Kategoriler: Kedi Sağlığı

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Herşey

Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür. Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kedilerde kızgınlık döneminde kayıtsız kalamayacaklar ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi sadece belirli aylara özel değildir. Erkek kedinin cinsine, vücut yapısına, yaşadığı bölgeye ve sosyal ortamına göre değişiklik göstermektedir.

Kedilerde çiftleşme dönemi olarakta adlandırılabilen Erkek Kedilerde Kızgınlık; artık cinsel yetkinliğe ulaşma ve kedinin ergenliğe girmesi ile başlamaktadır.

Yeni ergen kedilerde cinsel arzu ve çiftleşme isteği en yüksek düzeydedir. Erkek Kedilerde Kızgınlık başlangıcı dördüncü ay ve on iki ay aralığında değişiklik göstermektedir.

Kedi türlerine özel olan kızgınlık dönemi örneğin American Bobtail Cinsi Kedilerde ortalama 5 gün sürerken Van Kedisi Cinsinde 4 gün sürmektedir. Uzmanlar tarafından standart kızgınlık dönemi süresi 4 – 7 gün aralığıdır.

Erkek Kedilerin İdrar Püskürtmesi

Erkek kedilerin İdrar püskürtmesi, evlerde yaşayan her erkek kedide görülmeyebilir. Ancak erkek kedinin kızgınlık dönemine girdiğini anlamak çok da zor değildir. Erkek kedi kızgınlık döneminde, normalde yapmadığı davranışlarda bulunmaya başlayacaktır.

Erkek kediler çiftleşme dönemine girmesinden itibaren, odalarda gezinip yüksek sesle miyavlamaya, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla erkek kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler.

Erkek Kedilerin Kızgınlık Döneminde Davranışları

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi boyunca, hormon düzeylerinden dolayı saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçarak, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilirler. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılmasının faydaları; tehlikelerden, testis kanserinden ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan korunmalarıdır.

Kızgınlık dönemindeki erkek kedi, çiftleştirilmeyecekse bu dönem geçene kadar huzursuz olacak, yıpranacak ve sağlığı da bu durumdan etkilenecektir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi için İlaç Kullanımı

Kedi sahipleri bazı haplarla, kedinin kızgınlığa girmesini önlemeye çalışabilirler fakat bu haplar kedinin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokabilir.

Özellikle de veteriner hekimler tarafından iki defadan fazla kullanılması önerilmez. Çiftleştirilmesi istenmeyen kedilerin kısırlaştırılması alınacak en doğru ve sağlıklı karar olacaktır. Kedi kısırlaştırma ameliyatı, özellikle erkek kediler için çok basit bir ameliyattır.

Erkek kedi kızgınlık dönemine girmesinden itibaren, kısırlaştırılabilir. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen 15-18 aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek kedi kısırlaştırma operasyonu, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kedinizle Kızgınlık Dönemlerinde Bol Bol Oynayın
Kızgınlık dönemindeki kediler genellikle uyumaz ve sürekli miyavlar. Eğer kedinizle bol bol oyun oynayıp hem onu yorar , hemde kafasını dağıtırsanız , biraz olsun uyumasını ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizi Oyun Oynadıktan Sonra Besleyin
Kediniz kızgınlık dönemindeyse ve hiç durmadan miyavlıyor size rahat vermiyorsa , eve geldiğinizde mama vermek yerine oyun oynayıp enerjisini attırdıktan sonra mama vermeniz deliksiz bir uyku uyumasını sağlayacaktır.

Kedileri Rahatlatan Müzikler
Kedinizin kızgınlık dönemini rahatça atlatması için ona aşağıya bırakacağımız müzikleri dinletebilir ve biraz olsun sakinleştirebilirsiniz.

admin

Yorumları Göster

  • Meraba hocam dışı kedimi erkek kedim ile bi arada buldum sanırım bir yarım saat beraber kalmışlar ikisinde kızgınlıktaydı erkek kedime ameliyat günü almıştık Öğrenmek istediğim birleşme olmuş gibi görünüyor erkek kedim ilk defa dışı. Kedim daha önce doğum yapmış bir kedi öğrenmek istediğim. İlk kez çiftleşen erkek kedinin hamile bırakma oranı nedir başarısız olması yuksekmidir .birde dışı kedimi kisirlastirabikirmiyim bugün 6 günü kızgınlığı sakinledi Acilen kisirlastirabikirmiyiz? Risklisidir acil cvp yazarsanız çok memnun olurum selamlar

  • merhaba benim 10aylik british kedim var. uc gündür hic birsey yemiyor sürekli uyuyor ve üzgün mod. kızgınlık dönemine mi girdi açaba sadece su içiyor başka hic birsey yapmıyor. ve halsiz

  • Merhaba kedimi yaklaşık 4 ay önce (erkek kedi)kısırlaştirdim ama bu sürede 7 8 defa kızgınlık dönemine girdi idrar püskürtme olsun rahatsızlık ses vs bir kaç defa tekrarlandı veteriner hekime götürdüğüm de ameliyatla ilgili bir sorun olmadığı alışılmış davranış olduğunu söylüyor ne yapabilirim bu konuda

  • Merhaba 11 aylık british erkek kedim var kızgınlıkta şuan ama çiftleştirme konusunda bulaşıcı bişey mesela FIV geçer mi korkusu var kısırlaştırmak da sonrasında obezite açısından kafamı kurcalıyor siz ne yapmamı önerirsiniz

  • Merhaba.
    Benim erkek kedim 5 aylık, veteriner kısırlaşma için 2 ay daha beklememiz gerekir dedi ancak evde bir takım nesnelerle cinsel davranış sergiliyor. ( Kırlent vs. )
    Bunu yapmasına engel olmak doğru mudur? Müsade mi etmeliyim yoksa durdurmaya mı çalışmalıyım? Teşekkür ederim.

  • Merhaba benim 2 yaşında erkek bir kedim var üç gün önce kısırlaştırdım yalnız hala kızgınlık belirtileri veriyor dişi bi kedim daha var onunla çiftleşmeye çalışıyor. Geçici bi durum mu bu ne yapmam lazım?

  • Merhabalar. Benim 2 buçuk yaşında erkek bir kedim var. Bu yaşına kadar hiç bir şekilde çiftleştirmesi olmadı. Çünkü kedim hiç bir ereksiyon göstermiyor ve dişi kedi gördüğünde ise kesinlikle yanaşmıyor. Kısırlaştırma durumu yok. Bu neden olabilir ?

  • Merhaba , yaklasık 2 yasında mavi rus kırması bir kızım var 1 hafta oldu kısırlaştıralı yanına 1.5 yasında erkek bristih silver kedi sahiplendim ama erkek kedim kızgınlıga girmiş geldiği günden itibaren evde bagırmaya ve dişi kedimin peşinden ayrılmamaya başladı. Haliyle dişi kedimde kızıyor ve patilemeye başlıyor tıslıyor kızıyor bu durumda ne yapmam gerekir?

  • Merhaba benim erkek kedim var rusian blue karma kedi. 1 yaşına bastı kızgınlığa girdi çok bağırıyor. Çiş yerini çok yalıyor. Yara etdi artık. Kısırlaştırmayı düşünmüyorum. Onu rahatlatmak için her akşam uyumadan önce oyunlar oynatıyorum ama faydası yok. Aşırı bağırıyor. Bakmakta zorlanıyorum. Yardımcı olrsanız sevinirim ne yalmam gerek ilaç tevavi onu rahatlatacak her şey

  • Merhabalar hocam, benim 1 yaşında bir kedim var.sokakta çok küçükken yaralı bir şekilde bulmuştum. Sahiplenip eve aldım ancak ara ara tuvaletini yapmak için dışarı çıkıyor kısa süre sonra geri geliyordu. Ancak 16-17 gün önce (10 temmuzda) çıktı ve geri gelmedi. Bu kedi öyle yaramaz falan da değildi tabiri caizse bildiğiniz mazlumdu. Uzaklara da gitmiyordu hep görüyorduk bahçelerde. Ancak şu 16 gündür atamadığımız delik kalmadı. Sizce gelir mi
    Veya bu süreçte ne yapmamız gerek söylerseniz çok sevinirim. Aileden biri gibiydi cidden uyuyamıyorum Bile

    • Merhaba birileri alıp sahiplenmemişse ve umarım başına birşey gelmediyse tekrardan size geri dönecektir

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce