Kedinizin nasıl ve ne tonlarda miyavladığına dikkatinizi verirseniz , kediler neden miyavlar sorusuna cevap bulabilir ve kedinizin ne istediğini, ne düşündüğünü anlayabilirsiniz. Kedilerin miyavlaması aslında bizlerin iletişim kurması gibi sıradan ve kişisel bir olaydır. Yani hiç sesi çıkmayan sakin bir kedinizde olabilir , hiç susmayan yaramaz ve geveze kedinizde.

Kedi Cinslerine göre miyavlama sesleri değişmektedir. Örneğin Siyam Kedisinin miyavlaması, kulak tırmalarken , Ankara Kedisi huzur vermektedir.

Çoğu zaman kedilerimiz bize miyavlamanın yanında hareket ve davranışlarıyla ne istediklerini belli etmeye çalışır.

Olması muhtemel miyavlama ve davranışları kediblog.com olarak sizler için araştırdık ve aşağıda maddeler halinde paylaştık.

1 – Hastalıklar

Kedinizin herhangi bir hastalığı var ise çok miyavlamasının sebebi olabilir. Kediler kendilerini iyi hissetmedikleri zamanlarda miyavlayarak dertlerini sahiplerine anlatmaya çalışırlar. Özellikle sık sık miyavlamanın yanında , yemek yememe isteği; yolda olan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Devamlı miyavlamak tiroid , bağırsak hastalıkları , mide sorunları , idrar yapamama gibi hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Eğer miyavlaması hiç durmadan devam ediyorsa uzman bir veterinere vakit kaybetmeden götürmenizde fayda var.

2 – Yalnızlık

Kedilerin ne kadar yalnız kalmayı sevdiği söylenilsede aslında tek kalmaktan pek hoşlanmazlar.

Sizinle oyunlar oynamak , sevilmek içinde miyavlıyor olabilir. Kedinizle bol bol vakit geçirin onu yalnız bırakmayın!

3 – Açlık

Kedinizin miyavlamasının bir başka sebebide yemeğe ulaşma arzusuda olabilir! Bazı kediler sahibinin yemeğini vereceğini anladığında veya yemek yediği vakit geldiğinde miyavlamaya başlayabilir.

4 – Stres

Eğer yeni bir eve taşındıysanız ve kediniz buraya daha yeni alışıyorsa veya aileye yeni biri katıldığında strese girebilir! Böyle zamanlarda çok miyavlaması normaldir, ekstra ilgi göstermeniz gerekir.

Acıkan Kedi Nasıl Miyavlar ?

Kedi ev kedisi ise ve acıktığında mama kabının etrafında dolanıyorsa kuvvetle muhtemel acıkma miyavlamasıdır. Bunun yanı sıra kediler acıktığında etrafınızda kuyruğu yukarıda tutarak dolanıyorsa buda acıktığı anlamına gelebilir, kediler acıktığında çok yüksek sesle miyavlamaz.

Eğer mama kabı yok ise biryerleri tırmalayabilir yada hiç karıştırmadığı yerleri karıştırabilir. Her ne yapıyorsa yapsın kedi acıktıysa mutlaka ara ara yanınıza gelip miyavlayacaktır.

Kızgınlık Dönemine Giren Kedi Nasıl Miyavlar?

Kediler kızgınlık dönemine girdiğinde en yüksek miyavlamalarını yaparlar. Çıkarttıkları ses geceleri bile devam eder ve bazen çok rahatsız edici olabilir.

Kedi kızgınlığa girdiyse %98+ ihtimalle miyavlar, kapıları tırmalar, sık sık camdan bakar, dışardaki kedilerin seslerini dinler.

Kediler çiftleşmek istediğinde çıkarttıkları bu yükses sesleri çiftleşene kadar yada kızışma dönemi bitene kadar bitirmezler.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Eğer kedi kızgınlığa girdiyse çiftleştirmek veya kısırlaştırmak gerekmektedir. Bu iki unsurda yerine getirilemiyorsa veterinerler kızgınlığı yatıştırmak için kediye sakinleştirici verebilir.

Her ne olursa olsun, uzman bir veteriner hekimden destek almak en faydalısıdır, Zira kedi kızgınlığa girdiğinde sadece çiftleşme arzusu sebebi ile bağırmaz.

Erkek ise yumurtalarda sorun olabilir, Dişi ise rahimde kist vb. hayvana acı veren hastalıklar olabilir. Her halukarda uzman bir hekime danışmanızı öneriyoruz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu

Acı Çeken Kedi Nasıl Miyavlar?

Bir kedi birçok sebepten ötürü miyavlayabilir. Her acı miyavlama değildir, veya her miyavlama acı değildir.

Fakar kedi aç değilse, kızgınlık döneminde değilse veya dışarı çıkmak gibi bir ihtiyacı yoksa, sürekli miyavlamasının mutlaka bir sebebi vardır. Bu gibi durumlarda tedbir amaçlı mutlaka uzman bir veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

Yavru Kediler Neden Miyavlar?

Eğer yavru kediyi yeni sahiplendiyseniz, yavru kedinizin cinsi sessiz sakin bir cins olsada fazla miyavlayabilir, sebebi ise yeni bir ortama girdiği için korkmuş ve kendini tek hissetmesidir.

Yavru kediler tıpkı bebekler gibi bazı sorunlardan dolayı çok fazla miyavlayabilirler.

Genelde yavru kedilerin kendilerini kötü hissettiklerinde normalden daha fazla miyavladıkları gözlemlenmiştir. Aşırı bir miyavlama duyuyorsanız ve hastalık belirtileride seziyorsanız vakit kaybetmeden veterinere bakıtmalısınız.

Mutlu Kedi Nasıl Miyavlar ?

Kediler mutlu olduğunda genellikle miyavlamak yerine mırıldanırlar, titreme şeklindeki bu mırıldama acı halinde de gerçekleşiyor olabilir

Fakat çok yüksek ihtimalle mutlu kedi mırıldanır ve küçük titremeler yapar, genellikle okşanırken veya kaşınırken mırıldanmakla beraber, nadir olarak mutluluklarını küçük küçük miyavlamalarlada gösterebilirler.

Bu Yazımızda: Kediler Neden Miyavlar?, Kedi Miyavlama sebepleri, Kedi miyavlaması, Kedilerde Miyavlama, Mutlu Kedi Miyavlaması, Hamile Kedi Nasıl Miyavlar, Acıkan Kedi Miyavlaması vb. Sorularınıza Cevap Bulabileceğinizi Umuyor Yorumlarınızı Eksik Etmemenizi Temenni Ediyoruz.

admin

Yorumları Göster

  • Merhaba. 5 yaşında İran dişi kedim var. 1 ay önce çiftleştirmiştik. Önceden daha çok gözünü sağa sola sivri yerlere sürtüyordu. Fakat son 2-3 gündür sürekli irili ufaklı miyavlıyor bize fazlaca sürtünüyor ve sevmeye çalışırken sürekli poposunu dikiyor bize. Birde sürekli popo kısmını yalıyor. Anlayamadık veterine 1 2 güne ancak götürebiliriz.. Yardımcı olur musunuz.

  • Arkadasim tatile gittigi icin kediyi kendi evime almam psikolijisi i etkiler mi ? Bir kere getirdim ve surekli miyavladi bende ark evine geri goturdum.

  • Ben annesi atsmış birr kedi buldum ve onu besledim ama hep miyavlıyor bunun sebebi ne ola bilir

  • Merhabalar benim kedim de buyuk tuvaletini yapmadan once kum kabinin basinda durup miyavliyor ama kakasini yaparken miyavlamiyor.cani icisa kakasini yaparken miyavlar diye dusunuyorum.acaba benin kedim neden boyle yapiyor.10 aylik erkek kadi.aldigimdan beri ayni.

  • kedim biz hapşırınca miyavlıyor. Sonra da esniyor. Sağlık problemi yok sadece neden böyle yaptığını anlamak istiyorum.

  • Merhabalar kedimi daha dün aldım British shorthair cinsi. 13.09.2016'da Rusya da doğdu şuan Türkiye de ve benim yanımda gündüzleri hiç bir şeyi yoktu çok miyavlamıyordu hatta kucağıma gelip sürekli yatıyordu birde hep karanlık yerlere gidiyor peteğin altına falan giriyor yatağı maması suyu kumu her şeyi tam ilgide tam diye düşünüyorum üzerine titriyorum babası ve ben ama gece oldu yatıcaz ışığı kapadım miyavlamaya başladı yüksek sesle ışığı açtım yine miyavlamaya başladı yanında oturdum gece 5'e kadar oyun oynattım yine susmadı ve sabahın saat 9'u şuan hala susmuyor yüzüme baka baka miyavlıyor çok üzülüyorum bir şey mi oldu bilmeden incittim mi diye acaba bir yerine bir şeymi geldi daha 2 aylık yavru lütfen yardımcı olun. Veterineremi götürmeliyim aşıları tam değil bir kaç aşısı daha var ama günü gelmedi bide tuvaletini kumuna değil halıya yapıyor ne yapmam gerekiyor

    • Merhaba sık sık kumunu gösterin ve çişini yaptığı halıyı kaldırın bir süre. Kardeşlerinden ayrıldığı için ağlıyor olabilir. Kakasını yaptı mı hiç yaptıysa cıvık mı yemek yiyor mu kusma vs var mı

  • Merhaba. Kedim 2 yaşında yaklaşık 1aylık 4 tane yavrusu var. İki gündür anlamadığımız bir sebepten sürekli miyavlıyor. Geceleri hiç susmuyor. Ve hep yavruların basında miyavlıyor. Uyuyan hayvanlarıda sürekli rahatsız edip uyandırıyor. Ne demek istiyor bana çözemedim lütfen yardımcı olun.

    • Kediniz kızgınlık dönemini bitirdiyse eğer dişiysr rahminde veya karın sancısı olabilir veterinere göstermek de fayda var

Yakın Zamanda Gönderilenler

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi ve Sonrası | Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Yavru kedi kısırlaştırma, çok yaygın yapılan cerrahi bir operasyondur. Hem erkek hem de dişi kediler…

1 sene önce

Kedilerin Asla Sevmediği Nefret Ettiği 12 Davranış

Kedilerin hangi davranışları sevdiğini ya da nelerden rahatsızlık duyduğunu hiç merak ettiniz mi? Yaşam alanlarımızı…

1 sene önce

Tüy Dökmeyen Hipoalerjenik 13 Kedi Cinsi

Dünya üzerinde onlarca kedi ırkı vardır. Kedi ırkları taşıdığı özelliklere göre kedilerin farklı mizaç yapısına…

1 sene önce

Yetişkin Kedi Bakımı: Sağlıklı Kedilerin Bakım Püf Noktaları

Kediler, yavru, yetişkin ya da yaşlı hangi dönemlerinde olursa olsun mutlaka düzenli bir bakım ve…

1 sene önce

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler

Yavru bir kediniz oldu ve onu ortam yaşam alanınıza getirdiniz. Yeni tüylü dostunuzun ortama alışması…

1 sene önce

Yavru Kediler Hangi Biberonla ve Nasıl Beslenir?

Kediler de tıpkı diğer canlılar gibi belli bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Gelişimlerinin doğru…

1 sene önce