Konu Başlıkları
Kedilerde insanlar gibi zaman zaman agresif hareketler sergileyebilir. Bu agresifleşmenin pek çok farklı sebebi olabilir, ancak kedilerin saldırganlık gösterme durumu oldukça olağan ve sağlıklı bir davranıştır. Özellikle dışarıda yaşayan kedilerin kendisini koruması için ve gelen tehditleri savurması için saldırgan olması önemlidir. Bunun yanında kediler özünde avlanma içgüdüsüne sahip olduğu için saldırgan hareketler oldukça olağandır.
Kedilerde saldırganlığa yol açan bir diğer unsurda duygu değişimleridir. Her ne olursa olsun saldırgan bir kedi ile iletişim kurmak ve sorunu çözmek aslında sanıldığı kadar zor değilidir. Buradaki önemli unsur, kedinin agresifleşme sebebini bulmaktır. Kedilerde agresifliğe yol açan en temel durumlar korku, stres, endişe ve sosyalleşme eksikliği olarak bilinmektedir. Dilerseniz kedilerde saldırganlığa yol açan unsurları inceleyelim.
Kedilerin en temel agresifleşme sebebi canlarının acımasıdır. Örneğin bir kedinin vücudunun bir noktasında yara varsa ve siz o yaraya dokunduğunuzda canı yandıysa saldırganlık gösterebilir. Aynı şekilde yanlışlıkla da olsa kuyruğuna bastığınızda sizi tırmalayabilir.
Kedilerin saldırganlaşmasına sebep olan diğer unsurlardan bir tanesi de kedinin korkmuş olmasıdır. Korkmuş bir kedi kendini daha büyük göstermek için çalışır. Bu yüzden karnını içeri çeker, tüylerini kabartır ve kuyruğunu havaya diker. Bu sırada dişlerini gösterir ve karşı tarafa korku vermeye çalışır. Bu korku halindeyken kediye yaklaşmanız sonucunda size karşı da saldırabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.
Genelde kısırlaştırılmamış kediler daha agresif olmaktadır. Erkek kedilerin etrafında dişi kedi olduğunda diğer erkek kedilere saldırabilir. Eğer iki kedi kavga ediyorsa onları ayırmaya çalışmak doğru olmayacaktır. Çünkü iki kedi birden size karşı saldırabilir ve ciddi zararlar verebilir.
Kedilerin hırçın hareketler sergilemesinin bir nedeni de psikolojik sorunlardır. Kediniz sürekli kapalı alandaysa ve camdan başka kedileri görüp onlara ulaşamıyorsa hayal kırıklığı yaşayabilir, yada kedinizin mamaya ulaşamaması onun saldırgan olmasına yeterli olabilir. Bu durumdan kaynaklı sinirlenirse sinirini başka bir şeyden çıkartmak isteyebilir.
Diğer bir psikolojik durumda strestir. Kedinin bulunduğu ortamda sürekli iki kişi kavga ediyorsa, sürekli yüksek ses varsa, beslenmesi doğru sağlanmıyorsa kediniz stres altında olabilir. Bu gibi durumlara dikkat edilmesi gerekebilir. Genelde bunlara maruz kalmış kedilerin daha fazla agresifleştiği görülmektedir.
Kedilerin geçmişte yaşadığı bir travma kedilerin agresifleşmesine yol açabilir. Örneğin bir kedi geçmişte bir insan tarafından şiddete maruz kaldıysa insanlara karşı saldırganlaşabilir. Bu sorunun çözülmesi için veterinere başvurulmalıdır. Tedavi sürecine göre yatıştırıcı ilaçların kullanılması da mümkündür.
Kedilerin nasıl sakinleştirileceğine geçmeden önce neden sinirlendiğini anlamak oldukça önemlidir. Bu aşamada en önemli yöntem kedilerin beden dilini anlamak olacaktır. Bu konu hakkında Kedilerin Beden – Vücut Dili Anlamları isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kedilerin sinirlenmesine yol açan etkenlerin büyük bir kısmını yukarıda açıkladık bunların yanı sıra doğalarından kaynaklı olan durumlarda olabilir. Bu durumlar;
olarak sıralanabilir. Şimdi kedileri sakinleştirmek için uygulanması gereken adımlardan bahsedelim.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kedilerin beden dillerini algılamak büyük önem taşımaktadır. Bu sayede kedinizin hareketlerini takip ederek duygusal durumu hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Aynı zamanda isteklerini de anlayabileceksiniz.
Bazı kediler, bazı durumlarla karşılaştığında hep aynı tepkiyi verir ve sinirlenebilir. Örneğin kediniz başka bir hayvan gördüğünde agresif bir tavır sergiliyor olabilir. Genelde kedilerin saldırmalarına sebep olan bir durum bulunmaktadır. Kediniz saldırganlaştığında buna sebep olan unsuru bulmanız büyük önem taşımaktadır. Bu durumu öğrendikten sonra bunun yaşanmamasını sağlayın.
Kedilerin çok büyük bir bölümü doğumdan sonra agresif tavırlar sergilemektedir. Çünkü, kediler iç güdüsel olarak yavrularını korumak istemektedir. Bu agresif tavırları genelde yavrularına karşı bir tehdit hissettiklerinde ortaya çıkmaktadır. Özellikle de doğum yaptığı ilk hafta pek yaklaşmamak ve güvende olduğunu hissettirmek gerekir.
Yeni doğum yapan kedilerin stresten uzak bir ortama sahip olması gerekir. Bu zaman içerisinde kedinin yavrularını ele almamak, yüksek ses yapmamak, kediyi tanımadığı kişilerden uzak tutmak oldukça önemlidir.
Kediniz için en iyi imkanları sunsanız da özünde agresif olan bir kedi insanlarla pek sosyalleşemez. Bu kedilerin güven duygusunu tanıması için özgür bir şekilde hareket edebileceği bir ortam sunulmalıdır. Ayrıca sürekli kedinizle uğraşmamak ve zorla oyun oynamaya çalışmamak gereklidir.
Kediniz bir odanın içerisindeyse doğrudan göz teması kurmayın ve kedinin kolayca kaçabileceği bir yol gösterin. Eğer kedi kendisini köşeye sıkıştırılmış hissederse saldırgan tavır sergileyebilir. Agresif kedilere yaklaşmaya çalışmaktan ziyade, onların sizin yanınıza gelmesini sağlamak daha doğru olacaktır.
Agresif bir kediye yaklaşmanız gerekiyorsa, uzun kollu kıyafetler ve eldiven giyerek hareket etmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde kedi tırmalamasına maruz kalabilirsiniz. Eğer kediyi kucağınıza almanız gerekiyorsa önce kalın bir havluya sarın ve hızlı hareketlerle kucağınıza alın.
Kediler özünde avlanma dürtüsüne sahip oldukları için bu hislerinin bir şekilde törpülenmesi gerekmektedir. Bunun için içerisinde avlanmasını sağlayacağı, yakalamak isteyeceği oyuncakları seçmek bu duygusunu tatmin edecektir. Bazı kediler ise kendini savunabileceği oyuncaklardan hoşlanmaktadır. Kedi Oyuncakları ve Aksesuarları isimli makalemizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eğer bir kedi ile yaşamınızı paylaşıyorsanız kedinizle oyun oynamanız gerekmektedir. Günde iki kere 20’şer dakika kedinizle oyun oynayabilirsiniz. Bu kedinizin mutlu olması için oldukça önemlidir. Bu sayede kedinizle aranızdaki bağ da kuvvetlenecektir.
Kediniz çok agresif ise beraber oyun oynamak yerine aynı ortamda bulunmanız daha doğru olacaktır. Kedinizin size alışması için odanın ortasına yatın ve gözlerinizi kapatın sakin bir şekilde durun. Etrafınıza da ödül mamaları yerleştirin. Bu sayede sizin bir tehdit olmadığınızı anlayacak ve size karşı yumuşayacaktır.
Kedinizle oyun oynarken size saldırırsa, tekrar oyuna başlamadan önce sakinleşmesini bekleyin. Kedinizin doğrudan elinizle oynamasına müsaade etmeyin. Eğer kediniz saldırırsa ve size zarar verirse ona ceza vermeyin ve şiddet uygulamayın. Ayrıca size saldırdığında kedinizden kaçmayın, aksi halde daha fazla saldırmak isteyebilir.
Kediniz sürekli olarak kapalı bir alan içerisinde kalırsa mutsuz olabilir. Bunun için etrafı çevrili olan güvenli bir alan içerisinde dışarıya çıkartılması gereklidir. Bu alanda kediniz güvende olmalıdır. Aynı zamanda dinlenebileceği, etrafı seyredebileceği ve gezebileceği bir ortam sağlanmalıdır. Eğer kedinize bir bahçe sağlayamıyorsanız, evinizin cam kenarında ona özel bir bölüm yapabilirsiniz.
Kediler için en güzel eğitim yöntemlerinden bir tanesi ödüllendirme tekniğidir. Kedi Ödül Maması Nedir? Kediler Nasıl Ödüllendirilir? isimli makalemizi okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kediler, beslenmeyi pozitif olarak algılamaktadır. Dolayısıyla sizin devamlılığını sürdürmesini istediğiniz hareketler sergilediğinde onlara mama ve ödül vermek önemlidir. Kediniz sakin ve uysal davranışlar sergilediğinde onlara ödül maması verebilirsiniz.
Merhaba, kedim dış ortamda ağır bir yara aldı, tedavi sürecinde yarasına günde 5 defa krem sürdüm..Krem sürerken istemeden canını yaktığım zamanlar oldu..
Kedimin iyileşti lakin ona artık eskisi gibi yaklaşamıyoruz çünkü bazen bizi ciddi şekilde yaralayıcı tırmıklar atıyor..Bu durumu nasıl düzeltebiliriz?? yardımcı olursanız çok sevinirim.. Şimdiden teşekkür ederim.
Şuanda size böyle tepki vermesi tamamen refleks bir kez daha canının yanacağını düşünüyor zamanla geçecek bir durum biraz sabırlı ve ürkütmeden sakin yaklaşmanız lazım bu süreçte
Merhaba kedim genel yapısı gergin ama daha önce birine saldırdığını hiç görmedim 5 yaşında erkek ve kısır evimize gelen misafirlerimize saldırdı ve bu saldırısını devam etmekte bu yüzden odaya kapattik bu aşamada ne yapabilirim
Merhaba kediler genel olarak alancı hayvanlardır ve misafirleri pek sevmezler bu durum birçok kedi besleyen ailelerde rastlanabilir bi durum. Birkaç kere daha eve misafir gelmesini kabullenebilmesi için odasına kapatmayıp evin içinde gezmesine müsade verin fakat yine aynı tepkiyi veriyorsa malesef misafir geldiğin de odaya kapatmaya devam etmek zorunda kalabilirsiniz kedi de Köpekteki gibi bir eğitim söz konusu değildir
Merhaba kısırlaştırılmış 1 erkek 4 dişi kedim var.Genelde iyi geçinmelerine rağmen dişi kedilerimden biri çok agresifleşti beni diğer kedilerimden korumaya çalışıyor yanlışlıkla çizilsem yada etrafımda kedi olmadan atıyorum elimi bi yere vursam diğer kedilerime ciddi şekilde saldırıyor ve bir süre boyunca korkak agresif bir tavır gösteriyor beni bile yanına yaklaştırmıyor sakinleştirmem mümkün olmuyor diğer kedilerimden ayrı bir odada bir saat kadar tutuyorum bu kedispreylerinden sıkıyorum sağa sola hiç bir şey değişmiyor.Bu arada ben tuvaletteyken de yada banyo yaparkende kapıda nöbet tututp diğer kedilerime saldırıyor.Ben uyurken yatağa diğer kedilerimi çıkarmıyor. Veteriner spreyden başka birşey önermedi çünkü hayatımızın genelinde oyuncu çok tatlı sakin bir kedidir.Problem benimle ilgili olduğu için bu durumda ben ne yapabilirim.
Bana yardımcı olursanız çok sevinirim,kedim 31 eylül günü camdan kavga eden iki kedi gördü,dışarı atlamaya calıştı ben tuttum,ve o an bana saldırdı.balkondaydık,iki ayağımıda tırmaladı,ısırdı,ayaklarımdan kanlar aktı,zar zor ordaki sehpa ile kendimi koruyup kaçabildim,onu mutfağa kapattım(mutfağın balkonunda oldu)sonra bir saat sonra açtım kapıyı ve saldırmaya devam edince evden zar zor kaçtım.iki gün eve gidemedik eşimle.iki günün sonunda gittiğimizde hala tedirgindi.onu bir odaya kapattık.bize tıslayıp duruyordu.sonra o gece sakinlrştirici müzik ve mamalar verip bana tekrar alışmasını sağladık,ve dördüncü gün sabah açtık,yavaş yavaş alıştı,ama dört gün sonra sürekli tuvalete gidip cıkmıyordu,bir gece sürekli beş dakikada bir girip cıkıp yapmayınca veterinene götürdük,üretrası tıkanmış,sonda taktılar 6 gün kaldı aldığımızda gayet iyidi ama dördüncü gün ilaçlarını almak istemedi pipisini sürekli yalıyordu,veterinere yine götürdük,kortizon başladıkar,iki gün üst üste götürdük,veterinerde her yeri birbirine katıyordu,ama eve gelince sakindi,bu sabah gayet iyidi eski neşesindeydi,cam açtım az baksın diye,yukarı çıkmıstım yarım saat geçmişti,ben çamaşırları makinadan aldım asmak için yatak odasına geldim,bir anda gelip bana saldırdı,ayaklarımı kanattı,eşim beni korumak için odaya geldi onada saldırdı,kapıdan zor kovduk,az sıkışmışta olabilir o an,sonra kat kat giyinip açtık kapıyı yine hırlamaya bizi tehtit olarak götmeye devam etti bir şekilde salona eşim götürdü yine saldırdı ve oraya kapattık.saldırmadığı veterinerden ilk geldiği zamanlar kucağımda uyuyan bir kediydi,oyuncu gayet cana yakın,ama yabancıları sevmiyordu.napıcağımı bilmiyorum.yalvarırım bana yardım edin
Kedim erkek 1.5 aylık kısır anneme durduk yere ciddi zarar verecek şekilde saldırıyor sizce neden olabilir