arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Grip Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

kedilerde grip belirtisi ve tedavisi
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Mustafa
  • 1 Yıldız
    Loading...

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de grip durumu görülebilir. Kedilerde grip belirtileri genel olarak insanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Genelde yaşlı gözler, akan burun ve şişkin boğaz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi belirtileri de görülebilmektedir.

Kedilerde grip durumu yetişkin kediler için çok büyük bir sorun oluşturmaz ancak ilerleyen durumlarda veteriner kontrolü gerektirebilir. Veteriner kontrolünde olması tedavi sürecini hızlandıracak ve ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Yavru kedilerde ise durum çok daha ağır olabilir. Yavru kedilerde ortaya çıkan en büyük sorun kalıcı hastalıklara yol açmasıdır. Örneğin, griple beraber ortaya çıkan göz ülseri, yanlış veya geç müdahale sonucunda kalıcı bir hal alabilir. Dolayısıyla kedinizde grip belirtisi olduğunu düşündüğünüzde muayene ettirmeniz en doğru yol olacaktır.

Kedilerde Grip Bulaşıcı Mıdır?

Kedilerde soğuk algınlığı, nezle, grip gibi durumlar diğer kediler için de bulaşıcı özellik taşımaktadır. Bu hastalığın bulaşma yöntemi; hapşırma, göz yaşının başka bir kediye bulaşması, cilt teması gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır.

Tüm bunların yanında grip olan kedinin eşyalarını başka bir kedinin kullanması sonucunda bulaşıcı olabilir. Yani, grip olan kedinin mama kabı, oyuncakları, temas ettiği eşyalar vs. diğer kediniz için risk taşıyacaktır. Grip virüsleri uygun ortam sağlandığı taktirde 1 hafta boyunca yaşayabilmektedir.

Kedilerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde grip belirtisi genel olarak insanlarda yaşanan grip belirtilerine benzemektedir. Tabi ki küçük farklılıklar görülmektedir. Ayrıca kedilerde pek çok grip belirtisi görülebilir. Genel olarak grip belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik ve aşırı uyku isteği,
  • Hareketsizlik,
  • Şiddetli burun akması,
  • Göz akıntısı, göz sulanması,
  • Hapşırma.

Bunların haricinde kedinin cinsine göre farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Ancak genel olarak ortak belirtiler yukarıdaki gibidir.

Eğer kediniz halsiz, yorgun görünüyorsa ve hapşırmayla beraber burun akıntısı sorunu da yaşıyorsa muhtemelen grip olmuş demektir. Vakit kaybetmeden veterinere gidilmesi en doğru seçenek olacaktır.

Kediler Neden Grip Olur?

Kedilerde grip durumu genellikle başka bir yerden virüs veya bakteri kapmalarıyla oluşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kediler arasında grip virüsü bulaşıcı özellik taşımaktadır. Dolayısıyla grip kedi sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Kedinin grip kapması için gripli bir kediyle temas halinde olması gerekmez. Grip virüsleri 1 hafta boyunca canlı kalabildikleri için her zaman grip riski bulunmaktadır. Kedinin yaşadığı yerin temiz ve ferah olması grip riskini azaltacak unsurlardan bir tanesidir. En önemli unsur ise gripli bir kediyle temas halinde olmaması ve ortak eşyalar kullanmamasıdır.

Yavru Kedilerde Grip

Yavru kedilerin bağışıklık sistemi yetişkin kedilere oranla daha zayıf olduğu için yavru kedilerde grip görülme ihtimali daha yüksektir. Özellikle soğuk mevsim geçişlerinde grip riski daha da artmaktadır. Bu mevsim geçişlerinde kedinin yaşam ortamının sıcak ve temiz olması sağlanmalıdır.

Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde grip belirtileri görüldüğünde yapacağınız en doğru davranış gecikmeden veterinere gitmek olacaktır. Genelde grip geçiren kediler için antibiyotik içeren serum takviyesi yapılmaktadır. Bazı zamanlarda ilaç takviyesi de yapılmaktadır. Antibiyotik kedinin vücudundaki grip virüslerine karşı etkili bir yol olacaktır.  Eğer ilaç kullanılması gereken bir durum olursa Kediye İlaç Nasıl İçirilir? isimli rehberimizden yardım alabilirsiniz.

Kedi gribi evde yapılan bakımlar sonucunda da geçebilir ancak bu süreç hem uzun hem de riskli olacaktır. Veteriner kontrolünde yapılan tedavi sayesinde kediniz daha az ağrı çekecek ve tedavi süreci çok daha hızlı olacaktır. Ancak evde yapılan bakım da büyük önem taşımaktadır.

Evde Yapılması Gereken Bakımlar

Kedilerde gribin ilerleyen aşamalarında; burun tıkanması, ağızda yara oluşması ve iştahsızlık görülebilir. Bunun yanında su tüketimi de azalabilir. Dolayısıyla kediniz, dehidrasyona uğrayabilir.

Burada size düşen görev ise kedinize mümkün olduğunca su takviyesinde bulunmanızdır. Ayrıca grip döneminde koku alma yetileri zayıflayacağı için daha keskin kokulu yaş mamalar tercih etmeniz gerekmektedir. Eğer kedinizin ağzında büyük yaralar varsa süt kreması ve dondurma gibi gıdalar tüketmesi de sağlanabilir.

Göz Temizliği

Tedavi sürecinde size düşen görevlerden bir tanesi de göz temizliğini sağlamaktır. Bunun için tuzlu su ile göz çevresindeki akıntıları temizlemeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaparken kedinin gözüne zarar vermemeye de özen göstermeniz gerekmektedir. Kedilerde Göz Hastalıkları ve Tedavisi isimli makalemize göz atarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Oda Sıcaklığı

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kedilerde gribe yol açan unsurlardan bir tanesi de kedinin üşümesidir. Bu yüzden mümkün olduğunca sıcak bir ortam sağlanması gerekir.

Diğer Yapılması Gerekenler

Tüm bunlarla beraber kedinizin bol su içmesi ve burnundaki akıntının sürekli silinmesi gerekmektedir. Aynı zamanda çok kaynar olmayan buharlı su solunmasını sağlayarak hem burnunun açılmasını hem de akciğerinin ısınmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bunu yaptırırken zorlanıyorsanız, yeni duş alınmış banyonun içerisinde durmasını sağlamanız da aynı etkiyi yaratabilir. Ancak banyonun kuru olmasına dikkat edilmelidir.

Kedilere Grip Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kedilerde grip teşhisi, genelde pamuklu çubuk yardımıyla kedinin tükürüğünden örnek alınması sonucunda saptanmaktadır. Ancak ileri seviyede bir grip yaşanmıyorsa veya grip yaşayan kedi yavru değilse böyle bir teşhis yoluna başvurulmaz.

Kedilerin Grip Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Kedilerde gribe yol açan temel unsur bağışıklık sisteminin düşmesidir. Bu süreç içerisinde kediniz virüslerle ve mikroplarla savaşamayacağı için grip durumu görülmektedir.

Kedinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için veteriner kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir. Aynı zamanda kedinin beslenmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Kuru mama içeriğinin besleyici olması gerekmektedir. Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı? isimli makalemize göz atarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aynı zamanda kedinin dışarıya çıkmaması dışarıdaki mikroplar ile temas etmemesini sağlayacaktır. Bunun sonucunda gribe yakalanma ihtimali de azalacaktır. Bunun haricinde evde grip yaşayan başka bir kedi varsa kediler ayrı yerlerde tutulmalıdır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.