Konu Başlıkları
Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına ve görünümüne sahip olmasını sağlar. Bazıların göz rengi ve kürk desenleri farklılık gösterirken bazılarının da kulak yapısı onları diğerlerinden ayırır. Tüy dökmeme de kedi sahiplenmek isteyen bireylerin aradığı kriterler arasında yer alıyor.
Sağlık ve hijyen başta olmak üzere pek çok sebep kedilerin tüy dökmeme özelliğinin aranmasını etkiliyor. Bu anlamda hamile olan ya da evde bebeği olanlar daha seçici davranıyor.
Çünkü uzun tüylü kediler, bir takım alerjik durumlara maruz bırakabileceği gibi rutin bakımlarının da daha dikkatli ve düzenli yapılması gereken türlerdendir.
İşte sizler için araştırdığımız tüy dökmeyen kedi cinsleri:
Sphynx kedi cinsi, 1960’lı yıllarda Kanada bölgesinde tüysüz olarak dünyaya gelmesinden dolayı insanlar tarafından şaşkınlıkla karşılanmış olan bir kedi cinsidir.
Çeşitli çalışmalar sonucu çoğaltılarak günümüze kadar gelebilen bir ırktır. Sakin ve asil bir yapısı vardır.
Sakin duruşunun aksine oldukça kıvrak hareketler yapar. Denge oyunları oynama ve tırmanma tüysüz dostunuzun en çok sevdiği aktivitelerdendir.
Sahibine karşı çok sevgi dolu ve bağlı oluşu sebebiyle onun omzunda bile oturabilir.
Tüysüz olduğu için kemikli yüzü ve gözleri ön plandadır. Bundan dolayı kulakları da kocaman görünür. Sphynx her ne kadar tüysüz olsa da az sıklıkta yıkanarak bakımları yapılabilir.
Tüylerinin olmamasının getirdiği dezavantajlardan bir tanesi güneşe maruz kalınca derisinin yanması diğeri ise soğuk bir ortamda çabuk üşümesidir. Dostunuz için gerekli önlemleri alabilirsiniz.
1000 yıldan fazla süredir yaşamımıza dahil olan British Shorthair cinsi kediler, tüy dökmemesi ve aşırı sevimli olması gibi özellikleri ile çok seviliyor.
İngiltere’de Kraliyet saraylarında soylular tarafından kazandığı itibarla kısa zamanda herkesin favorisi olmayı başarmıştır.
Tüylerinin gür ve yumuşak olması, tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında olmasını düşündürmüyor değil.
Kısa ve güçlü olan tüyler dökülmelere karşı son derece dirençli. Gri tonlarındaki British Shorthair, zahmetsiz bir tüy bakımına sahip. Tombul ve yuvarlak yüzü pek çok güzellik yarışmasında aldığı dereceler ile taçlandırılmıştır.
Görünüşünden kaynaklı Bombay cinsi kediler siyah bir panter olarak da adlandırılıyor. Neden görünüşünden kaynaklı? Çünkü karakterleri son derece insan canlısı ve sakindir. Bu cinslerin en belirgin özelliği tabi ki siyah, minimal kısalıkta ve parlak olan muhteşem tüyleridir.
Yaşam alanına tüyleri dökülmeyen bir kediyi dahil etmek isteyenlere iyi bir yol arkadaşı olan Bombay kedisi, hem oyuncu hem de meraklıdır.
Bombay, aslında iki farklı kedi ırkının çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir cinstir. Sevecen, sevgi dolu ve hırçın olmayan bu tüysüz kedi cinsi çocuklu ailelerin vazgeçilmez dostudur.
Çünkü hem farklı cins hayvanlarla hem de çocuklarla ve bebeklerle çok iyi anlaşır.
Bengal cinsi kedilerin tüy yapısına bakar mısınız? Durusu ve asaleti ile tıpkı bir leopara ya da kaplana benziyor. Bakıldığında hemen dikkatleri üzerine çeken bu muhteşem kürkünün tüyleri çok az dökülmesi ile biliniyor.
Bu yüzden tüy dökmeyen kedi arayışında olanlar için muhteşem bir tercih olacaktır.
Tüylerinin dökülmemesi ya da çok az denilebilecek bir oranda dökülme sağlanması, tüy bakımını da kolaylaştırır. Rutin birkaç banyo ve fırçalama ile kediniz ile sosyalleşebilirsiniz.
Siz onun vahşi atalarından gelen görünüşüne bakmayın. Bengal cinsi kediler son derece aktif, oyuncu, neşeli ve sevgi dolu karakterlerdir.
Cornish Rex, tam anlamıyla keşfedilmesi mükemmel olan İngiliz kedi cinsleri arasında yer alıyor. Öyle ki; bu cinsin kürkünde kıvırcık tüy yapısı bulunuyor. Yavruluk döneminde düz çıkar tüyler yetişkin bir kedi dönemine geçiş yaptıkça kıvırcık olmaya başlıyor.
Doğal mutasyon sonucu ortaya çıkan tüysüz kedilerdendir. Bu yüzden tüylerinin rengi çok farklı renk ve desenlerden oluşuyor. Tüysüz olması sebebiyle bacakları olduğundan uzun ve kulakları olduğundan büyük gelebilir.
Gözleri de kıvırcık tüylerinin rengine benzeyerek ela, sarı ya da yeşil olarak doğarlar. Cornish Rex cinsi dostunuz kalın kürk yapısına sahip olmadığı için onun soğuğa karşı dayanıksız olduğunu unutmayın!
Devon Rex de İngiltere’de ortaya çıkan kedi ırklarından bir tanesidir. Aslında çiftleşme sonucu farklı bir ırkın oluşması beklenirken bu kedi cinsi ortaya çıkmıştır. Görünüşü son derece ilginç ve farklı gelmiş ancak yine de popüler olmayı başarmıştır.
Tüysüz olması onun bu popülerliğini arttırmadaki en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
İri bir göğsü ve güçlü bacakları vardır. Tüysüz başında büyük üçgen kulakları hemen fark etmiş olmalısınız. Gözleri tüy rengi ile uyumlu sarı ve tonlarında oluşuyor.
Tüy yapısı kısa ve sağlamdır. Çok fazla bakım gerektirmez. Bu yüzden sıklıkla yıkanmaması önerilir. Bazen bir fırça yardımı ile tüylerini tarayarak onun da rahatlamasına destek olabilirsiniz.
Güzellik ve kedi ikilisi kullanıldığında iki farklı ırkın çiftleşmesiyle ortaya çıkan Asya kökenli Burmilla geliyor karşımıza. Burmese ve İran kedi ırklarından ortaya çıkan bu cins, katmanlardan oluşan yoğun dizilimleri ile dikkat çeken tüy yapısıyla seviliyor.
Burmilla’nın çenesine yakın bölümden göbeğine kadar inan kısmı krem ve uzun tüylerden oluşur. Diğer bölgeleri ise boy olarak daha kısadır. Sırt kısmı gri ve siyah karışımı bir renktedir. Başının üst kısmı da genellikle tekir tonlarında oluşmuştur.
Bu kadar asil ve güzel bir görünüme sahip olan Burmilla cinsi sık tüylüdür. Tüylerinin sıklığı da dökülme olasını ortadan kaldırır. Koltuklara ve halılara yapışan, hava uçuşan tüylere rastlama oranınız çok az olduğu için şanslısınız. Tüysüzlüğün en güzeli bu olsa gerek!
Abyssinian adı ile bilinen bu cinsin kökeni henüz bilinmese de İngiltere’de tanınan kedilerdendir. Genelde bir çöl kumu gibi kahve tonlarında olan tüyleri bu kedinin Kuzey Afrika’dan getirildiğini düşündürüyor.
Çok sık ve kısa boydaki tüyleri, dökülmemeyi etkileyen birinci unsurdur. Aynı zamanda bu cins yapısal olarak metabolizma sistemine bağlı tüy dökmemeye programlıdır.
İyi ki Abyssinian ırkı tüy dökmüyor. Çünkü o kadar hiperaktif bir kedi ki! Kıpırdak patiler hiç yerinde durmuyor. Kısa süreli atlamalı zıplamalı oyunlar oynamayı çok sever.
Yeniliğe açıktır. Tırmanmak ve yüksekten daha yükseğe sıçramak en büyük aktivitesidir. Bu kadar aktif bir kedi, iyi ki tüyleri dökülmüyor.
Evet! Bu bir Exotic Shorthair. Gördüğünüzde, “Bu kedi nasıl tüy dökmüyor?” dediğinizi duyar gibiyiz. Çünkü gerçekten bu kedi çok tüylüdür. Uzun tüyleri olmasına rağmen çok az tüy döken kediler sınıfına girmeye hak kazanmıştır.
Bu durum da onun hem sevimliliği hem sevecenliği hem de tüy bakımı gerektirmediği için kedi ırkları arasında talep gören kedilerden olmasını sağlamıştır.
Mevsim geçişlerinde genel olarak kedilerde bir tüy dökme meydana gelir. Ancak Exotic Shorthair ırkında bu dökülme gerçekleşmez.
Bakımı da çok kolaydır. Yalnızca haftada bir veya iki kez fırçasıyla onu fırçalayın. Böylece tüy yumağı oluşumunun da önüne geçer, onu ölü tüylerden arındırmış olursunuz. Kediniz de yumuşacık, uzun tüyleri ile salına salına size şov yapsın.
Sibirya Kedisi de şaşırtıcı görselliği ile karşımızda. Dünya çapında çok sevilen ve çok fazla popüler olan kedi ırklarından olan bu kediler, uzun ve gür tüyleri ile dikkat çekiyor. Adı üstünde Sibirya Kedisi, kış şartlarına karşı da çok fazla dayanıklıdır.
Uzun ve gür tüyler sizi korkutmasın. Çünkü ırk, şaşırtıcı derecede tüy dökmeyen bir yapıya sahip.
Sibirya kedileri, hipoalerjenik bir cinstir. Çok sık ve uzun tüyleri olması onu sıcak tutar. Bu yüzden çok fazla sıcak ortamda bulunmayı sevmezler.
Görünüşe bakmayın! Tüy bakımı oldukça kolaydır. Rutin bakım oluşturarak bir hafta içerisinde maksimum iki kez yumuşak fırçalama ile tüylerinin parlaklığını ve sağlığını koruyabilirsiniz.
Her ırkın kendine has bir görünümü ve duruşu vardır. Siyam kedisine de baktığınız zaman o asil duruşu görmüyor olamazsınız. Bu asillik Asya ırklarında genellikle mevcuttur. Çok kısa tüylerden oluşan kürkü, son derece incedir.
Ancak yine de çok fazla tüy dökmez. Yalnızca mevsim geçişlerinde az miktarda tüy dökmesi beklenebilir.
Siyam kedilerinin zeki olduklarını biliyor muydunuz? Oynadığınız oyunlar ile onu geliştirebilir ve ona bir şeyler öğreterek her işin üstesinden kolaylıkla gelebilmesini sağlayabilirsiniz. Bu özelliği çocuklu aileler için de uygundur. Yine de oyuna dalıp dostunuzun tüylerini düzenli olarak fırçalamayı unutmayın!
Cüce Bambino, bir melez kedi örneğidir. Kısacık bacakları ile dikkat çeker. Tüysüz yüzüne baktığınızda Sphynx ırkına ne kadar benzediğini görebilirsiniz. Çünkü onunla Munchkin ırklarının birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu ırkı cazip kılan en önemli özellik tabii tüysüz olmasıdır.
Bambino kedilerinin vücudu örten deri ve tüy kısmı gevşek ve buruşuk bir yapıdadır. Bunu kilo verdikten sonra sarkan bir yapı olarak da düşünebilirsiniz.
Tıpkı tüylü bir şeftali gibi yüzeyi vardır. Bazen de gerçekten tüysüz deri hissi verebilir. Her ne kadar tüysüz olması onun tercih edilebilirliğini arttırsa da onun üşüyebileceğini unutmayın. Bir de tüyleri olmadığı için güneşten korunmak için sizden destek almalıdır.
Bir Rus güzeli olan Russian Blue karşımızda. Parlak tüyleri “Ben buradayım” diyor. Bu ırkın en ayırt edici özelliği tüylerinin rengidir. Mavi ve tonlarını içeren dumanlı bir yapısı vardır. Düz bir renge sahip değildir.
Yumuşacık tüylerinin aralarında mavimsi pek çok renk görebilirsiniz.
Tüyleri dökülmeyen bir ırk kategorisinde yer alan Russian Blue ırkında tüyler vücuda 45 derecelik açıyla yüzeye çıkar. Bazı tüyler tek renk bazıları ise çift renk gelişebilir. Bu durumda dışarıdan parlayan ve ışıldayan bir yapıda olmasını sağlar.
Çift katmanlı bir kürke sahip oldukları için kışın üşümezler. Bu ipeksi yumuşaklıktaki tüyleri fırçalamak size de keyif verecektir.
Kedilerin tüy dökme süresi sebebi de göz önünde bulundurulduğunda 2 ve 4 ay arası değişebilen bir zaman aralığına sahiptir. Fizyolojik özellikler ve sağlık sorunlarından kaynaklanan sorunlarda bu süre değişiklik gösterebilir.