arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Toyger (Felis Catus) Kedisi Bakımı ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Doğuş Öztürk
  • 1 Yıldız
    Loading...

Toyger (Felis Catus), dünyanın her yerinde bilinen ve oldukça yüksek bir popülariteye sahip bir kedi cinsidir. Toyger cinsi, Bengal cinsinin de üreticisi olarak bilinen Judy Sugden tarafından 1980 yılında üretilmiştir. Görünüşünün ve vücut yapısının adeta bir kaplanı andırıyor olmasıyla büyük bir üne sahip olmuştur.

Toyger kedisi

Oldukça neşeli ve sevecen bir yapıya sahip olan Toyger cinsi kediler, görünümü nedeniyle oluşan önyargıları kişilik yapısı ile tamamen ortadan kaldırmayı iyi bir şekilde başarıyor. Toyger cinsi bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız özellikleri ve bakımı hakkında bilmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Toyger Kedisi Özellikleri – Vücut Yapısı

Toyger kedisi özellikleri

Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Bilimsel adı: Felis catus

Vücut yapısı: Kaslı, uzun ve sert

Boyut: Orta ya da büyük boyut

Kürkü: Kahverengi renk ve arasında siyah çizgiler

Bakımı: Kolay ve az maliyetli

Göz yapısı: Yuvarlak ve meraklı bakışlar

Oyunculuk seviyesi: Yüksek

Çocuklarla arası: İyi

Hareketlilik: İyi

Eğitilebilirlik: Yüksek

Toyger kedisi tarihiToyger Kedisi Kökeni ve Tarihi 

Toyger cinnsi kediler, aynı zamanda Bengal cinsinin de üreticisi olarak bilinen Judy Sugden tarafından üretilmiştir. Tüylerine ve vücudunun yapısına bakıldığında Bengal kaplanı ve Tekir kedinin özelliklerinden oluştuğu görülebilmektedir.

Uluslararası Kedi Derneği (TICA- The International Cat Association) tarafından Toyger cinsi kediler hakkında bir açıklama yapılmıştır. Açıklamaya göre bu cinse ait kediler parlak turuncu zemin üzerinde kahverengi çizgilerin olduğu bir tüy yapısına sahiptir. Vücudunun alt kısmına bakıldığında ise beyaz bir zeminin üzerinin, kahverengi, altın renkli benekli ve çizgili bir görünüme sahip olduğu belirtilmiştir.

Kediler Hakkında 30 İlginç Bilgi

Toyger Kedisinin Karakter Özellikleri Toyger kedisi karakteri

Adeta bir kaplanı andıran bu kediler, dışarıdan bakıldığında anlaşılması zor bir hayvan olarak düşünülse de durum aslında tam aksi şekildedir. Çünkü bu kediler son derece sevimli ve ilgiye bayılan bir kişiliğe sahiptir. Toyger cinsi kediler, evlerini çocuklarla, yaşlılarla veya diğer hayvanlarla paylaşan aile hayatı için ideal kedilerdir. Bunların yanı sıra dengeli bir karakter yapısına sahiplerdir. Oldukça eğlenceli ve meraklı yapıları sayesinde kendilerini sevdirmeyi çok kolay başarabilirler. Boyutları ne olursa olsun, apartman ve apartman yaşamına mükemmel bir şekilde uygundurlar.

Kedi Sevmenin Faydaları Nelerdir?

Aktivite eğilimleri ve zekaları hızlı ve etkili öğrenmeyi sağladığından eğitilmesi kolay olan bir kedi türüdür. Çok fazla fiziksel aktiviteye ihtiyaç duymasalar da eğlenceli ve sosyal doğaları nedeniyle çeşitli aktivitelere ve oyunlara ihtiyaç duyarlar.

Toyger Kedisi En Belirgin 10 Özelliği 

Toyger kedisi en belirgin 10 özelliği

Toyger kedisi, kaplana benzer görünümüyle en çok ilgi çeken kedi türleri arasında yer almaktadır. Bu kedilerin en belirgin özellikleri şunlardır;

  1. Toyger, oldukça meraklı, sevecen ve kolay sosyalleşebilen bir kedi türüdür.
  2. İlgiyi çok seven bu sevimli canlılar, yalnız kalmayı hiç sevmezler.
  3. İhtiyaç duydukları şekilde bakılmayan bir evde yaşayamazlar.
  4. Onunla bol bol vakit geçirebilecek ve sürekli olarak ilgi gösterebilecek kişiler tarafından sahiplenilmesi gereken bir türdür.
  5. Aile üyeleriyle, çocuklarla, yaşlılarla ve sevdikleriyle uyum içerisinde yaşayabilirler.
  6. Kaslı, güçlü, sağlam uzuvlara ve uzun tırnaklara sahip bir cinstir.
  7. Kaplanlara benzeyen görünümü nedeniyle vahşi bir izlenim yaratabilir fakat aksine oldukça sevecen ve neşeli kedilerdir.
  8. Burunları diğer kedi türlerine göre çok daha fazla belirgindir.
  9. Etkileyici ve yuvarlak bir göz yapısına sahiplerdir.
  10. Toyger cinsi kediler, 15 yıla kadar yaşam sürebilmektedirler.

Bu kediler, ilginç görünümleri ve kaplanı andırıyor olmaları nedeniyle “kaplan kedisi” olarak da bilinmektedir.

Kedilerin Daha Sağlıklı Yaşaması İçin Bilinmesi Gerekenler

Toyger Kedisi Bakımı 

Toyger kedisi bakımı

Toyger cinsi kedilerin bakım maliyeti çok fazla değildir. Diğer kedilerde olduğu gibi bu cins kedilerin de bazı bakım aksesuarlarına ve bakım stratejilerinin uygulanmasına ihtiyaçları vardır. Yeterli bakım uygulanmayan bu kedilerde çeşitli sağlık sorunlarının oluştuğu görülmektedir. Bu nedenle düzenli olarak bakım yapılmalı ve bu durum aksatılmamalıdır.

Toyger kedisinin bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi halde her kedi türünde olduğu gibi bu kedilerde de enfeksiyon ve çeşitli sağlık sorunları görülebilmektedir. Sevimli dostunuzla çok daha uzun süre birlikte yaşayabilmeniz için düzenli olarak bakım uygulamalı ve belirli zamanlarda veteriner hekime göstererek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Toyger Kedisi Tüy Bakımı 

Toyger kedileri kısa ve kolay taranabilen bir tüy yapısına sahiptir. Tüy yumağı oluşumunu ve bu tüy yumağı sonucunda sindirim sisteminde oluşabilecek rahatsızlıkları önleyebilmek için düzenli olarak tüyleri taranmalıdır. Bu kedilerin tüy bakımı her hafta düzenli olarak mutlaka yapılmalıdır.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Toyger Kedisi Kulak Bakımı 

Toyger cinsi kedilerde parazit, toz ve kir oluşumunun önüne geçebilmek ve çeşitli enfeksiyonlardan koruyabilmek adına düzenli olarak haftada 3 ya da 4 kez nemli bir bez vasıtasıyla kulakları temizlenmelidir.

Kedilerde Kulak Bakımı Nasıl Yapılır?

Toyger Kedisi Genel Bakım 

Toyger kedilerinin her kedi cinsinde olduğu gibi yatkın olduğu birtakım sağlık sorunları vardır. Bu kedilerin yaşam ömrü ortalama 15 yıl olmasına rağmen iyi bir şekilde bakım uygulanmadığında yaşam ömürleri çok daha kısa olabiliyor. Bu nedenle kaplan görünümüne sahip bu sevimli dostunuzun bakımını aksatmamalısınız.

Kedilerde Göz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Toyger kedilerinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi de aşılarıdır. Bu kedilerin aşı takvimi mutlaka takip edilmeli ve düzenli olarak aşıları yaptırılmalıdır. Bunun yanı sıra hastalandıklarında gösterebildikleri birtakım semptomlar vardır ve sahibi olarak bu semptomları gözden kaçırmamalısınız. Aksi halde sağlık sorunları ileri safhalara vardığında ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bunun yanı sıra düzenli olarak veteriner kontrolüne götürerek bir hastalığının ya da rahatsızlığının olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Toyger Kedisi Kilosu

Toyger kedileri sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslendiğinde ağırlığı ortalama 7 ile 12 kilogram arasında değişiklik gösterir. Bu kedileri en iyi koşullarda yetiştirebilmek için ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayan kaliteli mamalarla beslemelisiniz. Fakat mama seçimi yaparken kedinizin alerjisi olan bir besinin bulunmaması, mutlaka dikkat etmeniz gereken en önemli noktadır.

En İyi 5 Düşük Tahıllı Kedi Maması

Toyger Kedisi Yaşam Süresi 

Toyger kedisi yaşam süresi

Toyger cinsi kedilere iyi bir bakım uyguladığınızda ve sağlık durumunu yakından takip ettiğinizde ortalama 15 yıl gibi bir yaşam ömrüne sahip olurlar. Fakat bu sevimli dostlarınızla uzun yıllar birlikte yaşayabilmeniz için mutlaka aşıları düzenli olarak yaptırılmalı ve veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir. Aksi halde sağlık sorunlarının ilerlemesi durumunda bu hastalıklar ölümle sonuçlanabilir. Bu kedilerin göz bakımı, tüy bakımı, ağız ve diş bakımı belirli bir düzenle temizlenmelidir.

Kedilerde Sık Görülen Yeme Bozukluğu ve Çözümleri

Toyger Kedisi Sağlık Sorunlar

toyger kedisi sağlık sorunları

Her kedi cinsinde olduğu gibi toyger cinsi kedilerde de bazı kalıtsal hastalıklar bulunmaktadır. Elbette düzenli bakım, doğru beslenme yöntemleri uygulanarak kedilerin yatkın olduğu hastalıklara karşı daha korunma altına girmeleri mümkün hale getirilebilir. Toyger kedisinde en sık görülen sağlık sorunları şunlardır;

  1. Hipertrofik Kardiyomiyopati,
  2. Progresif Retina Atrofisi,
  3. Agalaktia.

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.