arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Hassas Sindirime Sahip Kedilere Özel En İyi 5 Kedi Maması

sindirimi kolay kedi maması
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerdeki sindirim sorunlarının büyük bir kısmı mideden kaynaklanmaktadır. Kediniz yediği bazı şeyleri sindirmekte zorlanıyorsa veya gıda alerjisi, gıda hassasiyeti gibi sorunları bulunuyorsa, kusma ve ishal gibi sindirim sorunları görülebilir.

Kediniz sindirim sorunlarından muzdaripse ilk yapmanız gereken kedinizi veterinere götürmeniz olacaktır. Veterineriniz sindirim sorunlarına yol açan sebeplerini bulacak ve duruma göre tedavi uygulayacaktır. Bu tedavi süreci içerisinde sindirimi kolay bir mama tavsiyesinde bulunma ihtimali de oldukça yüksektir.

Bu yazımızda sizler için kedilerde hassas mide belirtilerini ve nedenlerinden bahsedeceğiz. Aynı zamanda hassas mide ve ishal için iyi bir kedi mamasının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanında mama önerilerinde de bulunacağız.

Kedilerde Hassas Mide Belirtileri

Kedilerde en sık görülen sindirim sorunu tüy yumaklarından oluşmaktadır. Kediler bu tüy yumaklarını kusmak için epey emek harcamaktadır. Bu yüzden sürekli olarak tüylerinin taranması ve fırçalanması gerekmektedir. Aslında bu durum oldukça normaldir. Eğer sadece kedilerde tüy yumağı sorunundan şikayet ediyorsanız, Kedilerin Kabusu Tüy Yumağı Kontrolü İçin En İyi 5 Kedi Maması isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Tüy yumağının haricinde kedilerde hassas mide ve diğer sindirim sorunlarının belirtileri şunlardır:

  • Kusma
  • Sindirilmemiş gıdalardan yoksun bırakma
  • İshal
  • İştahtaki değişiklikler
  • Susuzluk artışı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Kötü tüy durumu
  • Kabızlık
  • Dışkıdaki değişiklikler

Kedilerde yaşanan bu sorunlar akut veya kronik hastalıklar olabilir.

Akut, sorunun aniden ortaya çıkması ve kısa sürmesi anlamına gelir. Örneğin; kedinizin yanlışlıkla tehlikeli bir şey tüketmesi ve sonrasında kısma veya yetersizlik yaşaması, ancak semptomların sadece bir veya iki gün sürmesi olabilir.

Kronik sindirim sorunları ise genelde daha yavaş bir şekilde ortaya çıkar ve haftalar hatta aylar sürebilir. Farklı sindirim hastalıkları içerisinde hem akut hem de kronik semptomlara neden olabilir. Bu yüzden kedinizi çok iyi gözlemlemeniz gerekmektedir.

Hassas Mide ve Sindirim Sorunlarına Yol Açan Nedenler

Kedilerde hassas mide ve diğer sindirim sorunları söz konusu olduğunda, iki temel neden bulunur. Genelde kedinin tükettiği bir şeyle yada bir hastalık veya sindirim sağlığı sorununun sonucu olarak görülür. Unutmayın ki ne olursa olsun kedilerde sindirim sorunları önemli bir konudur.

Sabah kalktığınızda ıslak tüy yumağı veya tuvalet kabında sıvı kıvamda dışkı görürseniz kedinizde sindirim sorunları görülebilir.

İlk başlarda bu durumu önemsemeyebilirsiniz, ancak bir kaç günden uzun süre bu durumla karşılaşıyorsanız ve giderek kötüleşiyorsa ciddi bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu yüzden kedinizin iştahında veya dışkılarındaki değişiklikleri asla göz ardı etmeyin ve endişeleriniz varsa doğrudan veterinere danışın.

Kedilerde sindirim sorunlarının nedenleri ise genel olarak şunlardır;

Bağırsak parazitleri kedilerde görülen mide sorunları arasında en sık karşılaşılanıdır. Yavru kediler anne sütünden bu parazitleri kapabileceği gibi yetişkinlerde genellikle kir veya dışarıdaki pisliklerden bulaşmaktadır. Parazit enfeksiyonuna yakalanmış bir kedi tedavi olmazsa kusma, ishal ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterebilir.

Gıda alerjileri ve hassasiyetleri, kedilerde sindirim rahatsızlığının bir başka yaygın nedenidir. Kediler herhangi bir gıda bileşenine alerji veya hassasiyet gösterebilir. Yiyeceklerin içeriğinden kaynaklı sorunlarda görülebilir. Örneğin, kediniz için seçtiğiniz mamanın lif oranı çok düşükse, sindirim sorunları yaşanabilir. Birçok kedi tahıllara duyarlıdır veya sadece belirli maddeleri sindirmekte güçlük çeker.

Kedinin beslenmesine ek olarak, sindirim rahatsızlığı stres dönemleri, kedinizin diyetinde ani bir değişiklik, viral enfeksiyonlar, toksik veya zararlı maddelerin yutulmasıyla tetiklenebilir. Nadir durumlarda, sindirim problemleri kanser veya tümörlerin sonucu oluşabilir.

Bir kedinin sindirim sorunlarının belirli gıda bileşenlerine duyarlılık veya alerjiden kaynaklandığı durumlarda, beslenmesinde değişiklik yapmak soruna çözüm getirebilir. Bu yüzden sindirim sorunları ve ishal için kedi maması alırken dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır.

Sindirim Sorunu Yaşayan Kediler İçin Mama Seçimi Nasıl Yapılır?

Sindirim sorunu yaşayan kediler için mama seçerken, mamanın sindirilebilir olması çok önemlidir. Aynı zamanda her kedinin sindirim sistemi farklı olduğu için tam olarak hangi mamanın doğru mama olduğunu bulmak zor olabilir. Bunun için mama denemesi yapmak en doğru çözüm olacaktır.

Pek çok durum için kedilerde hassas mide ve ishal, belirli bir bileşene veya mamanın kalitesine bağlıdır. Kedinizi zaten hayvansal proteinle yapılan ve yapay katkı maddeleri içermeyen bir diyetle besliyorsanız sindirim sorunu görülmeyecektir.

Hassas Mideli Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayvansal Protein: Kediler etobur oldukları için vücutları hayvansal ürünleri sindirme konusunda iyidirler. Bezelye proteini ve patates proteini gibi ürünleri ek protein kaynağı olarak kullanabilirler, ancak ana bileşen hayvansal protein olmalıdır. Bazı kedilerin tavuk, dana ve balık eti gibi ürünlere alerjisi olduğunu düşünürsek hindi, ördek veya tavşan gibi başka protein kaynaklı hayvansal gıdalar tercih edilebilir.

Sindirilebilir Karbonhidratlar: Bazı kediler kepekli tahılları sindirebilir. Burada en önemli faktör, karbonhidratların miktarının sınırlı olması ve sindirilebilirliğinin yüksek olması gerekir. Taze meyve ve sebzeler çoğu kedi için iyi bir seçenektir.

Tamamlayıcı Lif: Özellikle ishali olan kediler için beslenmesindeki lif oranını arttırmak, sindirim desteklemek için bir yoldur. Beslenme içerisindeki lif oranını arttırdıktan sonra dışkılaması normale dönecek ve daha düzenli bir sindirim sistemine sahip olacaktır.

Prebiyotikler ve Probiyotikler: Genelde yüksek kaliteli kedi mamalarının içeriğinde prebiyotikler ve probiyotikler bulunmaktadır. Bu takviyeler özellikle hassas midesi olan kediler için önemlidir.

Yapay Katkı: Genel olarak yüksek kaliteli mamaların içerisinde yapay katkı malzemeleri ve dolgu malzemeleri bulunmaz. Her ne kadar bu katkı maddeleri içerisinden herhangi bir tanesine kedinizin alerjisi olmasa bile, sindirim sistemini zedeleyebilir ve ishale veya diğer belirtilere yol açabilir.

Hassas Mideli Kediler İçin En İyi 5 Kedi Maması

Pro Plan Delicate Hindili Kedi Maması 

sindirimi kolay kedi mamasıPro Plan markasının sindirim hassasiyeti ve damak tadına düşkün kediler için hazırladığı “Delicate” mamaları son derece iyi bir seçenektir. Mide sorunları ve sindirim sorunu yaşayan kediler için Pro Plan Delicate maması tercih edilebilir.

Bu mama içeriğinde %33,2 oranında protein, %5,6 ham yağ içeriğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde hem kedinin gelişimini destekler hem de bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Hindi eti bazlı olan bu mamanın su oranı ise %9’dur.

Pro Plan maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Profine Düşük Tahıllı Derma Somonlu Yetişkin Kedi Maması

sindirimi kolay kedi mamasıProfine derma maması sindirim sorunu yaşayan kediler için oldukça uygundur. Bu mama %34 oranında protein içermesinin yanı sıra içerisinde fosfor, magnezyum, Omega-3 ve Omega-6‘da yer almaktadır. Bu özellikleri sayesinde kedilerin tüy sağlığını da destekleyen bir mamadır.

Ana maddesi kurtulmuş somon olan bu mama aynı zamanda kurutulmuş tavuk, pirinç, karides ve çeşitli bitkiler içermektedir. Bu zengin içeriği ve besleyici yapısıyla kediler için oldukça uygun bir mamadır.

Profine maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

N&D Prime Kuzu Etli Yetişkin Kedi Maması

sindirimi kolay kedi mamasıN&D markasının kediler için hazırlamış olduğu bu mama kedilerin sağlığını destekleyen bir içeriğe sahiptir. %42 oranında ham protein%20 oranında ham yağ içeren bu mama aynı zamanda fosfor, magnezyum, Omega-3 ve Omega-6’ya da sahiptir.

Bu mamanın içeriği temel olarak kuzu eti içermektedir. Bunun yanında tavuk yağı, tatlı patates, yumurta ve balık içermektedir. Bu besleyici içeriği sayesinde kedilerin sağlığını destekleyen bir yapıya sahiptir.

N&D maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Matisse Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması

sindirimi kolay kedi mamasıMatisse markasının somon içerikli maması hem kısırlaştırılmış kediler hem de sindirim sistemi sorunu yaşayan kediler için uygun bir yapıya sahiptir. İçeriğinde bulunan %31 oranında ham protein ve %11 ham yağ içermektedir.

Temel maddesi somon maddesi olan bu mama aynı zamanda pirinç içermektedir. Bununla beraber kurutulmuş tavuk eti, tavuk yağı, hayvansal protein bulunmaktadır. Besleyici yapısıyla kediler için oldukça uygun bir kedi mamasıdır.

Matisse maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Econature Balıklı Yetişkin Kedi Maması

sindirimi kolay kedi mamasıEconature markasının hazırlamış olduğu kedi maması tüm yetişkin kediler için uygundur. Beslenme uzmanları tarafından formüle edilmiş olan bu mama tam ve dengeli beslenme sağlamaktadır.

Ana besin maddesi balık olan mama hayvansal protein bakımından zengindir. Aynı zamanda balık yağı, tavuk yağı ve pirinç içeriğine sahiptir. Tüm bunların yanı sıra A, D, E vitaminleri ve çeşitli mineraller içermektedir. Bu özel formülüyle beraber sindirilebilirliği yüksek bir mamadır.

Econature maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kedim Neden Sindirilmemiş Yiyecekleri Atıyor? – Kedinizin sindirilmemiş yiyecekleri geri çıkartmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin, kediniz çok hızlı yemek yediği ve bu sırada normalden fazla hava yuttuğu için kusabilir.
  • Kedimin Mide Sorununa Nasıl Çözüm Bulabilirim? – Kedinizi hassas mide sorunları için üretilmiş, sindirimi kolay bir mamaya geçirmek bu durum için ilk adımdır. Bunun haricinde kedinizin mide sorununu çözmek için yapmanız gereken farklı şeyler de bulunmaktadır. Örneğin, su tüketimini arttırmak, ara ara yaş mama takviyesi yapmak kedinizin nem alımını arttırır ve sağlıklı bir sindirim sağlar. Bunların dışında kedinizin daha yemek yemesini sağlamak ve stresini azaltmak da sindirim sistemi sorunlarına çözüm üretebilir.

  • Hassas Midesi Olan Kedimi Nasıl Besleyebilirim? – Bunun için kedinizi sindirimi yüksek bir mamaya geçirebilirsiniz. Bunun yanında ikinci bir yol olarak kediniz için yeni bir protein ve karbonhidrat kaynağı içeren bir diyete başlatabilirsiniz. Eğer yeni diyetinin üzerinden 10-12 hafta geçtikten sonra sorunlar ortadan kalktıysa, soruna yol açan alerjenleri birer birer vermeyi deneyebilirsiniz. Bunun üzerine hangi yiyeceklerin sorun yarattığını keşfedebilirsiniz.
  • Sindirimi Kolay Mamalar Gerçekten İşe Yarıyor Mu? – Sindirimi kolay olan mamalar kesinlikle işe yarıyor, ancak buradaki tek unsur kedinin beslenmesi değildir. Kediler çok çeşitli şeylere karşı duyarlı olabilir. Bu yüzden seçtiğiniz mamanın içeriğinde bu maddelerden bulunuyorsa, kedinizin sorunlarını daha da kötüleştirebilirsiniz. İzleyeceğiniz en iyi yol veterinerinizden beslenme tavsiyesi almak olacaktır.
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.