Kedilerin Temizlenmesi ve Bakımı Nasıl Yapılır

Bir kedi uyanık olduğu zamanın yaklaşık % 8-15’ini kendisini temizlemeye ayırır. Nasıl temizlenip bakım yapması gerektiğini Öğrenmek için annesini seyretmesi gerekmez. Altı haftalıktan itibaren yavrular yetişkin kediler kadar başarıyla kendilerini temizler, bakım yapar ve bir dizi ritüeli izler.

Kediler Nasıl Temizleniyor ?

Temizlenme ve bakıma kafayla başlanır, sırt ve yanlarla devam edilir ve kuyruğun dibiyle sona erdirilir.

Tam yıkanma, karın, bacaklar, parmak araları ve anojenital bölgeyi (dc) kapsar. Yıkanma ve bakım deri parazitlerinin önemli oranda azalmasını sağlar.

Kedilerde Deri ve Kürk Sorunları

  • Temizlenme süresinin yüzde kırkından fazlası et oburun en pis yerlerinin yıkanmasıyla geçer; baş, ön patiler ve boyun. Baş ve boyun doğrudan yalanamaz, bu yüzden yıkama iki aşamalı bir işlemdir. Bir pati yalanır, ardından kafaya sürülür, tekrar yalanır.

  • Bir kedinin temizlenme ritüali başıyla başlar. Bu içgüdüsel davranış kedi için önemlidir; kediniz kendisini yıkamayı bırakırsa bir sorun var demektir.

  • Kediler her iki ellerini de, yüzün ve boynun her iki yanını da yıkamak için, eşit olarak kullanırlar. Yıkanma ve bakım biyolojik bir saat tarafından kontrol ediliyor gibi görünüyor.

  • Her gün belirli bir miktar temizlenme gereklidir. Kediler üç gün boyunca yıkanıp bakımlarını yapamazlarsa, daha sonraki ilk 12 saatlerini yapamadıkları bakımı telafi etmekle geçirirler.

Kediler Temizlenirken Tüylerini Yutar mı ? Yutarsa Ne Olur?

Kedinin dili kürkündeki ölü tüyleri almak için mükemmeldir. Yine de, uzun tüyler dildeki kancalara yapışır ve yutulduğunda midede tüy topağı oluşturur. Bu durumda mide hastalıklarına sebebiyet verebilir.

Kediler genellikle bu tüy topaklarını kusarak çıkarır, ama bunlar bazen bağırsağa da gider ve atılmaları için laksatiflere gerek olur.

Kedilerde Bağırsak Hastalıkları ve Tedavisi

Uzun tüylü kedilerin sizin yardımınıza gereksinimleri vardır.

Geniş aralıklı bir tarak kullanın ve en az haftada iki kez tüyleri kabartarak fırçalayın, böylece ölü tüyleri alıp keçeleşmeyi önleyin.

Anne, ilk haftalarda, tüm yavru kedilerin temizlenme ve bakım gereksinimlerinden sorumludur ve sıklıkla bu karşılıklı yalanmaya dönüşür. Bir anne onun yavruları ya da kız kardeşinin yavruları yaşayan ve aralarında ilişki bulunan bütün dişiler arasında görülür.

Bazen ev ahalisinden yeni bir genç kedi daha yaşlı bir kediyi kendisine anne figürü olarak seçer ve onun kendisini temizlemesine izin verir. Kediler bizim onları temizlememize ve yetişkin kedilerde karşılıklı yalanma en çok kan bağı olanlar arasında görülür ama güçlü sosyal bağları olan herhangi iki kedi arasında da olabilir.

Kedim Neden Kendisini Temizlemiyor

Kedinizin önemli bir sorunu olabilir, bu yüzden veterinerinize danışın.

Kedimiz başka bir şeyin yerine yapılan bir davranış sergileyebilir, gergin ya da endişeli olduğumuzda bizim saçlarımızı parmağımıza dolamamıza ya da kulak mememizi çekiştirmemize benzer.

Temizlenme sıcaklık yükselişini önler Kediler, vücut sıcaklığını ayarlamanın bir hayat memat meselesi olduğu sıcak iklimlerde evrim göstermişlerdir. Doğru şekilde bakım gördüğünde, kediyi fazla sıcaktan koruyan, kürkün altında hava tutucu bir yalıtım tabakası vardır.

Gerçekten çok sıcak günlerde, yalamadan kalan tükürüğün buharlaşması bedeni serinletmede önemli rol oynar.

Bakımını yapmamıza izin verirler aslında, annenin yerine konuluruz. Bu durumda, bazı kediler de insanları temizleyip bakar.

Bazı kediler sapkın bir şiddetle sahiplerini yalarlar. Kedi, bedenin bazı yerlerini tercih ederek yalar da yalar. Bu sadece basit bir temizleme değildir daha çok rahatlatıcı bir davranıştır.

Bu kediler çoğunlukla annelerinden rahatlatma ve meme emmenin sona ermesi gereken 12 haftadan önce alınmışlardır.

Bu durumlarda, bir kedi sahibini patileriyle yoğurur (bu sütün salgılanması için yapılan bir harekettir) ve sonra da izin verilirse onu yalar.

Evde Kedi Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Evde kedi temizliği önce kedinin yatak temizliğinden başlar. Bizim yatağımızda oluşan kir kedilerinde uyuduğu ortamlarda fazlasıyla bulunmaktadır.

Kedinizin yattığı , bulunduğu ortamı devamlı temizlemeniz hem kedinizin hemde ev halkını sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Kedinizin tüylerini düzenli olarak taramanız hem onunla sıkı bir arkadaş olmanıza hemde daha sağlıklı temiz ve huzurlu olmasına katkı sağlayacaktır.

Ayrıca fırçada toplanan tüyler evinize değil doğruca çöpe gitmiş olucaktır.

Bilirsinizki kediler temizlik konusunda gerçekten çok titizdirler! Eğer kedi kumu uzun süre değişmediyse kediniz orda temiz alan bulana kadar kazıcaktır .

Bu durumda kumlar etrafa saçılıp evin kirlenmesine sebep olucaktır. Eğer kumunu düzenli olarak değişirseniz bu durumu oluşmadan önleyebilirsiniz.

Kedinin Gözü Nasıl Temizlenir?

Kedinizin gözlerini temizlerken yanınızda pamuk ve göz temizleme solüsyonu bulunması gereklidir. Eğer malzemeleriniz tamsa işlemlere geçebilirsiniz!

Kedilerde Göz Hastalıkları

  • Öncelikle bir parça pamuk alarak üzerine solüsyon döküyoruz. (Çok az dökmemiz gerekiyor)

  • Solüsyonlu pamukla kedinizin gözünü içten dışa doğru sakin bir şekilde siliyoruz.

  • İşlemler sırasında çok yavaş ve pamuğu nazikçe kullanmamız gerekiyor.

  • Solüsyonun kedimizin gözünün içine gelmesinden kaçınıyoruz. Eğer kedimizin gözüne kaçarsa merak etmeyin bu solüsyon kedilerin gözüne damlatmaya uygun olduğu için hiçbir zararı yoktur.

  • Kedinin göz kapağını sildikten sonra gözünün altına birikmiş çapak , kir ve lekeleri bastırmadan siliyoruz.

  • Aynı uygulamayı iki gözede yapıyoruz.

Kedi Nasıl Yıkanır?

Aşağıda kedinizi nasıl yıkayacağınızı anlatacağız. Bu yöntemleri kibar ve sakin bir şekilde uyguladığınız taktirde rahat bir şekilde kedinizi temizleyeceksiniz.

  • İlk olarak banyonun sıcaklığının kedinize uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Tıpkı onlarda bizim gibi soğuk banyoda hasta olabilirler.

  • Küvetin veya leğenin içerisine 4 veya 5 cm derinliğinde ılık su ayarlayalım , çok sıcak olmamasına dikkat etmeliyiz.

  • Bu işlemleri yaparken kedinizin kaçma ihtimali olduğunuda düşünmeyiniz.
  • Banyoya kedinizi sokarken onu eğlenceli bir şekilde şevkat göstererek sokmalısınız.

  • Su ile sakince tüylerini ovalayın bu aşamada amacımız kediyi suya alıştırmak.
  • Tüylerin ıslanmasının ardından kediniz için aldığınız özel şampuanı uygulamaya başlayabilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken nokta gözlerine ve burnuna şampuan kaçırmamanız.
  • Şampuanladıktan sonra yavaşça durulayabilirsiniz. Kesinlikle kabaca davranmayın.
  • Banyonun bitişinde hızlıca havlu yardımıyla kurulayın.
  • Kurulandıktan sonra kedinizin evin içinde dolaşmasına izin vermeyin , daha çok kurulanması için zaman geçirin çünkü daha fazla kirlenebilir veya hastalanabilir.
admin

Yorumları Göster

  • kedimin bakımı için polarvetin mendillerini ve diğer bakım ürünlerini kullanıyorum gayet de memnunuz herkese öneririm

Yakın Zamanda Gönderilenler

Sağlıklı Bir Gelecek İçin 10 En İyi Kedi Omega 3 Takviyesi

Kedinizin sağlığı her zaman önceliğinizdir. Onların daha parlak tüyler, sağlıklı bir kalp ve güçlü bir…

3 gün önce

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Malt Ne İşe Yarar?

Kedilerde tüy yumağı önleyici malt, özellikle uzun tüylü kedilerde yaygın olan tüy yumağı sorununu azaltmaya…

4 gün önce

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

2 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

2 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

2 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

2 sene önce