Kategoriler: Kedi Sağlığı

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Herşey

Dişi Kedilerde Kızgınlık dönemi ‘ nde, sahibinden oldukça fazla ilgi bekleyen dişi kediler, normalde yapmıyor olsalar bile, sahiplerinin kucağına giderler, kendilerini sevdirmek isterler, sahibinden şefkat ve güven beklerler.

Kızgınlık dönemi kedileri; özellikle geceleri ve evin en yankı yapan yerine (genellikle antre) giderek yüksek sesle miyavlamaya başlarlar ve bu miyavlama saatlerce sürebilir. Bu nedenle kızgınlığa giren dişi kedi kızgınlık dönemi hakkında herşeyi bu başlık altına sizler için toparladık keyifli okumalar…

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar Ne Kadar Sürer?

Kızgınlık dönemi; gebelik gerçekleşmediyse genel olarak on günde bir tekrarlar. Dişi Kediler ortalama olarak yılda 3 kere kızgınlık dönemine girerler.

Özellikle bahar ve yaz aylarında kızgınlığa giren kediler, evlerde yaşamaya başlamalarıyla, kış aylarında da kızgınlık göstermeye başlamışlardır. Çünkü kışın evlerdeki sıcaklık ve ışık onların doğal takvimlerini şaşırmalarına neden olabilmektedir.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Sakinleştirici Hap Kullanımı

Dişi Kedilerin Kızgınlık dönemine giren kediler, çiftleştirilmeyeceklerse bu dönem geçene kadar huzursuz olacaklar, yıpranacaklar ve sağlıkları da bu durumdan etkilenecektir. Kedi sahipleri bazı hormon içeren haplarla kedinin kızgınlığa girmesini önlemeye çalışabilirler fakat bu hormon hapları kedinin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokabilir.

Kedilere Hap Nasıl İçirilir?

Özellikle de veteriner hekimler tarafından iki defadan fazla kullanılması önerilmez. Çiftleştirilmesi istenmeyen kedilerin kısırlaştırılması alınacak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.

Dişi Kedilerin Kısırlaştırılması

Dişi kedilerini kısırlaştırmaya karar veren kedi severlerin, bu işin ehli veteriner hekimlerden bilgi alarak en doğru zamanı bulmaları mümkündür. Dişi kediler, erkek kedilere oranla çok daha erken kızgınlık dönemine girecekleri için, dişi kedi sahiplenenlerin, en kısa sürede güvenecekleri bir veteriner hekim bulmaları gerekmektedir.

Veteriner hekimler öncelikle kedinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol edecek ve kızgınlık döneminde değil ise kedinizi kısırlaştırma operasyonuna alacaktır. Dişi kedilerde, erkek kedilere oranla operasyon daha uzun ve zor geçer.

Yumurtalıkların ve rahmin tamamımın alınması dişi kedilerin tekrar kızgınlığa girmemesi için şarttır. Sadece rahmin alınması, dişi kedinin hamile kalmasını önler fakat yumurtalıklarla birlikte alınmaz ise dişi kedi tekrar kızgınlık belirtileri gösterecektir.

Veteriner hekiminize tam olarak nasıl bir operasyon istediğinizi belirtmeniz bu bağlamda kediniz için en doğru operasyona karar verilmesini kolaylaştıracaktır.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hormon İğnesi Kullanımı

Kızgınlık döneminde sıkça kullanılan hormon iğneleri‘ nin birçok zararı bulunmaktadır. Öncelikle hormon iğnesi nedir onu inceleyelim;

Hormon İğnesi Nedir? Zararlı mı?
Kedilerde hormon iğnesi; kızgınlık dönemini ertelemeye yarayan kimyasal bir ilaçtır. Uzman hekimler tarafından hiç önerilmeyen hormon iğneleri; kedilerin doğal hormon yapısını bozmaktadır. Birçok zararı bulunan hormon iğnelerinin yan etkileride uzun süre kedilerin üzerinden geçmemektedir.

Hormon İğnesi Zararları

  1. Hormonları kötü yönde etkilemekle beraber, doğal yapıyı bozarak kedilerin daha çabuk hasta olmasını tetiklemektedir.
  2. Aylık tekrarlandığı taktirde kedilerde kalıcı hasarlara sebep olabilen hormon iğneleri kızgınlık dönemi için kesinlikle kullanılmamalıdır.
  3. Kedilerin beynine zarar veren hormon iğneleri, karakteristik özelliklerini de kötü yönde etkilemektedir.
  4. Birçok yan etkisi ve zararı bulunan bu iğnelerden uzak durmanızı öneririz.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Döneminde Davranışları

Evde bakılan dişi kedilerin kızgınlığa girmeleri, kendileri ve sahipleri açısından oldukça rahatsız edici bir durumdur. Çünkü kızgınlık dönemine giren dişi kedi, günün çoğunluğunda özellikle de geceleri yüksek sesle ve acı bir şekilde miyavlayacak, sahibine de zor anlar yaşatacaktır.

Çiftleşme isteği nedeniyle evden kaçma girişimlerinde bulunma olasılığı yüksek olan kediler, camdan veya balkondan atlamaya kalkabilirler ve bunun sonucunda ciddi yaralanmalar, hatta ölümler gerçekleşebilir. En iyi ihtimalle, eve geri getirdiğiniz kediniz gebe kalmış olabilir ve bu durum hazır olmadığınızda birçok zorluğu beraberinde getirecektir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

    • Kedinizle Kızgınlık Dönemlerinde Bol Bol Oynayın
      Kızgınlık dönemindeki kediler genellikle uyumaz ve sürekli miyavlar. Eğer kedinizle bol bol oyun oynayıp hem onu yorar , hemde kafasını dağıtırsanız , biraz olsun uyumasını ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
    • Kedinizi Oyun Oynadıktan Sonra Besleyin
      Kediniz kızgınlık dönemindeyse ve hiç durmadan miyavlıyor size rahat vermiyorsa , eve geldiğinizde mama vermek yerine oyun oynayıp enerjisini attırdıktan sonra mama vermeniz deliksiz bir uyku uyumasını sağlayacaktır.
    • Kedileri Rahatlatan Müzikler
      Kedinizin kızgınlık dönemini rahatça atlatması için ona aşağıya bırakacağımız müzikleri dinletebilir ve biraz olsun sakinleştirebilirsiniz.

Dişi Kedilerde Doğum ve Sonrası

Doğum anında çoğunlukla özel bir yardıma gereksinim duymayan kediler, doğumdan sonra tüm ilgi ve sevgilerini yavrularına yönlendirirler. Doğan yavrular dört haftayı doldurduklarından itibaren, yaramazlık yapmaya başlarlar ve evinizi onlara göre ayarlamanız gerekir.

Çünkü eşyaları kırabilir, açık bir camdan düşebilir ya da sivri eşyalarınıza çarparak zarar görebilirler.

Çok dikkatli olmayı gerektiren bu durumu başarıyla atlatsanız bile yavrular ya artık sizinle yaşayacaklar ya da annelerini emmeyi bıraktıklarında onlara bir yuva aramaya başlamanız gerekecektir. Bu nedenle evinizdeki kedi nüfusunda artış istemiyorsanız, kedinizi kısırlaştırmanız en doğru yöntem olacaktır.

Sokak Kedilerinde Kızgınlık ve Kısırlaştırma

Belediye veterinerleri tarafından sokak kedisi kısırlaştırmaları yapılması, kedi popülasyonunun kontrol altına alınması açısından önemlidir. Ancak kedi sahiplerinin de bakamayacakları yavrular doğmasına neden olmaları ve bu yavruları sokaklara bırakmaları ciddi bir problem oluşturmaktadır.

Özellikle de sokaklarda fazlasıyla savunmasız ve aç kalan kediler düşünüldüğünde, bu durum vicdani açıdan da insanların düşünmeleri gereken bir konu halini alır. Doğal ortamlarında huzur içinde, özgürce yaşadıklarını düşünmek insanların içini rahatlatsa da durum ne yazık ki böyle değildir.

Sokaklar onların doğal ortamları değildir ve birçok tehlikeyle karşı karşıyadırlar. Özellikle arabaların çarpması, veya soğukta araba kaputuna sığınarak ısınmaya çalışan yavru kedilerin, araba çalıştığında sıkışarak can vermeleri, sık duyulan üzücü bir gerçektir.

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma; kedilerin ömrünü uzatır çünkü doğum yapan kedilerin her doğumda yaşam süreleri kısalmaktadır. Sanılanın aksine kedileri kısırlaştırmak, kilo almalarına da sebep olmaz.

Kısırlaştırılan kedilere, hareketlerindeki azalma nedeniyle daha az mama verilmesi yeterli olacaktır ve bu şekilde kilo alımlarının önüne geçilebilir. Kısırlaştırılan kediler genellikle eskisine oranla daha sakin ve huzurlu olacaklardır.

admin

Yorumları Göster

  • Dişi kedimi 1 yıl kadar önce kızgınlık iğnesi yapıldı ama bir daha kizginliga girmedi her şey normal görünüyor diyor vet evde 1 dişi 1 erkek var ama hala kizginliga girmedi nedendir

  • Dişi kedimiz var 7aylık kızgınlık dönemine girdi çiftleştirmek için çokmu erken bilmiyorum sessiz kedimiz çıldırmak üzere ne yapıcağımızo şaşırdık

    • Merhabalar ilk döneminde yani 7 aylık iken çiftleştirmeniz onun ve doğacak olan yavruları için pek sağlıklı değil. Tavsiyemiz en az 10-12 aylık olması. Yani gelişimini tamamlaması aksi takdirde kedinizin gelişimi durabilir ve henüz kendisi de yavru olduğu için yavruların gelişiminde ve bakımında problemler oluşabilir

  • Furkan bey aynı problem bizdede var bizim kedimizde 1,5 yasın da him çiftleştirmedik ilk 11aylık ken kızgınlıga girdi ve 10 gunde bir kızgınlıga giriyor kısırlastırmakta istemiyorum günah :( ne yapıcam bilmiyorum kediniz hala aynı durumdamı ve ne yaptınız ?

  • Benim kedim 8 aylık dişi siyam kedisi acaba çiftleştirsek birşey olur mu?

  • Fib hastası bir kedimiz var 1 yil once ölmek uzereydi bir suru ataklar gecirdi arka ayaklari tutmadi devamli basini sallaniyodu 3.4 ay bu sekilde buyuk bir caba gosterdik ve 1 yıldir cok cok iyi hic bir belirtimiz yok.tabiki fib rahatsizligi devam ediyormus.sıkıntımıza gelince kısırlastiramiyoruz.15 20 gunde bir kızgınlıği giriyor kedide bizde cok sıkıntı yaşıyoruz.kısırlastirma konusunda cok kararsisiz olurse diyekorkuyoruz.bize ne önerirsiniz

  • 1 erkek kedi almıştık sokaktan muhtemelen 2 aylıkken. Şimdi 1,5 yaşında. Bu erkek kediden bir kaç ay sonra yavru dişi kedi aldık acıyıp. O da şimdi muhtemelen 1 yaşında. Bunların erkek yavrusu oldu 3 ay önce. Yavruya çok iyi baktı ama şu anda anne kedi kızgınlık belirtileri gösteriyor. Kendi oğlunu da baştan çıkartıyor. Ensest ilişki olmasın diye uğraşıyoruz çünkü sakat doğumlar olabilir. ama ne yapabiliriz bilmiyoruz. Yavruyu da sokağa atmak olmaz. Yardımcı olun lütfen.

  • Merhaba benimde dişi Bengal kedim var. Her 3 aydan bi kızgınlığa giriyor. Evi bir birine katıyor. Çok acı çekiyor üzülüyorum site sakinleri de sesten dolayı rahatsız ve şikayetçi. Türkiye’de çok nadır bulunuyor bu cins kedi. Bir kaç kere çiftleştirdik ama olmadı. Erkek Bengal kedisi olan buradan yazsın lütfen 🙏

  • Meraba ben iki ay önce bir kedicik aldm hamile dediler veterinere gördüm deyilmiş yani kandrldik kedim benim için önemli fakt baya ürkekti sanrm çok hırpalanmış ama şükr şimdi çok iyi inanılmaz derecede yakınlaştı bize fakt kızana girer mi ve doğum yaptını bilmiyoruz fakt kusur olmadğını biliyoruz veteriner gördü kızana girmesi için birşey yapyrdu bilgisi olan yardmcı okursa sevinirim

  • Kızgınlık dönemi için hap ismi soranlar: zaten veterinerinizden alacaksınız hapı, gidip ona sorun ve alın, eczanede ya da bakkalda satılmıyor. İkinci konu, cins kedi sahiplerine: dünyada cins hayvan sahibi olmak ayrıcalıklı birşeymiş gibi şu hayvanları doğurtup durmayın, sokaklar bakıma muhtaç kediyle dolu.

  • Dişi Kediyi evde kulak çöpüyle veya benzeri şeylerle boşaltmak olurmu?internetde çok video gördük.bunlar kediye zarar verirmi?

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce