Kedilere Ev Yemeği Vermek

Yavru bir kedi en az iki ay anne sütüyle beslenmelidir. Sonrasında tercihen kuru mama veya evde hazırlanan yemeklere geçiş yapılabilir. Kedinize ev yemeklerinden vermek istiyorsanız, daha küçükken alıştırmanız en doğrusudur.

Vereceğiniz yemekler et, (tavuk, balık ve kırmızı et,) haşlanmış yumurta, gibi protein ağırlıklı olmalıdır. Çünkü kediler doğaları gereği proteinle beslenmelidirler.

Kediler ciğer gibi sakatat yemeklerini çok severler. Haşlayarak verilebilir. Ayrıca hazır olarak ton balığı vermek isterseniz light ton balığı alabilir veya ton balığının yağını iyice süzerek verebilirsiniz.

Kedilere Çiğ Et Verilir mi?

Kedilere çiğ et vermek iç parazit oluşumuna neden olduğu için yanlıştır ve hem kedi hem de besleyen sahipleri için ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabilir.

Aynı nedenle sosis,salam gibi etleri iyi pişirerek vermek gereklidir.

Kedileride Parazit ve Tedavisi

Haşlanmış sebze (patates,kabak havuç vb.) ve et kombinasyonu kediniz için sağlıklı bir mama olmaya iyi bir adaydır. Fakat kalsiyum için az miktarda yoğurt da menüye eklenmelidir.

Kediler sanılanın aksine inek sütü hazmedemezler ve içinde ki laktoz onların midelerine hiç iyi gelmez Bu nedenle kedilere süt yerine kaymaksız yoğurt, tuzsuz peynir vermek daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

Kedilere Ev Yemeği Verilir mi?

Kedilerinize evde kendinize yaptığınız yemeklerden de verebilirsiniz. Ancak yemeği, yağlı ve salçalı suyundan ayırıp, küçük porsiyonlar halinde ılık olarak vermelisiniz.

Yemeğe tuz katmadan önce kedinize vereceğiniz kadar ayırmanız doğru olacaktır. Kediler için tuz ve baharatlar zararlıdır.

Ödül maması olarak özel olarak satılan mamalardan alarak kedimizi eğitmek daha kolay bir hal alabilir.

Ya da çok sevdiği bir yemeği doğru bir hareketinin ardından vermek o hareketi tekrar yapması için kedinizi motive edecektir.

Kedilere Meyve Verilir mi?

Bazı kediler meyve yemeyi severler. Az miktarda verilen meyve kediye zarar vermez. Örneğin, elma, çilek, karpuz, kiraz gibi meyveleri az miktarda kedinize verebilirsiniz. Ancak bazı meyveler kedilere çok zararlıdır. Özellikle yaş üzüm kesinlikle yedirilmemelidir.

Kedilerin böbreklerine ve bağırsaklarına zarar verip aniden ölümlere yol açtığı görülmüştür. Bazı kuru mamaların içeriğinde, üzüm tozu gibi maddeler kullanılmaktadır.

Ancak bu toz, üzümün derisinden ve kurutulmuş çekirdeğinden yapılmaktadır. Miktarları da ayarlanarak verildiğinde, insanlarda olduğu gibi kedilere de antioksidan olarak yararlıdır.

Özellikle yaşlı kedi mamalarında kullanılır. Gençleştirme ve yaşlılığa karşı antioksidan bir besindir. Kediler için zararlı olan yaş üzümdür.

Kedilere Alerji Yapan Besinler Nelerdir?

Kedilere alerji yapan yiyecekler vardır. Bu nedenle verilecek besinlere dikkat edilmeli ve kedinin reaksiyonları takip edilmelidir.

Örneğin; tavuk kediler için iyi bir besin kaynağı olmasına rağmen bazı kedilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kaşınma ve tüy dökülmesi şeklinde veya kızarıklar şeklinde kendini gösterebilen bu tür alerjiler, kediye tavuk vermemek gerektiği gösterir.

Bazı yiyecekler kediye tümüyle yasaktır. Bu yiyeceklerin başında tuzlu, yağda kızartılmış yiyecekler, çikolata, dondurma gibi şekerli yiyecekler, sucuk, pastırma benzeri tuzlu ve baharatlı etler, inek sütü gibi laktoz içeren veya asit içeren içecekler kediler için çok zararlıdır ve asla verilmemelidir.

Kedinize süt vermek istiyorsanız, evcil hayvan dükkanlarında satılan kedi sütü tozlarını alıp, suyla karıştırarak verebilirsiniz. Ya da inek sütü vereceksiniz, laktozsuz satılan özel sütlerden almalı veya inek sütünü yarı yarıya suyla karıştırarak vermelisiniz.

Kedinize vermemeniz gereken diğer bir besin grubu ise ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerdir. Bu yiyecekler kedinize besin değeri açısından hiçbir şey katmazken, sağlığını bozabilir.

   

admin

Yorumları Göster

  • Biz 2 aylıkken kedimizi sahiplendik. Mama yiyordu onunla birlikte bi kaç şey verelim dedik. Peynir, yoğurt ve ufak ufak yemek filan veriyoduk ama bu defa mamayı bıraktı. Sonra yaş mamayla karıştırarak tekrar alıştırdık ama hala bıraksak bizimle beraber masaya oturup yemek yiyecek. Bir türlü bıraktıramadık. Ne yapabiliriz bu konuda?

  • Kendimizi sokaktan edindik, yaklaşık 4,5 aylık. Üç ayrı veterinere götürdük. Üçü de satılan mama dışında birşey vermeyin, tüy dökermiş, sürekli bizi rahatsız edermiş sonra mamadan yemezmiş. Evimizde yediğimiz yiyeceklerden(et, peynir, sulandırılmış süt...gibi)veriyorduk. 2 gündür vermiyoruz ama bizden istiyor, duygularımıza sesleniyor. Kuru mama dışında başka bir şey vermeyin eh haftada bir kez şımartın dediler, ne yapacağız

  • Yaa biz dün akşam yavru kedi aldık ev kedisiydi sonra evimize getirdik alıştı şuan salam,tavuk yedirdim zararlı mı ? çığ olursa sağlığı bozulur mu veya çiğ mi yedirmeliyiz pişmiş mi?

  • Merhabalar ;
    özel tari,flerle hazırlasak kedi maması ciğerli pirinçli havuçlu etli püreler filan yada tavuklu balıklı böyle şeyler kedinin dışkısında kokuya sebeb olur mu? yada kediye zararı olur mu ? bunlarla ilgili o kadar çok kafa karıştırıcı bilgi varki doğru bilgiye nasıl ulaşacağız

  • Yukarda yazanlar doğrudur elbetde ama ayy kedime şunu verdim verilmesi zararlı olan şey veya işte ayyy tuzlu birsey verdim ekmek ve vs vs değerli kardeşlerim , ablalarım ve abilerim kedi denen canlıyı Allah çok güzel ve çok mükemmel yaratmıştır sübhanallah hayvanı aç bırakmayın yeter ev yemeği verin mama verin size kalmış bir durum ha hayvan hastalanabilirmi evet ama bu demek değildir ki verdiğiniz yemekden , öyle düşünmeyin asilerini yaptırın güzelce bakın hicbirsey olmaz inşallah

    • Evet ev yemeği verin ki gereken protein ve diğer vitaminleri ve mineralleri alamasın. Carnivor (etle beslenen) bir canlıya hem et hem otla beslenebilen bir canlının yiyeceklerinden verin ki bünyesinde gereksinim duyduğu bir çok besinin eksikliğini hissetsin. Rahatsızlandığında, tüyleri yumak yumak elinize geldiğinde, gözleri görmemeye başladığında veterinere götürür bir ton para harcarsınız o size söyler zaten ondan sonra kaliteli kuru mamaya geçersiniz seve seve :D Ha o saatten sonra medikal mama önerme durumu var ki baya da pahalıdır medikal mamalar. Yani dikkat etmeyin ne yediğine içtiğine başına bir hal gelene kadar. Bizim Türk milletinin genel alışkanlığı zaten bu değil mi Kahraman bey :D

      • Önceden de ninemler kedi beslemişler valla hiç.mama kullanmamışlar ..yavrularınıda aynı şekilde ..mama sektör haline geldi..büyük bir sektör aksi söylenmez söylettirilmezde zaten..kusura bakmayın ama hiç de birşey olmaz ..kimyasallarla dolu mamadan çok daha iyidir

  • BENİM KEDİM NE ET YİYİYO NE SÜT,SU İÇİYO YANİ BENİM KEDİM ZAPZAYIF NE YAPMAM GEREKİYOR BİLENLER YAZSIN

  • Pişmemiş tavuk derisi kedime zarar verirmi ve parazit aşıları biraz qecikti sorun olurmu

  • Ya benim kedim (çok ilginçtir ki) et yemiyor, sabırlı ol diyeceksiniz ama alfığımızdan beri ağzını bile sürmüyor, artık veterinere götürme kararı aldık.
    nedenini bilen varsa yazabilir mi acaba?

    • Şuan hiç bişey vermeyin süt bile vermeyin. Sadece pişmiş yumurta verin

  • Ben kedime sucuk verdim Of moralim çok bozul bişey olur mu çok korkuyorum

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce