arama
Kedi Maması - Kedi Kumu - Kedi Oyuncakları - Konserve Kedi Maması - Kedi Tırmalamaları - ND Kedi Maması

Leopar

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • admin
  • 1 Yıldız
    Loading...

leopar-agacta   Leopar (Panthera Pardus), dört büyük kedi türünden biridir. Vahşi Kediler arasında Kaplan, Aslan ve Jaguar'dan sonra gelen Leopar, dördüncü büyük kedidir. Aslan ve panter karışımına benzetilmesinden dolayı, Leo (Aslan) ve Pard (Panter) kelimelerinin birleşimi ile Leopar ismini almıştır. Pars olarak da bilinir.

   Leoparların yaşadıkları bölgeler; Hindistan, Malezya (Yağmur Ormanları) ve Çin'de karla kaplı dağlık alanlara kadar uzanmaktadır. Yaşadıkları yerlere göre renk ve boyut farklılıkları gözlemlenir.

   Leopar, dış görünüş açısından Jaguar'a oldukça benzer. Kahverengi tüylerinin üzerinde kahve-siyah benekleri vardır. Kar Parsı olarak bilinen beyaza yakın ve benekli Leoparlar da vardır. Jaguar'dan farklı olarak, Leopar vücut yapısı itibariyle daha küçük ve hafiftir. Kafa ve çenesi Jaguar'a göre daha küçüktür. Yüz şekli ise daha yumuşak hatlara sahiptir. Boyunlarındaki siyah benekler çizgi şeklini almıştır. Göğüs ve karın bölgeleri daha beyaz renktedir. Kürklerindeki benekler her Leoparda farklıdır. Bazılarında benekler tüm vücuda hakimdir. Melanistik denilen bu yapıdaki Leoparlar, tamamen siyah olarak görünürler. Bu renkteki Leoparlar, Kara Panter olarak da bilinirler. Leoparların boyu, kuyruk boyu hariç ortalama 85-90 cm civarında olup (vücutlarının yarısından uzun olan kuyruk boyları da dahil edilirse, yaklaşık 230-240 cm'ye çıkabilir), kilosu bulunduğu ve avlandığı bölgeye göre değişiklik göstererek, 80 kg. üzerine dahi çıkabilir. Dişi Leoparlar, erkeklerden daha kısa ve hafif bir vücut yapısına sahiptirler.

   Leoparın üzerindeki benekler, ona kamuflaj sağlar. Bu sayede Aslanlardan çok daha iyi gizlenebilirler. Avlarına yaklaşmaları çok daha kolay olur. Yakaladıkları avlarını, boyunlarından tutarak saklandıkları bölgeye, özellikle de ağaçlara çıkartarak yerler. Saklanmak, ağaca çıkmak gibi konularda çok usta olan Leoparlar, çok güçlü ve çevik hayvanlardır. Oldukça ağır olan Domuz gibi avlarını bile rahatlıkla ağaca çıkarabilirler. Bu şekilde avladıkları hayvanları, sürü halinde gezen Sırtlan, Çakal benzeri hayvanlara kaptırmamaya çalışırlar. Özellikle gece avlanmayı tercih eden Leoparlar, bulundukları bölgeye göre değişmekle beraber, Geyik, Keçi, Köpek, Domuz, Antilop gibi hayvanları avlarlar. İnsanlardan korkarlar. Mecbur kalmadıkları sürece insanlara yaklaşmazlar.

leopar leopar- kar-leopar leopar-agac

benzer içeriklerBENZER İÇERİKLER