arama
ucuz kedi kumu

Kaplan

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

kaplan-yavrusu   Kaplan (Panthera Tigris), kedigiller ailesinin yırtıcı ve etçil bir üyesidir. Büyük kedilerin dört üyesinden ( Aslan, Jaguar, Leopar) biridir. Vahşi Kediler arasında en güçlü olan kedi Kaplan'dır. Soyu tükenmektedir. Sibirya' da ve Hindistan, Malakka Yarımadasında yaşayan Kaplan'ın beş adet alt türü bulunmaktadır.

ucuz kedi köpek maması

    Günümüzde yaşayan kaplan türleri; Bengal Kaplanı, Çinhindi Kaplanı, Sumatra Kaplanı, Sibirya Kaplanı ve Güney Çin Kaplanı'dır. Özellikle Güney Çin Kaplanının soyu ciddi tehlike altındadır.

   Kaplan vücut yapısı itibariyle, kedi türleri arasında en büyük, ağır ve güçlü kedi cinsidir. Kendine özgü, çizgili tüy renginin alt yapısı kahverengi ve tonlarıdır. Daha açık renkli ve beyaz kaplanlarda görülebilir. En büyük Kaplan türü, Sibirya Kaplanı 380 kg. olmakla birlikte, aslan ve kaplan birleşmesinden dünyaya gelen Liger bir ton ağırlığına bile ulaşabilir. Erkek kaplanlar, dişilere oranla daha uzun ve ağırdır. Kaplanların türlerine göre ağırlıkları değişir. Bengal Kaplanı; dişilerde, 120-180 kg. arasında, erkeklerde, 200-230 kg. arasındadır. Çinhindi Kaplanı; dişilerde, 110-150 kg. erkeklerde, 150-200 kg. arasındadır. Güney Çin Kaplanı; dişilerde, 105-120 kg. arasında, erkeklerde, 130-180 kg. arasındadır. En küçük kaplan türü olarak Sumatra Kaplanı; dişilerde, 70-90 kg., erkeklerde ise 100-130 kg. arasındadır. En büyük Kaplan türü Sibirya Kaplanı; ortalama 300 kg. ağırlığındadır. Esaret altında tutularak, yetiştirilen Sibirya Kaplanlarından biri 420 kg.'a dahi ulaşmıştır.

   Kaplan özellikleri itibariyle, yalnız yaşayan ve avlanan bir hayvandır. Kendi bölgelerinde başka kaplan istemezler. erkek kaplan, 100 km.'lik bir bölgeyi kendi alanına katabilirken, dişi Kaplan 20 km.' lik bir alanla yetinebilir. erkek kaplan, alanlarında dişi kaplan bulunmasında sakınca görmezken, başka bir erkek kaplanı tehdit olarak görür. Alanında barınmasına asla izin vermez. Erkek kaplanlar her daim birbirlerini rakip olarak görürler. Dişi kaplanla çiftleşmek veya alanlarını korumak için her zaman düşmanlık göstereceklerdir. Dişi kaplan gebelik süresince ve yavrularına bakarken çiftleşmeyi kabul etmez. Bu nedenle yavrular doğduğunda, erkek kaplan, yavruları öldürmeye kalkışabilir. Bu şekilde, dişinin tekrar birleşmeye açık olmasını sağlamaya çalışır.

   Dişi kaplan, sadece birkaç gün çiftleşmek için uygun olur. Bu dönemde birçok kez çiftleşme gerçekleşir. Gebelik süresi ortalama 100 gün sürer. Ortalama üç yavru dünyaya getirir. Yavru kaplanın  ağırlığı genellikle 1 kg.'dır. 18 boyunca anneye bağımlı olan yavrular daha sonra kendi başlarına hareket etmeye başlasalar bile, anneden tamamen ayrılmaları en az iki sene sürer. Yavru kaplan 3-4 yaşlarında cinsel olgunluğa erişir. Dişi kaplanlar annelerinden fazla uzaklaşmazlar. Yakın bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Ancak erkek kaplan, yuvadan uzaklaşır ve kendine bölge edinebileceği bir yer aramaya başlar. Bu bölge savaşında diğer erkek kaplanlarla mücadele içinde olur.

   Kaplanlar, doğada manda, sığır, yavru gergedan, yavru fil gibi büyük hayvanları avlayarak hayatta kalmaya çalışır. Öyle ki bazen ayıları bile avlarlar. Büyük hayvanlar daha fazla besin demektir. Daha uzun süreler avlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük hayvanları avlamayı tercih ederler. Özellikle sürülerinden ayrılmış olan yavru fil gibi, büyük hayvanların yavruları onlar için kolay bir av niteliği taşır. Ancak mecbur kalırlarsa, yetişkin bir gergedanı bile öldürebilirler.

kaplan-su beyaz-kaplan kaplan1

benzer içeriklerBENZER İÇERİKLER