Konu Başlıkları
Dünyanın en farklı ve en dikkat çekici kedileri arasında bulunan Sfenksler, tüysüz ve sarkık derileri ile kendilerine has bir görünüşe sahiptir. İyi huylu, akılı, canlı ve uysal kedi cinsleri arasında yer alan Sfenks Kedisi, aynı zamanda dokunulduğu zaman insanların sımsıcak ve yumuşak bir hisse kapılmalarını sağlayacak kadar da tatlı vücut yapısına sahiplerdir.
Özellikle Kanada‘ da her evde rastlayabileceğimiz Sfenks (Sphynx) Kedisi, uysal tavırları ve ilginç vücut yapılarıyla insanların enerjisini arttırmaktadır. Sfenks Kedileri’ ni daha çok tanımak için sayfayı kaydırmaya devam edin…
Ülke: Kanada / Toronto
Üreme Oranı: Orta Seviye
Boyut: 3-5kg Aralığında
Karakteri: İyi Huylu, Akıllı ve Uysal
Vücut Rengi: Tüm Renklere Uygun
Tüy Yapısı : Tüysüz, Az tüylü
Gövde: Sert, Kalın Kaslı
Tüy Dökümü: Tüy Dökmez
Bakımı: Zor ve Sürekli
Kürk : Yok
Kuyruk:Tüysüz, İnce.
Sfenks kedilerinin tarihine bakmak için, Kanada’daki Toronto şehrinin geçmişine gitmek gerekecektir. Aslında şaşırtıcı bir biçimde tesadüf eseri ortaya çıkan tür olan Sfenksler, genetik mutasyonda hiç rastlanmayan bir duruma sebebiyet vererek siyah bir kediden doğmuştur.
Bu doğan yavru Sfenks Kedisi’ nin sahipleri de, eşsiz vücut yapısının farkına varmış ve çoğaltma çalışmaları için gerekli bilim insanlarından yardım almayı kabul etmişlerdir.
Yıllar sonra, ABD’nin Minnesota eyaletinde ve Kanada’nın Toronto şehrinde, vücudunda çok az tüy bulunan bir ırk olan Sfenks kedisinin yetiştirilmesiyle birlikte başka tüysüz kedi cinsleride ortaya çıkmıştır.
1970 ve devamındaki yıllar incelendiğinde, birçok tüysüz Sfenks kedisi, aslında ilk örneğinde olduğu gibi tıpkı Habeş Kedisi gibi tüylü kedilerden doğmaya başlamıştır. Çekinik bir gen olan tüysüzlük özelliği, bu sayede genetik olarak incelenmiş ve çiftleşme esnasında baskın olacak değişikliklere konu olmuştur.
Kanada tüysüz kedileri olarak da bilinen Sfenksler, ‘Kedi Meraklıları Derneği’ ve ‘Uluslararası Kedi Derneği’ tarafından da kabul edilen bir türdür. Diğer ismi Mısır Kedisi olan bu kediler Afrika Kıtası’ nda Mısır Kedileri olarak anılmaktadır.
Sfenksler, genel olarak ilgi seven kedi türleri arasına girmektedir. Gittiği her ortamda insanların ilgisini çekmeyi başaran Sfenksler, bunun için atletik yapısını ve duygusal samimiyetini kullanmaktadır.
Bilimsel araştırmalarda psikolojik anlamda sorun yaşayan insanların terapilerinde kullanılan Sfenksler, bu sayede insanlarla anlaşan en iyi kedi türü olduğunu da kanıtlamıştır.
Meraklı ve enerjik bir karaktere sahip olan Sfenksler, ilgi görmedikleri zamanlarda ortam içerisinde yüksek yerlere çıkmaya ve hızlı gezintilere yönelmeye başlarlar.
Haylazlık olarak da adlandırılabilecek bu davranış, aslında Sfenks kedilerinin sadece ortamda ilgileri üzerine çekme isteğinin bir yansımasıdır.
Sosyal bir kedi olan Sfenks, evde bulunan diğer hayvanlarla da güzel vakit geçirebilir. Hatta onunla oynayan ve zaman geçirmek isteyen hayvanlara karşı çok merhametli davranışlar içerisine girmektedir.
Diğer ismi Kanada tüysüz kedisi olan Sfenks kedileri, Kanada kökeninden gelmektedir. Orta kedi ırklarına benzer bir vücut tipine sahip olan Sfenksler, bu anlamda dünyada eşine rastlanmakta zorlanılan bir türdür.
Sfenks Kedi Türünün vücutlarında tüy bulunmaz ve ince bir kuyrukları vardır. Gözleri diğer türdeki kedilere göre daha büyük ve geniştir. Vücut şekilleri ve duygusal yakınlıkları, onları diğer kedi türlerinden ayıran en önemli özelliklerin başında gelmektedir.
Sert ve kalın kaslı vücut yapıları olan bu kediler, bazen ince ve cılız tüyler çıkarsa da; genel olarak yaşantılarını tüysüz şekilde sürdürürler. Geniş göğüsleri ve yuvarlak karınları, Sfenkslerin her zaman çok yemek yemiş tatlı bir görüntüye sahip olmalarını sağlar.
► Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Kuyruğunun üzerinde belirli bir düzende tüy bulunduran Sfenkslere ise ‘aslan kuyruklu sfenks kedisi’ denmektedir. Çeşitli renk ve pigment aralıklarında olan Sfenksler, büyüme zamanlarında kırışıklıklarından kurtularak daha düz bir vücut tipine sahip olacaklardır.
Sfenks kedileri tüysüz olması ile beraber sanki bakıma çok da ihtiyaç duymayan bir kedi olarak lanse edilmektedir. Fakat bu düşünce yanlış ve Sfenks kedilerinin sağlığı için çok tehlikeli bir durumdur.
Sfenks kedilerinin derilerine her zaman yağlar ve losyonlar uygulanmalı, bu sayede derileri nemli kalacak şekilde tutulmalıdır. Eğer deri bakımları eksik uygulanırsa; Cilt ve Deri Hastalıkları oluşabilir.
Bunun yanında vücut yağlarının evin dört bir yanına bulaşmaması için de düzenli olarak banyolarının yaptırılması gerekir.
Banyo alışkanlığını küçük yaşlarında kazanan Sfenksler, ilerleyen yaşlarında banyoya giderek temizlenmeyi kendileri isteyeceklerdir.
Diş eti hastalıkları Sfenks türünde sıklıkla meydana geldiği için, en azından haftalık bir şekilde ağız bakımı yapılmalıdır.
Sfenks kedisinin göz kenarları da, yine oluşabilecek akıntılara karşı düzenli olarak silinmelidir. Kulaklarda biriken kirler, pamuk ve suyla seyreltilmiş elma sirkesi ile temizlenmelidir.
Kulak çubukları kullanılmamalı, bu sayede kalıcı kulak problemleri kolayca engellenmektedir.
Sosyal kediler, aileler tarafından her zaman daha çok tercih edilir. Çünkü bilinçli ebeveynler, gelişme dönemindeki çocukların hayvanlarla iletişiminin iyi olması gerektiğinin farkındadır.
Ailelerin bu isteğine, Sfenksler tam anlamıyla ihtiyaç verecek bir iletişime sahiptir. Sfenksler, özellikle kedi dostu köpekleri evinde barındıran aileler için de çok uygundur.
Dilerseniz British Shorthair hakkında yazdığımız yazıyada gözatabilirsiniz.
Nazik ve kibar davranan insanlara tüm sıcaklığını veren Sfenksler, aynı çocuklar gibi ilgiden çok hoşlanırlar. Evde bulunan diğer canlılarla birlikte çok sıcak aile ortamına zemin hazırlarlar.
Çocuklara karşı çok daha sıcak olan Sfenksler, adeta bir aile bireyi olarak ev yaşantısına katılabilirler.
Oyun oynamaktan, atletik hareketler yapmaktan ve sosyallikten hoşlanan Sfenks kedileri, bu yüzden çocuklarla yaşama çok uygun bir tür olarak literatüre kazandırılmıştır.
Gözleri diğer türdeki kedilere göre daha büyük ve yaşam ömürleri ise ortalama 13 ile 15 yıl arasında değişmektedir.
Sfenks Kedisi ağırlığı; 3,5 kilogram ile 7 kilogram arasında değişmektedir. Sağlıklı Sfenksler, insanlarla mükemmel bir ilişkileri olmalarından dolayı terapi kedileri olarak da adlandırılmaktadır.