arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Kedilerde Duyma ve Denge

Kediler en hafif sesleri bile duyar. İnsanlardan çok daha geniş bir frekans alanını algılayabilir. İşitme denge için de önemlidir. Evrim, kedileri kemirgenleri avlamaya uyumlu, mükemmel bir işitmeyle donatmıştır. Kedi bir farenin en yüksek perdeden hafif çığlıklarını ve ufacık hareketlerin hışırtılarını bile fark edebilir.
kedilerde duyma ve denge
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

Sesler havada gezen basınç dalgalarıdır. Bunlar kulaktan girer, elektrik sinyallerine dönüşür ve yorumlanacağı beyne taşınır. İç kulaktaki basınç, boğazın arka tarafına bağlanan östaki borusuyla ayarlanır. Bir düzineden fazla kas kulağın hareketlerini denetlemek için kullanılır.

kedilerde duyma işitme ve denge

Kedilerin Duyma Aralığı Kaçtır?

Kedi, gerekirse birbirinden ayrı olarak kulaklarını, avını veya tehlikeyi dinlemek için döndürür. Bizim duyabildiğimiz en yüksek frekans olan 20 kilohertzden bir buçuk oktav daha yüksek olan 65 kilohertze (kHz) kadar, yüksek frekanslı sesleri duyabilir.

Kediler de insanlar gibi, yaşlandıkça yüksek frekansları duyamaz olurlar. Denge hareketi kediler doğal tırmanıcılar dır ve hassas bir denge duygulan vardır.

kediler ne kadar yükselikteki sesi duyabilirler

Kedilerde Duyma ve Denge Sistemi

Denge organı orta kulaktır. Yön veya hız değişiklikleri hemen bu organda kaydedilir, kedi de yönelimini değiştirerek bu değişikliği telafi eder. Ses, kulak kanalı boyunca gezer ve kulak zarım titreştirir. Orta kulakta kulak  kemikçikleri adı verilen üç kemik, titreşimleri salyangoz biçimli iç kulağa (koklea) ve işitme sinirine iletir.

Denge organı olan orta kulak sıvı dolu odacıklar ve sıvının hareketlerini alıp beyne ileten hassas kıllarla kaplı kanallardan  oluşur.

kedilerde duyma ve denge sistemi

  • mert
    5 sene önce

    teşekkür ederim

    10
    yorum beğen