaya başladı diğerleride almıyor değil.kullandığım mama çok kaliteli değilmiş araştırdığıma göre .3 kişi oldukları için kontrolü vermek zor oluyor bu Sefer diğerleri zayıflıyor veterinerim ver yesinler kilo aldımı yağ yakıcı iğne vururuz dedi bana saçma geldi mama seçimim sanırım yanlış öneriniz varmı

    0
    yorum beğen
    • Doğuş Öztürk
      2 sene önce

      Merhaba bizim size tavsiyemiz light mama ve kısır mamayı karıştırarak ve mamaların arkasında yazan ölçüler dahilinde bir diyet uygulamanızdır. Kısırlaştırılan kediler malesef kilo almaya çok daha müsait oluyorlar bu nedenle yediklerine ve ölçülerine ekstra dikkat etmeniz gerekiyor

      1
      yorum beğen