arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kediler Nasıl Görür?

Kediler Nasıl Görür? Kediler kısmen renk körüdür. Kedinin gözleri keskin odaklanma yapamaz. Az ışıkta görebilmesi özel bir niteliğidir. Çoğu uzman kedilerin "renk körü” olduğu konusunda hemfikir. Kediler Nasıl Görür? Kediler Sahiplerini Nasıl Görür? Bu başlıkta bu sorulara cevap vereceğiz!
kediler nasıl görür
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Testler, kedinin retinasının üzerindeki renge duyarlı konik hücrelerin mavi ve yeşile hassas olduğunu ama kırmızıya olmadığını göstermiştir. Normal yaşamda, renkler kediler için anlamsızdır.

Retinadaki hareket tarayıcı daha fazla çubuksu hücreye sahip olduğundan kedilerin gözleri hareketlere karşı bizimkilerden daha duyarlıdır.

kediler nasıl görür

Çubuksu hücrelerin çokluğu az ışıkta görme koruyucu, şeffaf bir kornea gözün sıvı dolu ön odasını kaplar. Bunun ardında göz yuvarının üç katmanlı yapısı bulunur. Renkli iris, kirpiksi cisim kası ve odaklanın göz merceği. Göz merceğinin arkasında sıvı dolu arka oda bulunur.

Gözün arka kısmını kaplayan retina ışığı ‘okur”, optik sinire bilgi gönderir; bunun arkasında bulunan tapetum lucidum kedinin var olan ışık miktarından maksimum faydalanmasını sağlar. Yeteneklerinin olmasında pay sahibidir.

Kedilerde Göz Hastalıkları

kediler nasıl görür

Kediler Dünyayı Nasıl Görür?

Bir kedi dünyayı yumuşak bir odaklanmayla görür, gözündeki gözbebeğinin ışığı mümkün olduğunca fazla almak için geniş olması nedeniyle, ayrıntıları keskin olarak göremez.

Kedinin fazla miktarda ışığı alabilen gözleri böylesi fırsatçı bir avcı için çok uygundur. Gözün yüzeyi veya kornea kıvrımlıdır ve göz merceği gözün diğer boyutlarına göre büyüktür.

Loş ışıkta, kediniz heyecanlandığında ya da korktuğunda gözbebekleri en fazla ışığı alabilmek için büyürken, benzeri hücreler (tapetum lucidum) ışığı yansıttığında yeşil veya altın rengi parlar.

kediler dünyayı nasıl görür

Kediler İnsanları ve Sahiplerini Nasıl Görür?

Yapılan araştırmalar gösteriyorki ; kediler , köpeklere nazaran çok daha az evcilleşmiştir. Kedilerin yüzde 80 ‘ i evcil olmayan kedilerde çiftleşmektedir bu yüzden insanların yanında sergiledikleri tavırlar ve davranışlar evcillikten gelen öğrenilmiş davranışlar değil , tamamen içgüdüseldir.

Ünlü Antrozoolojici John Bradshaw , kedilerin , köpekler gibi evcil değil hala vahşi hayvanlar olduğunu belirtmiş , insanları ve sahiplerini birer ‘büyük kedi‘ olarak gördüğünü yazmıştır.

kediler sahiplerini nasıl görür

Kediler Geceleri Nasıl Görür?

Hücreler kedinin gece görüşünü ışığı yansıtarak artırır. Işığın fazla olduğu durumlarda retinayı korumak için tamamen kapanıp ışığın sadece iki incecik, uzunlamasına yarıktan geçmesine izin verir.

Genel inanışın aksine, kediler zifiri karanlıkta insanlardan daha iyi bir görüşe sahip değildir. Yine de, bizim görmek için gereksindiğimiz ışığın altıda biriyle görebilirler.

kediler geceleri nasıl görür

Kedilerin gözbebekleri gözün alanının yüzde doksanını kaplayacak kadar büyüyebilir, bu onların şafak vaktinde ya da alacakaranlıkta görmelerini sağlar. Güneş gözlükleri gibi çalışan iristeki kaslar, var olan ışık miktarına göre şeklini değiştirir. Gözbebeği parlak ışıkta oval şekil alır.

kedilerde görme

  • Kedisiz Olmaz
    6 sene önce

    Çok ilginç bilgilere yer vermişsin, eline sağlık.

    7
    yorum beğen
  • Burcu
    3 sene önce

    kediler nasıl görür aacaba

    0
    yorum beğen