Kategoriler: Kedi Sağlığı

Kedilerde Kur Yapma Ve Çiftleşme

Kediler kur yapma ve çiftleşme konusunda gürültücü ve heyecanlıdır, rastgele ilişki kurarlar. Dişi sadece duygusal ve biyolojik olarak hazır olduğunda erkeğe çiftleşme izni vererek çiftleşme eyleminin zamanlamasını belirler.

Gün boyunca çiftleşme devam eder, bu tekrar yumurtaların dişinin yumurtalıklarından inmesi için gereklidir. Sık çiftleşme olmaksızın yumurtalar inmez ama birkaç hafta içinde başka bir kızışma dönemi gelir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Kedilerde Kur Yapma ve Çiftleşme

Dişinin kızışmaya yaklaştığının ilk işaretleri artan huzursuzluğu ve bedenini erotik bir şekilde nesnelere, hatta hayvanlara sürtme arzusunun artışıdır. Sık idrar yapmaya başlar ve idrarın, yaklaşan durumunu etraftaki erkek kedilere belli etmek için koku işaretleyicisi olarak kullanır.

Kısa süre sonra, hazır olduğunu belirtir şekilde erkek kedilere hazin ve içgüdüsel cinsel çağrılarına başlar. Deneyimsiz insanlar onun bu çağrısını ve kendisini acıyla sürümesini yanlış anlarlar. Bu sırada dişinin kuyruk dibine koku bırakmaya çalışırlar.

Kedilerle Birlikte Yaşamak ve Faydaları Nelerdir?

Erkek kedi kulaklarının arkasını yaladığında dişi çoğunlukla kabul ettiğini gösterir. Uzanacak ve erkeğin kendisini koklamasına, vomeronazal organına koku salgılamasına izin verecektir.

Erkek üstüne çıktığında çenesiyle dişinin boyun derisini kavrayarak onun denetimi altında kalmasını sağlar.

Çiftleşme saniyeler içinde biter ama erkek dişi kedi kendisine doğru denemesin diye onu bırakmaz. Arka kısmını kaldırarak ve kuyruğunu yana çevirerek çiftleşmeye hazır çömelir. Sıklıkla mırlar, ön patileriyle yeri yoğurur ve vücudunu gerer.

Erkek kedi bir cinsel fırsatçıdır. Bir sürü hormonu uyaracak tekrarlanan çiftleşmeler olmaksızın dişi kedi yumurtaları bırakmaz. Hormonlar yumurtanın salınmasını sağlar ve döllenme 24 saat sonra gerçekleşir.

Kedilerin çiftleşme zamanı geldiğinde durduramazsınız. Kendini dışarı atar ve iç güdülerinin tetiklediği şeyleri yaparlar. Kediniz erkekse bu sorun değil. Kediniz dişiyse yakında bir çok yavru kedi sahibi olacağınız anlamına geliyor. Kedilerin çiftleşmesine şahit olmadıysanız bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. 

Bu ya fiziksel olarak diğer erkeklerin üstesinden gelmiş erkeği, akıllıca kur yaparak dişinin dikkatini çeken hiyerarşide alt sıralarda olan bir erkeği veya baskın erkek yorulduktan sonra yerini alan sebatkâr bir erkeği ödüllendirir.

Bu durumlardan herhangi birinde, dişi yavruları için en iyi kaliteyi seçer. Diğer ve bir dişinin ona hazır olduğunu belirten kokularına ve çağrılarına karşılık verir.

Yalnız sıklıkla dişi kedinin eylemlerinden dolayı alarma geçen tek erkek kedi o değildir. Dominant erkek kediler çiftleşme hakkı için sindirme taktikleri ya da hayvani güçlerini kullanırlar. Kedilerde kur yapışı formalite gereğidir.

Kedilerde çiftleşme nasıl olur ?

Kedi kendine uygun biri bulduğu zaman kedi dişinin arka tarafından üzerine çıkar ve boynunun arkasını dişleri ile tutar bu biraz ısırma gibi de dursa endişe edecek bir durum yoktur. 

Gebelik çiftleşmeden sonra ne zaman belli olur ?

Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 ya da 50 saat içinde gerçekleşir.

Kedi emzirme döneminde hamile kalabilir mi ?

Malesef ki kalabilir. O yüzden dişi kedileri çiftleşme döneminde  gözden uzak tutmak önemli. 

Kediler kaç yaşında hamile kalmaya başlar ?

Genelde kediler cinsel olgunluğa  5-12 ay arasında ulaşsa da 4 aya düşebiliyor. Eğer bu yaşta hamile kalınmasına izin verilirse bu anne içinde yavrusu içinde tehlikedir.  Çoğu veteriner bu tür şeyleri önlemek için erken yaşta kısırlaştırmadan yanadır.

Kedilerde Doğum ve Belirtileri

Erkek Kedilerde Çiftleşme

Kedilerde çiftleşme de biraz daha detaya inmek gerekirse; erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Erkek kedilerde gözlemlenen kızgınlık dönemi, dişi kedilere göre daha hafif ve geç başlamaktadır.

Bir erkek kedi doğduktan 7 ay sonra tam anlamıyla kızgınlık dönemine girmektedir.

7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş her erkek kedi çiftleşmesi için hazırdır ve uygun durumda çiftleşebilir.

Özellikle eylül aylarının sonlarında doğru erkek kedilerin çiftleşme hormonu olan ‘ libidolar ‘ azalmaya başlamaktadır. Libidoların azaldığı dönemlerde; erkek kedilerde kızgınlık ve kaba tavırlar boy göstermektedir.

Kediniz evde yaşıyorsa bu dönemlerde kum kaplarını kullanmamaktadır. Kum kabını kullanmamakla birlikte evin hemen hemen her noktasına çok ağır kokan cinsel kokular bırakmaktadır. Bu kokuların özelliğiyse dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmaktır.

Dişi Kedilerde Çiftleşme

Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri; erkek kedilere göre daha erken gözlemlenmektedir. Erkek kedilerde 7. aydan sonra başlayan çiftleşme dönemi , dişi kedilerde 6. ayda başlamaktadır. Bu döneme dişi kedilerde kızgınlık dönemi denir. Bu dönemde dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri eksi yönde değişmektedir.

Sahiplerine sürekli sürtünme , garip hareketler , sıkıntılı tavırlar ve miyavlamalarında değişiklik ve ağırlık gözlemlenmektedir. Dişi kediler bu dönemlerde sanki acı çekiyorlarmış gibi miyavlarlar ; bu durumlarda sakin olup süreci olması gerektiği gibi sürdürmelisiniz.

Dişi kedinin çiftleşmeye hazır olduğunu nasıl anlarız ?

Dişi kedi çiftleşmeye hazır olduğunu hissettiği zaman farklı hareketlerle belli eder. Kafa aşağıda, kuyruk dikilmiş ve dizler bükülmüş şekli erkeklerin ilgisini çekmek için yaptığı hareketlerdir.

Sokak Kedilerinde Çiftleşme

Sokakta yaşayan kedilerin çiftleşme dönemleri; evden çok farklı vahşi doğanın kurallarının geçerli olduğu dönemlerdir. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi , sokağın her köşesine salgı bırakarak bölgede yaşayan tüm kedilerin haberdar olmasını sağlamaktadır.

Kedilerde Cinsel Hayat

Diğer memelilerle karşılaştırıldığında, kediler çok daha yüksek oranda rastgele cinsel ilişki kurarlar, ama bu davranışlarında biyolojik bir mantık vardır. Dişi kedinin çiftleşmeden yumurtası düşmez.

Daha sosyal türlerin, -insanlar, köpekler ya da evcil çiftlik hayvanların yumurtalarını koruma gereksinimleri yoktur çünkü etrafta her zaman erkek vardır. Kediler ise yalnız avcılar olarak evrim geçirmişlerdir. Bir dişi, mevsimine girdiğinde etrafta erkek kedi olmama olasılığı vardır.

Yumurtaları çiftleşmeye kadar korumak kuşkusuz bağımsız bir davranıştır. Bu yüzden de dişi kedi kokudan daha uzaklara ulaşan ve çiftleşmeye hazır olduğunu belirten hüzün dolu bir sesle çağrıda bulunur.

Tek bir çiftleşmeden sonra yumurtaların salınması fırsatçı erkeği ödüllendirirse de bu en iyi baba olacak anlamına gelmez.

admin

Yorumları Göster

  • Merhaba dişi kedim ve erkek kedi 6-7 kez çiftleştiler 24 saat oldu erkek kedinin geleli fakat dişi kedim çok tedirgin sürekli tıslıyor ve çiftleşme sonrası bir kaç kez balgam şeklinde kustu nu neden kaynaklanıyor olabilir ne yapmalıyım 🥺

  • Kedim 4 aylik ve kızgınlık dönemine girdi ve evden kaçtı annem erkek kediyle ciftlestigini görmüş bikere çiftleşmeyle hamile kalmaz dedi veteriner bu konuda tecrübeli olanlar yazabilirmi

  • Yanlız kaldığı için olabilir ona bir erkek kedi bulun çiftleşme donemide gelmis olabilir

  • Kedim dişi ve 4 aylık ama normalde yapmadığı şeyleri yapıyo çok saldırganlaştı akşamları odanın kapısının önüne geçerek acı avı miyavlıyo ve garip sesler çıkarıyor ne yapmam lazım

  • Çok özür diliyorum kedim ve dişi 2 gündür ciflesiyor erkek kizginliktan çıktı gibi ama dışı sürekli birliktelik istiyor hamile kalmış mıdır kizginligi daha sirermi defalarca ciflestiklerine sahit oldum

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce