Konu Başlıkları
Sibirya ormanlarında vahşi ortamda yaşayan Sibirya Kedisi, bin yıllık tarihe sahip nadir kedilerdendir. Bölgedeki köylüler tarafından beslenerek evcilleştirilen Sibirya (Siberia) kedileri, zorlu dönemleri geride bırakıp günümüze gelmeyi başarmışlardır.
Binlerce yıllık geçmişe sahip Sibirya kedilerine; Rusya’nın “efsane ve folklorik” hikâyelerinde sıklıkla rastlanmaktadır. Sibirya kedileri 1990 yılında ilk defa Sibirya Bölgesinden, Amerika’ ya araştırma amaçlı gönderilmiştir.
1996 yılında uluslararası örgütlerin ilk defa tanıdığı Siberia Kedisi, 2006 yılında tüm kurumlar tarafından kabul edilmiştir.
Karakteri: Sıcakkanlı, Sevecen ve Sadık
Tüy Yapısı :Kısa, Uzun ve Kabarık
Gövde: Kaslı, Kuvvetli
Kürk : Yumuşak
Kuyruk:Orta, Fırça gibi çok tüylü.
Norveç Kedisi ile aralarında birçok benzerlik bulunan Sibirya kedisinin kökeni Rusya’dadır. Mitlere ve hikayelerde adını sıkça görebileceğimiz Sibirya Kedisi’ nin tarihi binlerce yıl geçmişe dayanmaktadır.
Yapılan araştırmalara ve toplanan verilere göre atalar Sibirya Taigası olarak adlandırılmaktadır. Sibirya kedisi Rus aborjin ırkıdır, doğa koşullarına mükemmel adapte olmuş bu kediler kökenini sadece doğaya borçludur.
Sibirya kedileri, sıcakkanlı, sevecen ve sadıktırlar. Diğer hayvanlara nazaran yaptıkları hareketler daha anlaşılır ve iletişime açıktır. En sevdiği eylemlerden biride doğuştan gelen yetenekleri; ağaca atlamaktır. Ayrıca sahiplerine tıpkı American Bobtail kedileri gibi fazlasıyla sadıktırlar.
Her türlü eylemi kavrama zekâsı onları zeka konusunda diğer kedilerin bir adım önüne atmaktadır. Yabancılara karşı cesur ve saldırgan davranış sergilemezler. Durağan gözükmelerine rağmen oldukça çeviktirler. Tam bir oyun arkadaşıdırlar. Akrobatik hareketler konusunda da oldukça iyidirler.
Büyük ve orta büyüklükteki çeşitlere sahip Sibirya Kedileri güçlü, masif ve oldukça kaslıdırlar. Dişi kediler, erkek kedilere kıyasla daha küçüktürler.
Kafa Yapıları: Vücutları ile orantılı, kısa ve geniş kafa yapıları vardır. Dar alınları ve geometrik denilebilecek kadar düz burun çizgileri vardır.
Her sibirya kedisinde aynı burun yapısı olmasa da genellikle orta uzunlukta buruna sahiptirler. Çok güçlü çeneleri olan doğanın muhteşem kedileri, kaslı vücut yapılarıyla fark yaratmaktadır.
Boyun: Güçlü, kısa.
Kulaklar: Orta uzunlukta, tabanları geniş ve algılara açıktır.
Gözler: Sibirya kedilerinde her renk tonunda göz rengine rastlanmaktadır. Bunlardan en çok görülenleri: Yeşil ve Sarı renkleridir.
Tip: Muhteşem, heybetli dış görünüşe sahip olan ‘Siberia Kedisi’ olarakda adlandırılan Rus Kedileri gözlerimizin pasını silmektedirler.
Gövde: Çok kaslı, kuvvetli gövdesi, kısa kolları ve geniş ayakları vardır.
Diğer uzun, kabarık tüylü olan kedilere oranla Sibirya kedilerin bakımları daha kolaydır. Haftada bir kez fırçalama yeterli olacaktır. Sadece ilkbahar ve sonbaharda tüy dökümleri artar.
Bu dönemlerin dışında fazla tüy dökülmesi görülmemiştir. Sibirya kedilerin bir diğer özelliği titiz olmasıdır. Kum kapları muhakkak temiz olmalıdır.
Dişeti hastalığını engellemek adına dişlerini fırçalamayı ihmal etmeyin. Göz kenarlarından mikrop kapmamak için nemli bir pamukla temizleyiniz.
► Kedilerin Ağız ve Diş Sağlığı
Sibirya kedileri sevecen olmalarının dışında cesurluğu ile de bilinir. Bu özelliği ise, çocuklar için oyun arkadaşı olarak ifade eder. Çocukların mutsuz dönemlerinde en iyi arkadaşı olabilirler. Her zaman sıcakkanlı tavırları ile çocukları en iyi şekilde motive edebiliyorlar.
Sibirya kedileri 3,5 ila 8 kg arası ağırlıkta olabilmektedir. Bazı kediler ise bu rakamların dışında fazla da gösterebilmektedir.
Sibirya kedilerin yaşam süresi 11 ile 15 yıl arasında değişmektedir.
Kedimin ismi muç muç. Bu ismi koymamdaki sebep öpmeyi çok seviyor.
Beni öpmeye başladımı sanırım yarım saat sürüyor. Ha bu arada öptüğü yerimi birdaha öpmüyor.
Ltf erkek listesine muç muç eklermisiniz.
Erkek Van Kedim var isim bulamadım isim öner misiniz ? (Gözlerinin biri sarı biri mavi)