arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Görme Engelli Kedilerin Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

görme engelli kediler
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Kediler için en zor durumlar arasında görme engelinin bulunması yer almaktadır. Görme engelli kediler hayatlarını devam ettirmek için diğer duyu organlarını kullanılır. Kediniz için her ne kadar zor bir durum olsa da sizin sayenizde kediniz mutlu ve güvende hissettiği bir hayat sürdürebilir.

Bu yazımızda sizler için kedilerde görülen görme engelinden ve yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Kedilerde Körlük Nedenleri

görme engelli kediler

Kedilerde görme engeli yavaş yavaş veya aniden gelişebilir. İki senaryo arasında seçim yapmak gerekirse, yavaş yavaş oluşan körlük kediler için çok daha iyidir. Çünkü bu süreç içerisinde yeni duruma alışması ve diğer duyu organlarının gelişmesi daha kolay olacaktır.

Kedilerde körlüğün nedenleri arasında doğum kusurları, glakom tümörler, katarakt, yüksek tansiyon, travma, terinal dejenerasyon, yetersiz oksijen ve kornea ülseri gibi durumlar görülebilir. Görüldüğü üzere pek çok farklı unsur bulunmaktadır.

Kedilerde Görme Kaybı Belirtileri

Özellikle yavaş yavaş gelişen görme engeline karşı önlem almak çok daha kolaydır ve bu durumu tersine çevirmek mümkün olabilir. Bu yüzden kedilerde körlük belirtilerini bilmek kedinizin hayatını kurtarabilir. Eğer aşağıdaki belirtileri kedinizde görüyorsanız muhakkak en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime danışmalısınız. 

  • Renksiz, bulutlu ve ilthaplı gözler,
  • Zıplamak istediği hedefe ulaşamama,
  • Eskisinden daha fazla ses çıkartma,
  • Hareketsizlik ve daha fazla uyuma,
  • Etrafındaki nesnelere çarpma,
  • Kolay ürkme,
  • Işığa tepki vermeme
  • Çömelmiş halde yürümek yere yakın pozisyonda olma gibi farklı belirtileri görülebilir.

Görme Engelli Kedilerle Beraber Yaşamak

görme engelli kediler

Eğer görme engelli bir kediyle beraber yaşıyorsanız, onun hayatını güzelleştirmek tamamen sizin elinizde. Bu yüzden bu rehberimizde yer verdiğimiz detayları gerçekleştirerek kedinizin daha mutlu ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

  • Mama – Su – Kum Kabının Yerini Öğretin: Kedinizin temel ihtiyaçlarını karşılaması için mama, su ve kum kaplarına kolay ulaşabiliyor olması gerekmektedir. Kedinize bunu öğretmek için bu kapları odanın en kolay ulaşılabilir yerine koymanızı tavsiye ederiz. Kedinizi alıştırmak için, ilk başlarda tek bir odada yaşamasına izin vererek arada bir mama ve kum kabına götürmeniz gerekmektedir. Bu sayede kediniz kapların yerini öğrenecektir.
  • Evinizi Düzenleyin: Kedinizin rahat hareket etmesi ve etraftaki eşyalara çarpmaması için düzenli bir eve sahip olmanız gerekmektedir. Bunun için; ayakkabı, giysi, şemsiye ve çocuk oyuncakları gibi gereksiz eşyaları yerden uzak tutun.
  • Eşyaların Yerini Değiştirmeyin: Görme engelli kediler etraflarında yer alan eşyaların konumlarını ezberler. Eğer evdeki mobilyalarınızın yerini değiştirirseniz kafası karışabilir ve strese girebilir.
  • Oyuncak Seçimi: Her ne kadar kediniz göremiyor olsa da hala oyun oynamayı ve avlanmayı sevdiğini unutmayın. Bunun için kedinize içerisinde çan bulunan ve ses çıkartan oyuncaklar almayı ihmal etmeyin. Kediniz için uygun oyuncak satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
    Eğer kedinizi dışarıdaki sesleri ve kokuları duymak mutlu ediyorsa pencelerinizin önüne koruma teli çekerek onun bu isteğini karşılayın ve zaman zaman kedinizle dışarı çıkmayı ihmal etmeyin.

görme engelli kediler

  • Ses Çıkartan Tasma: Kedinizin nerede olduğunu bilmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda telaşlanmamak ve kedinizi kolayca bulmanız için üzerine ses çıkartan bir tasma takabilirsiniz. Bu sayede kediniz bir yere çarptığında da kolaylıkla onu bulabilirsiniz. Kediler İçin Tasma Seçimi Nasıl Olmalı? En İyi 5 Kedi Tasması isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Dokunmadan Önce Seslenin: Görme engeli olan kediler doğal olarak herhangi bir durumdan ürkebilir. Eğer kedinize dokunacaksanız veya yakınından geçecekseniz, önceden seslenmeyi ihmal etmeyin. Böylece sizi tanıyacak ve korkmayacaktır.
  • Halı Seçimi: Kedilerin pençeleri çok hassastır. Kör kedinizin, evinizdeki odalar arasına farklı dokulu halılar yerleştirerek kendisini çevresine yönlendirmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, mutfağınız ile yemek odanızın eşiğine bir yün halı serip, koridor ile yatak odanızın eşiğine bir pamuk halı yerleştirin. Bu sayede kediniz hangi odada olduğunu kolayca algılayabilecektir.
  • Merdivenleri Engellemek: Eğer evinizde merdiven bulunuyorsa ve görme engelli bir kediniz varsa merdivenleri engelleyin. Bunun için merdiven önlerine bebek kapısı koyabilirsiniz. Kediniz evi tamamen öğrendikten sonra merdivenlere ulaşmasına izin vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki kedinizin merdivenlerden yuvarlanması büyük sorunlara yol açabilir.
  • Mikroçip: Eğer görme engelli bir kediniz varsa mikroçip uygulaması yaptırmanız tavsiye edilir. Bu sayede kediniz kaybolduğunda onu tekrar bulmanız çok daha kolay olacaktır. Ayrıca, kedinizin üzerinde görme engelli olduğunu belirten bir yazı bulunması işinizi kolaylaştırabilir.
  • Bıyıklarını Kesmeyin: İşte en önemli konulardan bir tanesi kedilerin bıyıklarıdır. Kedilerin bıyıkları sayesinde etrafındaki nesneleri fark edebilir ve mesafeleri ölçebilir. Bu yüzden herhangi bir kedinin bıyıklarını kesmek büyük sorunlar doğurabilir. Özellikle görme engelli kedinizin en çok bıyıklarına güvendiğini unutmayın. Kedi Bıyığı Hakkında 10 İlginç Bilgi isimli yazımızı okuyarak kedi bıyığının muhteşem yapısı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Evet, görme engelli bir kediyle yaşamak normale göre daha zor olabilir, ancak yukarıdaki sıraladığımız örnekler gibi alacağınız önlemler sayesinde onların hayatını kolaylaştırmak ve mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak mümkündür. Tek yapmanız gereken onlara olan sevginizi göstermek ve biraz daha fazla çabalamak.

Kedilerin Göz Bakımını Yapmak

görme engelli kediler

Kedilerde görme sorunun yaşanmasının en temel sebebi göz bakımlarının ihmal edilmiş olmasıdır. Özellikle pek çok kedi, gözlerinin iltihaplanması sonucunda görme engeli yaşıyor ve yaşamları boyunca buna maruz kalmak zorunda kalıyor.

Kedilerin göz bakımını düzenli olarak yaparak bu sorunu engelleyebilirsiniz. Tabiki, doğumsal sebeplerden dolayı yaşanan görme engeli gibi durumlar için göz bakımı faydalı olmayacaktır, ancak kedinizin göz sağlığını koruması için göz bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir.

Kedinizin göz bakımını yapmak için göz temizleme mendili ve göz solüsyonu kullanabilirsiniz. Bu sayede, kedinizin göz sağlığını koruyabilirsiniz. Öncelikle göz temizleme mendiliyle gözlerinin etrafındaki kirleri ve bakterileri temizlemeniz gerekiyor. Daha sonra göz solüsyonunu gözlerine damlatarak enfeksiyon oluşuma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Kedilerde göz bakımı hakkında bilgi almanız için kesinlikle Kedilerin Göz Sağlığını Korumak ve Desteklemek İçin Tavsiyeler isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Unutmayın ki; haftada 10 dakikanızı ayıracağınız bir işlem sayesinde kediniz sağlıklı gözlere kavuşabilir ve olası görme engeline karşı korunabilir. Bu yüzden lütfen bu makaleye göz atın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.