Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Deneme yanılma ya da araştırma yoluyla yetişkin kedi bakımı rutini oluşturmak mümkün.

Yetişkin tüylü dostunuzun eve alışması ve orayı bir yaşam alanı olarak benimsemesi için bir takım fedakarlıklar yapmayla işe başlayabilirsiniz.

Öncelikle kedilerin de kendilerine özgü karakterleri olduğunu unutmayın ve onlarla bu karakterlere göre iletişim kurmayı deneyin.

Doğru iletişim yöntemleri ve uygulamalar sayesinde kedinizin beslenmesi, uyku düzeni, sağlık bakımları ve benzeri pek çok unsur daha kolay rutine dönüşecektir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yetişkin Kediler İçin Mama Seçimi ve Beslenme

Beslenme kedi bakımında ilk sırada yer alır. Kediniz için hem besleyici hem de onun ihtiyaçlarını doğru oranda karşılayabilecek bir mama seçmek istiyorsunuz. Besin ihtiyaçları ve yaşı başta olmak üzere beslenme sırasında ona gösterdiğiniz sunum seçenekleri de bu alanda önemli noktalardandır.

Kediler yaş aldıkça farklı içerikteki ürünlere ihtiyaç duyarlar. Yavrular için protein deposu olan besinler önemliyken yetişkin döneme geçen kedilerde protein oranının fazla olmasına bakılmayabilir.

Eğer tüylü dostunuzun sağlık açısından özel bir besine ihtiyacı yoksa doğru dengeli içeriklere sahip mamalar tercih edilmelidir.

Yetişkin kediniz için doğru beslenme zamanını ayarlamış olmanız önemlidir. Yetişkin kediler günde bir ya da iki öğün beslenmelidir. Arada davranış pekiştirme için ödül mamaları verilebilir.

Kemikleri için mineraller, büyümesi için vitaminler, sağlık için temel yağlar, sindirim için lif ve karbonhidratlar, güçlü olmak ve hareket edebilmek için ise proteinler açısından dengeli hazırlanan kuru ya da yaş mamaları alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Cilt, Kulak ve Göz Bakımı

Gözler ve kulaklar kedilerin en hassas duyu organlarıdır. Keskin görüşe sahip olması onu ve atalarını doğuştan bir avcı yapar. İşitme duyusunun keskin olması ise en ufak bir sesi bile hemen duymasına yardımcı olur. Onun için bu kadar önemli iki unsurun sağlığını korumak da size düşüyor.

Kedilerin gözlerinin alt kısmının pembe olması onun sağlıklı olduğunu gösterir. Gözbebekleri de normal büyüklükte olmalıdır. Işığa reaksiyon göstermesi gerekir. Renkli çapak ya da aşırı reaksiyon, enfeksiyon kaptığının göstergesidir. Olağan dışı durumlarda onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kediler rutin olarak kendilerini yalar ve temizliğini yapar. Ancak bu durum normalde olduğundan çok daha fazla sık yaşanıyorsa burada bir terslik vardır. Pire ısırıklarına karşı verdikleri reaksiyon ya da egzama kaşıntı belirtisidir.

Cilt kabuklanır ve derisinde sertleşmeler olur. Besin alerjisi de benzer durumlara yol açar. Bu gibi durumlarda veterinerde kontrol yapılması önemlidir.

Kulak temizliği kedilerin rutin bakımlarında olması gereken bir unsurdur. Kir olmamasını sağlayıp temiz tutmalısınız. Koyu renkli kulak pisliği, kulak enfeksiyonu ya da güçlü kokular parazit habercisidir. Endişelendiğiniz bir nokta varsa sağlık kontrolü gerekir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerle Eğlenceli Vakit Geçirmenin En Pratik Yolları

Yetişkin Kedilerde Yıkanma

Çoğu kediler ıslanmaktan hoşlanmaz. Zaten tüyleri çok uzun olmadıkça, sık kirlenmedikçe ve alerjik durumlar ortaya çıkmadıkça kedilerin yıkanmasına gerek yoktur. Ancak tabii ki yıkanması tüylerin daha bakımlı ve temiz olmasını sağlar, yağ birikiminin önlenmesini destekler.

Yıkama başlarken daha suyla temas etmeden su sesinin onu tedirgin ettiğini görebilirsiniz. Bu yüzden suyunu önceden ısıtmak ve hazırlamak iyi bir fikir olabilir.

Yıkama kabındaki su seviyesi onun karnına kadar gelmelidir. Yatıştırıcı sözler söyleyip onları okşamak sakinleşmelerini destekler. Kedi şampuanını vücuduna sürerek yavaşça köpürtün.

Yüz, göz ve kulak içine şampuan kaçmadığından emin olun. Durulamak için ince akan bir duş başlığı tercih edebilirsiniz. Temiz bir havlu ile sardığınız dostunuzun tüylerini okşayarak yine havluyla kurutabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Mırlar? Her Mırlamanın Anlamı Aynı Mı?

Tehlikeleri Ortadan Kaldırın

Bağımsız bir ruhu olan keşifçi bir yetişkin kediniz var. Siz evdeyken onu kontrol edebilirsiniz. Peki ya siz evde yokken? Özellikle evde yalnız olduğunda başını derde sokması kaçınılmaz olur değil mi? Her ne kadar tanımadıkları şeylere karşı temkinli olmaya çalışsalar da meraklı onun önüne geçer ve tehlikenin üzerine gider.

Deterjan, böcek ilacı gibi tehlikeli, zehirli maddeleri onun asla ulaşamayacağı bir alana kaldırabilirsiniz. İş sırasında hemen alanı temizlemek de alınabilecek önlemlerdendir. Siz belki zararsız olduğunu düşünebilirsiniz ancak bazı bitkiler toksit madde üretir. Bu da sevimli dostunuza zarar verebilir.

Rutin kullandığını bazı ilaçlar olabilir. Evde bulunan bir takım ilaçlar ortada kullanılıyorsa bunları mutlaka bir dolap içerisinde muhafaza etmelisiniz.

Özellikle size enerji veren ilaçların kedilerde kasılmalara sebep olabileceğini, içerisinde parasetamol bulunan hapların kedileri zehirleyebileceğini ve anestetik jel ve spreylerin dostunuzda anemiye sebep olabileceğini unutmayın.

Evdeki güvenlik unsurları arasında tabii ki pencere ve kapıları kapalı tutmak, çamaşır makinesinin kapağını açık unutmamak, plastik poşet tehlikesini ortadan kaldırmak ve kırılabilir eşyaların güvende olmasını sağlamak gibi önlemleri alırsanız kaşifiniz de evi rahatlıkla keşfedebilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilere Koronavirüs (Kovid-19) Bulaşır mı?

Tüyleri Taramak ve Temizlemek

Artık hepimiz kedilerin belli aralıklarla kendilerini yalayarak tüy temizliği yaptığını biliyoruz. Bu durum onların temizliği için yeterli midir? Tabii ki değildir. Çünkü tüyler zaman içerisinde dökülür ve bu dökülmeler deri üzerinde gruplaşarak topaklanabilir. Ekstra yardım zamanı geldi!

Tüylerinin cinsine göre alacağınız fırçalar yardımıyla onun mutlu ve rahat olduğu bir zamanda tüylerini tarayabilirsiniz. Tarama bir yandan ölü tüylerin üzerinden atılmasını sağlarken bir yandan da onun rahatlamasını ve gevşemesini destekleyecektir.

Fırçalama süresi 5 ile 15 dakika arasında olmalıdır. İstemediği dönemlerde sıkıştırmadan, fırçalamayı farklı bir zamana ertelemek doğru olacaktır.

Tarama işlemine dokunulmasını en sevdiği alandan başlayabilirseniz. Eğer doğru noktaları bilmiyorsanız başından başlayıp, ön ayaklara ve sırtına, sonrasında ise göbek ve arka kısma doğru taramanız doğru olacaktır. Bu sizin için inanılmaz keyif verici bir deneyim!

İlginizi Çekebilir: Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Diş Bakımı Önemli

İyi bir ağız sağlığı insanlarda olduğu gibi kedilerde de küçükken başlar. Yetişkin kediniz için rutin diş bakımı yapmaya başladınız mı? Başlamadıysanız artık bunu ertelemeyin. Yavruyken dişler kırılgandır ancak artık yetişkin bir kedide diş bakımı daha kolay yapılır.

Dişlerini kullanması ve besinleri çiğnerken zorlanmaması adına kedinize uygun mamalar tercih etmelisiniz. Yalnızca kuru mamalar değil yaş mamalar da bu anlamda seçici olunabilecek unsurlardandır. Kimse kedisinin dişine mama yapışmasını ve onun bu durumdan rahatsız olmasını istemez.

Kediler için veteriner hekimlerin özel olarak tavsiye ettikleri diş macunları ve fırçalar vardır. Diş fırçalama kedilerde de altın bir kuraldır. Dişleri küçük ve dairesel hareketler ile temizlemeye başlayın. Dişlerin dışını ve diş etlerini sakın atlamayın.

Bu sırada dostunuz sıkılabilir ya da diş fırçalamanızı istemez. 10 saniyede bir hareketleri tekrarlayarak, çok da ısrarcı olmadan diş temizliğini sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Hapşırır? Hapşırmanın Bilimsel Olarak Açıklaması

Ağırlık Kontrolü

Dengeli beslenme ve kilo kontrolü yetişkin kedi bakımında mutlaka dikkat edilmesi gereken kontrollerdendir. Sağlıklı ve doğru kiloda olan kedi çok daha rahat hareket eder. Bazı zamanlarda karnı yok olsa bile mamasını çok sevdiği için size yalvaran bakışlar yapabilir. Sakın ama sakın bu bakışlara aldanmayın. Her şey onun sağlığı için!

Kedinizi tartmanız için evdeki baskülünüzü kullanmanız yeterli. Çok basit! Önce kendiniz tartılın ve daha sonra kedinizi kucağınıza alıp çıkın. Aradaki farkı göreceksiniz. Bazı durumlarda gözle kontrol bile onun fazla kilo alıp almadığını size ispatlar.

Dokunarak da ideal kiloyu bulabileceğinizi biliyor muydunuz? Ellediğinizde kaburgalarını hissediyorsanız kilosu idealdir. Dışarı fırlayan kaburgalar zayıflığı gösterir. Kaburgaların altındaki birikme ise fazla kilonun habercisidir.

Fazla kilolu olan dostunuzu veteriner kontrolünde diyete sokabilmeniz mümkün. Sık ve az yemesi, kendine uygun olan besinden beslenmesi bu süreç için daha doğru olacaktır. Belki de ödün ve atıştırmalıklar diyet zamanında kesilebilir.

Kilosu fazla zayıf olan kediniz için ise veteriner kontrolünde yine bir beslenme tablosu oluşturabilirsiniz. Belki de zayıflık yemekten değil farklı bir sağlık probleminden meydana geliyordur. Check-up ile sorunun doğru noktasını öğrenin.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Dökülmesini Önlemenin Bilimsel Yöntemleri

Kedilerde Tırnak Kesimi

Kedilerde sahip oldukları cinse göre tırnak uzama süreleri değişiklik gösterir. Tırnak kesmeyi bir rutine dönüştürmek için ortalama 3-4 haftalık bir süre döngüsü yeterlidir. Kedilerin tırnak yapıları insanlarınkinden çok farklıdır.

Yine de normal bir tırnak makası ile kedi tırnağı kesilebilir ancak çok da önerilmez. Onlar için özel olarak üretilen tırnak makasları kullanılmalıdır.

Yetişkin kedinizin sakin ve huzurlu bir anını yakalamanız gerekir. Saldırgan ve huysuz olmadığı bu anı tırnak kesmede daha verimli sonuçlar ortaya çıkarır. Onun tepkisine göre çok acele etmeden hareket etmeye özen gösterin.

Bir de tek seferde bütün tırnakları kesemeyebilirsiniz. Bunun için hırslanmayın ve zaman aralıkları tanıyın. Tırnakları kestikten sonra bir ödül maması ile onu bu işe teşvik edebilirsiniz.

Kediler farklı doğal kumları kullanmayı tercih edebilirler. Tuvalet ihtiyacını en zararsız şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olacak çeşitler; kil kedi kumu, bentonit, topaklanan, silika, topaklanmayan kedi kumu, kristal, mısır, buğday ve çam kedi kumu gibidir.

12 ayını dolduran bir kedi artık yetişkin olmuş demektir. 1 yaşından sonra yetişkin kedi bakımının yapılması gerekir.

No Content
admin

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

6 saat önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

2 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

2 sene önce