Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru şekilde ilerlemesi ve sağlıklarının koruma altına alınması için bu şarttır. Ancak bazen sokak kedileri ya da evcil kediler farklı nedenlerden dolayı annelerinden ayrı kalabilirler. Bu durumda iş, sahibine yani size düşer.

Yavru kediler, 4 haftalık oluncaya kadar “yeni doğan” olarak kabul edilirler. Ve bu dönemde herhangi bir sebepten dolayı anne sütü içmiyorsa, iş size düşüyor, onu biberonla beslemeniz gerekir.

Yavru kedinin biberonla beslenmesi için yavru kedi sütü ikame formülü kullanmanız gerekir. Diğer sütler, yavru kedinin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yavru kedinin biberonla beslenmesi dışında, eğitimi, sağlık, bakım ve diğer tüm ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılanması gerekir. Özellikle de annesinden ayrı kalmış yavru kedi bakımı, duygusal anlamda biraz daha hassasiyet ister. Bu nedenle bu konularda da hassas olmalısınız.

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Yavru kedinizi biberonla beslemeniz gerekiyorsa, süt konusunda dikkatli olmalısınız. Anne sütüne benzeyen yapıya sahip olan yavru kedi sütü ikame formülü, bu iş için en uygun süttür.

Yavru kediler için özel olarak üretilen ikame sütü formülü, su, proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve vitaminlerden oluşan bir süttür.

Kediniz için biberon ve kedi sütü ikamesi ihtiyaçlarınızı güvenilir bir petshop mağazasından temin edebilirsiniz. Bunun için size önerimiz, petzzshop.com web sitesini ziyaret etmeniz olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedileri Sosyalleştirmek: 5 Adımda Kedinizi Sosyalleştirin

Yavru kedi ikame sütü formülü nedir?

Yavru kedi ikame sütü formülü, mineral, vitaminler, su, protein ve yavru kedinin gelişimini destekleyen içeriklerden oluşan hazır ya da toz formunda üretilen özel yavru kedi sütüdür.

Hazır olan ikame formülünü direkt biberona koyarak kedinize verebilirsiniz. Ancak toz formunda olan ürünü kullanacaksanız, sadece 48 saatlik beslenmeye yetecek kadar karıştırmalısınız.

Hazır süt kullanmayı tercih ediyorsanız önerimiz, küçük porsiyonlara ayırarak dondurucuda dondurun ve lazım oldukça kullanın.

Hazır sütü kedinize vermeden önce ısıtmanız gerekir. Bunun için bir et pişirme kabını kullanabileceğiniz gibi mikrodalga fırın da kullanabilirsiniz. Her iki durumda da sütü ısıtmadan önce iyice karıştırın ve çok fazla ısıtmamaya özen gösterin.

Yavru kedinizi biberon ile günlük beslemeniz gerektiği için biberonu kullandıktan sonra mutlaka temizliğini yapmalısınız. Mikrop ve bakteri oluşumuna karşı biberonu sabunlu su ile yıkadıktan sonra kedinizi beslemeniz daha sağlıklı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler İçin En İyi 5 Kedi Kumu

Günlük Ne Kadar Süt Verilmelidir?

Yavru kedilerin biberonla beslenmesi, anne sütü ile beslenmesi ile doğru orantıda olması gerekir. Anne sütü içen yavru kediler, gün içerisinde ortalama her 3 saatte bir beslenirler.

Eğer kedinizi biberonla beslemeniz gerekiyorsa, bu aralıklarda beslemeniz gerekir. Yavru kediler, 3-4 haftalık olana kadar biberonla beslenmelidir. 2-3 haftalık arasındaki yavru kedilerin günlük 3-4 defa anne sütü içer. Ancak biberonla besleyeceğiniz için öğünleri biraz daha arttırmanız ve 6-8 arasında beslemeniz gerekir.

Yavru Kedi Biberonu İstemiyorsa Ne Yapılmalıdır?

Yavru kediler, anne sıcaklığını aradıkları için biberonla beslenmeyi reddedebilirler. Ancak sahibi olarak onların biberonla beslenmesi için ısrarcı olmanız ve doğru şekilde hareket etmeniz gerekir.

Eğer kediniz sütü reddediyorsa, alnını sıvazlayın, sırtını okşayın. Bu hareketler, anne kedilerin yavru kedilerine uyguladıkları hareketlerdir ve kediler kendilerini bu şekilde daha fazla güvende hissederler.

Eğer uğraşmanıza rağmen kediniz yine de sütü reddediyorsa, hayatta kalabilmesi için mutlaka zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Kedinin biberonu emmemesinin nedenleri farklı olabilir. İç bir hastalık ya da enfeksiyon durumu yaşıyor olabilir. Bu nedenle veteriner hekime göstermeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerle Eğlenceli Vakit Geçirmenin En Pratik Yolları

Yeni Doğmuş Bir Kedi Yavrusu Kaç Ml Süt İçmeli?

Biberon ile yavru kedi beslerken süt oranını doğru şekilde hesaplamak önemlidir. Eksik süt verdiğinizde gelişimini olumsuz etkileyebileceğiniz gibi fazla süt vermeniz de farklı sorunlar yaşamalarına neden olabilir.

Uzmanlar, yavru kedilerin biberon ile beslenmelerini vücut ağırlığının gram başına yaklaşık 8 ml olması gerektiğini söylerler. Yani kediniz 4 gram ağırlığında ise günlük vermeniz gereken süt 32 ml olmalıdır.

Biberonla Yavru Kedi Beslenmesinden Sonra Yapılması Gerekenler

Yavru kedilerin biberon ile ya da anne sütü ile beslenmesinden sonra geğirmeleri normaldir. İnsanlar da bebek iken anne sütünden sonra geğirirler ve gaz çıkartmaları için bazı egzersizler yaptırılır.

Kedilerin de biberon ile beslenmesinden sonra gaz ve idrarını rahatlıkla yapabilmesi için genital bölgeden fiziksel uyarım yapılması gerekir.  Anne sütü ile beslenen kedilerde bu işlemi anne kedi, yavrusunu yalayarak yapar.

Yavru kedinizi biberonla besledikten sonra yumuşak bir bez kullanarak genital bölge ve anüs bölgesini çok hafif bir şekilde ovalayın. Bu onları rahatlatacaktır.

Ayrıca kedinizi biberonla beslerken anne sütü içiyormuş gibi hissetmesi için biberonu sağa-sola kaydırın. Bu, duygusal olarak kedinizin kendini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Yavru kedilerin gazını çıkartmak son derece önemlidir. Biberon ile beslenen kedilerin hava yutması, olağan bir durumdur fakat bu, kedilerde şişkinliğe neden olur. Bu yüzden yukarıda anlattığımız gibi kedinizi besledikten sonra mutlaka gazını çıkartmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Mırlar? Her Mırlamanın Anlamı Aynı Mı?

Yavru Kediler Sütten Nasıl Kesilir?

Kedinizi biberonla besledikten bir süre sonra (4 haftalıktan sonra) onu sütten kesmeli ve artık mama yemesini sağlamalısınız.

Kediniz 4-5 haftalık olduktan sonra artık yavaş yavaş sütten kesmeye başlayabilirsiniz. Kedi konserve maması ile birlikte ikame sütü formülü de vermeye devam edebilirsiniz. Bir süre sonra kediniz artık konserve mamaya alışmaya başlayacaktır.

Sütten kesme sürecinde kullanacağınız ticari yavru kedi sütten kesme formülü ya da konserve mamaları, içeriğinde su da bulundurur. Bu nedenle bu durumda ayrıca su vermenize gerek olmayacaktır.

İlerleyen dönemlerde kuru mamaya geçil yaptıktan sonra artık onlar için mama ve su kabı alarak beslemeniz gerekir.

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedinizi beslemeye ek olarak kedi bakımı konusunda da hassas davranmanız önemlidir. Bu nedenle yavru kedi bakımı hakkında fikir sahibi olmanız önemlidir.

Evcil kedinizin annesiz kalması durumunda nasıl davranacağınızı bilirsiniz de sokakta annesiz bir yavru kedi bulup evinize götürdüğünüzde ilk olarak vücut ısısını kontrol etmeniz gerekir.

Yavru kediler, ilk 5 haftaya kadar vücut ısılarını koruyamazlar. Bu nedenle eğer sokakta annesiz bir kedi buldu iseniz aşağıdakileri yapmanız gerekir;

  • Kedi ıslak ise hemen onu kurulayarak ısınmasını sağlamalısınız.
  • Kediyi eve getirdiğinizde ürkmemesi ve ortama alışması için ona rahat bir yer ayarlayın.
  • Eğer hali hazırda kedi yuvası evinizde bulunmuyorsa bir kutu kullanabilirsiniz. Ancak içini poşet ya da naylon ile kaplamak yerine kumaş tercih edin.
  • Kedinin vücut ısısı düşük ise ısınması için sıcak su torbasını yakınlarına koyun.
  • Kullandığınız sıcak su torbasını arada kontrol edin, eğer soğumuşsa yenileyin.

Biberonla yavru kedi nasıl beslenir?

Kedi biberonu yerine ne kullanılır?

Kedi biberonu bulamamanız halinde bir şırınga yardımı ile de kedinizi besleyebilirsiniz. Şırınganın iğnesini çıkarttıktan sonra kedinizi bununla besleyebilirsiniz.

3 4 haftalık kedi ne yer?

Yavru kediler 4 haftalık oluncaya kadar yeni doğan olarak kabul edilir ve anne sütü ya da biberonla beslenmeleri gerekir. 3-4 haftalık olan kediler için artık kedi konserve maması ile birlikte biberon ile beslemeye devam edebilirsiniz.

admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Kedilerle Eğlenceli Vakit Geçirmenin En Pratik Yolları

Kediler dendiğinde herkesin aklına ilk gelen şeylerden biri oyundur. Çünkü kediler oyun oynamayı ve eğlenmeyi…

1 sene önce