arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kediler Neden Kusar? Ne Yapılması Gerekir?

kedilerde kusma
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kusma durumu görülebilir. Kedilerde kusma görülmesi oldukça normaldir. Kedilerin kusması genellikle sorun oluşturmamaktadır. Örneğin bir kedi kendisini temizlemek için yalandığında, yuttuğu tüyleri çıkartmak için kusabilir.

Kedilerde kusma durumunun olağan olduğu belirttik ancak bu durum her zaman için geçerli olmayabilir. Bu yüzden kedilerde kusma durumunun normal olup olmadığını anlamak için kedinizi yakından takip etmeniz gerekmektedir.

Kedilerde kusma durumu hastalık belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Bu yüzden kediniz sürekli olarak kusuyorsa ve bu durum normal değilse üzerine düşülmesi gerekir.

Kedilerde kusma türleri farklılık gösterebilir. Aynı şekilde kusmasının sebebi de farklı durumlar olabilir. Peki, kedilerde kusma türleri nelerdir?

Kedilerde Kusma Türleri Nelerdir?

kedilerde kusma

Kusma türü kelimesiyle kastedilmek istenen, fiziksel olarak kusmaların farklılık göstermesidir. Kedilerin kusma türlerini 4 temel başlık altında incelemek mümkündür.

  1. Akut Kusma: Kediler zaman zaman tüy yumağı kusabilir. Bu durum oldukça normal ve olağandır. Ancak bu kusma durumunun sağlıklı olarak gerçekleşmesi için mide maltı, bu etkilerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu duruma akut kusması adı verilir.
  2. Aralıklı Kusma: Eğer kediniz aralıklı olarak kusuyorsa durum daha ciddi olabilir. Tümör, ülser gibi ciddi hastalıklar sonucunda kedilerde aralıklı kusma görülebilir. Bunun haricinde bir yiyeceğe alerjisi olduğu için aralıklı olarak kusabilir. Eğer kediniz 3-4 gün boyunca aralıklı olarak kusmaya devam ederse en kısa sürede veterinerinize başvurmanız gerekecektir.
  3. Kan Kusma: Kedilerin kusmasının içerisinde kan bulunuyorsa; ince bağırsak ülseri, tümör, yabancı madde alınması, zehirlenme gibi durumlar söz konusu olabilir. Eğer kanlı kusma görürseniz doğrudan veterinerinize danışmanız en doğru karar olacaktır.
  4. Projektil Kusma: Eğer kedinizin tükettiği bir yiyecek midesini rahatsız ettiyse projektil kusma yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında veterinere gidilmelidir.

Kediler Neden Kusar?

En önemli konu kedilerin kusma nedenlerini öğrenmektir. Yukarıda belirttiğimiz gibi genellikle tüy yumaklarını çıkartmak için kusma durumu görülebilir. Ancak, bu kusmalar ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Genel olarak kedilerde kusma durumu şunlardan kaynaklanmaktadır:

Tüy Yumakları

kedilerde kusma

Kedilerde kusmanın en temel sebebi tüy toplarıdır. Kediler kendilerini temizlemek için yaladıklarında vücutlarındaki tüyler ağzına girer. Kedilerde tükürme fonksiyonu olmadığı için bu tüyler karnında birikir. Daha kedi bu tüy yumağını kusar.

Bu durumun önüne geçmek için ilk yapmanız gereken kedinizi düzenli olarak fırçalamanızdır. Bu sayede kürkündeki ölü tüyleri toplayarak, tüy yutmasını engelleyebilirsiniz.

Kediler Neden Tüy Döker? Tüy Dökümü Çözümleri Nelerdir ? isimli yazımıza göz atarak durum hakkında daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hızlı Yemek Tüketimi

Kedilerde kusma durumuna yol açan önemli detaylardan bir tanesi de hızlı yemek tüketilmesidir. Bazı kediler olması gerekenden çok daha hızlı yemek yemektedir. Buna bağlı olarak da kusabilir.

Bu durumu engellemek için kedilere özel üretilmiş olan mama kapları bulunmaktadır. Bu ama kapları sayesinden kedinizin daha yavaş yemek yemesi sağlanmaktadır.

Mama Değişimi

kedilerde kusma

Bir diğer öneli unsur ise mama değişimidir. Kedinizin mamasını sürekli olarak değiştiriyorsanız midesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kuru mamadan yaş mamaya geçmek de kusmaya yol açabilir. Böyle bir durumda eski mamasına dönerek kusma durumu incelenmelidir.

Kedinize uygun mamayı bulmak için En İyi Kedi Maması isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Yabancı Besin Tüketimi

Eğer kediniz siz farkında olmadan yabancı bir besin veya alerjik reaksiyon gösterecek bir madde tükettiyse kusma görülebilir. Özellikle kediler ot ve bitki tükettiklerinde kusma durumu ortaya çıkabilir.

Kedi Parazitleri

Kedilerde kusmaya yol açan bir diğer unsur ise kedinizin sindirim sisteminde yer alan parazitlerdir. Eğer kediniz kusuyorsa ve dışkısında parazit/solucan görüyorsanız muhtemelen kusmasının sebebi budur. Bu durumla karşılaştığınızda doğrudan veterinere gitmeniz en doğru seçenek olacaktır.

Kedilerde parazit durumu hakkında detaylı bilgi almak için Kedilerde Parazit, İç Parazit ve Dış Parazitler Tedavisi isimli makalemize göz atabilirsiniz.

kedilerde kusma

Mide Tıkanması

Bazen kediler yabancı cisimler yutabilir. Örneğin kağıt, plastik veya herhangi bir yabancı madde yuttuklarında sindirim sistemi doğru çalışmayacaktır. Bunun sonucunda da kusma görülebilir. Bu durum hayati önem taşıdığı için doğrudan veterinere gidilmelidir.

Hormonal Sorunlar

Kedilerde kusmanın diğer bir durumu ise hormonal ve metobolik hastalıklardır. Bunlar; Tiroit bezlerinin fazla çalışması, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, diyabet ve stres durumlardır.

Enfeksiyonel Hastalıklar

Eğer kedinizde enfeksiyon hastalıkları, bağırsak düğümlenmesi ve kabızlık gibi durumlar yaşanıyorsa kusma durumu görülebilir. Ayrıca patilerine bakım yapılmazsa enfeksiyon kapma ihtimali yükselecektir.

Psikolojik Durumlar

kedilerde kusma

Kediler psikolojik olarak zor bir durumun içerisine dahil olduğunda kusma eylemi görülebilir. Fobiler, endişe, kaygı hormonal sorunlar kedinizin kusmasına sebep olabilir.

Kedilerde Kusma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde kusma sorunu yaşandığında ciddi hastalıklardan şüphe edilmelidir ancak bu durumun olağan olduğunu da unutmamak gerekir. Eğer kediniz kusma sorunuyla karşı karşıya geldiyse ilk olarak sorunun kaynağı bulunmalıdır. Bu durumu tespit etmek için aşağıdaki ihtimalleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Eğer kusmuğun içerisinde aşırı miktarda mukus bulunuyorsa yüksek ihtimalle bağırsak iltihabından kaynaklıdır.
  • Kusmukta sindirilmemiş yiyecekler bulunuyorsa zehirlenme, stres veya aşırı yemek tüketiminden kaynaklanıyor olabilir.
  • Kusmuğun içerisinde açık renkli kan bulunuyorsa mide ülserine işaret ediyor olabilir. Kanın rengi kahverengiye dönükse bağırsak hastalığından kaynaklanabilir.
  • Eğer dışkısı ağır bir kokuya sahipse bağırsak tıkanıklığına veya parazitlerden dolayı oluşmuş olabilir.

Kedilerde Kusma Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

Kedinizin kustuğu durumlarda şunları yapmalısınız:

  • 4-24 saat arasında mama verilmemelidir.
  • Sık sık ama azar azar su verilmelidir.
  • 24 saat geçtikten sonra az porsiyonlarla, az yağlı ve lezzetli yemekler verilmelidir.

Unutmayın ki kedilerde kusma durumu büyük sorunların habercisi olabilir. Dolayısıyla en kısa zamanda veterinere gidilmelidir.

Veterinere başvurduğunuz size bir takım sorular yöneltecektir. Bunlar;

  • Kusma miktarı ve sıklığı,
  • Kusmuğun rengi ve kokusu,
  • Kedinizin beslenme şekli ve mamasının değişip değişmediği,
  • Eğer varsa son zamanlarda kullandığı takviyeler ve aldığı tedaviler,
  • Eğer varsa evdeki diğer kedilerin de aynı problemi yaşayıp yaşamaması,
  • Kusma ile beslenme arasındaki ilişki

en temel sorulardandır.

Bu soruların cevabına bağlı olarak kan testleri yapılabilir. Eğer büyük bir sorun görünmüyorsa veterineriniz kedinize özel bir diyet uygulayabilir.

Kedinizin sorunları devam ettiği taktirde böbrek ve karaciğer gibi hastalıkların şüphesi artacaktır. Bu durumda daha agresif tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Genellikle hastalığın kaynağını bulmak için kan testleri, röntgen, ultrason, endoskopi ve laparotomi yöntemine başvurulur.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.