arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedi Bıyığı Hakkında 10 İlginç Bilgi

kedi bıyıkları ne işe yarar
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kedilerin özel ve ilginç canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Kedilerin en ilgi çekici yönlerinden bir tanesi ise bıyıklarıdır. Kedi bıyıkları, anatomilerinin ikonik bir parçasıdır. Bu bıyıklar sadece şirin görünmelerine ve bizi gıdıklamalarına yaramıyor. Bu bıyıklar sıradan tüylere benzese de oldukça hassas bir özelliğe sahiptir.

Kedilerin bıyıklarının ne işe yaradığını, yönlerini nasıl bulduklarını, karanlıkta nasıl bu kadar iyi gezindiklerini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda yer alan bilgiler sayesinde kedilerin bıyıkları hakkında ilginç bilgileri sizler için sıralayacağız.

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Kedilerin bıyıkları gerçekten çok işlevsel bir yapıya sahiptir. Kedilerin bıyıkları sinilerle doludur ve bıyıklarının ucunda propriyoseptör olarak bilinen duyusal bir organ bulunmaktadır. Bu sayede çevrelerindeki titreşimlere ve değişikliklere inanılmaz şekilde duyarlıdırlar. Bu yüzden kedilerin bıyıkları oldukça önemlidir.

Kedilerin bıyıkları kas ve sinir sistemine bağlı oldukları için normal tüy köklerinden daha derinde bulunurlar. Bu sayede çevresinde olan değişimleri algılar ve beynine mesaj olarak gönderir.

İşte kedilerin bıyıkları hakkında 10 ilginç bilgi:

#1- Kedilerin Bıyıkları Sadece Yüzlerinde Değildir

Kedilerin bıyıklarının sadece burun çevresinde olduğunu düşünebilirsiniz. Aynı zamanda gözlerinde, kulaklarında ve çenelerinde de aynı kıl tüyleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ön ayaklarının üzerinde de propriyoseptör özellikli tüyler bulunur. Bu sayede avların hareketini belirlemesi kolaylaşır ve başarılı bir avcı olmalarına yardımcı olur.

#2- Bıyıkları Simetriktir

Kedilerde toplam 24 adet bıyık bulunur ve bu bıyıklar simetriktir. Yani her iki tarafında 12’şer adet bıyık yer almaktadır. Bu sayede etrafındaki değişimleri net bir şekilde algılayabilirler.

#3- Cetvel Görevi Görür

Kediler kapalı ve dar bir alana girecekleri zaman ilk olarak kafalarını sokarlar. Çünkü bıyıkları çevresini ölçmesine yardımcı olur ve bu sayede etrafındaki alanın genişliği hakkında fikir sahibi olur.

#4- Titreşimleri Hissederler

Kedilerin bıyıkları havadaki titreşimleri ölçebilir. Bu sayede mesafeleri ölçerken veya avını kovalarken inanılmaz derecede faydalıdır. Aynı zamanda hava akımlarının değişimini fark edebildikleri için yaklaşan tehlikeleri önceden hissedebilirler. Bu sayede oldukça atik canlılardır.

#5- Yakını Zor Görürler

Kedilerin yakın görüş yetenekleri oldukça kötüdür. Kendilerinden 30 cm ve daha yakın olan cisimleri net bir şekilde fark edemezler, ancak bıyıklarının hisleri çok iyi olduğu için etrafındaki eşyaların boyutlarını, mesafesini ve dokusunu anlayabilirler.

#6- Gece Yürümelerine Yardımcı Olur

Kedi sahipleri her zaman için kedilerin gece hiçbir yere çarpmadan yürüyebilme özelliklerini hayretle izlemiştir. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi ise bıyıklarıdır. Kedilerin bıyıkları hava akımını, mobilyaların yerlerini algılaması için eşsiz bir yapıya sahiptir. Bu sayede karanlık yerlerde yollarını kolaylıkla bulabilirler. Bu konuda insanlara oranla çok daha yeteneklidirler.

#7- Kedilerin Bıyıkları Hislerini Yansıtır

Kedilerde vücut dili okumak kedi sahipleri için önemlidir. Kedilerin bıyıkları da vücut dilini okumanız için bir işarettir. Bıyıkları gergin ve sert bir şekilde duruyorsa kediniz kendini tehdit altında hissediyordur. Eğer gevşek bir şekilde duruyorsa kediniz halinden memnun demektir. Ayrıca kedinizin bıyıkları öne doğru hareket ediyorsa muhtemelen ilgisini çeken bir şeye doğru yönelecektir.

#8- Korunmalarını Sağlar

Kediniz bıyıkları sayesinde çok hassas noktaları bile hissedebilir. Örneğin kedinizin yüzüne gelecek olan bir tozu önceden hissederek ona karşı önlem alabilir. Ayrıca kediniz dışarıdayken ve riskli alanlardayken gözlerine ve yüzlerine gelecek olan tehditleri önceden algılayabilmek için bıyıklarını kullanırlar.

#9- Renk Değiştirebilirler

Tıpkı insanların yaşlandıkça saçlarının beyazlaması gibi kedilerin de bıyıkları renk değiştirebilir. Bu durum her zaman görülmese de kedilerin yaşlanmasıyla beraber bıyıkları grileşebilir.

#10- Bıyıkları Kesilmemelidir

Kedilerin bıyıkları hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden, bıyıkları asla kesilmemelidir. Eğer kedilerin bıyıklarını keserseniz çevresindeki nesneleri algılayamaz ve yönlerini kaybedebilirler. Buna bağlı olarak korku ve stres oluşumu görülebilir. Eğer kendiliğinden dökülmüş bir iki tane bıyık görürseniz, endişe etmenize gerek yok bu bıyıklar tekrar büyüyecektir.

Kedilerin bıyıkları hakkında ilginç bilgileri ve bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaştık. Başka bir makalede görüşmek üzere…

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.